Κυριακή 10 Ιουνίου 2007

Ο Νεοέλληνας Στρατιώτης δεν Πεινάει, δεν Διψάει, Μπορεί όμως να Καταστρέφει Αρχαία Ελληνικά Μνημεία

Μεταφέρω την είδηση από το σημερινό Βήμα της Κυριακής, με την παρατήρηση: Τέτοια παιδεία έλαβε ο "Έλληνας" νεοέλληνας, τόσος είναι και ο σεβασμός που έχει να επιδείξει προς την πατρίδα του και την ιστορία της. Τύφλα να έχει ο Αλάριχος και οι μελανειμονούντες ακόλουθοί του. Σε ανάλογους βανδαλισμούς βλέπουμε συχνά να επιδίδεται ο νεοέλληνας με θύματα μνημεία της φύσης της πατρίδας του.

Αιδώς



Το ένα υπουργείο φτιάχνει, το άλλο χαλάει. Οι αρχαιολόγοι κτίζουν, ο στρατός γκρεμίζει. Ή κάπως έτσι. Ολα τούτα τα παράξενα συμβαίνουν σε ένα νησάκι του Αιγαίου, νησίδα για την ακρίβεια, που είναι όμως ονομαστή. Γιατί η Ρω μπορεί φυσικά να βρισκόταν πάντα κοντά στο Καστελόριζο, έμελλε να γίνει γνωστή όμως στο πανελλήνιο από την Κυρά της, εκείνη την υπέροχη νησιώτισσα που κάθε πρωί ύψωνε μόνη της την ελληνική σημαία στο σπίτι της, στο νησί. Απελθούσης της γερόντισσας το καθήκον ανέλαβε ο ελληνικός στρατός, μόνον που κανείς δεν τους είπε ότι τον αρχαίο πύργο, ο οποίος βρίσκεται στο νησί και το υπουργείο Πολιτισμού έδωσε χρήματα για να αναστηλωθεί, θα μπορούσαν να τον γκρεμίσουν... Γιατί αυτό έπραξαν. Χώρια όλα τ' άλλα.

Περί τις 126.000 ευρώ έχει κοστίσει ως τώρα στο ΥΠΠΟ ο πύργος, ο οποίος χτίστηκε στα τέλη του 4ου αιώνα π.Χ., όταν η Ρω και το Καστελόριζο ανήκαν στο ροδιακό κράτος, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί λόγω της στρατηγικής του θέσης ως παρατηρητήριο και φρυκτώριο. Προ δύο ετών όμως ο ελληνικός στρατός αφού αφαίρεσε την περίφραξη, που είχε τοποθετηθεί γύρω από το μνημείο, εγκατέστησε φυλάκιο ακριβώς δίπλα στον πύργο. Αποτέλεσμα; Ολο το οικοδομικό υλικό του μνημείου, που είχε αφαιρεθεί από το εσωτερικό του κατά τις εργασίες αναστήλωσης και είχε συσσωρευθεί με επιμέλεια από τους αρχαιολόγους σε αριθμημένους λιθοσωρούς, να πεταχτεί στον γκρεμό. Εύγε!

Οι οχλήσεις της αρμόδιας Εφορείας Δωδεκανήσου προς την 95 ΑΔΤΕ Μεραρχία Ρόδου ήταν πολλές, όπως και οι προτάσεις για το σημείο όπου θα μπορούσε να εγκατασταθεί «αναίμακτα» η φρουρά των στρατιωτών. Γιατί λόγοι στρατηγικοί, όπως είναι φανερό, πλέον δεν υφίστανται. Ανταπόκριση όμως καμία.

Αντιθέτως. Τα παιδιά της φρουράς ασχολήθηκαν κατά τον ελεύθερο χρόνο τους με γκραφίτι στους αρχαίους τοίχους και στη δεξαμενή (φωτογραφία), ενώ ο πύργος χρησιμοποιείται ακόμη και τώρα ως χώρος αφόδευσης. Βεβαίως τα συνθήματα και τα ονόματα σβήστηκαν από την Εφορεία, τα ίχνη όμως παρέμειναν. Αλλωστε έχει εγκατασταθεί μονίμως, ως φαίνεται, η αντίληψη της αδιαφορίας και της υπεροψίας. Και από τη στιγμή που τα φώτα της δημοσιότητας έπαψαν να πέφτουν στη Ρω, κάποιοι θεώρησαν ότι μπορούν να τη μετατρέψουν σε στάβλο.

