Τρίτη 5 Ιουνίου 2007

Ένα Βιβλίο που Έλειπε: Ζώσιμος, Νέα Ιστορία

Επιτέλους, κυκλοφορεί και για τους Έλληνες η ιστορία του Ζώσιμου, από τις εκδόσεις Θύραθεν, ώστε να μάθουμε από πρώτο και κυρίως Ελληνικό χέρι τα γεγονότα που οδήγησαν στο μεσαίωνα:

H ιστορία της Ύστερης Αρχαιότητας, γραμμένη από τον τελευταίο Εθνικό Έλληνα συγγραφέα Ζώσιμο, είναι η μοναδική ελληνική (μη λατινική και μη εκκλησιαστική) ιστορική πηγή που διαθέτουμε για τον κρίσιμο και ταραγμένο τέταρτο αιώνα μ.Χ.

Η Νέα Ιστορία του Ζώσιμου φθάνει μέχρι την άλωση της Ρώμης από τον Αλάριχο. Έχει προηγηθεί μια κρίσιμη εκατονταετία γεμάτη εμφυλίους πολέμους, χριστιανική μισαλλοδοξία, διαφθορά, καταστροφικές βαρβαρικές επιδρομές, σφετερισμούς εξουσίας, κοντόφθαλμους και σκληρούς αυτοκράτορες όπως ο Κωνσταντίνος, ο Θεοδόσιος, ο Ονώριος...

Ανάμεσα σε όλα αυτά θα λάμψει σαν ήλιος η σύντομη βασιλεία του Ιουλιανού. Με τον πρόωρο θάνατό του θα σβήσει κάθε ελπίδα αναγέννησης του ελληνορωμαϊκού πολιτισμού: ο κόσμος δρασκελίζει το κατώφλι του Μεσαίωνα, και οι λίγοι Εθνικοί που απέμειναν αναζητούν τα αίτια της εκβαρβάρωσης στην επικράτηση του χριστιανισμού και στην εγκατάλειψη της αρχαίας θρησκείας...

7 σχόλια:

ο δείμος του πολίτη είπε...

Οι θύραθεν μιλάμε έχουν την τιμητική τους στο σπίτι μου. Είναι ο μόνος σοβαρός οίκος που ασχολείται με τα θύραθεν βιβλία.

Ερινύα είπε...

Κυρίως είναι ο οίκος που διαθέτει τα ενοχλητικά (για - τους γνωστούς - κάποιους) θύραθεν βιβλία.

;-)

Πέρα από το παραπάνω σχόλιο, τα βιβλία είναι προσεγμένα από πολλές απόψεις, καλά επιμελημένα, με προσανατολισμό στην σωστή παράθεση αρχαίου κειμένου - μετάφρασης, με τον βασικό - απαραίτητο σχολιασμό και χωρίς υπερβολικά πολλές, κουραστικές καμιά φορά, σημειώσεις.
Η επιλογή των συγγραφέων και βιβλίων είναι πάρα πολύ καλή, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις βιβλίων που δεν κυκλοφορούν από άλλους εκδότες στην ελληνική αγορά.
Ελπίζω να έρθει και η στιγμή άλλων βιβλίων και συγγραφέων, όπως ο Αμμιανός Μαρκελλίνος για παράδειγμα.

Stelios Frang είπε...

Εγώ θα έλεγα βέβαια να καταργηθεί το "θύραθεν" που επέβαλαν οι χριστιανοί για την κοσμική γνώση και σοφία και να εισαχθεί ο ακριβέστατος όρος "έσωθεν" - μέσα από τον ελληνικό πολιτισμό.

Ανώνυμος είπε...

www.arelis.gr
περιεχει το ποιημα νεα υιορκη ολυμπια την ποιητικη συνθεση εκθεση ορθοδρομης αναδρομιας και την ποιητικη μυθιστορια ερωτονομικον

Ανώνυμος είπε...

Ελπίζω να έρθει και η στιγμή άλλων βιβλίων και συγγραφέων, όπως ο Αμμιανός Μαρκελλίνος για παράδειγμα

Τίποτα νεότερο αν έχει εκδοθεί για τον συγκεκριμένο ιστορικό κάτι υπάρχει?
Ευχαριστώ

Ερινύα είπε...

Ανώνυμος (Τρίτη, Ιανουάριος 06, 2009 12:46:00 μμ),

από το στόμα σου και στων εκδοτών το αυτί, όσον αφορά τον Αμμιανό Μαρκελλίνο.
Δεν γνωρίζω τίποτε νεότερο για κάποια σχετική έκδοση.

mahler76 είπε...

Αμμιανού Μαρκελλίνου υπάρχει αυτό αλλά πλέον εξαντλημένο. Φυσικά υπάρχει κανονικά στα Αγγλικά. https://www.protoporia.gr/advanced_search_result.php?search_in_description=0&keywords=%CE%91%CE%BC%CE%BC%CE%B9%CE%B1%CE%BD%CF%8C%CF%82+%CE%9C%CE%B1%CF%81%CE%BA%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%AF%CE%BD%CE%BF%CF%82&Submit=%CE%91%CE%BD%CE%B1%CE%B6%CE%AE%CF%84%CE%B7%CF%83%CE%B7