Τρίτη 11 Απριλίου 2017

Θερινή Ώρα: Άλλη μια Εφαρμογή της Μεθόδου "Επιβολή του Παραλόγου"

Ο "θεσμός" της θερινής ώρας έχει εφαρμοστεί στην Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη από το 1975, έτος κατά το οποίο ήμουν μαθήτρια (κατά το πρώτο ήμισυ του 1975) της δευτέρας τάξεως του Γυμνασίου. Δεν ενθυμούμαι βεβαίως τις λεπτομέρειες, αλλά το συναίσθημα της βιαιότητος του υπέρ-πρωϊνού ξυπνήματος, για να πάω τότε στο σχολείο, παραμένει έκτοτε αξέχαστο και κατ' έτος επαναλαμβανόμενο επί επτά συναπτούς μήνες κάθε χρόνο, Απρίλιο έως και Οκτώβριο.
Υποθέτω οτι πολλοί δεν το έχετε συνειδητοποιήσει οτι η λάθος ώρα ισχύει επί επτά μήνες ενώ η σωστή μόνον πέντε. Αλλά είναι πράγματι η χειμερινή ώρα η "σωστή" ώρα; Και τι σημαίνει "σωστή ώρα";

Χμμ...
Για όσους έχουν τώρα την διάθεσι -επιπολαίως- να ισχυριστούν οτι η ώρα είναι συμβατική και δεν τίθεται θέμα "σωστής ώρας" έχω να τους απαντήσω οτι πλανώνται πλάνην οικτράν! Υπάρχει σωστή ώρα. Και είναι εκείνη η ένδειξις ώρας η σωστή όταν η δωδεκάτη μεσημβρινή συμπίπτει με την στιγμή ακριβώς που ο ήλιος μεσουρανεί. Πότε συμβαίνει αυτό; Απλούστατα δεν έχουμε παρά να αναζητήσουμε την ώρα ανατολής και δύσεως του ηλίου μια συγκεκριμένη ημέρα και με απλές μαθηματικές πράξεις να εντοπίσουμε το μέσον:

(διάρκεια της ημέρας σε ώρες) = (ώρα δύσεως) - (ώρα ανατολής)
(ώρα πραγματικής μεσημβρίας) = (ώρα ανατολής) + (διάρκεια της ημέρας σε ώρες) : 2

Αν πάλι δεν μας πολυαρέσουν οι μαθηματικοί τύποι μπορούμε να μετρήσουμε με τα δάκτυλα!

Ας δούμε τώρα πόσο σωστή ή λάθος είναι κατ' αρχάς η χειμερινή ώρα:
Λαμβάνω την σημερινή ημέρα, Τρίτη 11 Απριλίου του τρέχοντος έτους 2017 και διαπιστώνω με μια μικρή αναζήτησι στο google οτι έχουμε:

Ώρα ανατολής 6:56 και ώρα δύσεως 19:57 με την θερινή ώρα, επομένως:
Ώρα ανατολής 5:56 και ώρα δύσεως 18:57 με την χειμερινή ώρα.

Ας μην σκοτωθούμε τώρα στις πράξεις για 4 λεπτά στην ανατολή και 3 λεπτά στην δύσι και ας πούμε οτι έχουμε:

Ώρα ανατολής 6 και ώρα δύσεως 19 με την χειμερινή ώρα

με αμελητέα απόκλισι στο τελικό αποτέλεσμα. Έχουμε και λέμε λοιπόν:

(διάρκεια της ημέρας σε ώρες) = 19 - 6 = 13
(ώρα πραγματικής μεσημβρίας) = 6 + 13 : 2 = 6 + 6,5 = 12,5 δηλαδή ένδειξις ώρας 12:30μμ

Ιδού λοιπόν οτι η χειμερινή ώρα, αυτή που νόμιζες οτι είναι η σωστή, πάει μισή ώρα μπροστά! και αυτό σημαίνει οτι ήδη με την χειμερινή ώρα έχεις απώλεια μισής ώρα ύπνου.

