Δευτέρα 23 Μαρτίου 2009

Ο Κωστής Παλαμάς για τους Καλόγερους

Αυτό το ποίημα του Κωστή Παλαμά δεν το διδαχτήκαμε στα δώδεκα χρόνια πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσής μας στο σχολείο. Το διάβασα πρόσφατα στο ιστολόγιο του Στέλιου Φραγκόπουλου sfrang και θεωρώ οτι κάθε αναμετάδοση αυτού του ποιήματος είναι επωφελής. Διαβάστε το αμέσως παρακάτω:

Οι καλόγεροι

του Κωστή Παλαμά



Είμαστ' οι άνεργοι και οι άχαροι,
και της ζωής είμαστ' εμείς οι καταλαλητάδες,
για να πατάμε και να σβήνουμε είμαστε
τα ωραία και τ' αληθινά, τ' άνθια και τις λαμπάδες.

Τον ήλιο και τα ηλιόχαρα οχτρευόμαστε,
και τις αγάπες της καρδιάς και του παιδιού τα γέλια,
με νεκροσάβανο σκεπάζουμε
το Λόγο τον τετράψυχο στα γαληνά Βαγγέλια.

Είμαστ' ο κούφιος ήχος ο παράταιρος
στων κεραυνών το ταίριασμα και στων κελαϊδημάτων,
χαλάσματα και σκιάχτρα κάνουμε
τους θείους ναούς και τα λευκά κορμιά των αγαλμάτων.

Μα να ο ραγιάς τα σύντριψε τα σίδερα,
«Ζωή!» ο Τεχνίτης έκραξε, Σοφέ, αλαλάζεις «Νίκη!»
φύγαμε τότε και τρυπώσαμε
μέσ' στων ερήμων τις μονιές και γίναμεν οι λύκοι.

Και τώρα κάθε που απαντήσουμε
την Υπατία την άτρομην Ιδέα την αστρομάτα,
τη σφάζουμε, τη χιλιοκομματιάζουμε,
και - ω λύσσα! - τα κομμάτια της τα ρίχνουμε στη στράτα.

24 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δεν το γνώριζα.
Μπράβο για την ανάρτηση.

Ανώνυμος είπε...

Δεν έχει βάρδια κανένας απολογητής να ρίξει κανένα βρώμικο σεντόνι;

Ερινύα είπε...

Ανώνυμος (Τρίτη, Μάρτιος 24, 2009 2:10:00 μμ):

υποψιάζομαι οτι στην περίπτωση του Παλαμά οι απολογητές θα προτιμούν την μέθοδο της "αποσιώπησης". Κοινώς θα το κάνουνε γαργάρα. ;-)

Ανώνυμος είπε...

Ακόμα και έτσι όπως τα έγραψε ο ποιητής, δεν τόλμησε να εναντιωθεί στα ευαγγέλια, παρά μόνο στους καλόγερους.
Τα ευαγγέλια είναι "Λόγος τετράψυχος", "γαληνά". Κακοί είναι μόνο οι κακόγεροι.
Πείτε μου αν κάνω κάποιο λάθος.

Ερινύα είπε...

Γ.

είναι δύσκολο -ακατόρθωτο για μερικούς- να απεκδυθούν τον "Λόγο" των "ευ"αγγελίων. Υποθέτω οτι αυτό συμβαίνει και σε αυτό το ποίημα. Κακοί είναι οι καλόγεροι αλλά όχι και η θρησκεία που είτε τους ωθεί είτε τους δίνει άλοθι στο δρόμο προς το κακό...

Ανώνυμος είπε...

Οι Απολογητές ποιούν την νύσσαν.

Ως πότε "παλληκάρια";

Ανώνυμος είπε...

SOS ταλιμπαν απολογητές ετοιμάζονται να μπουκάρουν.

Κρατάτε Τούρκοι τ' άρματα.

Ανώνυμος είπε...