Πριν από λίγες ημέρες ετελέσθη μνημόσυνο για την Κυρά της Ρω. Μήπως θα πρέπει να τελεσθεί και για τα αρχαία;

ΜΑΡΙΑ ΘΕΡΜΟΥ

8 σχόλια:

advocatus diaboli είπε...

Δυστυχώς, δεν είναι το πρώτο κρούσμα, δεν θα είναι το τελευταίο. Το θέμα είναι πώς θα το σταματήσουμε...

Μαύρος Γάτος είπε...

Αυτήν την παιδεία έχουν αυτά τα παιδιά, αυτά κάνουν.

Τϊ να περιμένεις από τους Βάρβαρους;

σωτηρία;......

Ερινύα είπε...

Όπως έγραψα και στο αρχικό μικρό σχόλιο πριν το άρθρο του Βήματος, είναι θέμα παιδείας. Παιδείας με όλη τη σημασία της λέξης, που δυστυχώς δεν προσφέρεται στον νεοέλληνα ούτε από την οικογένεια ούτε απ' το σχολείο.
Όπως έλεγε κάποτε κάποιος Αριστοτέλης, "Διττής δη της αρετής ούσης, της μεν διανοητικής της δε ηθικής, η μεν διανοητική έχει και την γένεσιν και την αύξησιν το πλείον εκ διδασκαλίας, διόπερ δείται εμπειρίας και χρόνου, η δ' ηθική εξ έθους περιγίνεται, όθεν και τούνομα έσχηκεν μικρόν παρεκκλίνον από του έθους ... όσα μεν φύσει ημίν παραγίνεται, πρότερον κομιζόμεθα τας δυνάμεις τούτων, ύστερον δε αποδίδομεν τας ενεργείας ... τας δ' αρετάς λαμβάνομεν ενεργήσαντες πρότερον, ώσπερ και επί των άλλων τεχνών..."

ΠΡΕΖΑ TV είπε...

Μπραβο.Αυτη ειναι η παιδεια που προσφερει ο Ελληνικος Στρατος...

pølsemannen είπε...

Σιγά μη γλίτωναν τα αρχαία από τους καραβανάδες και τα "αρούρια".

Η μέση συμπεριφορά του στρατεύματος εκφράζει την κατά μέσο όρο συμπεριφορά της απαίδευτης μαϊμουδίζουσας ΕΛ-ληνικής κοινωνίας.

ΥΓ.

Ο "Άρτα 127" πόσα χρόνια είναι στο στρατό από τις φυλακές; 40; Τόσο παλιά "σειρά" είναι ο παίκτης;

ο δείμος του πολίτη είπε...

Είναι μία τραγωδία και τίποτε άλλο. Αυτή την παιδεία έλαβε, αυτήν εφαρμόζει.

Unknown είπε...

Καθήστε ρε παιδιά, όταν εγώ υπηρέτησα εκεί, την περίοδο της 291 σειράς 2005 β εσσο, όλοι όσοι είμασταν εκει τον σεβόμασταν τον χώρο και νιώθαμε δέος για την ιστορία του νησίου. Έλεος δεν είναι ολοι οι φαντάροι ίδιοι. Εγώ περισσότερο φταίξιμο δίνω στην Μεραχία όπου σε φαινόμενα βεβήλωσης του χώρου θα έπρεπε να συμπεριφερθεί με την ανάλογη αυστηρή τιμωρία στους "φανάρους" παρά με τους ίδιους. Το κεφάλι χτυπάς, όχι τα πόδια....

Unknown είπε...

DaveMurray-3- πρέπει να κοιμόμασταν πλάτη πλάτη....

2005Β ΕΣΟ και εγώ, καστέλα, Ρώ για 21 μέρες τον Άυγουστο....