Δευτέρα 25 Δεκεμβρίου 2006

Μονή ... Εσφιγμένου και Πατριάρχης Βαρθολομαίος

Από την Κομοτηνή και την τοπική εφημερίδα "Ο Χρόνος" παραθέτω άρθρο με τις δηλώσεις του Ηγουμένου της μονής Εσφιγμένου. Το άρθρο δεν μπορεί να βραβευτεί ούτε για το περιεχόμενο, ούτε για την σύνταξη της Ελληνικής γλώσσας, αλλά αυτό που αξίζει πραγματικά σε αυτό είναι η φράση που αποδίδει ο Ηγούμενος στον Πατριάρχη, σχετικά με την γνώμη του τελευταίου για την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Γνώμη που συνάδει με τους γνωστούς αφορισμούς των αγωνιστών και της ίδιας της επανάστασης από τους τότε προκαθήμενους της "Ελληνορθοδοξίας".

Το άρθρο βρίσκεται στο:

http://www.xronos.gr/church/detail.php?ID=32117&print=Y

και έχει ως εξής (με τονισμένο το επίμαχο σημείο):

12.12.2006

Ο ΗΓΟΥΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΕΣΦΙΓΜΕΝΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ ΛΕΕΙ:
Χριστιανός είναι αυτός που ζει τον διωγμό...
Για τους διωγμούς που υφίστανται στην μονή Εσφιγμένου οι 104 αγιορίτες μοναχοί εξ αιτίας της διάστασης που έχουν με το Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κων/πόλεως παραχώρησε την Κυριακή συνέντευξη ο ηγούμενος της μονής Μεθόδιος, ο οποίος ήταν προσκεκλημένος θρησκευτικού συλλόγου της Αλεξανδρούπολης, στα πλαίσια ανοικτής εκδήλωσης.


Κατά την συνέντευξη Τύπου που έγινε στο ξενοδοχείο Γκρεκοτέλ και την παρακολούθησε ο “Χρόνος”, ο πατέρας Μεθόδιος ανέφερε καρέ - καρέ τα γεγονότα, αλλά και την προσπάθεια που γίνεται για την εκδίωξή τους από την μονή, κάτι το οποίο δεν πρόκειται να γίνει με την θέλησή τους, λέγοντας ότι πιθανόν να προσφύγουν και στο δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Ευρώπης.
Στα πλαίσια της δημοκρατικής δημοσιογραφικής προσέγγισης των θεμάτων από την εφημερίδα μας, δημοσιεύονται οι απόψεις του και όσα υποστηρίζουν, ανεξάρτητα αν χαρακτηρίζονται σχισματικοί ή ό,τι άλλο, απασχολώντας περιοδικά την πανελλήνια δημοσιότητα. “Ένας Αλβανός μπορεί να βγάλει βιβλιάριο υγείας και να έχει περίθαλψη, εμείς όμως όχι, ανέφερε χαρακτηριστικά ο ηγούμενος, λέγοντας ότι όλα ξεκινούν από την πεποίθησή τους να μην απορροφούν κονδύλια της Ε.Ε. και να μη μνημονεύουν το όνομα του πατριάρχη.
Ειδικότερα, αναφέρθηκε στα μυστήρια και τον λάθος τρόπο με τον οποίο γίνονται όπως το βάπτισμα και σε άλλα περιστατικά που πλήττουν την λειτουργία τους. “Σαν πρώτη κίνηση ήταν ότι έκοψαν κάποια χρήματα που έδινε το κράτος για βοήθεια για τα μετόχια που είχαν πάρει για τους Μικρασιάτες, έκοψαν τα διαμονητήρια που έδιναν στον κόσμο για να έρχεται μέσα. Όποιος θέλει να έρθει στο μοναστήρι δεν μπορεί να έρθει, πρέπει να πάει σε άλλο μοναστήρι και μετά να έρθει σε μας. Έκοψαν τον ΟΤΕ, το ταχυδρομείο, τις ατέλειες, αυτοκίνητα, πλοία.
Έξω στην Ιερισσό έχουμε ένα κτήμα που έχουμε ζώα, έκοψαν το ρεύμα με τεράστια ζημιά, γιατί υπήρχαν ψυγεία που είχαν μέσα τρόφιμα. Στα Νέα Ρόδα που είχαμε ένα σπίτι έκοψαν και εκεί το τηλέφωνο και το ρεύμα. Ήρθε το πατριαρχείο, παρόλο ότι δεν αναγνωρίζει τους παλαιοημερολογίτες η ιεροσύνη, έφερε τους μοναχούς στην τάξη των λαϊκών και έκανε μία νέα αδελφότητα από 5 άτομα, η οποία από τον καταστατικό του χάρτη είναι τελείως παράνομη. Γιατί λέει ο καταστατικός χάρτης ότι, είναι ένα κομμάτι του συντάγματος, ότι για να γίνει κάποιος ηγούμενος σε μία αγιορείτικη μονή πρέπει να έχει γίνει μοναχός στο Άγιο Όρος.
Ο πατήρ Χρυσόστομος που τον πρόβαλε το πατριαρχείο σαν ηγούμενο, δεν είναι καν αγιορείτης. Ήρθε από αλλού. Αυτοί οι οποίοι ψηφίζουν για τον ηγούμενο πρέπει να έχουν 6 χρόνια στο μοναστήρι από την ημέρα που έγιναν μοναχοί. Κάθε λίγο κόβουν και από κάτι, κάτι ενοίκια που είχαμε πενιχρά για να μπορεί να ζει μία αδελφότητα από 105 άτομα… Φανταστείτε πόσα έξοδα υπάρχουν. Και όλα αυτά γιατί δεν μνημονεύουμε τον πατριάρχη και δεύτερο γιατί δεν παίρνουμε τα χρήματα αυτά που χορηγεί η Ε.Ε., γιατί εμείς θεωρούμε ότι αυτά τα χρήματα θα είναι ο δούρειος ίππος για τον Άγιο Όρος. Δηλαδή θα ζητάνε την διάλυση του αβάτου του Άγιου Όρους, θα ζητάνε πολλά και διάφορα. Κατά το νόμο της Εκκλησίας μας δεν επιτρέπεται οι μοναχοί να καταφεύγουν σε κοσμικά δικαστήρια. Αυτός που θα καταφύγει σε κοσμικά δικαστήρια για να δικαιωθεί σε θέματα τέτοια είναι υπό καθαίρεση. Όλος ο σκοπός τους είναι πώς θα μας κάνουν να υποκύψουμε, να μην υπάρχει καμία διαμαρτυρία στο Άγιο Όρος. Ήρθε ο πατριάρχης στο Άγιος Όρος και τι έκανε; Τίποτα. Έφερε κάπου 200 αστυνομικούς μαζί με την αιτία μήπως του επιτεθούμε εμείς. Πάει δίπλα από το κονάκι το δικό μας και σπάζουν την πόρτα εκεί, μπαίνουν μέσα και κάνουν εγκαίνια για να κάνουν καινούριο και είναι το πρωτοφανές στο Άγιο Όρος να υπάρχουν 20 μοναστήρια με 21 αδελφότητες και 21 κονάκια, δηλαδή τα σπίτια που μένουν πάνω στις Καρυές.
Εμείς διαμαρτυρηθήκαμε και διαμαρτυρόμαστε συνέχεια. Γιατροί δεν επιτρέπεται να έρθουν σε εμάς, πρέπει να κάνουμε ολόκληρη φασαρία για να έρθουν στο μοναστήρι. Πόσοι άνθρωποι πέθαναν χωρίς διάγνωση γιατρού... Μας λένε ότι λέμε ψέματα. Μας λένε ότι υπάρχουν πλοία. Από την μεριά την δικιά μας υπάρχει ένα μικρό κλειστό πλοιαράκι, δεν μπορεί να μεταφέρει πράγματα. Μεταφέραμε πράγματα με ένα φορτηγό, το σταμάτησαν και αυτό, έκαναν απέλαση στους εργάτες, σε όλα τα πράγματα δηλαδή υπάρχει ένας διωγμός και αυτός είναι όπως εμείς το φανταζόμαστε ο οικουμενισμός, ο οποίος έχει αρχίσει από το 1924 και σήμερα δρέπουμε τους καρπούς αυτούς και σιγά – σιγά θα δούμε ακόμη περισσότερα.
Και όπως τότε, για να μνημονεύσουμε τον Πάπα όπως μας λέει ο χρονογράφος σε ένα βιβλίο που γράφει όλη την ιστορία της Αγίας Σοφίας, στις 28 Μαΐου 1453 μνημονεύσαμε τον Πάπα μέσα από την Αγία Σοφία. Αυτό το βράδυ οι Τούρκοι είχαν σκοπό να κάνουν τελευταία επίθεση και αν δεν πετύχουν να σηκωθούν να φύγουν. Κοντά στην Κωνσταντινούπολη έβλεπαν την σκέπη της Παναγίας, ένα φως επάνω στην πόλη. Αυτό το φως ήταν η σκέπη της Παναγίας όπως μας λένε οι ιστορικοί του τότε καιρού. Τη νύχτα αυτή το 1453 στις 28 Μαΐου, μαζεύτηκε το φως αυτό πάνω από την Αγία Σοφία και σιγά – σιγά εξαφανίστηκε.