Α ωρε Ερινύα μου. Τι πιστεύεις πως προσφέρει στον ελληνισμό αυτό που κάνεις(;), μόνο για την θρησκεία σου λες και μην μου πεις πως δεν έχεις κ.τ.λ. γιατί αυτά είναι βλακείες. Στην Θρησκεία σου λοιπόν προσφέρεις στον ελληνισμό όμως τίποτα δυστυχώς. Λοιπόν καλό είναι να διατυπώνεις τις σκέψεις σου και καλά κάνεις αλλά είναι ακόμα ορθότερο να διαβάζεις, να μελετάς και μετά να μιλάς ώστε να μιλάς κι ορθά. Εδώ π.χ. λες "Οι εικονες των μαυροντυμένων καταστροφέων, όπως ζωγραφίστηκαν τότε στο μυαλό μου, δεν έσβησαν ποτέ.". Ποιων μαυροντυμένων ωρε Ερινύα?? χαχαχα Μάλλον δεν έχεις διδαχτεί πως τα μαύρα φορέθηκαν μετά..;) Αν λοιπόν για κάτι τόσο απλό κάνεις λάθος τότε φαντάσου για τα υπόλοιπα που λες που τα λες φανατισμένα κιόλας! Και άφησε τα παραμύθια με τις καταστροφές επιτέλους. Το Άγαλμα του Διός μεταφέρθηκε στο Βυζάντιο όπου και έμεινε για αρκετά χρόνια αν δεν κάνω λάθος. Πως λοιπόν μιλάς για καταστροφές όταν το άγαλμα του του μεγαλύτερου Θεού του Δωδεκάθεου πάει στο κέντρο της Χριστιανοσύνης και αργότερα της Ορθοδοξίας και μένει όρθιο. Παράλληλα δε, ΔΕΝ καταστρέφεται η Ολυμπία. Επίσης να προσθέσω πως ΝΑΙ καταργήθηκαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες και βασικά αν το σκεφτείς καλύτερα που έγινε διότι ήταν ουσιαστικά ένα όργιο αυτό που γινόταν (όπως φυσικά γίνεται και σήμερα με τους Ολυμπιακούς). Καμία σχέση λοιπόν με την παλιά Ολυμπιάδα που αγωνιζόντουσαν για την τιμή. Αφήστε λοιπόν τα εβραϊκά Παραμύθια και καθήστε να μιλήσετε επί της ουσίας και με επιχειρήματα. Προφανώς και όλοι οι παπάδες δεν είναι Άγιοι, προφανώς κι όλοι οι Καλόγεροι δεν είναι Άγιοι και προφανώς ούτε εσύ ούτε κι εγώ είμαστε Άγιοι. Επομένως τι κάθεσαι και τρώγεσαι? Οι εποχές των παραμυθιών έχουν σβήσει Ερινύα και καλό είναι να μην τα διαβάζεις και να κοιτάς για αληθινή ιστορία και όχι για ιστορία που σου δίδαξαν φανατισμένοι καθηγητές που όπως λες σου "ανοίγουν" τα μάτια. Προσοχή δεν λέω να γίνεις Χριστιανή απλά λέω πως αυτά υπάρχουν στις γραφές πως θα γίνουν. Οι αληθινοί Χριστιανοί λοιπόν δεν δίνουν δεκάρα για τα ψεύδη που διαδίδεις.;D Καλή συνέχεια.

Υ.Γ. Προσθέτω δε την ηρωική συμβολή των παπάδων το 21. Χωρίς αμφισβήτηση υπήρξαν και τραγοπαπάδες αλλά ο Θεός να μας φυλάει φωτισμένοι παπάδες και άγιοι της Ορθοδοξίας έδρασαν με την ψυχή τους είτε σου αρέσει είτε όχι. Και στην τελική νομίζεις πως οι Δωδεκαθεϊστές είναι όλοι με την Ελλάδα? Προδότες δεν υπάρχουν? Λογικό λοιπόν είναι να υπάρχουν παντού προδότες εκτός αν είσαι ρατσίστρια και δεν το ομολογείς επιτέλους (διότι ρατσισμός είναι και αυτό).

Με φιλικούς χαιρετισμούς.

Ερινύα είπε...

Προ καιρού, το ιστολόγιο γέμισε με spam σχόλια εκ Ταϊπέϊ με "κινέζικα" links, αλλά ευκόλως διαπίστωσα οτι πίσω από αυτά κρυβόταν ο γνωστός εδώ κύριος amakrid (Α. Μακρίδ...).
Το μόνο που έχω να πώ είναι οτι ο Α. Μακριδ. ξαναχτυπά.

Λιβάνιος είπε...

Όμως εκείνα τα μαυροφορεμένα υποκείμενα που τρώνε περισσότερο κι από τους ελέφαντες και κατεβάζοντας αμέτρητα ποτήρια παρενοχλούν τους άλλους που συνοδεύουν το πιοτό τους με τραγούδια, αυτοί που συγκαλύπτουν τις επιδόσεις τους στο φαγοπότι με μια τεχνητή χλωμάδα του προσώπου. Αυτοί, ενώ ο νόμος παραμένει σε ισχύ, ορμούν πάνω στους ναούς κρατώντας ξύλα και πέτρες και σίδερα, και μερικές φορές χωρίς αυτά, με χέρια και πόδια. Ακολουθεί η εκ του ασφαλούς λεηλασία, το γκρέμισμα της στέγης, η κατεδάφιση των τοίχων, σπάσιμο των αγαλμάτων, αναποδογύρισμα των βωμών. Κι οι ιερείς των ναών είναι υποχρεωμένοι να σωπαίνουν ή να πεθαίνουν. Κι αφού κατεδαφίσουν ένα ναό, σπεύδουν στον δεύτερο και στον τρίτο κι ύστερα στοιβάζουν τρόπαια πάνω σε τρόπαια, καταπατώντας τον νόμο.

(4ος αιώνας μετά την εμφάνιση της γνωστής Ιουδαϊκής αιρέσεως)

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Ερινύα είπε...

Σχόλια ηλιθίων "ταλιμπάν", που, για παράδειγμα, δεν γνωρίζουν οτι ο Λιβάνιος είναι σοβαρότατη ιστορική πηγή και το παίζουν αφ' υψηλού υβριστές, σβήνονται σε αυτό το ιστολόγιο.

Ανώνυμος είπε...

Κοίταξε μαντάμ! Πιο ηλίθιο είναι το άτομο που σβήνει τα σχόλια για να μην απαντήσει και λέει ηλιθιότητες. Αν νομίζεις πως είμαστε φυτά σαν αυτούς που συναναστρέφεσαι τότε είσαι γελασμένη. Που θες να καταλάβω ρε ΝΤΟΥΒΑΡΙ αφού γράφεις τον Λιβάνιο στο username και ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ πως μιλάς για τα κείμενα του φιλόσοφου/ρήτορα Λιβάνιου; Κι εφόσον ξέρεις τόσο καλά τον Λιβάνιο γιατί δεν γράφεις και τα άλλα πράγματα που έχει γράψει ή μήπως δεν σε συμφέρει και βάζεις μόνο όσα σου αρέσουν, διότι ο Λιβάνιος είχε συνεργασία με Χριστιανούς αν δεν το έχεις διαβάσει στα νεοπαγανιστικά σου βιβλία. ΜΟΝΟ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΠΩΣ ΔΙΑΓΡΑΦΕΙΣ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΟΣΩΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΜΙΑ ΜΑΛΑΚΙΣΜΕΝΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΝΑ ΔΩΣΕΙΣ ΔΕΙΧΝΕΙ ΠΟΣΟ ΑΣΧΕΤΗ ΚΙ ΑΜΟΡΦΩΤΗ ΕΙΣΑΙ. ΘΥΜΑ ΤΟΥ ΣΙΩΝΙΣΜΟΥ ΕΙΣΑΙ ΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΘΑ ΕΙΣΑΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙΣ ΜΙΑ ΖΩΗ ΣΤΟ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ ΝΑ ΔΙΑΓΡΑΦΕΙΣ ΣΧΟΛΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕΟΠΑΓΑΝΙΣΤΙΚΟ ΣΟΥ BLOG!!

*Σβήσε και αυτό το σχόλιο διότι δεν πρόκειται να απαντήσω ξανά και μην σου πω που σε έχω γραμμένη γιατί τώρα είναι που θα με πεις υβριστή.

Ερινύα είπε...

Στα τσακίδια βλήμα.

Ερινύα είπε...

Για τους υπόλοιπους αναγνώστες θα ξαναναρτήσω τα δύο διαγραμμένα σχόλια του παραπάνω ανωνύμου -όπως τα έλαβα στο e-mail- για να συμπεράνουν μόνοι τους αν είναι ένας άνθρωπος με σοβαρά επιχειρήματα ή αν είναι ένας γλοιώδης ανοητολόγος, που μπήκε εδώ για να πουλήσει χριστιανορθόλοξο "νταηλίκι":

Σχόλιο Νο 1:

Ο/Η Ανώνυμος άφησε ένα νέο σχόλιο για την ανάρτησή σας "Ο Κωστής Παλαμάς για τους Καλόγερους":

Προς Ερινύα: Λοιπόν φαντασιώσεις είδα, απαντήσεις όμως δεν είδα πράγμα που σημαίνει πως δεν έχεις και τι να απαντήσεις! Δεύτερον πραγματικά και δεν με ενδιαφέρει αν με πιστέψεις ή όχι αλλά έχω μείνει που προσπαθείς για να μην απαντήσεις να μου λες πως είμαι αυτός που λες που στην τελική δεν τον ξέρω και δεν ξέρω και τις απόψεις του. Είναι λοιπόν ντροπή σου για να μην απαντάς να λες βλακείες. Αν έχεις να πεις κάτι να απαντάς και όχι να κάνεις υποθέσεις! Όταν λοιπόν κάθεσαι και σταμπάρεις τους επισκέπτες σου και όλους όσους σου πουνε κάτι κάθεσαι και λες πως είναι ένα πρόσωπο, πως περιμένεις να σε πάρουν στα σοβαρά? Τρίτον και κλείνοντας γράφοντας να αναφέρεις και τις πηγές σου και δεν εννοώ φυσικά εφημερίδες και περιοδικά που εκδίδονται για να μείνουν στα περίπτερα μέχρι να καούν από τους κουκουλοφόρους αλλά από ιστορικούς, ΙΣΤΟΡΙΚΟΥΣ που γνωρίζουμε πως υπήρξαν και πως ξέρουμε και το έργο τους και μην μου πεις τον ΧΨΔ που δεν τον ξέρει ούτε η μάνα του!

Οφείλω να ομολογήσω πως πραγματικά μόνο με αυτό που είπες απέδειξες πως έχεις πλούσια φαντασία και και και ΑΠΩΘΗΜΕΝΑ!!! Όταν φτιάχνεις κάτι δεν ξέρεις πως το google θα σου φέρει επισκέπτες?

Προς Λιβάνιο: Αγαπητέ μου λιβάνιε ή μήπως Λιβανία διότι ένα ποστ έκανα και τόσοι πολλοί το είδαν ωρε Ερινύα μου και μέσα σε 8 λεπτά μάλιστα από το σχόλιο σου????? Τέσπα αγαπητέ μου Λιβάνιε πως να το κάνουμε και κάποιοι θυσιάστηκαν για να είναι ελεύθερα κάποια μαυροφορεμένα τσουβάλια και να γράφουν βλακείες μέσω του πσ τους.. ΛΟΛ Γράφετε που γράφετε γράψτε και καμιά πηγή γράψτε την ντε αν έχετε τα *******! Και για να δείτε πόσο άθλια απληροφόρητοι είστε ψάξτε να δείτε γιατί οι Ρώσοι φοράνε άσπρα και οι Έλληνες παπάδες μαύρα! Προφανώς αυτές τις βλακείες που ανακυκλώνεται σαν ανιστόρητα ντουβάρια τα ανακαλύπτετε σε κάτι παρακμιακά περιοδικά. Άντε πείτε και πηγές ιστορικών που έζησαν. Το γεγονός πως μια μαλακία με αναφέρεται με χρονολογία δεν σημαίνει πως δεν είναι γέννημα των σύγχρονων θολοκουλτουριάρηδων!
Ανάρτηση από τον/τη Ανώνυμος στο Ερινύα τη Τετάρτη, Απρίλιος 29, 2009 12:38:00 πμ


Σχόλιο Νο 2:

Ο/Η Ανώνυμος άφησε ένα νέο σχόλιο για την ανάρτησή σας "Ο Κωστής Παλαμάς για τους Καλόγερους":

Και για να σας προλάβω ανακυκλώνετε, αναφέρετε.;) Για να μην μου αρχίσεις άλλες ιστορίες ερινύα μου!
Ανάρτηση από τον/τη Ανώνυμος στο Ερινύα τη Τετάρτη, Απρίλιος 29, 2009 12:44:00 πμ

Stelios Frang είπε...

Μ' αρέσει που αρχίζουν και προβληματίζονται και καταλαβαίνουν ότι δεν είναι κατανοητό να φοράνε (δήθεν) Έλληνες μαύρα ράσα που εισήχθησαν από την Ανατολή. Τώρα, γιατί φοράνε οι Ρώσοι άσπρα και οι Κινέζοι μωβ, μπορεί να ενδιαφέρει αργόσχολους μοναχούς, αλλά εμένα καθόλου. Το (κούφιο) περιεχόμενο των λόγων τους μ' ενδιαφέρει...

Και, άμα σου ξαναπούν ότι επαναλαμβάνεις τα ίδια, μπορείς να απαντήσεις -ξέρεις εσύ- α') ότι δεν χρειάζεται να ξανάρθει εδώ να διαβάσει τα ίδια και β') οι παπάδες στους οποίους είναι προσκολλημένος επαναλαμβάνουν επί 2.000 χρόνια τα ίδια μουρμουρητά, αλλά εισπράττουν κάθε φορά καινούργιο μισθό...

