Δευτέρα 9 Μαρτίου 2009

Για την Διαφθορά στον Χώρο της Ιατρικής

Από το Βήμα της Παρασκευής 6 Μαρτίου 2009:


Η διαφθορά στον ιατρικό τομέα σε ένα βιβλίο 272 σελίδων


ΒΕΡΟΛΙΝΟ

Δεν εκόμισε γλαύκα εις Αθήνας, αλλά χρειάστηκε δύο χρόνια για να αποδείξει αυτό που όλοι γνωρίζουμε: τη διαφθορά στο ιατρικό λειτούργημα. Και όχι μόνον. Ο αυστριακός δημοσιογράφος Χανς Βάις παρακολούθησε εξάμηνη εκπαίδευση προκειμένου να αποκτήσει προσόντα φαρμακευτικού αντιπροσώπου. Και μέσω μιας «συμβουλευτικής εταιρείας» που του διευκόλυνε την είσοδο στα ενδότερα των μεγάλων φαρμακευτικών εταιρειών, σήκωσε το καπάκι του οχετού της συναλλαγής των εμπόρων της υγείας με τους επίορκους λειτουργούς του Ιπποκράτη.



Το εξώφυλλο του βιβλίου «Διεφθαρμένη Ιατρική» όπου η πλαστική συσκευασία περιέχει αντί χαπιών... κέρματα ευρώ

Αυτά που ήδη γνώριζε ως ιατρικός συντάκτης τα επιβεβαίωσε με την επίπλαστη ιδιότητά του, παίρνοντας «εκ των έσω» μέρος σε ιατρικά συνέδρια, ανασκάπτοντας τα απόρρητα αρχεία του φαρμακευτικού μάρκετινγκ, μιλώντας «επαγγελματικά» με αργυρώνητους κλινικάρχες και μεγαλογιατρούς. Το απόσταγμα αυτής της τρομακτικής εμπειρίας το συμπύκνωσε σε ένα βιβλίο 272 σελίδων που κάνει θραύση: «Κοrrupte Μedizin» ή «Διεφθαρμένη Ιατρική», έκδοση του γερμανικού οίκου «Κiepenheuer & Witsch» της Κολονίας. Πολύτιμη ήταν στις έρευνές του η βοήθεια της ένωσης ΜΕΖΙS την οποία έχουν συστήσει γερμανοί γιατροί πιστοί στον όρκο τουςκαι το όνομά της τα λέει όλα:
M ein E ssen Z ahle I ch S elbst («Το φαγητό μου το πληρώνω μόνος μου»). Στη σελίδα τους στο Διαδίκτυο αναρτούν αντενδείξεις φαρμάκων και καταγγέλλουν αντιδεοντολογικές συμπεριφορές συναδέλφων τους.

Γιατί είναι τόσο ακριβά τα φάρμακα; Οι εταιρείες απαντούν ότι απαιτούνται τεράστιες επενδύσεις στην έρευνα για νέα σκευάσματα που κάνουν καλό στους ασθενείς. Ο κ. Βάις αποδεικνύει ότι η «έρευνα και ανάπτυξη» δεν είναι αμιγώς επιστημονική, καθώς στην κατηγορία αυτή οι εταιρείες εντάσσουν μυθώδη ποσά που προορίζονται για το μάρκετινγκ υπό την κακή του έννοια, για εξαγορά συνειδήσεων που ρέπουν στην κατευθυνόμενη συνταγογράφηση αλλά και για άλλες δραστηριότητες που ενίοτε φλερτάρουν με την παρανομία. Αποκαλύπτει ασυνείδητους διευθυντές κλινικών που επιτρέπουν αντιδεοντολογικές πρακτικές και έρευνες εκτός ορίων ηθικής με θύματα ανύποπτους ασθενείς που νοσηλεύουν. Γράφει για τη συνήθη πρακτική της εξαγοράς ιατρικών συνειδήσεων με διάφορα «δώρα», πληρωμένες συμμετοχές σε συνέδρια, συμπόσια και μύρια όσα άλλα.

Οι «χρυσοί», οι «αργυροί» και οι «χάλκινοι». Στο βιβλίο περιγράφεται και η πολύ αποδοτική στρατηγική της Βayer: «Λίγα χρήματα σε γιατρούς που απλώς συνταγογραφούν...πολλά χρήματα σε όσους διαμορφώνουν γνώμη άλλων γιατρών, δηλαδή σε ερευνητές και καθηγητές που έχουν κάποιο όνομα». Αυτοί είχαν κασέ ως 2.400 ευρώ την ώρα.

Αναθεώρηση 26-4-2011
Όπως διαπιστώνω μετά από αναζήτηση που έκανα (κατόπιν σχολίου σε αυτή την ανάρτηση) το βιβλίο έχει μεταφραστεί στην Ελληνική γλώσσα και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κάδμος.

12 σχόλια:

Stelios Frang είπε...

Ξέρω περίπτωση μεγαλογιατρού (βγαίνει και στην τηλεόραση, όποτε προκύψει θέμα) που κάνει εγχειρίσεις για 2-3 χιλιάδες σε ευρώ, σε ασθενείς, οι οποίοι έχουν 1-2 μήνες ζωής, με όλες τις δυνατές τεχνικές... Τους υπόσχεται τριετίες και πενταετίες επιβίωσης, οι οποίες ποτέ δεν επιβεβαιώθηκαν... αλλά είναι μεγαλόσχημος και κανείς δεν τολμάει να τον "κράξει"...

Ανάλογα γίνονται με τους διαμορφωτές κλίματος υπέρ συγκεκριμένης συνταγογράφησης... Αν βοηθάνε τα φάρμακα τουλάχιστον, να πεις χαλάλι!

Panos Konstantinidis είπε...

Υπάρχει στα ελληνικά αυτό το βιβλίο;

Ερινύα είπε...

Πάνο, δεν το νομίζω να υπάρχει στα Ελληνικά. Θα είχε ενδιαφέρον να μεταφραζόταν και να κυκλοφορούσε και στα Ελληνικά.

Στοππάκιος είπε...

Σχόλιο μιας οδοντιάτρου για το χρηματισμό των γιατρών: "τόσοι και τόσοι βγάζουν λεφτά γιατί τα βάζουν με τους γιατρούς;" Γιατί; Γιατί οι γιατροί δεν είναι "τόσοι και τόσοι". Δεν θα αναφερθώ στον όρκο του Ιπποκράτη και δε θα επικαλεστώ την έννοια του λειτουργήματος -αυτά πια έχουν καταντήσει γραφικά- θα τονίσω όμως ότι ο χρηματισμός των γιατρών καταντάει στυγνός εκβιασμός, χωρίς ιερό και όσιο, που στρέφεται κατά της ανθρώπινης ζωής. Πώς αλλιώς να χαρακτηρίσω περιπτώσεις, που τις γνωρίζω από έναν φίλο μου νοσηλευτή που μπαίνει στο χειρουργείο καρδιάς σε ιδιωτική κλινική, όπου οι γιατροί βγάζουν τη στεφανιογραφία πάνω από 70% ενώ είναι λιγότερο μόνο και μόνο για να υποχρεώσουν τον ασθενή να εγχειριστεί με την απειλή είτε χειρουργείσαι είτε πεθαίνεις; Δεν του αφήνουν καμιά άλλη επιλογή. Εκτός κι αν εννοούσε η εν λόγω οδοντίατρος ότι, όπως σε τόσους και τόσους, πρέπει να κάνουμε έρευνα αγοράς πριν χειρουργηθούμε προκειμένου να πετύχουμε καλύτερη τιμή!!! Τελικά όταν η επιδίωξη του κέρδους γίνεται αυτοσκοπός στη ζωή μας, βλάπτεται η σωφροσύνη και τη θέση της παίρνει μια διεστραμμένη σκέψη που δικαιολογεί τα πάντα, ακόμα και την εξαγορά της ανθρώπινης ζωής.

Στοππάκιος είπε...

Μη δίνεις τόσο μεγάλη σημασία στην πηγή της χειραγώγησης (WWF ή ό,τι άλλο). Εμείς οι Έλληνες "με την ποικίλη δράση των στοχαστικών προσαρμογών" δεν πρέπει να φοβόμαστε...

Στοππάκιος είπε...

Το προηγούμενο σχόλιο αφορά το blog spot 29: Άνθρωπος ο χειραγωγήσιμος

Ανώνυμος είπε...

ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΟΛΟ ΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΒΑΖΕΙΣ ΤΟΥΣ ΠΑΝΤΕΣ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΤΣΟΥΒΑΛΙ. ΕΝΑΣ ΓΙΑΤΡΟΣ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΕΙ ΚΑΠΟΙΟ ΠΟΣΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΤΗΣ ΚΑΙ ΑΘΛΙΟΣ ΕΝΩ Ο ΥΔΡΑΥΛΙΚΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΡΘΕΙ ΝΑ ΣΟΥ ΣΦΙΞΕΙ ΛΙΓΟ ΤΗ ΒΡΥΣΗ Κ ΘΑ ΣΟΥ ΠΑΡΕΙ 50 ΕΥΡΩ ΕΙΝΑΙ ΟΚ...Κ ΑΣ ΜΗΝ ΕΧΕΙ ΦΑΕΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ! ΔΗΛΑΔΗ ΕΛΕΟΣ! ΔΕ ΛΕΩ ΠΩΣ ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΤΙΣ ΔΩΡΟΔΟΚΙΕΣ ΚΤΛ. ΟΜΩΣ ΕΧΕΙ ΠΑΡΑΓΙΝΕΙ ΑΥΤΗ Η ΑΠΕΧΘΕΙΑ ΠΙΑ. ΣΤΟ ΚΑΤΩ ΚΑΤΩ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ ΣΟΥ! ΔΩΣΕ Κ ΚΑΤΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΔΕ ΘΑ ΠΑΘΕΙΣ ΤΙΠΟΤΑ...Κ ΑΣ ΜΗ ΤΑ ΣΠΑΣΕΙΣ ΕΝΑ ΒΡΑΔΥ ΣΤΑ ΜΠΟΥΖΟΥΚΙΑ! ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΕΙΔΟΥΣ ΜΑΛΑΚΙΑ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΔΙΝΕΙΣ ΕΝΑ ΚΑΡΟ ΛΕΦΤΑ...ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΕΙΣ ΤΟ DIESEL ΜΠΟΥΦΑΝ ΚΑΙ ΤΟ ARMANI JEAN...ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΣΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΣΗ!
ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ... ΖΗΤΩ ΣΤΙΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΟΥΝ ΟΛΑ! ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΕΙΝΑΙ ΧΑΛΙΑ ΛΕΝΕ...ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟ ΘΑ ΚΑΛΥΤΕΡΕΨΕΙ...ΝΑΙ! SURE! ΜΙΑΣ Κ ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΕΙΑ Κ ΦΤΑΙΕΙ ΟΤΙ ΛΕΙΠΕΙ Ο ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ! ΑΣ ΡΩΤΗΣΟΥΝ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΕΚΕΙ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΠΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΟΥΝ ΚΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΤΟΣΕΣ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΓΙΑΤΡΩΝ ΚΤΛ.
ΤΕΛΟΣ ΠΑΝΤΩΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΝΟΗΜΑ ΝΑ ΑΡΑΔΙΑΣΩ ΤΩΡΑ ΕΝΑ ΚΑΡΟ ΠΡΑΓΜΑΤΑ. ΟΝΤΩς ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΟΠΩς ΥΠΑΡΧΕΙ Κ ΠΑΝΤΟΥ! ΑΥΤΟ ΟΜΩΣ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΩΣ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΕΙ Κ ΠΩΣ ΕΠΕΙΔΗ ΕΝΑΣ ΕΙΝΑΙ ΜΑΛΑΚΑΣ ΓΙΝΑΝ Κ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΤΟ ΙΔΙΟ!
ΜΑΚΑΡΙ ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΜΟΝΟ ΝΑ ΚΡΑΖΟΥΝ ΞΕΡΟΥΝ ΕΝΩ ΞΙΝΟΝΤΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΝΑ ΠΟΣΤΑΡΟΥΝ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΤΟΡΘΩΜΑΤΑ ΤΟΥΣ Κ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΘΑΨΟΥΝ!

Panos Konstantinidis είπε...

@ανώνυμε

> ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΟΛΟ ΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΒΑΖΕΙΣ ΤΟΥΣ ΠΑΝΤΕΣ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΤΣΟΥΒΑΛΙ.

ενώ παρακάτω λες

>Κ ΑΣ ΜΗ ΤΑ ΣΠΑΣΕΙΣ ΕΝΑ ΒΡΑΔΥ ΣΤΑ ΜΠΟΥΖΟΥΚΙΑ!

δηλαδή τους βάζεις κι εσύ όλους στο ίδιο τσουβάλι. Όσοι δε θέλουνε να δώσουνε φακελάκια είναι διότι τα σπάνε το βράδυ στα μπουζούκια.

Πάμε παρακάτω

> ΕΝΑΣ ΓΙΑΤΡΟΣ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΕΙ ΚΑΠΟΙΟ ΠΟΣΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΤΗΣ ΚΑΙ ΑΘΛΙΟΣ

αυτό ο ιατρός έχει ήδη πάρει ένα ποσό για τις υπηρεσίες του, και μάλιστα από εμάς, από την τσέπη μας (να σημειώσω ότι εμείς -οι ιδιωτικοί υπάλληλοι- πληρώνουμε τους μισθούς των δημοσίων ιατρών). Το να ζητάει ένα δεύτερο δεν είναι μόνο αθλιότητα αλλά κατάντια.

Για τα άλλα δε θα σχολιάσω, είναι φανερή η εμπάθειά σου. Κάποιοι ιατροί σαν κι αυτούς που αναφέρεις είναι που βγάζουνε το κακό όνομα στην "πιάτσα".

λουκρητια είπε...

Μολις τωρα ειδα στην τηλεοραση το εν λογω βιβλιο στα ελληνικα.Δυστυχως το πουλαει ο Κυριακος Βελοπουλος,σε πακετο μαζι με αλλα,εκ των οποιων το ενα μονο μοιαζει εξισου ενδιαφερον,αφου μιλα για τα μεταλλαγμενα τροφιμα.

Ερινύα είπε...

Λουκρητία,
Ευχαριστώ για την πληροφορία.
Πολύ ενδιαφέρον, αν κυκλοφορεί στα Ελληνικά. Θα το ψάξω και αν βρώ κάτι θα το προσθέσω στην ανάρτηση.

gaziaris είπε...

Το βιβλίο υπάρχει μεταφρασμένο με τίτλο "ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΗ ΙΑΤΡΙΚΗ" νομίζω από τις εκδόσεις ΚΑΔΜΟΣ αλλά δεν το βρίσκω online.

Β. Ψαροπούλου είπε...

Οι γιατροί σώζουν ζωές, γιατί οι πεθαμένοι εξ αιτίας τους δεν μπορούν να μιλήσουν. Όταν χάσεις κάποιο δικό σου άνθρωπο και προσπαθήσεις στη μνήμη του να τιμωρηθούν οιένοχοι ούτε καν για εγκληματική αμέλεια δεν τιμωρούνται... Το άθλιο συνάφι του κέρδους εις βάρος της υγείας τους καλύπτει...Ιατρικοί σύλλογοι...φαρμακοβιομηχανίες ...δικαστές...κλινικάρχες...όλοι μαζί. Και δικηγόρους εξαγοράζουν . Πολεμώντας το άθλιο συνάφι τους για ένα έγκλημα που έγινε σε κλινική , στο κέντρο της Θεσσαλονίκης όπου εχασα τον πατέρα μου τον Ιανουάριο του 1998,αποκόμισα εμπειρίες που πρέπει να γραφούν όχι μόνο ως σχόλιο....
ΑΦΟΎ ΈΚΑΝΑ όλα τα δέοντα, προσφυγή στον Ιατρικό σύλλογο μηνύσεις...ούτε καν δικαστήριο δεν έγινε. Κι όταν απευθύνθηκα με επιστολή στον ΕΟΦ (Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκου) το 2001 για να τεκμηριώσω τη θανατηφόρα δόση φαρμάκου που σκότωσε τον πατέρα μου απάντηση μέχρι σήμερα Ιούνιο 2011 δεν έχω πάρει.Και ο ΕΟΦ μαζί τους είναι-πρώτος συνεργός στα εγκλήματα... Επειδή το χρήμα είναι σκοπός και όχι μέσο όπως θα έπρεπε .. ο άνθρωπος είναι αμελητέα ποσότητα,μέσο πλουτισμού .Και επειδή υπαρχουν καλοί γιατροί μέσα σ' αυτό το άθλιο σύστημα, αλλά τόσο λίγοι φίλοι μου εγρήγορση και αυτοθεραπεία . Μην εμπιστεύεστε ούτε γιατρούς ..ούτε ψάρμακα.σΚΟΠΌς ΤΟΥς ΕΊΝΑΙ ΤΟ ΚΈΡΔΟΣ. Είναι ικανοί να δημιουργούν αρρώστιες, για να πουλούν φάρμακα. Γι αυτό πολεμούν την εναλλακτική ιατρική και την ομοιοπαθητική. Κάποτε έλεγα ευλογημένοι αυτοί που έφτιαξαν τα παυσίπονα. Διαβάστε τις παρενέργειες...Δημιουργούν βλάβες στα νεφρά...Κι ο ψυχικός πόνος δεν περνά. Εμένα μου χάλασαν τη ζωή από τότε. Μου γύρισαν τον κόσμο ανάποδα.