Βάζοντας τώρα το ρολόϊ άλλην μια ώρα μπροστά κατά την εφαρμογή της "θερινής ώρας" πρέπει να ξυπνήσεις μια και μισή ώρα νωρίτερα από την πραγματική, την σωστή ώρα:
Αν η εργασία σου ξεκινάει στις 8 το πρωΐ σύμφωνα με την συμβατική ένδειξι του ρολογιού σου τότε αληθώς η εργασία σου ξεκινά στις 6:30 σύμφωνα με την πραγματική ώρα, αυτήν που ο ήλιος και το βιολογικό σου ρολόϊ γνωρίζουν. Βάλε και, κατά περίπτωσιν, τον χρόνο που χρειάζεσαι για την προετοιμασία σου μετά το ξύπνημα συν τον χρόνο μεταβάσεως στην εργασία και θα διαπιστώσεις οτι ίσως να εξαναγκάζεσαι να ξυπνήσεις από τα υπέρ-άγρια χαράματα χωρίς να το συνειδητοποιείς. Για παράδειγμα αν χρειάζεσαι συνολικό χρόνο μιάμιση ώρα προετοιμασίας και μεταβάσεως, τότε έχεις ξυπνήσει κατά την 5η ώρα πρωϊνή κι ας λέει το ρολόϊ σου 6:30, πράγμα τραγικό ειδικά για τον μικρό μαθητή. Και ας μην γελιώμαστε: συνήθως κοιμόμαστε με κριτήριο την νύστα που αισθανόμαστε αλλά ξυπνούμε με τον ήχο του ξυπνητηριού!

Ας δούμε τώρα και το άλλο παράλογο: Με ώρα ανατολής 6:56 (σχεδόν 7 ή 7πμ) και ώρα δύσεως 19:57 (σχεδόν 20 ή 8μμ) η "Καλημέρα" μας έχει διάρκεια από τις 7πμ μέχρι την 12η μεσημβρινή ώρα, δηλαδή διάρκεια 5 ωρών. Για να δούμε την χρονική διάρκεια της "Καλησπέρας" τώρα. Από τις 12 το μεσημέρι έως τις 8μμ έχουμε ακριβώς 8 ώρες. Δηλαδή, με την παράλογη θερινή ώρα έχουμε 5 ώρες πρωϊνές και ... 8 ώρες απογευματινές!!!

Το ακόμα παραλογότερο είναι οτι η Ελλαδίτσα μας, που είναι το δυτικότερο Ευρωπαϊκό κράτος της ζώνης ώρας Καΐρου, έχει την ίδια ένδειξι ώρας με τα τρίσβαθα της Τουρκίας (!!!) και μιαν ώρα διαφορά, προς τα εμπρός, από τα ... Σκόπια!!! Δηλαδή, όταν η ώρα Ελλάδος είναι 7πμ η ώρα Σκοπίων είναι 6πμ! Μοιάζει λοιπόν σε αυτόν τον τομέα η ταλαίπωρη η Ελλαδίτσα με εκείνα τα ατυχή παιδάκια που ξεκινούσαν το Δημοτικό σχολείο στα μόλις πεντέμισυ χρόνια τους, λόγω γεννήσεώς τους κατά τους τελευταίους μήνες της δικής τους "φουρνιάς".
Προς επιβεβαίωσιν των παραπάνω δείτε και τον παγκόσμιο χάρτη με τις ζώνες ώρας:


Το βασικό επιχείρημα στο οποίο βασίστηκαν αυτοί που επέβαλαν το μέτρο της καθιερώσεως "θερινής ώρας" υπήρξε η εξοικονόμησις ενεργείας. Καθώς λένε:

"Μ’ αυτόν τον τρόπο όταν έχουμε θερινή ώρα ο Ήλιος δύει μία ώρα αργότερα (σύμφωνα με τα διορθωμένα ρολόγια μας) οπότε ελαττώνεται και ο χρόνος που περνάει ανάμεσα στην δύση του Ήλιου και της ώρας που πάμε για ύπνο. Αυτό σημαίνει ότι καταναλώνουμε λιγότερο ηλεκτρικό ρεύμα για τις διάφορες δραστηριότητές μας απ’ ότι αν αφήναμε την ώρα όπως έχει.
Το ίδιο συμβαίνει και το πρωί, σε μικρότερη όμως κλίμακα, αφού ακόμη και με την προσθήκη της μίας ώρας η ανατολή του Ήλιου συμβαίνει τους θερινούς μήνες όλο και πιο ενωρίς οπότε και το πρωινό εγερτήριο έρχεται, έτσι κι αλλιώς, μετά την ανατολή του Ήλιου. Τους χειμερινούς όμως μήνες δεν υπάρχει καμία διαφορά στην κατανάλωση του ηλεκτρικού γιατί απλούστατα ο Ήλιος δύει πολύ νωρίτερα και ανατέλλει πολύ αργότερα οπότε δεν έχουμε καμία εξοικονόμηση ενέργειας με την πλασματική προσθήκη της μίας ώρας στα ρολόγια μας."


Καλή η προπαγάνδα, ας το εξετάσουμε όμως. Για ποιά εξοικονόμησι ενεργείας μας λένε όλοι αυτοί οι υπέρμαχοι της θερινής ώρας; Όλοι οι μεγάλης εκτάσεως εργασιακοί χώροι όπως μεγάλα εργοστάσια, υπεραγορές, καταστήματα κάθε είδους, τραπεζικά καταστήματα, χώροι διασκεδάσεως κλπ έχουν μονίμως τεχνητό φωτισμό, μιας που η έκτασις και η διαμόρφωσις χώρου τους δεν επιτρέπουν την ύπαρξι επαρκών για τον φωτισμό τους παραθύρων. Οι ενεργοβόρες μηχανές κάθε είδους δεν ενδιαφέρονται τι ώρα ισχυρίζεται πως έχουμε το κάθε ρολόϊ, παρά μόνον για πόσο διάστημα θα είναι σε λειτουργία και αυτή η διάρκεια δεν αλλάζει χάριν της ενδείξεως των ωρολογίων μας. Ούτε, όπως ισχυρίζεται ο παραπάνω κύριος Σιμόπουλος, ελαττώνεται ο χρόνος που περνάει ανάμεσα στην δύσι του ηλίου και της ώρας που πάμε για ύπνο, αλλά πλείστοι απλώς κοιμόμαστε λιγότερο, σκεπτόμενοι "ακόμα δεν έδυσε ο ήλιος και θα πάω για ύπνο;", με αποτέλεσμα να πηγαίνουμε στην εργασία μας σε κατάστασι "ζόμπι" και οι μαθητές στα σχολεία σαν νυσταγμένα κοτόπουλα. Μετά από όλην αυτήν την ταλαιπωρία, ρίχνει ο άϋπνος νεοέλληνας και τρείς - τέσσερις ώρες μεσημβρινού ύπνου για να βγάλει τα σπασμένα, με την τηλεόρασι αναμμένη για ενεργειακή εξοικονόμησι!

Μήπως λοιπόν θα έπρεπε να εξετάσουμε το όλον ζήτημα κάτω από κάποιο άλλο πρίσμα ή ίσως με διαφορετικά κριτήρια;
Μήπως αυτό που συμβαίνει στην πραγματικότητα σχετίζεται με  την, πάντα αποδοτική για το σύστημα εξουσίας, επιβολή του παραλόγου ως ασφαλούς μεθόδου διαχειρίσεως του οικτρού όχλου των εξαθλιωμένων "πολιτών" δούλων;

Δεν υπάρχουν σχόλια: