8.600 στρέματα δασικής έκτασης στην Ουρανούπολη Χαλκιδικής δόθηκαν στη Μονή Βατοπεδίου
Ανακάλυψα την είδηση στο πάντα ενδιαφέρον ιστολόγιο ΔΕ ΜΑΣΑΜΕ ΡΕ, το οποίο παραπέμπει στο πλήρες άρθρο της εφημερίδας Ελευθεροτυπία.
Μια που ο πειρασμός της αναμετάδοσης του άρθρου είναι μεγάλος, το παραθέτω ολόκληρο αμέσως παρακάτω:
8.600 ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ δόθηκαν για «γεωργική εκμετάλλευση» στη Μονή Βατοπεδίου
Μεθόδευση στα κρυφά για αποχαρακτηρισμό
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Του ΚΩΣΤΑ ΛΑΣΚΑΡΕΛΙΑ
Δάσος 8.600 στρεμμάτων στην Ουρανούπολη Χαλκιδικής, σύμφωνα με τον κτηματολογικό πίνακα του 1971, αποχαρακτηρίστηκε με συνοπτικές διαδικασίες από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και δόθηκε προς «αγροτική εκμετάλλευση» με το ευτελές τίμημα των 1.107.000 ευρώ, στη Μονή Βατοπεδίου.
Είναι το δάσος που εμπίπτει στις διατάξεις της αρχαιολογικής νομοθεσίας, όπως αποκαλύφθηκε στην «Κ.Ε.», και είναι αυτό που το μοναστήρι δεν δέχθηκε να ανταλλάξει, σε δεύτερο βαθμό, με ακίνητο στο κέντρο της Αθήνας, μια ανταλλαγή που έγινε για άλλα ακίνητα.
Το νέο «χρυσόβουλλο» Καραμανλή στη Μονή Βατοπεδίου του Αγίου Ορους είναι μέσα στα ανταλλάγματα της Βιστονίδας λίμνης και της παραλίμνιας περιοχής 25.000 στρεμμάτων. Η ανταλλαγή με συμβολαιογράφο την Αικατερίνη Διονυσίου Πελέκη-Βουλγαράκη έγινε στην Αθήνα στις 22 Μαΐου του 2007. Το τίμημά του, όπως το όρισαν οι ορκωτοί εκτιμητές, είναι 1.107.044 ευρώ. Η εκτίμηση της Εφορίας ήταν 8.470.695 ευρώ.
«Το ανταλλασσόμενο ακίνητο, όπως αναφέρεται στη σελίδα 21 του 2.823 συμβολαίου της προαναφερθείσης συμβολαιογράφου, δίδεται σε αγροτική εκμετάλλευση και υπάγεται στην αγροτική και όχι στη δασική νομοθεσία».
Η συμβολαιογράφος καταλήγει σε αυτόν τον χαρακτηρισμό του δάσους -το συμβόλαιο έχει και την υπογραφή της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου, η οποία για λογαριασμό του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης χειρίστηκε την ανταλλαγή- αναφέρεται σε γνωμοδότηση του νομικού συμβουλίου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Η γνωμοδότηση προκλήθηκε από ερώτημα της Διεύθυνσης Πολιτικής Γης του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και έγγραφο του γενικού γραμματέα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, με το οποίο εντέλλεται ο νομικός σύμβουλος να γνωμοδοτήσει για το 1.193 «δάσος κοινόχρηστο».
Στη γνωμοδότησή του ο Χριστόδουλος Μπότσιος, νομικός σύμβουλος του κράτους, καταλήγει: «Η ανωτέρω έκταση, σύμφωνα με το ως άνω αναφερθέν γνωμοδοτικό μου έγγραφο, υπάγεται στη ρύθμιση της παρ. 2 άρθρ. 75 του Ν.998/79». Το άρθρο αυτό αναφέρει: «Κοινόχρησται δασικαί εκτάσεις ως και διαθέσιμαι τοιαύται του αγροτικού κώδικος δύνανται να αποδοθούν εις την αγροτικήν εκμετάλλευσιν».
Η μεθόδευση
Η μεθόδευση είναι προφανής:
1 Η γνωμοδότηση στηρίζεται στην προσωρινή διανομή του 1934, όταν το 1.193 ακίνητο 12.665 στρεμμάτων τότε, χαρακτηρίστηκε «δάσος χθαμαλόν» (χαμηλό, έως 2 μέτρα), με τη διευκρίνιση ότι μόνον 400 στρέμματα ήταν πεύκα. Η οριστική διανομή του 1971, η οποία είναι αυτή που ισχύει στις δασικές υπηρεσίες και ενώ είχαν απομείνει από τις καταπατήσεις και τις παράνομες παραχωρήσεις 10.809 στρέμματα, το αναφέρει ως «δάσος κοινόχρηστο». Ο κτηματολογικός αυτός πίνακας δεν αναφέρεται στη γνωμοδότηση.
2 Το δασαρχείο της περιοχής δεν κλήθηκε να γνωμοδοτήσει. Του κοινοποιήθηκε, μόνον, απευθείας από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, δίχως να λάβουν υπόψη την ιεραρχία και τη γνωμοδότηση του νομικού συμβούλου. Το δασαρχείο υπέβαλε ερωτήματα, ζήτησε διευκρινίσεις, αλλά το υπουργείο παρ' ότι πέρασαν 2 μήνες ακόμη... απαντά.
3 Ο πρόσφατος δασικός νόμος αναφέρει ότι δεν επιδέχεται μεταβολής χαρακτηρισμός δασικής έκτασης, αλλά το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με τη σημερινή του σύνθεση αποφάσισε διαφορετικά και επομένως παρά τον νόμο.
4 Την περασμένη Παρασκευή, όπως έγραψε η «Ε», το μοναστήρι, μπροστά στις αντιδράσεις που προκλήθηκαν στις τοπικές κοινωνίες και το πολιτικό κόστος που ήδη μετρούσε η κυβέρνηση, δέχθηκε την ανταλλαγή οικοπέδων της Θεσσαλονίκης, της Χαλκιδικής και των Τρικάλων με ακίνητο στο κέντρο της Αθήνας, που του πρότεινε η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου. Το δάσος, που ονομάστηκε «γεωργική εκτετάλλευσις» και μπορεί σε αυτό να αναπτυχθούν όλα τα... επενδυτικά σχέδια της μονής, δεν το πρότεινε η κυβέρνηση ούτε το περιέλαβε η Μονή Βατοπεδίου στην ανταλλαγή.
Εμεινε στην κυριότητα της μονής. Εκτός της νέας ανταλλαγής έμειναν και τα παραλιακά ακίνητα της Καβάλας 1.240 στρεμμάτων.
Οι αντιδράσεις
Οι αντιδράσεις ήρθαν άμεσα από την τοπική κοινωνία:
- Ο δήμαρχος Ακάνθου - Σταγείρων Μιχάλης Βλαχόπουλος προανήγγειλε συνάντησή του με την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου και υποβολή μηνύσεων προς κάθε κατεύθυνση.
- Το τοπικό συμβούλιο της Ουρανούπολης με ευρεία συμμετοχή κατοίκων της περιοχής μίλησε για «σκάνδαλο που δεν έχει το προηγούμενό του», ανέθεσε ήδη σε ομάδα νομικών προσφυγές στα ποινικά και στα αστικά δικαστήρια και δεν αποκλείει και δυναμικές κινητοποιήσεις κατά της συγκεκριμένης μονής, αλλά και κάθε τοπικής εξουσίας που απουσιάζει. Η απουσία αυτή αφορά κυρίως τη Νομαρχία Χαλκιδικής.
Δήμαρχος και τοπικό συμβούλιο με τις ενέργειές τους στοχεύουν στην άμεση επιστροφή του δάσους, με τον χαρακτήρα που έχει από το '71 και απόδοσή του στην τοπική κοινωνία. Θυμίζουν και τα δύο μέρη ότι οι παρανομίες στην επίμαχη έκταση έχουν ως εξής:
Οι παρανομίες
1 Οτι συντάχθηκε ένα συμβόλαιο χωρίς να ζητηθεί η γνωμάτευση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και ήδη προκύπτει ότι το δάσος είναι χαρακτηρισμένο και αρχαιολογικός χώρος και καμία παραχώρησή του από το Δημόσιο δεν μπορεί να γίνει, και
2 Οτι είναι πρωτοφανές, δεν υπάρχει προηγούμενό του στη σύγχρονη Ελληνική Ιστορία, να παραχωρείται από το Δημόσιο δάσος σε ιδιώτη και ούτε υπήρξε ποτέ τέτοια μεθόδευση απόπειρας αποχαρακτηρισμού του δάσους.
Το συγκεκριμένο ακίνητο ξεκίνησε, όπως ήδη είδαμε, από τους σχετικούς πίνακες 12.665 στρέμματα το '34. Σύμφωνα με την καταμέτρηση του '71 ήταν 10.809 στρέμματα και η πρόσφατη καταμέτρηση «μιλάει» για 8.600 στρέμματα. Στα μεσοδιαστήματα έγιναν καταπατήσεις και παράνομες παραχωρήσεις, ιδιαίτερα σε ξενοδοχεία της περιοχής. Μια σειρά τέτοιων παραχωρήσεων, το 2002 από τη νομαρχία και την τότε διοίκησή της, έφερε τους ελεγκτές δημόσιας διοίκησης στη Χαλκιδική και στο εδώλιο πολλές από τις υποθέσεις αυτές, όταν με ευτελές τίμημα εκτάσεις από το δάσος περνούσαν σε ιδιώτες.
______________________________________
ΑΠΟΨΕΙΣ
Διπλό σκάνδαλο
ΣΥΝΙΣΤΑ σκάνδαλο η παραχώρηση από το κράτος στη Μονή Βατοπεδίου του Αγίου Ορους, δασικής έκτασης 8.600 στρεμμάτων στη Χαλκιδική, που έχει κηρυχθεί και αρχαιολογικός χώρος, την ώρα που γίνεται αγώνας για τη σωτηρία των δασών του τόπου.
ΕΙΝΑΙ ΔΙΠΛΟ το σκάνδαλο, διότι η δασική έκταση-φιλέτο (βρίσκεται σε μία από τις ωραιότερες περιοχές της χώρας), αποχαρακτηρίστηκε από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με συνοπτικές διαδικασίες για να δοθεί προς «αγροτική ανάπτυξη», που όλοι γνωρίζουν ότι είναι το προτελευταίο στάδιο για την οικοπεδοποίηση.
ΤΑ ΔΑΣΗ και οι δασικές εκτάσεις δεν αποχαρακτηρίζονται «εκτός αν προέχει για την εθνική οικονομία η αγροτική εκμετάλλευση ή άλλη τους χρήση που την επιβάλλει το δημόσιο συμφέρον», όπως ορίζει το Σύνταγμα (άρθρο 24 παράγρ. 1).
ΓΙΑ ΤΗΝ έκταση των 8.600 στρεμμάτων υπάρχει και πρόσθετος λόγος που αποκλείει την παραχώρηση και τον αποχαρακτηρισμό: είναι αρχαιολογικός χώρος και το Σύνταγμα ορίζει ότι «τα μνημεία, οι παραδοσιακές περιοχές και τα παραδοσιακά στοιχεία προστατεύονται από το κράτος. Νόμος θα ορίσει τα αναγκαία για την πραγματοποίηση της προστασίας αυτής περιοριστικά μέτρα της ιδιοκτησίας, καθώς και τον τρόπο και το είδος της αποζημίωσης των ιδιοκτητών» (άρθρο 24 παράγρ. 6).
ΠΑΡΑΧΩΡΗΘΗΚΕ και αποχαρακτηρίστηκε η έκταση των 8.600 στρεμμάτων ως αντάλλαγμα για την παραχώρηση από τη Μονή Βατοπεδίου 25.000 στρεμμάτων στην παραλίμνια περιοχή της Βιστονίδας, προκειμένου να δοθεί σε αγρότες.
ΕΙΝΑΙ ΑΝΙΕΡΗ από κάθε άποψη η ανταλλαγή των δύο εκτάσεων, διότι ούτε καν ίσης αξίας είναι, αλλά ούτε και νομιμοποιείται, ακόμη και με πλάγια και αυθαίρετα μέσα, όπως ήδη αποκαλύφθηκε από τα ρεπορτάζ της «Κυριακάτικης "Ε"» και από τα στοιχεία που δημοσιεύει σήμερα η «Ε» σε άλλες σελίδες.
ΜΕΤΑ ΤΗΝ αποκάλυψη της ανίερης συμφωνίας, ξεσηκώθηκαν αντιδράσεις στη Χαλκιδική κατά της κυβέρνησης. Η Μονή Βατοπεδίου δέχθηκε αζημίως και μάλλον επωφελώς γι' αυτήν να ανταλλάξει οικόπεδα που έχει στη Θεσσαλονίκη, στη Χαλκιδική και στα Τρίκαλα με ακίνητο του Δημοσίου στο κέντρο της Αθήνας.
ΔΕΝ ΔΕΧΘΗΚΕ όμως η Μονή, αλλά και δεν το πρότεινε η κυβέρνηση, αντί του δάσους και του αρχαιολογικού χώρου των 8.600 στρεμμάτων, να πάρει ως αντάλλαγμα άλλα ακίνητα, ώστε να αποφευχθεί το σκάνδαλο. Λέγεται, μάλιστα, ότι η Μονή Βατοπεδίου έχει ήδη δρομολογήσει επενδυτικά σχέδια.
ΜΠΟΡΕΙ κάποιοι ιερωμένοι να θέλουν την Εκκλησία «οίκον εμπορίου». Δεν μπορεί όμως το κράτος να ενθαρρύνει αυτές τις βλέψεις και να συνεργεί εκχωρώντας δημόσια αγαθά, να συμπράττει δηλαδή σε ιεροσυλία.
Αυτά θα συμβαίνουν όσο το Ελληνικό κράτος κηδεμονεύεται από την εκκλησία και δεν βρίσκεται μια κυβέρνηση να της ζητήσει το "πόθεν έσχες" και, όπου τα έγγραφα ιδιοκτησίας προέρχονται από κατακτητές (βλέπε "Βυζαντινοί" αυτοκράτορες και Οθωμανοί Σουλτάνοι) ή είναι αμφιβόλου προελεύσεως, να θεωρούνται άκυρα και οι ιδιοκτησίες αυτές να περιέρχονται αυτόματα στο Ελληνικό δημόσιο.
Ενδιαφέρον άρθρο για την εκκλησιαστική περιουσία αναμεταδίδει ο συγγραφέας Μιχάλης Καλόπουλος στο άρθρο Εκκλησία, ο μεγάλος καπιτα-ληστής.
2 σχόλια:
Έτσι μάζεψαν διαχρονικά τις εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα κτημάτων, τη μια από τους Βυζαντινούς, την άλλη από τους Τούρκους, τώρα από τους Έλληνες κυβερνήτες... Μάζευε κι ας είναι και ρώγες. Εδώ όμως δεν πρόκειται για ρώγες, αλλά για εκτάσεις εποικισμού και συνδιαλλαγής.
Πρόσθεσε και εκείνα τα 30,0000,000 ευρά που τους έταξε ο Καραμανλής το καλοκαίρι από το 4ο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης.
Τέλος πάντων...
Ξεπουλιέται η Γη μας στους ρασοφόρους ρε γαμώτο...
Δημοσίευση σχολίου