ΥΓ1: Καλά, ο έσχατος Ανώνυμος αφόδευσε, δεν κρατιόταν με τίποτα...
ΥΓ2: Μπα, ξαναφάνηκε ο amakrid; Θα πέρασε την εποχή κρίσης, φαίνεται!

Stelios Frang είπε...

Και πού είσαι, τόσο πολύ τους πόνεσε ο Παλαμάς; Δεν τον είχαν ξαναδιαβάσει, προφανέστατα!

Ερινύα είπε...

sfrang,

όπως λες τους ενόχλησε πολύ και φαίνεται αυτό από την καθυστέρηση στον σχολιασμό της ανάρτησης. Δες πόσο καιρό μετά έγιναν τα σχόλια του εν λόγω ανωνύμου και πόσο αποφεύγει να θίξει τον ποιητή. Η επίθεση που κάνει είναι προσωπικά σε εμένα και όχι στο θέμα της ανάρτησης και στον συγγράψαντα το ποίημα Κωστή Παλαμά. Άσε πιά την ανοησία για τα μαύρα που, αφού κατάλαβε πως δεν τον παίρνει (δεν είναι μόνο η ιστορική μαρτυρία του Λιβάνιου, υπάρχουν και άλλοι που αναφέρονται σε μαυροντυμένους, όπως για παράδειγμα ο Ευνάπιος), την έκανε γαργάρα. Το "σπουδαίο" επιχείρημα υπερπήδησης του εμποδίου ήταν οτι δεν ξέρω πως ο Λιβάνιος έκανε παρέα και με χριστιανούς!

Δες τώρα ποιοί λένε τους άλλους θύματα των Σιωνιστών: Αυτοί που ψάλλουν "Χόρευε νυν και αγάλλου, Σιών" και λοιπά παραπλήσια...

Αιολος είπε...

Ερινύα και s.frang ευχαριστώ πολύ. Μου ήταν άγνωστο. Θα το ανεβάσω στο προφίλ μου στο facebook για να το δουν κάποιοι φίλοι μου.

Ανώνυμος είπε...

Aγαπητή μου Ερινύα συνέχισε έτσι δυνατά και αληθινά !!!

V P X

Ερινύα είπε...

Ανώνυμος (Πέμπτη, Οκτώβριος 08, 2009 12:13:00 μμ)

Είναι δική μου υπόθεση αν θα συνεχίσω, πώς, πότε και με ποιά συχνότητα. Έχεις πρόβλημα;

Ανώνυμος είπε...

Πολλά δήθεν ανέκδοτα κυκλοφορούνε,συνεπώς,έχω κάθε δικαίωμα να θεωρήσω πως το παρουσιάζετε δήθεν ως του μεγάλου ποιητού.Πέραν τούτου,ας πάω και στο δια ταύτα.Αν είστε τόσο αρχαιολάτρες,απαρνηθείτε τις αργίες και να εργάζεστε τις αργίες Χριστουγέννων κλπ.
Εδώ όμως φαίνεται πόσο ρηχοί είστε,αφού σας αρέσει το...αραλίκι(κατα την νεο-ελληνική έκφραση).Πλην αυτού,στην Εθνική παλιγγενεσία,ο Κολοκοτρώνης είχε πεί πρώτα ΥΠΕΡ ΠΙΣΤΕΩΣ(Προφανώς θα θεωρείσθε σπουδαιότεροι αυτού).Τέλος,απλά,παίζετε το παιχνίδι εβραίων,κομμουνιστών και μουσουλμάνων,οι οποίοι,έχουνε κάτι να τους ενώνει.Ποιό;Πως να αφανίσουνε τον Χριστιανισμό.Αυτά αλβανάκια μου με Ελληνικά ψευδώνυμα.
Υ.Γ.Αν έχετε να μου απαντήσετε επι της ουσίας,αναμένω....

Unknown είπε...

«Ασάλευτη ζωή».

Αμαρτωλός καλογερεύω στ' Άγιονόρος, με καίει ό Σατανάς κι ή κόλαση με τρώει, σε βαθύ πλάνο ρέμα πνίγομαι οδοιπόρος, ειν' ή ψνχή μον χαλασμός καί μοιρολόι.

Ο Παλαμάς υπήρξε άλλοτε πολυθεϊστής, άλλοτε άθεος, άλλοτε ευλαβικά στεκόμενος απέναντι στην πίστη. Δεν έχει λοιπόν ανάγκη... απολογητών.