Έγινε σκοτάδι τελείως στην Πόλη και λένε οι Τούρκοι αύριο θα την πάρουμε την Πόλη, γιατί ο Θεός τους, τους εγκατέλειψε. Και πραγματικά έγινε αυτό που έγινε. Και κάθε φορά που ξεκλίνουμε από το θέμα της πίστεως έρχεται η τιμωρία του Θεού. Γιατί; Δεν συμβαδίζει. Γι’ αυτό και οι πατέρες μας επί τουρκοκρατίας λένε ότι καλύτερα “τούρκικο φέσι παρά φράγκικη τιάρα”. Γιατί ο Τούρκος έκανε πολλά, δίωξε, έσφαξε, αλλά στο θέμα της πίστεως ήταν πιο προσεκτικός από τους παπικούς.
Οι παπικοί όπου πάνε είναι ολοκληρωτικοί. Σου λένε ή θα γίνεις παπικός ή θα πεθάνεις. Και έχουμε το πρόσφατο παράδειγμα στην Σερβία. Το 1940 οι Ουστάσοι σκότωσαν 800.000 Σέρβους γιατί δεν θέλησαν να γίνουν παπικοί. Όπως και πρόσφατα στην Βοσνία. Γι’ αυτό εμείς είμαστε αντίθετοι σε όλα αυτά, γι’ αυτό υπάρχει ο διωγμός αυτός. Δεν μας αναγνωρίζουν, για εμάς δεν υπάρχει τίποτα. Δεν είμαστε ούτε Έλληνες πολίτες, ούτε δικαιώματα έχουμε, ούτε τίποτα. Είμαστε απλοί κοσμικοί, γι’ αυτούς δηλαδή και θα πρέπει να φύγουμε από το Άγιο Όρος.
Και πρόσφατα μας έστειλαν ένα τελεσίγραφο και μας είπαν ότι σε 5 μέρες θα πρέπει να τα έχετε μαζέψει όλα και να έχετε φύγει. Και η απάντησή μας ήταν αυτό που είπε ο Λεωνίδας στους Πέρσες: “Μολών λαβέ, ελάτε να τα πάρετε”. Γιατί εμείς θεωρούμε ότι εμείς δεν είμαστε αυτοί που μπορούμε να ξεπουλήσουμε τα κειμήλια του εαυτού μας. Εμείς είμαστε οι φύλακες και οι άλλοι που έρχονται πίσω μας θα πρέπει κάτι να βρουν. Δεν έχουμε εμείς δικαίωμα να τα ξεπουλήσουμε για τα χρήματα των Ευρωπαίων τα οποία δεν ξέρουμε και τον σκοπό για τον οποίο τα δίνουν.
Μας λένε ένα περίεργο πράγμα. Λέει, στο Άγιο Όρος υπάρχει ένα καθεστώς που πρέπει ή θα μνημονεύσεις τον πατριάρχη είτε να σηκωθείς να φύγεις. Αυτό είναι τελείως απαράδεκτο. Και υπάρχει αυτό το τραγικό να βλέπουμε σήμερα να τιμάμε τους αγίους αυτούς που θυσιάστηκαν γι’ αυτό το πράγμα, αλλά εμείς να ακολουθούμε αυτούς που τους σκότωσαν. Χθες άκουσα τον αρχιεπίσκοπο που μιλούσε εναντίον του παπισμού και σήμερα θα πάει στο Βατικανό. Δηλαδή θεωρούν ότι ο κόσμος είναι τελείως ανεγκέφαλος, αλλά δεν είναι. Δεν μπορώ να καταλάβω πώς γίνεται αυτό το πράγμα, γιατί δεν ξεσηκώνεται ο κόσμος, γιατί δεν κάνουν αυτά που πρέπει. Είδατε που ο Πατριάρχης έπιασε το χέρι του Πάπα, τι έκανε ο κόσμος; Χειροκρότησε. Γιατί χειροκρότησε; Και όταν τον έφερε στην Ελλάδα ο κ. Χριστόδουλος και είπε ζητούμε, όχι συγχώρεση αυτό που λέμε, ζητούμε την κατανόηση των ορθοδόξων για τα εγκλήματα που έκαναν οι σταυροφόροι. Μα αυτό είναι το ζητούμενο; Και θέλετε να δείτε πού μας έχει φτάσει ο οικουμενισμός; Ακούστε δηλώσεις του Πατριάρχη. Πού να τον μνημονεύσουμε εμείς;
Όταν έγινε πατριάρχης, δυστυχώς οι δύο λαοί διέκοψαν την υπέροχη συμβίωση των 400 χρόνων, λέει για εμάς και τους Τούρκους, όταν ξεσηκώθηκαν κάποιοι ξεβράκωτοι το 1821 και δημιούργησαν τις γνωστές προστριβές. Αίτια χωρισμού της δυτικής και ανατολικής εκκλησίας υπήρξαν οι ορθόδοξοι άγιοι πατέρες. Ποιος το λέει; Ο Πατριάρχης. Τα ατυχή αυτά θύματα του διαβόλου που σήμερα τιμωρούνται στην άλλη ζωή από τον Θεό. Άλλο. Οι ιεροί κανόνες που χώριζαν ως τώρα τους ορθοδόξους από τους παπικούς είναι τα τείχη του αίσχους. Δηλαδή οι κανόνες της εκκλησίας για τον πατριάρχη μας είναι τα τείχη του αίσχους. Αν είναι δυνατόν αυτός να είναι πατριάρχης. Εμείς είμαστε οι κακοί, ο πατριάρχης έχει αγάπη για όλο τον κόσμο”.
“Ορθοδοξία ή θάνατος, ή θάμαστε ελεύθεροι ή θα πεθάνουμε πνευματικά” ανέφερε χαρακτηριστικά ο πατέρας Μεθόδιος υποστηρίζοντας ότι η κοινωνία βρίσκεται ένα βήμα προ της καταστροφής αφοί οι ταγοί της Εκκλησίας άφησαν ακυβέρνητο τον κόσμο δεν ποιμένουν με αποτέλεσμα οι ποιμένες να γίνουν λύκοι και να διασκορπιστούν τα πρόβατα… “Αν πάρουμε 2000 πιστούς και τους πούμε να κάνουν τον σταυρό τους αμφιβάλλω αν βρεθούν δυο άτομα να κάνουν σωστά τον σταυρό ανέφερε λέγοντας ότι είναι απαράδεκτο αρχιερείς να ανήκουν στην μασονία και να υπηρετούν δύο αφεντικά και τον Θεό και τον διάβολο.
Αναφορές υπήρξαν και στο μυστήριο της βάφτισης όπου στους 8.500 ιερείς ζήτημα είναι αν υπάρχουν ελάχιστοι που βαφτίζουν σωστά και κατά τον ορθόδοξο τρόπο” προσέθεσε. Σε αυτό το πνεύμα συνεχίστηκε η τοποθέτηση του πατέρα Μεθόδιου, ο οποίος απάντησε σε ερωτήσεις και ήταν προσκεκλημένος θρησκευτικού συλλόγου στην Αλεξανδρούπολης.


Μελαχροινή Μαρτίδου

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μόνη Εσφιγμένου αρχηκλώσσα σλαβοκουμουνίας! Αυτού Ζητωτές Παλαμά
πρόδοσαν Ελληνισμό στον σλαβομονγολισμό με ανατολίτηκη δαιμονία
ησυχασμο και έσφαξαν αριστοκρατία Θεσσαλονίκης να ιδρυσουν
οβσηνα σλαβοκουμουνιάς! Εστησαν σπιούνο σφετεριστή Καντακουζινό
με σλαβομονγολικά στρατεύματα, αξανοίγοντας θηρες δια τουρκοκρατία.
Τοήνβης έδειξε ότι η Ζηλωτή φορολογία έπιεσε αγρότες Μικράς Ασίας
να ασπασθούν τους Τούρκους.

enotitapnevmatos είπε...

Εδώ είναι ο ενθρονιστήριος λόγος του οικουμενικού Πατριάρχη, για όσους ενδιαφέρονται: https://www.scribd.com/doc/288508814/ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ-ΕΝΘΡΟΝΙΣΤΗΡΙΟΣ-ΛΟΓΟΣ

Διάφοροι ανεύθυνοι αναδημοσιεύουν το γνωστό εμπαθές πρωτοσέλιδο από την γνωστή φυλλάδα με το συγκεκριμένο δήθεν «απόσπασμα». Κανείς ποτέ δεν δημοσίευεσε τον ακέραιο δήθεν πρωτότυπο «λόγο» του πατριάρχη, ούτε αναρωτήθηκε γιατί δεν υπήρξαν οι αναμενόμενες αντιδράσεις σύσσωμου του ελληνισμού (πιθανότατα και όλων των βαλκανικών λαών, οι οποίοι έζησαν τουρκοκρατία), εάν είχαν γίνει ποτέ τέτοιες τερατώδεις δηλώσεις... Πρόκειται για καραμπινάτη ΑΠΑΤΗ (hoax), αλλά και για ανακυκλούμενη δόλια συκοφαντία.

Θα θέλαμε να δούμε τους μίζερους συκοφάντες να είναι για μία έστω μέρα πατριάρχες στην Πόλη των 20 εκατομμυρίων Τούρκων, με τις ευθύνες της διαποίμανσης της Εκκλησίας ανά τον κόσμο ολόκληρο... Δεν πειράζει, ο οικουμενικός πατριάρχης υπομένει τις συκοφαντίες και προχωρά, ο πατριάρχης ΘΑ ΑΓΙΑΣΕΙ με την καθημερινή σταύρωση που του επιφυλάσσουν οι εξ Ελλάδος γραικύλοι...