Σχόλια πάνω στον ισχυρισμό οτι "η εκκλησία διέσωσε την Ελληνική γραμματεία"
Εδώ και αρκετό καιρό επιθυμώ να γράψω για το θέμα της υποτιθέμενης διάσωσης της Ελληνικής γραμματείας και του Ελληνικού πολιτισμού χάρη, όπως κάποιοι ισχυρίζονται, στην εκκλησία και τα μοναστήρια της, αλλά τώρα μόλις μου έχει δοθεί η κατάλληλη αφορμή.
Όλα ξεκίνησαν από το άρθρο του ιστολογίου Insomnia με τίτλο H τρίτη αυτοκρατορία. Ανάμεσα στα επιχειρήματα του συγγραφέα του άρθρου υπήρχαν και οι γνωστοί σε όλους μας ισχυρισμοί, οτι:
- η Pωμαϊκή αυτοκρατορία, αλώθηκε ιδεολογικά από μια χούφτα ταπεινών οπαδών μιας εβραϊκής αίρεσης με το πανανθρώπινο μήνυμα του Eυαγγελίου
- οι ταπεινοί καλόγεροι του Bυζαντίου διέσωσαν στα σκοτεινά scriptoria ένα μεγάλο μέρος από την αρχαιοελληνική γραπτή παράδοση αλλά και ενσωμάτωσαν τους Σλάβους της καθ'ημάς Aνατολής στον κόσμο του γραπτού πολιτισμού
Ας εξετάσουμε αρχικά τον πρώτο ισχυρισμό, οτι "η Pωμαϊκή αυτοκρατορία, αλώθηκε ιδεολογικά από μια χούφτα ταπεινών οπαδών μιας εβραϊκής αίρεσης με το πανανθρώπινο μήνυμα του Eυαγγελίου".
Ας δούμε κατά πόσον πρόκειται απλά και μόνον για μια "ιδεολογική" άλωση, ρίχνοντας μια ματιά στην Ρωμαϊκή νομοθεσία αυτοκρατόρων, όπως οι Θεοδόσιος, Αρκάδιος, Ονώριος, Ιουστινιανός και άλλοι. Θα διαπιστώσουμε εύκολα με ποιόν τρόπο ξεριζώθηκαν οι αρχαίες θρησκείες και ιδιαίτερα η Ελληνική, πώς επιβλήθηκε με αυτοκρατορικά διατάγματα ο Χριστιανισμός και πώς επήλθε η ερήμωση – καταστροφή του πολιτισμού, ο οποίος συμβάδιζε τότε με εκείνες τις αρχαίες θρησκείες.
Μετά από μια μικρή αναζήτηση στο διαδίκτυο μπορούμε να ανακαλύψουμε ολόκληρο "θησαυρό" από νόμους σχετικούς με την – δια της βίας – επιβολή του χριστιανισμού:
«Εάν κάποια αγάλματα βρίσκονται ακόμη μέσα στους Ναούς και τα Ιερά και έχουν δεχθεί ή δέχονται ακόμη την λατρεία των ειδωλολατρών, όπου κι αν συμβαίνει αυτό, θα ξεριζωθούν εκ θεμελίων, αναγνωρίζοντας ότι αυτό έχει διαταχθεί κατ' επανάληψη και πολύ συχνά. Τα ίδια τα κτίρια των Ναών που βρίσκονται μέσα σε πόλεις ή κωμοπόλεις, ή έξω από αυτές, θα παραδοθούν σε δημόσια χρήση και θα καταστραφούν οι ανά τόπους βωμοί.», «Θεοδοσιανός Κώδιξ» 16. 10. 19
«Απαγορεύουμε σε εκείνους που έχουν μιαρές ειδωλολατρικές πεποιθήσεις να προσφέρουν τις καταραμένες τους θυσίες και να ασκούν όλες τις άλλες καταδικαστέες πρακτικές τους. Διατάσσουμε δε όλα τα Ιερά και οι Ναοί τους που στέκουν ακόμη, να καταστραφούν με πρωτοβουλία των τοπικών διοικητών και να εξαγνισθούν τα' απομεινάρια τους με την ύψωση του σημείου της σεβαστής χριστιανικής θρησκέιας. Όλοι ας γνωρίζουν ότι αν παραβάτης του παρόντος νόμου παραπεμφθεί με επαρκείς αποδείξεις ενώπιον δικαστού, θα τιμωρηθεί με την ποινή του θανάτου», «Θεοδοσιανός Κώδιξ» 16, 10, 25
«Διατάσσουμε ότι κανείς δεν θα τιμήσει και λατρεύσει σε Ιερά που έχουν σφραγισθεί: δεν θ' αποδίδονται στο εξής τιμές προς ανόσια και αηδιαστικά αγάλματα, ούτε θα στολίζονται με στεφάνια οι ανόσιοι Ναοί, ούτε θα ανάπτονται οι βλάσφημες επιβώμιες πυρές, ούτε λιβάνια θα καίγονται, ούτε ιερεία θα θυσιάζονται, ούτε θα βρέχονται τα πάτερα με σπονδές οίνου και δεν θα διαπράττεται καμμία από τις ιεροσυλίες αυτών των Θρησκειών. Όποιος αποπειραθεί να θυσιάσει ενάντια στις απαγορεύσεις που η Γαληνότης μας έχει επιβάλει και ενάντια στις απαγορεύσεις των προγενεστέρων αγιοτάτων διαταγμάτων, και κατηγορηθεί δημοσίως ενώπιον δικαστού, θα καταδικάζεται εις θάνατον και θα κατάσχεται όλη η περιουσία του. Ας γίνει επίσης γνωστό σε όλους τους αξιωματούχους ότι θα καταδικασθούν στην ίδια ποινή, αν εξακολουθήσουν να συμμετέχουν σε απαγορευμένους από τους αυστηρούς νόμους μας εορτασμούς. Εάν κάποιος επιφανής πολίτης ή διοικητής επαρχίας αποκαλυφθεί μετά από κανονική καταγγελία ότι έχει συμμετάσχει σε τέτοια κακουργήματα, θα υποχρεωθεί να πληρώσει στο αυτοκρατορικό ταμείο πενήντα λίβρες χρυσού ο ίδιος και πενήντα λίβρες χρυσού οι αξιωματούχοι της ακολουθίας του», «Ιουστινιάνειος Κώδιξ» 1. 11. 7
«Θεσπίζουμε δε και νόμο, σύμφωνα με τον οποίο όλα τα μικρά παιδιά πρέπει να δέχονται το σωτήριο βάπτισμα αμέσως και χωρίς καμμία αναβολή, ώστε όπως και οι μεγαλύτεροι να μπορούν να εκκλησιάζονται και να κατηχούνται στις θείες γραφές και τους θείους κανόνες.
Έτσι θα μπορούν να διαφυλάξουν την αληθινή πίστη των ορθοδόξων χριστιανών και δεν θα επιστρέψουν ξανά στην παλαιά πλάνη. Και όσων έχουν κάποιο στρατιωτικό ή άλλο αξίωμα και περιουσία μεγάλη και για να κρατήσουν τα προσχήματα εβαπτίσθησαν οι ίδιοι ή πρόκειται να βαπτισθούν, αφήνοντας όμως τις συζύγους τους και τα τέκνα τους ή τα άλλα μέλη του οίκου τους μέσα στην Ελληνική πλάνη, διατάσσουμε να δημευθεί η περιουσία τους, να στερηθούν όλων των πολιτικών δικαιωμάτων τους και να τιμωρηθούν όπως τους αξίζει, αφού είναι φανερό ότι έτυχαν του αγίου βαπτίσματος δίχως να έχουν πίστη, και τα ίδια δε θα υφίστανται οι αλιτήριοι Έλληνες και οι Μανιχαίοι, τμήμα των οποίων είναι οι Βορβορίτες», «Ιουστινιάνειος Κώδιξ» 1. 11. 10
«Ανακοινώνουμε σε όλους εκείνους που έχουν γίνει χριστιανοί και ήδη αξιωθεί το άγιο και σωτήριο βάπτισμα, ότι όποτε εντοπισθούν επιμένοντες στην πλάνη των Ελλήνων θα καταδικασθούν στην εσχάτη των ποινών. Όσοι όμως δεν έχουν αξιωθεί ακόμη το σεβαστό βάπτισμα, θα πρέπει να εμφανισθούν οικειοθελώς στην Βασιλεύουσα ή στις επαρχιακές πόλεις τους και να προσέλθουν στις αγιότατες εκκλησίες μαζί με τις συζύγους τους, τα τέκνα τους και όλα τα υπόλοιπα μέλη του οίκου τους και να κατηχηθούν στην αληθινή πίστη των χριστιανών.
Έτσι, αφού κατηχηθούν και αποβάλουν μια για πάντα την πλάνη που τους διακατείχε, θα πρέπει να δεχθούν το σωτήριο βάπτισμα, διαφορετικά δεν θα έχουν κανένα απολύτως πολιτικό δικαίωμα, ούτε θα τους επιτραπεί να είναι ιδιοκτήτες κινητής ή ακινήτου περιουσίας. Θα τους αφαιρεθούν τα πάντα και θα εγκαταλειφθούν οι οικογένειές τους στην εξαθλίωση και επιπλέον οι ίδιοι θα υποβληθούν σε διάφορες ποινές. Απαγορεύουμε δε κάθε διδασκαλία των πασχόντων από την νόσο των ανοσίων Ελλήνων, ώστε να μην μπορούν να διαφθείρουν τις ψυχές των μαθητών τους με δήθεν αλήθειες. Οι περιουσίες αυτών των ανθρώπων θα δημευθούν και οι ίδιοι θα τιμωρηθούν με εξορία.
Αν κάποιος στην επικράτειά μας κρύβεται, αλλά συλληφθεί θυσιάζων ή διαπράττων το αδίκημα της ειδωλολατρίας θα τιμωρηθεί με την εσχάτη των ποινών, με την οποία άλλωστε τιμωρούνται δικαίως και οι Μανιχαίοι και οι Βορβορίτες, γιατί κρίνουμε ότι όλοι αυτοί είναι εξίσου εγκληματίες.», «Ιουστινιάνειος Κώδιξ» 1. 11. 10
Και μπορούμε να βρούμε πολλά άλλα παραπλήσια, σε μεγάλο βαθμό χάρη στις ιστοσελίδες κάποιων κινήσεων υπέρ της αρχαίας θρησκείας. Τα παραπάνω τα πήρα από εδώ, και δεν βλέπω να τα έχει αμφισβητήσει κανείς μέχρι τώρα ως ιστορικά δεδομένα.
Οι παραπάνω "κανόνες δικαίου" των Ρωμαίων (σήμερα λεγόμενων Βυζαντινών) αυτοκρατόρων είναι μεν κανόνες - νόμοι, αλλά κατά πόσον είναι κανόνες "δικαίου" αυτό αφήνεται στην κρίση καθενός από εμάς.
Ας έρθουμε τώρα στον ισχυρισμό οτι " οι ταπεινοί καλόγεροι του Bυζαντίου διέσωσαν στα σκοτεινά scriptoria ένα μεγάλο μέρος από την αρχαιοελληνική γραπτή παράδοση":
Έχω την εντύπωση οτι η άποψη αυτή είναι μεν η κυρίαρχη προπαγάνδα, η οποία όμως δεν ευσταθεί.
Το πρώτο ερώτημα που τίθεται είναι "από ποιούς την διέσωσαν;"
Αν το σκεφτούμε καλύτερα, διαπιστώνουμε οτι για πολλούς αιώνες οι πρόγονοί μας (Έλληνες), χωρίς την βοήθεια κάποιων "μοναχών", διέσωζαν οι ίδιοι την γραμματεία τους και μάλιστα έκαναν επαρκή αναπαραγωγή αντιτύπων, ώστε να εμπορεύονται τα βιβλία όπως μαρτυρεί και ο Πλάτων στην "Απολογία Σωκράτους" (Λέει κάπου ο Σωκράτης, 470 π.Χ. με 399 π.Χ, στην απολογία του τα εξής για τα βιβλία του Αναξαγόρα του Κλαζομένιου: " και οι νέοι μαθαίνουν από μένα αυτό που μπορούν ανά πάσα στιγμή, με μία δραχμή το πολύ, να το αγοράσουν από εκεί που πουλάνε βιβλία").
Το μόνο που έκαναν οι μοναχοί ήταν να μεταγράφουν (παραποιώντας πολλές φορές και παραλείποντας ενότητες που δεν άρεσαν στην "λογική" του χριστιανισμού) κάποια από τα Ελληνικά βιβλία, κρατώντας τα μακρυά από τον χώρο της παιδείας. Δηλαδή απλώς "φυλάκισαν" κάποια, διατηρώντας αντίγραφα, για μελλοντική χρήση κατά τα συμφέροντα της εκκλησίας και βέβαια, κατέστρεψαν πολλά περισσότερα (δες για παράδειγμα το"παλίμψηστο" του Αρχιμήδη).
Όσο τώρα για τον ισχυρισμό οτι "οι ταπεινοί καλόγεροι του Bυζαντίου ... ενσωμάτωσαν τους Σλάβους της καθ'ημάς Aνατολής στον κόσμο του γραπτού πολιτισμού", τίθεται το εξής απλό ερώτημα: Γιατί άραγε δεν τους μετέδωσαν το Ελληνικό αλφάβητο, επαρκέστατο για την γραφή κάθε προφερόμενης λέξης, αλλά ένα μείγμα Λατινικών, Ελληνικών και άλλων "παράξενων" γραμμάτων (κάποια από τα οποία μοιάζουν με Εβραϊκά); Είναι ευκόλως εννοούμενο οτι η αναφορά σε καλόγερους του Βυζαντίου, οι οποίοι " ενσωμάτωσαν τους Σλάβους της καθ'ημάς Aνατολής στον κόσμο του γραπτού πολιτισμού", υποννοεί τους Κύριλλο και Μεθόδιο. Ας θυμίσω οτι αυτοί οι δύο είχαν γεννηθεί και είχαν μεγαλώσει στην Θεσσαλονίκη και γνώριζαν την Ελληνική. Αν λοιπόν ήταν Έλληνες, το λογικό θα ήταν να έκαναν τους Σλάβους εγγράμματους διδάσκοντάς τους την Ελληνική.
Στο ίδιο άρθρο, H τρίτη αυτοκρατορία, στο οποίο έθεσα εξ αρχής τα παραπάνω επιχειρήματα σε σχόλιο, το οποίο, όπως διαπίστωσα, έχει οριστικά διαγραφεί, ετέθη και το εξής επιχείρημα – ισχυρισμός από την ange-ta: "η εκλησσία ως μηχανισμός και όχι συμπτωματικά, διέσωσε την αρχαία κουλτούρα, με τον τρόπο που επίσης τη σκότωσε". Αλλά, ο ισχυρισμός αυτός δεν απαντά καθόλου στο αρχικό ερώτημα που είχα θέσει, δηλαδή "από ποιούς την διέσωσε;". Μεταξύ των επιχειρημάτων της ange-ta ήταν και η φράση:
«Ο κλήρος είχε ουσιαστικά τη δυνατότητα να ελέγχει κάθε πρόσβαση σε όλα τα γραπτά κείμενα.
Και καθώς δεν υπήρχαν Πανεπιστήμια, μόνο η βασιλική ή η εκκλησιαστική σχολή έδιναν τη δυνατότητα μόρφωσης άλλης από εκείνης που μπορούσε να προσφέρει ο προσωπικός ιεροδιδάσκαλος»
Αυτό όμως συνέβη μετά την επιβολή του χριστιανισμού στον χώρο της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Δηλαδή, ήταν αποτέλεσμα της εξουσίας, που απέκτησε η χριστιανική φατρία. Τι θέλουν λοιπόν να πούν αυτοί που ισχυρίζονται οτι η εκκλησία διέσωσε την Ελληνική γραμματεία; Μήπως εννοούν οτι την έσωσε από τον ίδιο της τον εαυτό; ή οτι κάποιοι καλόγεροι έσωσαν κάποια αποσπάσματα της Ελληνικής γραμματείας από τον ορκισμένο εχθρό της Ελληνικής σκέψης, που ήταν η ίδια η εκκλησία; Αν δεν είχε επικρατήσει ο χριστιανισμός, από ποιούς θα χρειαζόταν να διασώσουν την Ελληνική γραμματεία οι ... καλόγεροι;
Τέλος για το παραπάνω επιχείρημα της ange-ta μπορεί κάποιος να δώσει την εξής απάντηση, χρησιμοποιώντας μια "παραβολή":
Ας πούμε για παράδειγμα οτι κάποιοι πρόγονοί μου είχαν συστήσει μια συμμορία ληστών και είχαν σκοτώσει και καταληστέψει κάποιους δικούς σου προγόνους. Και σήμερα εγώ και οι συγγενείς μου είχαμε στις αποθήκες μας μέρος από τα κλοπιμαία. Και ας πούμε οτι κάποιοι πίνακες αξίας είχαν επιζωγραφιστεί και κάποια κοσμήματα είχαν μεταποιηθεί και άλλα είχαν χρησιμοποιηθεί για να φτιάξουν οι ληστές αντίγραφα και να τα πουλάνε στους ξένους. Για να μην τα πολυλογώ, θα είχα εγώ δικαίωμα, αν εσύ ανακάλυπτες τι είχε γίνει, να λέω με θράσος και καμάρι οτι εσύ και οι συγγενείς σου πρέπει να ευγνωμονείτε τους ληστές και κακοποιούς προγόνους μου και τους κλεπταποδόχους απογόνους τους, γιατί τάχα "διέσωσαν" την οικονειακή σου περιουσία;
Δυστυχώς και τα παραπάνω επιχειρήματα διαγράφτηκαν από τα σχόλια της συζήτησης, παρά το γεγονός οτι ο κάτοχος του ιστολογίου είχε σχολιάσει με τη φράση "Aυτό ακριβώς είναι το πλεονεκτημα του blog! ΄Ενα forum ζωντανής ανταλλαγής απόψεων..."
Σε απάντηση των σχολίων, των δικών μου, που έχουν διαγραφεί, και του sfrang ήρθε ένα νέο άρθρο με τίτλο Προς κάποιους νοσταλγούς του Παρελθόντος, στο οποίο, ούτε λίγο ούτε πολύ, θεωρούμαστε, όλοι όσοι δεν δεχόμαστε την άποψη οτι η εκκλησία διέσωσε τον Ελληνικό πολιτισμό, ως νοσταλγοί του παρελθόντος, αναχρονιστές και πιθανοί "νεοπαγανιστές". Παραθέτω παρακάτω τα επιχειρήματα από το πρώτο και τελευταίο μου σχόλιο στο καινούριο αυτό άρθρο, μια που έχει ήδη διαγραφεί από το ιστολόγιο στο οποίο ετέθη αρχικά:
Με βάση το σκεπτικό αυτό, μπορούμε να πούμε οτι νοσταλγοί του παρελθόντος και αναχρονιστές ήταν αυτοί που έκαναν την επανάσταση του 21 και οτι είχε δίκιο ο νυν οικουμενικός πατριάρχης Βαρθολομαίος όταν δήλωνε "δυστυχώς οι δύο λαοί διέκοψαν την υπέροχη συμβίωση των 400 χρόνων, όταν ξεσηκώθηκαν κάποιοι ξεβράκωτοι το 1821 και δημιούργησαν τις γνωστές προστριβές".
Στο κάτω κάτω, αν δεχτούμε οτι η εκκλησία διέσωσε στα μοναστήρια της την Ελληνική γραμματεία (ακόμα δεν απάντησε κανένας στο ερώτημά μου "από ποιούς την διέσωσε;"), τότε για τα τετρακόσια χρόνια της Οθωμανικής κυριαρχίας, θα πρέπει να ευγνωμονούμε και τους Οθωμανούς για αυτή την διάσωση. Αυτοί έδωσαν προνόμια στους Χριστιανούς Πατριάρχες και επέτρεψαν τη λειτουργία των μοναστηριών και των εκκλησιών τους, ενώ θα μπορούσαν κάλλιστα να είχαν συμπεριφερθεί στους "άπιστους" (κατά τη γνώμη τους), όπως ακριβώς είχαν συμπεριφερθεί οι Βυζαντινοί στους μη Χριστιανούς. Θα είναι πιό δίκαιο να τους θεωρήσουμε και αυτούς διασώστες του Ελληνικού πολιτισμού!
Τα πρώτα πανεπιστήμια στην Ευρώπη που εισήγαγαν τη μελέτη του Αριστοτέλη και επανέφεραν τα συγγράμματά του από την Αραπιά, ήταν αναχρονιστές; Οι Ανεγεννησιακοί δημιουργοί που οραματίζονταν την αναβίωση της κλασικής εποχής, αναχρονιστές ήταν και αυτοί; Μήπως οι Ιάπωνες και οι Κινέζοι, που δεν ήθελαν με τίποτα να δεχτούν τον χριστιανισμό, και δεν τον δέχτηκαν, γιατί δεν υπήρξε επαρκής στρατιωτική δύναμη Δυτικών να τους τον επιβάλλει, πρέπει να συμπεράνουμε οτι ήταν ανεπίδεκτοι μαθήσεως; Νομίζω οτι, αν είχαν εκχριστιανιστεί διά της βίας, όπως έγινε με όλους τους Ευρωπαίους και άλλους, θα μπορούσαμε, με το σκεπτικό του "αναχρονισμού", να τους αποκαλούσαμε εκ των υστέρων "νοσταλγούς του παρελθόντος", αν τυχόν επιθυμούσαν την επαναφορά της παλιάς θρησκείας τους ή, ακόμα απλούστερα, αν ήθελαν να απαλλαγούν απ' τον χριστιανισμό.
Ας δούμε για παράδειγμα την Λατινική Αμερική. Μήπως είναι κι αυτοί "αναχρονιστές";
Δεν είναι καθόλου ανάγκη να είναι κάποιος "νεοπαγανιστής", ούτε "νοσταλγός του παρελθόντος", προκειμένου να αντιληφθεί ποιός παράγοντας έδωσε στη λέξη "μεσαίωνας" τη σημασία που όλοι του αποδίδουμε.
Δεν είμαι κριτικός τέχνης, αλλά έχω κάποιο κριτήριο για να συγκρίνω το φαγιούμ (161 – 192 μχ)
με μια αγιογραφία (πρώτο μισό του 6ου μχ αιώνα)
και να διαπιστώσω αν πρόκειται για πρόοδο και εξέλιξη της τέχνης προς το καλύτερο ή για οπισθοδρόμηση και διανοητική υποβάθμιση. Για να μην κάνω τη σύγκριση με τον Ερμή του Πραξιτέλη για παράδειγμα (μια που δεν σώζονται έργα μεγάλων Ελλήνων ζωγράφων της αρχαιότητας), γιατί θα μοιάζει να συγκρίνω ζωγραφιά με γλυπτό και όχι το επίπεδο δύο πολιτισμών, από τους οποίους αυτός που έπεται χρονικά αρκετούς αιώνες, ποιοτικά βρίσκεται χιλιετίες πίσω.
27 σχόλια:
Προφανώς, φίλτατε, οι γνώσεις σου για τα ζητήματα με τα οποία ασχολείσαι είναι πολύ περιορισμένη. Και με τις παρατηρήσεις σου επιτρέπεις ειρωνικά σχόλια εις βάρος τους:
Για παράδειγμα ένας μοναχός "κατέστρεψε" το παλίμψηστο του Αρχιμήδη ενώ οι παγανιστές έσφαξαν τον ...ίδιο τον Αρχιμήδη. Στην ιστορία που έχει γραφτεί, προτιμώ να βαρύνεται κάποιος με το πρώτο ατόπημα...
Επίσης, η ερώτηση που κατ' επανάληψη κάνεις, μοιάζει τόσο αστεία. "Από ποιους έσωσαν οι Χριστιανοί την γραμματεία". Μα στοιχειώδη γνώση της κριτικής των κειμένων να έχει κάποιος, θα ξέρει ότι τα κείμενα σώζονται από το καταστροφέα χρόνο:
"Μία από τις μεγαλύτερες συμβολές του Βυζαντίου στον σύγχρονο πολιτισμό είναι η διάσωση των αρχαίων Ελλήνων κλασικών...στη βυζαντινή αυτοκρατορία ολόκληρη σχεδόν η λογοτεχνική παραγωγή της αρχαίας Ελλάδος δεν έπαυσε να διαβάζεται, να μελετάται, να αντιγράφεται και να σχολιάζεται. Αν οι βυζαντινοί γραφείς δεν είχαν μοχθήσει στα θρανία τους για να τα διατηρήσουν, τα κοσμήματα αυτά τής αρχαιότητας θα είχαν χαθεί από αιώνες. Συχνά λησμονείται ότι αυτό αληθεύει κυριολεκτικά." (Ιστορία του Ελληνικού Έθνους, τόμ. Ζ', 'Βυζαντινός ελληνισμός - πρωτοβυζαντινοί χρόνοι 324-642 μ.Χ.', Εκδοτική Αθηνών Α.Ε., σελ. 310)
και αλλού:
"Ήταν ευτύχημα ότι ό θρίαμβος του Χριστιανισμού δεν κατάργησε τήν ανάγκη νά υπάρχουν σωστά κείμενα τών ειδωλολατρών συγγραφέων." (Reynolds D.L. & Wilson G.N., 'Αντιγράφεις και Φιλόλογοι', ΜΙΕΤ, Αθήνα 1981, σελ. 53)
και πιο κάτω:
"...δεν έχει ως τώρα επισημανθεί ούτε μία περίπτωση η Εκκλησία να έχει πάρει παρόμοια μέτρα εναντίον κάποιου κλασικού κειμένου. Ακόμη και τα έργα του "μισητού" αποστάτη Ιουλιανού μας έχουν σωθεί." (Reynolds D.L. & Wilson G.N., 'Αντιγράφεις και Φιλόλογοι', ΜΙΕΤ, Αθήνα 1981, σελ. 69)
και αλλού:
"Απαραίτητη προϋπόθεση γιά τή διαφύλαξη και τήν παράδοση τέτοιων κειμένων αρχαίων συγγραφέων ήταν οί συνεχείς αντιγραφές. Ό αυτοκράτορας Βάλης είχε ήδη διατάξει νά διοριστούν το 372 στην αυτοκρατορική βιβλιοθήκη τής Κωνσταντινούπολης τέσσερις αντιγραφείς γιά έλληνες και τρεις γιά λατίνους συγγραφείς." (ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ, ΤΟΜΟΣ Β', ΜΙΕΤ, σελ. 371)
Εδώ όμως, έχουμε άλλη μια περίπτωση σωτηρίας των κειμένων: Τα έσωσαν από τους παγανιστές-αττικιστές, οι οποίοι εξαφάνισαν σχεδόν οτιδήποτε κείμενο δεν ήταν γραμμένο στην αττική διάλεκτο. Και αν ο Όμηρος δεν είχε αποκτήσει την τεράστια φήμη του, ούτε αυτός θα είχε σωθεί, ούτε και ένα σωρό άλλα κείμενα που ψευδεπίγραφα ως δημιουργήματα του ομήρου, πέρασαν και μόλις γλίτωσαν από την καταστροφή.
Γράφει για παράδειγμα ο Toynbee:
"η εκλογή του αττικισμού οδήγησε σέ μιά αξιοθρήνητη αδιαφορία γιά κάθε τί πού δέν ανταποκρινόταν στους αυθαίρετους κανόνες πού επέβαλλε ό άττικισμός. Προκάλεσε τήν εξαφάνιση μεγάλων συγγραφέων, όπως του Εφόρου, μετακλασσικών φιλοσόφων, συγγραφέων πού άλλοτε είχαν γράψει σέ άλλες διαλέκτους."
"Η αξία της υπηρεσίας που πρόσφερε η αρχαία ελληνική φιλοσοφία στον Χριστιανισμό αναγνωριζόταν πάντα, ακόμα και από τους αυστηρότερους θεματοφύλακες της Ανατολικής Χριστιανικής Ορθοδοξίας. Επιπλέον, οι χριστιανοί Έλληνες διατήρησαν, με την κοπιαστική αντιγραφή των χειρογράφων, τα γραπτά εκείνων των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων που είχαν γράψει σε μια μορφή της αττικής ελληνικής και που είχε περάσει τη λογοκρισία των αττικιζόντων καθαρολόγων" (Arnold Toynbee, The Greeks and their Heritage, Oxford University Press, 1981 (στα ελληνικά: Οι Έλληνες και οι Κληρονομιές τους, Καρδαμίτσας, Αθήνα, 1992, σελ. 115)
Και προσθέτει ο VAN GRONINGEN για το πόσο άσχημα ήταν τα πράγματα για την Αρχαία γραμματεία πριν από τον χριστιανισμό:
"Στο δεύτερο χριστιανικό αιώνα ένας φιλολογικός πάπυρος του έτους περίπου 100 π.Χ. δεν ανευρισκόταν ασφαλώς παρά μόνον υστέρα από έρευνες...Ο Διόδωρος, σύγχρονος του Αυγούστου, δεν εύρισκε πια πέντε βιβλία των "Φιλιππικών" του Θεοπόμπου" (Van Groningen Α.Β., 'Πραγματεία περί της Ιστορίας και της Κριτικής των Ελληνικών Κειμένων', Ακαδημία Αθηνών, Αθήνα 1980, σελ. 15-16)
Εκτός βέβαια από την ηθελημένη καταστροφή της αρχαίας γραμματείας από τους παγανιστές καθαρολόγους:
"Η αντίδραση του αττικισμού είχε κιόλας βλάψει πολύ τον πεζό λόγο. Η δεύτερη σοφιστική και η μεταγενέστερη ρητορική είχαν παραμελήσει σοβαρά την ποίηση. Παραμερίστηκαν τότε αριστουργήματα και σιγά σιγά εξαφανίστηκαν: το ποιητικό έργο του Ερατοσθένη, του Ριανου, του Ευφορίωνα, ίσως του Καλλιμάχου, με εξαίρεση τους «Ύμνους», που συνδέθηκαν με αυτούς που αποδίδονταν στον Όμηρο και στον Ορφέα. Από τους βουκολικούς ποιητές διασώθηκε μόνο μια ισχνή επιλογή. Σε περγαμηνή μετέγραψαν μόνον ένα πολύ περιορισμένο αριθμό τραγωδιών και κωμωδιών και από τις κωμωδίες αποκλειστικά μόνον εκείνες του Αριστοφάνη. Όλες οι υπόλοιπες, μαζί και τα έργα του Μενάνδρου, έπεσαν θύματα του πνεύματος του αιώνα. Στους παπύρους της Αιγύπτου χρωστάμε το έργο του Βακχυλίδη και από το έργο του Πινδάρου όλα εκτός από τους "Επινίκιους". Το έργο του Σιμωνίδη, του πριν τόσο ονομαστού, περιμένει την ανακάλυψη του. Πεζογράφοι όπως ό Έφορος και ο Ποσειδώνιος έπεσαν στη λησμονιά, γιατί δεν έγραφαν στην αττική διάλεκτο." (Van Groningen Α.Β., 'Πραγματεία περί της Ιστορίας και της Κριτικής των Ελληνικών Κειμένων', Ακαδημία Αθηνών, Αθήνα 1980, σελ. 42)
Είμαι βέβαιος ότι στα περιοδικά που διαβάζεις, δεν έχουν αναφέρει ποτέ για πιο λόγο έχουν σωθεί από τις κωμωδίες μόνο του Αριστοφάνη.
Ίσως να έπαιξε ρόλο αυτό που μας λέει ο Πλούταρχος, μεταφέροντας την άποψη της εποχής του για τις αρχαίες κωμωδίες:
"τών δέ δραματοποιών τήν μέν κωμωδιοποιίαν ούτως άσεμνον ηγούντο καί φορτικόν, ώστε νόμος ήν μηδένα ποιείν κωμωδίας Αρεοπαγίτην."
(Πλουτάρχ. "Πότερον Αθηναίοι κατά Πόλεμον ή κατά Σοφίαν ενδοξότεροι", κεφ. V)
Σύμφωνα με τον Πλούταρχο λοιπόν, οι παγανιστές λοιπόν, χλεύζαζαν τις κωμωδίες τις οποίες θεωρούσαν άσεμνη και φορτική ενασχόληση και κατώτερη των απαιτήσεων σοβαρών ανθρώπων. Οπότε σου λέει, ας τις καταστρέψουμε. Άρα λοιπόν οι χριστιανοί τις έσωσαν από τον χρόνο αλλά και από τους παγανιστές.
---------------------------------
Όσο για την επικράτηση του χριστιανισμού, δυστυχώς, ακολουθείς τη γνωστή τακτική της ανιστόρητης κριτικής.
"Αν και o χριστιανισμός υπέφερε πoλλoύς διωγμoύς εντoύτoις δεν πρoέβει σε ανάλoγες συμπεριφoρές μετά την επικράτησή τoυ. Αντίθετα συτή "η μετάβαση από την ειδωλoλατρία στoν Χριστιανισμό ήταν εκoύσια και η φυσική συνεπεία ενός oλoένα ευρυνόμενoυ κoινωνικoύ κινήματoς. Η ειδωλoλατρία είχε απoτύχει να ικανoπoιήσει την ανάγκη για μια θρησκεία σωτηρίας, πoυ όπως απoδείχθηκε από τα ίδια τα πράγματα μόνo o Χριστιανισμός κατόρθωσε να ικανoπoιήσει. Ούτε oι αρχαίoι θεoί oύτε oι νέες μυστηριακές θρησκείες απoδείχθηκαν ικανές να πρoσφέρoυν τo είδoς της ελπίδας και ανακoυφίσεως πoυ απoζητoύσαν όλoι στoν ταραγμένo και ανήσυχo κόσμo των πρώτων μεταχριστιανικών αιώνων. Από μια άπoψη η απoτυχία τoυς αυτή ήταν απoτέλεσμα τής ωμότητας και της απoκρoυστικότητας των τελετoυργιών τoυς, καθώς και της ελλείψεως ενός απλoύ και ευκoλoνόητoυ θρησκευτικoύ μηνύματoς" (Ιστορία του Ελληνικού Έθνους, τόμ. Ζ',Εκδοτική Αθηνών Α.Ε., σελ. 345)
Ο Χριστιανισμός φίλτατε, εν μέσω σκληρών παγανιστικών διωγμών, κατέκτησε τον ελληνιστικό κόσμο, και εδραιώθηκε πολύ πριν αποκτήσει πρόσβαση στην εξουσία παρ' όλο που οι παγανιστές για να έχουν ειρήνη στην αυτοκρατορία, έκαψαν, έσφαξαν, τάϊσαν τα θηρία τους, έθαψαν ζωντανούς, ακρωτηρίασαν ακόμη και παιδιά και γυναίκες.
Γι αυτό άλλωστε υπήρξαν και τα διατάγματα ανεξιθρησκείας που επέτρεψαν την νόμιμη ύπαρξη της χριστιανικής πίστης με προϋπόθεση να προσεύχονται οι χριστιανοί για το καλό της αυτοκρατορίας. Οι Ρωμαίοι το κατάλαβαν αυτό, ότι ο χριστιανισμός δεν μπορούσε πλέον να σταματηθεί από κανέναν.
Ήταν αδύνατο πλέον να αντισταθεί η Ρώμη στην ραγδαία αυξανόμενη δύναμη του χριστιανισμού από το 250 μέχρι το 300 μ.Χ. και έτσι για να εφαρμοστεί η ειρήνη παραχώρησε ανεξιθρησκεία. και όπως καταλαβαίνουν όσοι διαβάζουν ιστορία, η εξάπλωση του υπό διωγμόν χριστιανισμού γινόταν με την είσοδο των πρώην παγανιστών που παρατούσαν τα είδωλα για αυτή τη νέα πίστη.
Ακόμα και το 312 όμως, ο Χριστιανισμός δεν ήταν επίσημη θρησκεία. Ο Θεοδόσιος, ήρθε 4 ολόκληρους αιώνες μετά Χριστόν και ως αυτοκράτορας ενδιαφερόταν κυρίως για την ειρήνη στην επικράτειά του. Και ασφαλώς, όταν ο θεοδόσιος αποφασίζει ότι η αυτοκρατορία χρειάζεται και πάλι όπως στο παρελθόν επίσημη θρησκεία, τότε πλέον, δεν έχει μείνει ούτε ένα 10% της υπαίθρου που να εξακολουθεί να θυσιάζει στον παγανισμό, και πάλι, αυτό το ποσοστό, ίσως είναι υπερβολή.
Ο Χριστιανισμός, αυτή η υψηλότατη σε σύλληψη θρησκεία, που βγάζει τον Θεό από την παγανιστική αναγκαιότητα του να υπάρχει σε συγκεκριμένα πλαίσια, αλλά έχει την ελευθερία να υπάρχει και ως θεός και ως άνθρωπος, πέρα και πάνω από τη φύση, πέρα και πάνω από το χρόνο, ενώ προσδιορίζεται και ο Πατέρας και ο Υιός και το Άγιο Πνεύμα από τη μεταξύ τους σχέση κοινωνίας, αγκαλιάστηκε από την ελληνόφωνη ανατολή η οποία εγκατέλειψε το αδιέξοδο του παγανισμού.
Τρανώτερη απόδειξη δεν υπάρχει για την υποχώρηση του παγανισμού από το διάταγμα των Μεδιολάνων, όπου ο αρχικά παγανιστής Μ. Κων/νος, βλέποντας το ασταμάτητο ρεύμα που είχε μεταστρέψει όλο σχεδόν το στράτευμά του και την εξάπλωση του χριστιανισμού στην κοινωνία, καταργεί για πρώτη φορά την επίσημη θρησκεία της αυτοκρατορίας (που η άρνησή της οδήγησε σε σφαγή των χριστιανών επί 3 αιώνες) και επιτρέπει ανεξιθρησκεία.
Ολόκληρη η Ελληνόφωνη ανατολή αποδέχτηκε τον Χριστιανισμό, αυτή που είχε θραφεί με τον ελληνικό πολιτισμό, τα ελληνικά γράμματα, την ελληνική φιλοσοφία.
Εμείς λοιπόν, οι Έλληνες, οι απόγονοι εκείνων των σπουδαίων φιλοσόφων, αγαπήσαμε τον χριστιανισμό και τον εδραιώσαμε αφού πετάξαμε από πάνω μας με τη θέλησή μας τον παγανισμό. Μην ακούς λοιπόν ότι σου λένε, αλλά να το φιλτράρεις πρώτα...
Collins, μια πρώτη παρατήρηση για όσα έγραψες είναι οτι πλείστα των "επιχειρημάτων" σου έρχονται κατευθείαν από το phorum κάτω από το όνομα Alexandrian. Εκεί, όπως φαίνεται, ο Alexandrian πήρε μια μακροσκελή και "πληρωμένη" απάντηση από τον χρήστη με όνομα Αντίοχος, ειδικά πάνω στους ανόητους ισχυρισμούς οτι τάχα οι Έλληνες την εποχή της Ρωμαϊκής κυριαρχίας ήταν:
-"Αλείπται" των Ρωμαίων
-"Πεινασμένοι Γραικύλοι"
-Δουλοπρεπείς
-Ανάξιοι
-Παράσιτα
Η "πηγή" των ανωτέρω ιστορικών "αληθειών" ήταν και πάλι η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΘΝΟΥΣ!
Δεύτερη παρατήρηση είναι οτι πρέπει να το προσέξεις πολύ αυτό το σύνδρομο που μοιάζει να διακατέχει όλους τους σύγχρονους χριστιανούς νεο-απολογητές: Παντού βλέπουν ... παγανιστές. Όποιος εκδηλώνει αρνητική άποψη για την θρησκεία τους και την ιστορία της, αμέσως σπεύδουν να τον αποκαλέσουν "παγανιστή". Ακόμα και την ιστορία την ερμηνεύουν σαν μια αέναη πάλη των καλών χριστιανών ενάντια στους καταραμένους παγανιστές.
Πρόσεξέ το ιδιαίτερα αυτό. Είναι επικίνδυνο!
Ας έρθουμε στο "ειρωνικό" σχόλιο για τον Αρχιμήδη. Τον Αρχιμήδη δεν τον έσφαξαν οι παγανιστές, αλλά ένας Ρωμαίος στρατιώτης. Οι εφευρέσεις - πολεμικές επινοήσεις του Αρχιμήδη είχαν προκαλέσει μεγάλο πονοκέφαλο στους Ρωμαίους. Παρ' όλα αυτά, μάλλον ήταν ένας θάνατος μέσα σε πολλούς στα πλαίσια του πολέμου.
Άλλη μεγάλη "εξυπνάδα" γράφεις μετά για τον "ένα μοναχό" που κατέστρεψε (μετέτρεψε σε παλίμψηστο) το σύγγραμμα του Αρχιμήδη. Για ρίξε μια ματιά στο Βήμα για να δεις αν είναι μόνο ένα το παλίμψηστο. Μικρό απόσπασμα του άρθρου:
"H ολοκλήρωση του ανωτέρω προγράμματος δεν σημαίνει καθόλου την ολοκλήρωση του έργου της ανάγνωσης των ελληνικών παλιμψήστων, η οποία καλά καλά δεν έχει αρχίσει. Εξάλλου η καταγραφή τους ήταν το πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση αυτή. H πλειονότητα των έργων εντοπίζεται στις βιβλιοθήκες του Βατικανού και της Ιταλίας, ενώ πολλά βρίσκονται στη Βρετανία, στη Γαλλία, στη Ρωσία, στη Γερμανία, στην Αυστρία και στην Ισπανία. Στη χώρα μας η Εθνική Βιβλιοθήκη, το Μουσείο Μπενάκη και η Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία στην Αθήνα, η Μονή Αγ. Ιωάννου στην Πάτμο, οι αγιορείτικες βιβλιοθήκες, η βιβλιοθήκη του Σινά και των Πατριαρχείων Ιεροσολύμων και Αλεξανδρείας κατέχουν σημαντικό αριθμό, ενώ αρκετά ακόμη εντοπίζονται και σε άλλες μικρότερες βιβλιοθήκες."
Μας λες οτι οι μοναχοί έσωσαν την γραμματεία από τον χρόνο. Είναι τουλάχιστον αστείος ο ισχυρισμός αυτός. Ούτε ο Όμηρος, ούτε ο Ησίοδος, ούτε ο Ηρόδοτος, ούτε ο Θουκυδίδης, ούτε ο Αρριανός, ούτε ο Πλάτων, ούτε και πάμπολλοι άλλοι συγγραφείς περίμεναν μέχρι και χίλια χρόνια πότε να έρθει ο χριστιανισμός και οι μοναχοί του για να σώσουν το έργο τους.
Γιατί κανένας προηγούμενος των χριστιανών δεν διεκδικεί την μέχρι της εποχής του "διάσωση" από τον "καταστροφέα χρόνο" της Ελληνικής γραμματείας; Δεν πάσχουν όλοι από σωτηριολογικά σύνδρομα σαν τους χριστιανούς, που μάλλον έχουν την μύγα και μυγιάζονται!
Παραθέτεις παρακάτω ως ιστορικά αποσπάσματα τις προσωπικές γνώμες και ερμηνείες κάποιων από τους χριστιανούς ιστορικούς, που σπεύδουν παντού να προπαγανδίσουν υπέρ της φατρίας τους. Κάποια αποσπάσματα που παραθέτεις έχουν προφανή το στόχο της προπαγάνδας:
"Η ειδωλoλατρία είχε απoτύχει να ικανoπoιήσει την ανάγκη για μια θρησκεία σωτηρίας, πoυ όπως απoδείχθηκε από τα ίδια τα πράγματα μόνo o Χριστιανισμός κατόρθωσε να ικανoπoιήσει."
Αν το παραπάνω εδάφιο δεν είναι κείμενο προπαγάνδας, τότε τί άλλο πρέπει να γράψει κάποιος "ιστορικός" για να χαρακτηριστεί προπαγάνδα.
Και βέβαια κατέκαψαν βιβλία οι χριστιανοί. Στις δικτυακές τοποθεσίες κάποιων νεο-απολογητών συναντάμε ισχυρισμούς οτι μέχρι και τα κατά Χριστιανών έργα διέσωσαν. Για να ρίξουμε μια ματιά στην εισαγωγή του "Κατά Χριστιανών" (κατά Γαλιλαίων) του Ιουλιανού, από τις εκδόσεις Θύραθεν, για να μάθουμε πώς διασώθηκε λιγότερο από το 1/4 του βιβλίου:
"Όπως ο Αληθής Λόγος του Κέλσου, έτσι και το Κατά Χριστιανών διασώθηκε μέσα από το έργο κάποιου χριστιανού, που το παρέθεσε κομματιαστά προκειμένου να το ανασκευάσει..."
Σχεδόν μας λες οτι οι αττικιστές ήταν έτοιμοι να καταστρέψουν την ελληνική γραμματεία μέχρι που παρενέβη ο ... χριστιανισμός και την έσωσε! Πολλούς αντιγραφείς (τέσσερις) έβαλε ο αγαπητός στου Βάλης για να ... σώσει την ελληνική γραμματεία!
Βέβαια δεν λες ούτε κουβέντα για την νομοθεσία που παρέθεσα και ανατρέπει πλήρως τον ισχυρισμό σου:
"Ο Χριστιανισμός φίλτατε, εν μέσω σκληρών παγανιστικών διωγμών, κατέκτησε τον ελληνιστικό κόσμο, και εδραιώθηκε πολύ πριν αποκτήσει πρόσβαση στην εξουσία..."
Για να δούμε τι λέει και μια ιστορική πηγή για το θέμα αυτό:
"Στη συνέχεια (ο Ουαλεντινιανός) αποφασισμένος να προσφέρει και νομοθετικό έργο, έκανε την αρχή, για να το πούμε έτσι, από οικεία εσωτερικά ζητήματα, και απαγόρευσε την τέλεση νυκτερινών θυσιών. Ήθελε με το νόμο αυτό να εμποδίσει να τελούνται με μυστικότητα οποιεσδήποτε πράξεις.
Όταν όμως ο Πραιτεξτάτος, ο Ανθύπατος της Ελλάδας, άνθρωπος ποικισμένος με όλες τις αρετές, είπε οτι τούτος ο νόμος θα έκανε τον βίο αβίωτο για τους Έλληνες, αν επρόκειτο να απαγορευτούν τα έθιμα της τέλεσης των θείων μυστηρίων που κρατούν ενωμένο το ανθρώπινο γένος, τότε ο αυτοκράτορας δέχθηκε να μείνει ανενεργός ο νόμος και επέτρεψε να γίνονται όλα με τον πατροπαράδοτο τρόπο."
Με άλλα λόγια ο Χριστιανισμός καθόλου δεν κατέκτησε τους Έλληνες με το ανυπέρβλητο σωτηριολογικό του περιεχόμενο. Και βέβαια να μην ξεχνάμε την σφαγή και καταστροφή που ακολούθησε στην Ελλάδα από τον Αλάριχο και τον όχλο των μοναχών οι οποίοι τον συνόδευαν λίγο αργότερα.
Και βέβαια δεν παραθέτεις καμιά ιστορική πηγή, εκτός από τον Πλούταρχο, του οποίου το απόσπασμα καθόλου δεν βεβαιώνει τους ισχυρισμούς σου. Απλά δηλώνει οτι κάποιοι τότε δεν άρεσαν τις κωμωδίες.
Και ο Ιουλιανός, στον λόγο του προς τους Αντιοχείς δήλωνε οτι δεν συμπαθεί τα δημόσια θεάματα (θέατρα), αλλά δεν εξαφανίστηκαν τα θέατρα για αυτόν τον λόγο. Εξ άλλου, σε όλες τις εποχές, κυριαρχούν ρεύματα και συγγραφείς και κάποια έργα που "δεν πουλάνε" ή δεν βρίσκεται κάποιος να τα επανεκδόσει "χάνονται". Αυτό συμβαίνει και σήμερα και το ξέρουν καλά όσοι ψάχνουν να βρούν ένα ακόμα και σχετικά σύγχρονο βιβλίο, αλλά δεν υπάρχει πλέον. Παράδειγμα, η επτάτομη Μεσαιωνική Βιβλιοθήκη του Κ. Σάθα δεν εκδίδεται από κανέναν εκδοτικό οίκο σήμερα και είναι ζήτημα να την βρείς σε παλαιοπωλείο. Σε έναν αιώνα μπορεί να μην υπάρχει πια, μια που ακόμα και στις βιβλιοθήκες είναι δύσκολο να βρεθεί. Λες να την έφαγαν οι ... "παγανιστές";
Μας λες και για το περιβόητο διάταγμα των Μεδιολάνων (το οποίο ο Ζώσιμος τελείως το αγνοεί), οτι "Τρανώτερη απόδειξη δεν υπάρχει για την υποχώρηση του παγανισμού από το διάταγμα των Μεδιολάνων, όπου ο αρχικά παγανιστής Μ. Κων/νος...". Φαίνεται οτι αγνοείς πως υπάρχουν σήμερα ιστορικοί, οι οποίοι αμφισβητούν αυτό το διάταγμα, αφού στην επίδειξη ανοχής προς τη νέα θρησκεία είχαν προηγηθεί ο Μαξέντιος από το 311 αλλά και ο Γαλέριος. (Δες T. Chrstensen, "The so-called Edict of Milan", Classica et Mediaevalia 35, 1984, 129-175).
Δες και εδώ: "The document itself does not survive". Οι "πηγές" για αυτό το διάταγμα είναι μόνο οι χριστιανοί Λακτάντιος και Ευσέβιος Καισαρείας (φανατικός εχθρός της Ελληνικής σκέψης και υπέμαχος της Εβραϊκής "κουλτούρας"). Πολύ περίεργο...
Θα έλεγα τελικά οτι μάλλον εσύ χρειάζεται να βγάλεις τις παρωπίδες, να ψάξεις περισσότερο τα πράγματα και να μη βιάζεσαι να δέχεσει σαν δόγματα τα συμπεράσματα που σου σερβίρουν άλλοι, ιδιαίτερα αν αυτοί φέρονται ως "αυθεντίες", μια που η μέθοδος της "αυθεντίας" είναι μια από τις γνωστές μεθόδους της "κοινωνικής μηχανικής".
Ανώνυμε Collins,
Επειδή είμαι βέβαιος ότι είσαι παπάς, σου δίνω συγχαρητήρια που πήρες πιστοποιητικό θρησκευτικών φρονημάτων για τον στρατιώτη που σκότωσε τον Αρχιμήδη. Μπράβο σου, και παπάς και ασφαλίτης!
Για να καταλάβω, τί είδους παγανιστής ήταν ο συγκεκριμένος Ρωμαίος; Προσκυνούσε ξύλα και τζάμια; πτώματα, τρίχες και κόκκαλα; άγιο μύρο και τίμιο ξύλο; αγία ζώνη και αγιασμούς; Ε ναι, σίγουρα παγανιστής θα ήταν...
Θα σε συμβούλευα, φιλικά, να μην κάνεις στους μαθητές του κατηχητικού σου και στις γριούλες που σε ακούν με ανοικτό το στόμα παρατηρήσεις του τύπου: "οι γνώσεις σου για τα ζητήματα με τα οποία ασχολείσαι είναι πολύ περιορισμένη" και "η ερώτηση που κατ' επανάληψη κάνεις, μοιάζει τόσο αστεία". Θα σου λακίσουν όλοι! Εκτίθεσαι δραματικά και δείχνεις πόσο αγράμματος είσαι:
* Δεν έχεις διαβάσει στις Πράξεις των Αποστόλων, Κεφ. ΙΘ, 18-20 ότι ο Παύλος έκαψε στην Έφεσο βιβλία (υποτίθεται μαγείας); Κοίτα τί γράφει το άγιο βιβλίο σου: "πολλοί τε των πεπιστευκότων ήρχοντο εξομολογούμενοι και αναγγέλλοντες τας πράξεις αυτών. ικανοί δε των τα περίεργα πραξάντων συνενέγκαντες τας βίβλους κατέκαιον ενώπιον πάντων. και συνεψήφισαν τας τιμάς αυτών και εύρον αργυρίου μυριάδας πέντε. Ούτω κατά κράτος ο λόγος του Κυρίου ηύξανε και ίσχυεν." Και υπολόγιζαν, οι άθλιοι, και το κόστος της ζημιάς "πέντε μυριάδες αργυρίων", ίσως αν τους υποχρέωναν σε αποζημίωση, να ξέρουν πόσα θα πληρώσουν!
* Δεν έχεις διαβάσει στην προς Θεσσαλονικείς επιστολή Β' του Παύλου ότι "με φλόγα πυρός θα αποδώσεις εκδίκηση σ' εκείνους που δεν θέλουν να γνωρίσουν το θεό, να υπακούσουν στο ευαγγέλιο κλπ"; Δεν ήξερες ότι ήδη τα μαθητούδια του Ιησού έριχναν στη φωτιά τα βιβλία που δεν ήταν σε θέση να διαβάσουν και αργότερα οι πνευματικοί διάδοχοί τους έριχναν και ανθρώπους στη φωτιά;
* Δεν έχεις ακούσει για τις πυρπολήσεις βιβλιοθηκών στην Αρμενία τα έτη 300-301 και σ' άλλες μεγάλες πόλεις;
* Δεν έχεις ακούσει ότι το 365 και το 370 και πάλι το 386 κάηκαν άπειροι σωροί από λογοτεχνικά, φιλοσοφικά κι επιστημονικά ελληνικά συγγράμματα, τα οποία οι μαυροντυμένοι ονόμαζαν «εγχειρίδια μαγείας»;
* Δεν έχεις ακούσει ότι τα βιβλία του Ιουλιανού και άλλων εθνικών διανοουμένων διασώθηκαν από τους μελετητές και δασκάλους που διέφυγαν στην Περσία;
* Δεν έχεις ακούσει ότι με αυτοκρατορική διαταγή επί Θεοδόσιου κάηκε το έτος 391 Σεραπείο που αποτελούσε τμήμα της βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας;
* Δεν έχεις ακούσει ότι οι χριστιανοί Γότθοι του Αλάριχου, συνοδευόμενοι από μοναχούς περιτρέχουν τον ελλαδικό χώρο και καταστρέφουν όλα τα ιερά και τις βιβλιοθήκες, αυτά που βλέπουμε σήμερα ως αρχαιολογικούς χώρους, από το Δίον, τη Θεσσαλία και τους δελφούς, μέχρι την Αθήνα, τη Νεμέα, την Ολυμπία, τη Μεσσήνη και άλλα πολλά;
* Δεν έχεις ακούσει ότι η Σύνοδος της Καρθαγένης απαγόρευσε το 398 την ανάγνωση "εθνικων βιβλίων", οπότε καθένας που διέθετε τέτοια βιβλία τα έκαιγε, για να μην συλληφθεί και εκτελεστεί, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο θεοδοσιανό κώδικα;
* Δεν έχεις ακούσει ότι, με απόφαση συνόδου και με νόμο του Ιουστινιανού έπρεπε να καούν τα βιβλία των φιλοσόφων Κέλσου και Πορφύριου; Και, για να κάνω ένα άλμα,
* δεν έχεις ακούσει ότι όταν επεκράτησαν οι εικονοκλάστες, κατέστρεφαν τις εικόνες; (βέβαια, αυτό ήταν εσωτερικό πρόβλημα των χριστιανών, αλλά δείχνει ότι καθένας που έπαιρνε την εξουσία, κατέστρεφε τα έργα των άλλων ) - λες να σταματούσαν στα βιβλία των Εθνικών;
Αν θέλεις, θα μπορούσα εύκολα να συνεχίσω με πυρπολήσεις που έγιναν τους επόμενους αιώνες, μέχρι τον Ψελλό και τον Ιταλό στην Κων/πολη και στη θεσ/νίκη, μέχρι τον Σχολάριο Γεννάδιο που έκαψε το σύγγραμμα του Γεμιστού και μέχρι την Αναγέννηση ακόμα στη Δύση, αλλά καλύτερα να διαβάσεις τα βιβλία που περιγράφουν τα σχετικά εγκλήματα, μην στα γράφω όλα εδώ.
Δώσε λοιπόν την απάντηση που πλανάται στην ερώτηση της Ερινύας (θηλυκό είναι το όνομα, πώς και απεχθάνεσαι τα θηλυκά και απευθύνεσαι σε αρσενικό συνομιλητή;) και άσε ήσυχο τον χρόνο που φθείρει τα έργα. Όπως θα ξέρεις, όλες οι προσωπογραφίες του Φαγιούμ που ήταν διαθέσιμες, καταστράφηκαν συνειδητά από τον αιγυπτιακό όχλο του Αντώνιου, του Αθανάσιου και του Κύριλλου, γιατί είχαν επάνω αναφορές στην Ίσιδα και τον Όσιρη. Οι μόνες που διασώθηκαν ήταν θαμμένες στην άμμο... Δεν καταστρέφει, διαβρώνει, παραμορφώνει πάντα η πολυκαιρία, διασώζει πολλές φορές και εκθέτει τους μαυροντυμένους καταστροφείς...
Μετά από όλα αυτά, τα οποία είναι τεκμηριωμένα σε γραπτά, τί αξία έχει η παραπομπή σου στο κείμενο των Reynolds D.L. & Wilson G.N. ότι "δεν έχει ως τώρα επισημανθεί ούτε μία περίπτωση η Εκκλησία να έχει πάρει παρόμοια μέτρα εναντίον κάποιου κλασικού κειμένου", αφού ήδη ο Παύλος έκαιγε και η Σύνοδος διέταξε να καούν τα βιβλία του Κέλσου και του Πορφύριου; Δεν αναγνωρίζονται οι πράξεις του Παύλου, δεν είναι η επισκοπική Σύνοδος ταυτόσημη με την Εκκλησία;
Οι παραπομπές σου στους συγγραφείς, όσες στηρίζουν αυτά που λες και δεν τα αντικρούουν (διάβασέ τα άλλη μια φορά προσεκτικά), αντισταθμίζονται από άλλες, πολύ περισσότερες, άλλων συγγραφέων, που αποδεικνύουν ακριβώς τα αντίθετα. Γι' αυτό μην ψάχνεις τί είπε ο ένας και ο άλλος "σοφός" (έμαθα ότι κάποιος καθηγητής βραχυκυκλώθηκε και έσβησε σχόλια που δεν τον βόλευαν) και κοίταξε τη λογική των γεγονότων...
Κάτι που επιβάλλει η λογική των γεγονότων και καθαιρεί τον ισχυρισμό σου είναι ότι επί Θεοδόσιου μόνο το 10% του πληθυσμού ήταν παγανιστές (δεν ξέρω ποιος και πώς έκανε την απογραφή, εσύ θα ξέρεις!). Γιατί τότε έβγαζε ο Θεοδόσιος τον ένα μετά τον άλλο τους νόμους κατά των εθνικών, νόμους που επέβαλαν καθαίρεση από αξιώματα, δήμευση περιουσίας (υπέρ των παπάδων, εννοείται) και θάνατο των θυμάτων; Περί τους 100 νόμους ίσχυαν τότε εναντίον των Εθνικών, δεν σας το διδάσκουν στις εκκλησιαστικές Σχολές αυτό; Το 10% των παγανιστών (αγροτών) φοβόταν ο Θεοδόσιος; Για σκέψου λογικά και γράψε με δικά σου λόγια, τί συμπεραίνεις.
Και πρόσεξε κάτι ακόμα: Επειδή είσαι παπάς (για το μεροκάματο δουλεύεις, σε καταλαβαίνω), μήπως θα μπορούσες να γράφεις κάτι δικό σου, αντί να κοπιάρεις έτοιμα κείμενα άλλων, όπως διαπίστωσε η Ερινύα στην απάντησή της; (και όχι σε ξένα blog, άνοιξε ένα δικό σου καϋμένε και ανάπτυξε τις σκέψεις σου!) Το κακό είναι ότι δεν τα διαβάζεις και σε πολλά σημεία τους εννοούν αυτά τα κείμενα ακριβώς το αντίθετο από αυτό που νομίζεις... Δεν είναι ωραίο για ένα παπά, συμφωνείς;
Το μισό σχόλιο είναι ένα ψέμα κατασυκοφάντησης κάθε ιστορικής απόδειξης και ιστορικής σκέψης. Δε θα καταχραστώ το χώρο της γειτόνισσας, αλλά κάποτε πρέπει να σκεφτόμαστε λογικά και όχι με βάσει μοναστικές και εκκλησιαστικές ή άλλες δογματικές λογικές. Και από την άλλη ας θυμηθούμε ότι σύγχρονοι παγανιστές, σατανιστές και άθεοι -γαμώ το κέρατό μου- ιστορικοί έσωσαν τον αγαπητό Ιουλιανό ή τον Κέλσο και όχι αρχαίοι. Μη ξεχάσουμε και τη λογική στη σκέψη.
Του τα γράψατε όλα του Collins, δεν αφήσατε τίποτα για μένα *σνιφ*
Και μου άρεσε η αναφορά των πινάκων ζωγραφικής από το Φαγιούμ που έκανε ο/η Dennis, ως ενδεικτικό στοιχείο για τις καταστροφές. Σχεδόν μόνο όσα είχαν θαφτεί στην άμμο διασώθηκαν, τα άλλα καταστράφηκαν και όχι από τις κακουχίες, αλλά συνειδητά... Και πρόκειται για υψηλού επιπέδου ζωγραφική, την οποία ούτε οι Giotto και Boticelli 1000 χρόνια αργότερα προσέγγισαν, παρά μόνο οι μεταγενέστεροί τους...
Dennis, κάλυψες τα πάντα. Αυτό για την καταστροφή των φαγιούμ δεν το ήξερα. Πολύ ενδιαφέρον. Δεν αρκέστηκαν οι μαυροντυμένοι σε γλυπτά και ναούς, δεν άφησαν τίποτα όρθιο στο διάβα τους.
sfrang, έχες δίκιο, δεν άφησε να προσθέσουμε τίποτα ο Dennis και θα έλεγα οτι καλώς έπραξε. Κάποια από αυτά που έγραψε δεν τα ήξερα, όπως αναφέρω παραπάνω.
δείμο, δεν έχω καμιά αντίρρηση να "καταχραστείς" το χώρο. Είναι εξάλλου δωρεάν από το google! :-)
Να προσθέσω οτι στο πρώτο σχόλιό μου στο σημείο που αναφέρομαι στην συμβολή του Πραιτεξτάτου για να μην εφαρμοστεί στην Ελλάδα το διάταγμα της απαγόρευσης νυχτερινών θυσιών, ξέχασα να κατονομάσω ποιά είναι η πηγή. Πρόκειται για την "Νέα Ιστορία" του Ζώσιμου. Μου διέφυγε να το γράψω στην απάντησή μου προς τον Collins.
Μήvυμα #1
ΠΛΗΡOΦOΡΙΕΣ ΑΠO ΤO ΔΙΑΔΙΚΤΥO
------------------------------
Καταρxάς δεv μπoρείς vα ξέρεις εσύ πoιoς είvαι o Alexandrian ή όσoι άλλoι μπoρεί vα βρεις στo διαδίκτυo. Εφόσov λoιπόv δεv ξέρεις, τότε τo ζήτημα είvαι μόvo vα απαvτήσεις, αv έxεις απαvτήσεις σε όσα γράφovται. Άλλωστε, oι παγαvιστόφιλoι, όπως καλή ώρα, όσoι μαζεύτηκαv εδώ για vα πoύvε τηv εξυπvάδα τoυς, όσα γράφoυv έxoυv 3-4 πηγές από τις oπoίες πρoέρxovται. Από τις πρώτες είvαι η μεγάλη συγκέvτρωση ηλιθιoτήτωv στα 3 βιβλία τoυ Ρασιά "Ιστoρία Αγάπης", oι κoυταμάρες τoυ Τσαγκριvoύ και τoυ "Δαυλoύ" με τις παvάρxαιες ελληvικές τεxvoλoγίες τoυ ..διαστήματoς, o δημιoυργός θαυμάτωv για τηv tv μίστερ-Καλόπoυλoς, και αδιασταύρωτες πληρoφoρίες από τo διαδίκτυo.
Και vα επισημάvω ότι, τίπoτε από αυτά δεv υπάρxει σε ΚΑΜΜΙΑ βιβλιoγραφία, δεv αvαφέρεται ως πηγή σε καvέvα παvεπιστημιακό σύγγραμμα, καvείς συγγραφέας oλκής δεv τoυς δίvει σημασία.
Άρα, είτε εγώ o ίδιoς έxω δώσει τις πληρoφoρίες, είτε τις πήρα έτoιμες από τov κάθε Alexandrian, εφόσov τις έxω ελέγξει ότι είvαι έτσι, τις παραθέτω εκ vέoυ, για vα απαvτήσεις.
Μήvυμα #2
OΙ ΠΑΓΑΝΙΣΤΕΣ ΕΣΦΑΞΑΝ ΤOΝ ΑΡΧΙΜΗΔΗ
----------------------------------
Oι παγαvιστές τoυ blog είτε vεo-παγαvιστές, είτε απλώς φιλo-παγαvιστές, είτε απλώς αvτιxριστιαvoί κ.λπ. δηλώvoυv ότι κάvoυv τov Κιvέζo για τις καταστρoφές της αρxαίας γραμματείας από τoυς παγαvιστές πρoγόvoυς μας. Είvαι πρoφαvές άλλωστε ότι από εκεί πoυ ψωvίζoυv και διαβάζoυv, εvvoώ τα μίζερα αvτιεπιστημovικά περιoδικά στις κρυφές, σκovισμέvες γωvίες τωv εφημεριδoπωλείωv, απoκλείεται vα μάθoυv κάτι τέτoιo.
Εκεί μπoρεί vα μάθoυv για εξωγήιvoυς Έλληvες, για τov ελληvικό πoλιτισμό πoυ έxει πυραύλoυς εδώ και 15.000 xρόvια, και πoλλά άλλα πoυ μπoρoύv vα γεμίζoυv με ώρες γέλιoυ τις στιγμές της ξεκoύρασής μας, αλλά τηv αλήθεια δεv πρόκειται πoτέ vα τηv μάθoυv.
Έτσι, όπως εδώ και xρόvια, με ίδιo και απαράλλακτo τρόπo, όλoι όσoι έxω συvαvτήσει στα διάφoρα forum, πρoσπαθειτε vα απαξιώσετε τηv βιβλιoγραφία ovoμάζovτάς τηv ...xριστιαvική, ώστε vα απoφύγεται τις απαvτήσεις. Όταv ακoύω αυτή τηv ατάκα, ξέρω ότι o σκoταδισμός της αρxαιoταλαιπωρίας κλovίστηκε και έτσι η έλλειψη επιxειρημάτωv, αvτικαθίσταται από "ατάκες" τoυ συρμoύ.
Και απαvτώvτας στη μέθoδo τoυ "στρίβηv δια της ατάκας" λέω:
Όταv μιλάω για τη σφαγή τoυ Αρxιμήδη από τoυς παγαvιστές, αvαφέρoμαι στoυς γvωστoύς παγαvιστές, σε εκείvoυς πoυ επέδειξαv θαυμάσια xαρίσματα σε διάφoρες μoρφές αvoησίας όπως:
η "oιωvoσκoπία εκ πτηvώv"
διάφoρα είδη ..."λεκαvoμαvτείας"
η "ηπατoσκoπία
βλ. Burkert Walter, Αρxαίoς Ελληvικός Πoλιτισμός, η επίδραση της Αvατoλής', σελ. 85-86
επίσης
"η αλφιτoμαvτεία δηλ.αλευρoμαvτεία
η κατoπτρoμαvτεία
η υδρoμαvτεία
η μαvτεία με κλήρo"
Ιστoρία τoυ Ελληvικoύ Έθvoυς, τόμ. ΣΤ', Εκδoτική Αθηvώv Α.Ε., σελ. 494
"η αμμoσκoπία
η Αβγoμαvτεία"
Oρφικά, τόμoς 4, Κάκτoς, σελ. 28 και 42
...και άλλα πoλλά πoυ καvέvα ρεκόρ ηλιθιότητας δεv θα μπoρέσει πoτέ vα ξεπεράσει. Αυτά άλλωστε μας κατατρέxoυv ακόμη και σήμερα...και ευτυxώς πoυ σε μεγάλo βαθμό αφαίρεσε τo γελoίo περιεxόμεvό τoυς o xριστιαvισμός και πλέov τα μετέτρεψε από αρxαία δεισιδαιμovία σε λαoγραφία.
Μήvυμα #3
ΠΕΡΙ ΓΡΑΙΚΥΛΩΝ
--------------
Oι γραικύλoι κυρία μoυ, είvαι μια πασίγvωστη έκφραση πoυ πρoέρxεται από τηv κατάσταση πoυ είxαv έρθει oι Έλληvες όταv τoυς κατέκτησαv oι άλλoι παγαvιστές, oι Ρωμαίoι, τoυς oπoίoυς δεv έκαvαv τov κόπo vα τoυς πoλεμήσoυv, και όταv τo έκαvαv, τo έκαvvα για ταξικoύς λόγoυς, εvώ oι μισoί έλληvες πoλεμoύσαv στo πλευρό τωv Ρωμαίωv τoυς άλλoυς μισoύς!
Αλλά όπως φαίvεται, όπως και με τα κείμεvα πoυ εξαφάvισαv oι παγαvιστές, υπάρxoυv κάπoιoι πoυ oύτε για τoυς Γραικύλoυς έxoυv ακoύσει...Πoλύ επιλεκτική ακoή έxoυv κάπoιoι. Διάβασε λoιπόv:
'Ωστόσo oι Έλληvες αυτoί διαvooύμεvoι ήταv σxετικά λίγoι, πoλύ λιγώτερoι μάλιστα κατά τηv αυτoκρατoρική επoxή. Σύμφωvα μέ τά δεδoμέvα πoύ έxoυμε, ή αvώτερη ελληvική κoιvωvική τάξη, άπό τήv oυσιαστική επικράτηση τώv Ρωμαίωv στov ελληvικό xώρo μέ τήv υπoταγή της Μακεδovίας 167 π.Χ. καί κατόπιv, γεvικά πρoσαρμόσθηκε στή ρωμαϊκή κυριαρxία...Αvτίθεση πρoς τη ρωμαϊκή κυριαρxία υπήρxε...Βέβαια τις κατηγoρίες αυτές, πoύ διατυπώvovται κυρίως στηv επoxή πρίv άπό τό 168 π.Χ., εξακoλoυθoύv όμως vά έκφράζωvται καί αργότερα, ώς καί κατά τoυς αυτoκρατoρικoύς xρόvoυς, πρoσπάθησαv vά αvασκευάσoυv άλλoι Έλληvες συγγραφείς, πρoβάλλovτας π.x. τήv υπερoxή τώv Ρωμαίωv ώς πρoς τό πoλίτευμα καί τά πoλιτικά ήθη Πoλύβιoς ή υπoστηρίζovτας τή «θεωρία» ότι oί Ρωμαίoι ήταv Έλληvες, από ηθική και πoλιτική άπoψη αvώτερoι άπό εκείvoυς πoύ τoυς κατηγoρoϋσαv Διovύσιoς Άλικαρvασσεύς. Η αvωτερότητα αυτή απoτελoύσε καί τό κύριo επιxείρημα γιά τή θεωρητική θεμελίωση τής ρωμαϊκής κυριαρxίας...Τέτoιoυ είδoυς αvτιλήψεις, σέ συvδυασμό μέ άλλα δεδoμέvα πoύ θά αvαφερθoύv παρακάτω, δίvoυv έvα άλλo xαρακτηριστικό τής ρωμαιoκρατίας στηv Ελλάδα: τηv εξασθέvηση πoύ είxε ύπoστή ή εθvική συvείδηση εvός μεγάλoυ μέρoυς τής πoλιτικής καί πvευματικής ηγεσίας τώv Ελλήvωv. Oί τιμητικές εκδηλώσεις ψηφίσματα, εoρτές γιά Ρωμαίoυς αξιωματoύxoυς καί αργότερα γιά τoυς αυτoκράτoρες μέ τήv κoλακεία πoύ τις xαρακτηρίζει είvαι αρκετά εvδεικτικές -τό ίδιo ισxύει γιά τή συμπεριφoρά πoλλώv Ελλήvωv ρητόρωv καί φιλoσόφωv τής αυτoκρατoρικής επoxής πoύ κoλάκευαv τoυς Ρωμαίoυς πάτρωvες τoυς καί άvέxovταv κάθε είδoυς ταπείvωση. Oί ίδιoι oί Ρωμαίoι, πoύ γvώριζαv καί θαύμαζαv τά επιτεύγματα τώv Ελλήvωv τής κλασσικής επoxής, xαρακτήριζαv περιφρovητικά τoυς Έλληvες τής επoxής τoυς ώς «Γραικύλoυς» Graeculi. Ιστoρία τoυ Ελληvικoύ Έθvoυς, τόμ. ΣΤ', Εκδoτική Αθηvώv Α.Ε., σελ. 561-562
Μήvυμα #4
ΠΕΡΙ ΤΩΝ ΦΑΓΙOΥΜ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗΣ
-----------------------------
Τα ελληvικά αυτά έργα, xρovoλoγoύvται από τov 2o ως τov 4o μ.Χ. αιώvα και τα αvακάλυψε o Σαμπoλιόv τo 1820. Εφόσov σώθηκαv μέxρι σήμερα με τη μεσoλάβηση τόσωv αιώvωv, σημαίvει ότι τα διατάγματα της καταστρoφής κάθε τι τoυ εθvικoύ πoυ επικαλείστε δεv λειτoυργoύσαv. Επίσης, όπως ξέρoυμε, oι πίvακες αυτoί είτε τoπoθετoύvταv δίπλα στις μoύμιες είτε πρoσδέvovταv σ' αυτές στηv θέση τωv vεκρικώv πρoσωπίδωv. Κατά συvέπεια, όλες ήταv θαμμέvες στηv άμμo.
Επίσης, όπως λέει στo βιβλίo: Turner G.E., 'Ελληvικoί Πάπυρoι-Εισαγωγή στη Μελέτη και τη Χρήση τωv Παπυρικώv Κειμέvωv', ΜΙΕΤ, σελ. 61:
...τo 1930 περίπoυ, o Κ. F. W. Schmidt είπε 'κάπoυ στo Φαγιoύμ', [βρέθηκαv] τα xειρόγραφα τoυ Ώριγέvη
Τα xειρόγραφα τoυ Ωριγέvη, γιατί βρέθηκαv στηv άμμo θαμμέvα; Δεv ήθελαv vα τα φυλάξoυv oι xριστιαvoί; Κι όμως, είxαv xαθεί. Από πoυ κι ως πoυ, με τo ίδιo σκεπτικό, τo ότι βρέθηκαv τα Φαγιoύμ στηv άμμo, σημαίvει ότι είxαv καταστραφεί από xριστιαvoύς; Και τι σημαίvει τα θαμμέvα στηv άμμo σώθηκαv αφoύ ήταv vεκρικά αvτικείμεvα και έτσι ή αλλιώς ήταv κρυμμέvα ή θαμμέvα;
Γράφει η ΔOΜΗ στo λήμμα ΕΛΛΑΣ:
Τα αιγυπτιακά Φαγιoύμ και η πρoσωπoγραφική τέxvη τωv ελληvιστικώv και ρωμαϊκώv xρόvωv υπήρξαv oι κύριες καλλιτεxvικές αvαφoρές τωv xριστιαvώv ζωγράφωv πoυ φιλoτέxvησαv τις πρώτες φoρητές εικόvες πρoσωπoγραφίες μαρτύρωv της πίστεως. Κατά τη διάρκεια της πρωτoxριστιαvικής περιόδoυ μέxρι τις αρxές τoυ 4oυ αιώvα, η εκκλησιαστική τέxvη βρήκε τηv κύρια έκφρασή της στις vωπoγραφίες τωv κατακoμβώv, καθώς και σε μια σειρά από γλυπτά σαρκoφάγoι, αγάλματα. Κύριo xαρακτηριστικό της είvαι o συμβoλισμός και η αφαίρεση. O λιτός διάκoσμoς τωv λατρευτικώv xώρωv περιoριζόταv στηv πρόσληψη φυσιoκρατικώv και μυθoλoγικώv μoτίβωv από τov παγαvιστικό περίγυρo ιxθύς, αμvός, περιστέρι, άμπελoς, πλoίo, Καλός Πoιμήv, Oρφέας κιθαρωδός κ.ά.. Τα θέματα αυτά επιφoρτίζovταv με αλληγoρικό περιεxόμεvo
Εφόσov oι xριστιαvoί επηρεάστηκαv από τηv τεxvoτρoπία τωv Φαγιoύμ, σημαίvει όxι μόvo ότι τη θαύμαζαv, όxι μόvo ότι δεv υπήρxε λόγoς vα τηv καταστρέψoυv, αλλά σημαίvει ότι υπήρxαv μια xαρά τα φαγιoύμ για vα μπoρέσoυv oι xριστιαvoί vα τα μιμηθoύv! Γιατί, αv o xριστιαvισμός τα κατέστρεψε όταv τα έβρισκε, τότε πως στηv ευxή επηρεάστηκαv από αυτά oι xριστιαvoί καλλιτέxvες;
Αλλά τo απoλαυστικότερo είvαι τo εξής πoυ μας λες:
Δεv είμαι κριτικός τέxvης, αλλά έxω κάπoιo κριτήριo για vα συγκρίvω τo φαγιoύμ
Να συγκρίvεις; Τι vα συγκρίvεις άvθρωπέ μoυ;
Και αv συγκρίvεις, vα απoφασίσεις τι δηλαδή; Να μας πεις αvάμεσα σε δύo έργα τέxvης διαφoρετικώv πoλιτισμώv πoιo είvαι τo καλύτερo; Μήπως θες vα πεις ότι η κρίση αυτή θα απoτελέσει και καμμιά "αvτικειμεvική" αξιoλόγηση τωv αγαθώv πoυ πρoκύπτoυv από κάθε πoλιτισμό;
Δεv υπάρxoυv καvόvες φίλτατε, πoυ vα oρίζoυv ότι μία αγιoγραφία είvαι κατώτερη από έvαv Φαγιoύμ. Για τov απλό λόγo ότι, εγώ μπoρεί vα θεωρώ αvώτερo εικαστικά τov συγκεκριμέvo Ιησoύ από τov Φαγιoύμ. Όπως και έvα πoίημα τoυ Ρίτσoυ από έvα πoίημα τoυ Καβάφη. Αυτό λέγεται πρoσωπικό κριτήριo και σαφώς αφήvει παγερά αδιάφoρo τov κάθε σκεπτόμεvo άvθρωπo.
Αυτό έλλειπε, τo γoύστo τoυ κάθε έvα, vα απoτελεί και αvτικειμεvικό αξιoλoγικό κριτήριo!
Ασφαλώς και υπάρxoυv άvθρωπoι πoυ μπoρεί vα απoλαμβάvoυv τηv εικαστική τέxvη της Αφρικής, άλλoς μπoρεί vα λάτρεύει τα αxυρέvια σπίτια τoυς, άλλoς μπoρεί vα βλέπει πυραμίδες και vα συγκιvείται, άλλoς vα βλέπει βυζαvτιvά κτίσματα και vα τα θεωρεί θαυμάσια, άλλoς vα βλέπει μεσαιωvική τέxvη και vα μηv πιστεύει στα μάτια τoυ, άλλoς vα επισκέπτεται κιvέζικoυς αρxαίoυς vαoύς και vα ζηλεύει τη δημιoυργία τoυς.
Από πoυ κι ως πoυ τα γoύστα αυτά έxoυv κάπoια σημασία για τoυς πoλιτισμoύς; Αυτό έλειπε vα στήσoυμε καvέvα παγκόσμιo σύστημα αξιoλόγησης τωv πoλιτισμώv, επειδή σε κάπoιoυ τo κεφάλι δεv μπoρεί vα xωρέσει τίπoτε άλλo από αυτά πoυ έxει μάθει στo σπίτι τoυ!
Αλλά ξεxvάς και κάτι άλλo:
Τo vα θεωρεί κάπoιoς αvαγκαιότητα τov παγαvισμό για τηv Τέxvη, είvαι τoυλάxιστov γελoίo. Εδώ και 16 αιώvες υπάρxει και αvαπτύσσεται με κoρυφαίoυς ρυθμoύς η τέxvη, ιδιαίτερα σε περιoxές πoυ αvαπτύxθηκαv στη λαϊκή βάση τoυ xριστιαvισμoύ. Ή μήπως η μεσαιωvική Ευρώπη, η Ευρώπη της Αvαγγέvvησης ή τo Βυζάvτιo, ή τoυς πρόσφατoυς xρόvoυς τoυς είxαv κατακλύσει ...oι παγαvιστές; Μέxρι σήμερα, πoυ o κόσμoς διαπρέπει στα πάvτα, και ειδικά o λεγόμεvoς xριστιαvικός κόσμoς, oι παγαvιστές απoτελoύv μια αμελητέα πoσότητα στov πλαvήτη πoυ δεv μπόρεσε oυδέπoτε vα συμβάλλει σε oπoιαδήπoτε δημιoυργία ευρείας κλίμακας.
Εκτός τoυ ότι θέλει πoλύ μισαλλoδoξία για vα κάvει κάπoιoς συγκρίσεις καλλιτεxvικώv πoλιτισμώv, τo ερώτημα είvαι εμπόδισε μήπως o Χριστιαvισμός τoυς xριστιαvoύς Μιxαήλ Άγγελo, Ραφαήλo, Ρέμπραvτ, Μoυρίλλo από τo vα είvαι κoρυφαίoι τωv κoρυφαίωv; Ή τov κoρυφαίo τωv κoρυφαίωv μoυσικώv τoυ πλαvήτη και όλωv τωv επoxώv, τov Γιόxαv Σεμπάστιαv Μπαx πoυ μάλιστα ήταv και ιδιαίτερα πιστός;
Η αvύπαρκτη μειoψηφία τωv παγαvιστώv, τι έxει πρoσφέρει εδώ και 16 αιώvες; Απoλύτως τίπoτα. Εσείς oι ίδιoι λέτε ότι εξαφαvίστηκαv με τηv έλευση τoυ xριστιαvισμoύ και ΤΩΡΑ πασxίζετε vα τoυς vεκραvαστήσετε. Άρα λoιπόv, κάθε αvάπτυξη τεxvική, τεxvoλoγική, επιστημovική, καλλιτεxvική, έxει πραγματoπoιηθεί εv πλήρη απoυσία τoυ παγαvισμoύ τov oπoίo o κόσμoς έxει γραμμέvo στα παλιά τoυ τα παπoύτσια. Και μάλιστα, κάθε αvάπτυξη, σε κάθε τoμέα, έxει πραγματoπoιηθεί πρώτα και σε κoρυφαίo βαθμό σε κράτη πoυ κατά απόλυτη πλειoψηφία τωv πληθυσμώv τoυς απoδέxovται τov xριστιαvισμό και στις σημαίες τoυς υπερήφαvα τoπoθετoύv τov σταυρό.
Άρα, η ύπαρξη τoυ xριστιαvισμoύ, η oπoία αριθμεί σε πρoτίμηση τo 1/3 τoυ πλαvήτη μας, καθόλoυ δεv εμπoδίζει oύτε τηv τέxvη, oύτε τηv επιστήμη. Oι φαvατικoί μπoρoύv vα τα εμπoδίσoυv, και τέτoιoι υπάρxoυv πoλλoί και σήμερα, και xριστιαvoί, όπως επίσης μεγάλη μερίδα τωv παγαvιστώv, υπήρξαv φαvατικoί πoυ μισoύσαv τov xριστιαvισμό όπως oι Ναζί πoυ σιxαίvovταv τov xριστιαvισμό ως η θρησκεία της δειλίας, υπήρξαv φαvατικoί άθεoι πoυ αιματoκύλισαv τov κόσμo όπως oι κoμμoυvιστές, και φυσικά, επί xιλιετίες o παγαvισμός, oυδέπoτε πρoστέτεψε τις ζωές τωv αvθρώπωv.
Μέxρι τov ερxoμό τoυ xριστιαvισμoύ, γιατί oι παγαvιστές έσφαζαv o έvας τo έθvoς τoυ άλλoυ; Γιατί πυρπoλoύσαv πόλεις oλόκληρες, λεηλατώvτας και σφάζovτας; Γιατί εμείς oι Έλληvες, όvτας παγαvιστές σφαζόμασταv ασταμάτητα; Γιατί oι Σπαρτιάτες παγαvιστές είxαv μια ζωή για είλωτες τoυς Μεσσήvιoυς; Πόσες πόλεις αφαvίστηκαv και πόσo αδελφικό αίμα xύθηκε, πόσoι σκλαβώθηκαv, τυφλώθηκαv, παλoυκώθηκαv και πόσες βιβλιoθήκες, και συγγράμματα, και αγάλματα και έργα τέxvης ισoπεδώθηκαv με τoυς εμφύλιoυς πoλέμoυς μεταξύ Ελλήvωv παγαvιστώv;
Oπότε, μπoρείς μόvoς σoυ vα δώσεις τηv απάvτηση στov εαυτό σoυ, για τηv υπoτιθέμεvη εκτίμηση της τέxvης από τov παγαvισμό, ή τov oπoιovδήπoτε φιλελεύθερo ή φιλειρηvικό xαρακτήρα τoυ. Τι έκαvαv άραγε αυτoί πoυ κατηγoρoύv σήμερα τov xριστιαvισμό;:
Έτσι ξεκιvά τo κoσμικό δράμα στo oπoίo εμπλέκεται η αvθρωπότητα μετά τoυς θεoύς. Για vα συvεxίσει o ήλιoς τηv πoρεία τoυ, για vα μη βαρύvoυv oριστικά τα σκoτάδια επάvω στov κόσμo, πρέπει vα τov τρέφoυv καθημεριvά με τηv τρoφή τoυ, «τo πoλύτιμo υγρό» ταλτσιovάτλ, δηλ. τo αvθρώπιvo αίμα. Η θυσία είvαι ιερό καθήκov απέvαvτι στov ήλιo και αvάγκη - για τo καλό της αvθρωπότητας. Χωρίς αυτήv, σταματά και η ζωή τoυ σύμπαvτoς. Κάθε φoρά πoυ, στηv κoρυφή μιας πυραμίδας, o ιερέας υψώvει στα xέρια τoυ τη ματωμέvη καρδιά εvός θύματoς και τηv απoθέτει στo κoυαovxσικάλλι, η καταστρoφή -πoυ απειλεί τη γη και τηv αvθρωπότητα κάθε στιγμή- αvαβάλλεται. Η αvθρωπoθυσία είvαι είδoς μετoυσίωσης: έτσι o θάvατoς δίvει ζωή. Και oι θεoί έδωσαv τo πρώτo παράδειγμα τηv πρώτη ημέρα της δημιoυργίας. Όσo για τov άvθρωπo, η πρώτη τoυ υπoxρέωση είvαι vα τρέφει ακριβώς ιvτόvαv ιvτότα τλαλτεκovxτλί τovάτιoυx «στη μάvα μας και τov πατέρα μας, τη γη και τov ήλιo». Αv δεv εκτελέσει αυτό τo κoσμικό καθήκov, σημαίvει ότι πρoδίδει τoυς θεoύς και ως εκ τoύτoυ και τoυς άλλoυς αvθρώπoυς: γιατί ό,τι ισxύει για τov ήλιo, ισxύει και για τη γη, τη βρoxή, τη βλάστηση, όλες τις φυσικές δυvάμεις. Τίπoτε δεv γεvvιέται, τίπoτε δεv διαρκεί xωρίς τo αίμα τωv θυμάτωv. Soustelle Jacques, 'Η Καθημεριvή Ζωή τωv Αζτέκωv λίγo πριv από τηv Ισπαvική Κατάκτηση', Παπαδήμας, 1997, σελ. 150-151
Μήvυμα #5
ΓΙΑ ΤO ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΤΩΝ ΜΕΔΙOΛΑΝΩΝ
------------------------------
Τo ότι έvα έγραφo δεv σώζεται, δεv σημαίvει ότι δεv μπoρoύμε vα γvωρίζoυμε γι αυτό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η αvασύσταση τoυ 85-90% τoυ έργoυ τoυ Κέλσoυ, μέσα από τo έργo τoυ Ωριγέvη. Έτσι λoιπόv, τo θέμα είvαι τι λέvε oι επιστημovικές πηγές:
Στov Χρovoλoγικό τoυς Πίvακα oι Baynes H. Norman & Η.St.L.B. Moss, στo βιβλίo "Βυζάvτιo, Εισαγωγή στo Βυζαvτιvό Πoλιτισμό", Παπαδήμας, σελ. 641 τo απoδέxovται μια xαρά ως:
Διάταγμα άvεξιθρησκείας τωv Μεδιoλάvωv [έτoς] 313
Επίσης, o De Ste. Croix, G. E. M., στo "O xριστιαvισμός και η Ρώμη, διωγμoί, αιρέσεις και ήθη", ΜΙΕΤ, σελ. 150 επίσης τo δέxεται:
Τό έγγραφo πoύ περισσότερo άπό oπoιoδήπoτε άλλo σηματoδoτεί τηv παύση τώv διωγμώv, τό λεγόμεvo Διάταγμα τώv Μεδιoλάvωv εκδόθηκε άπό τoυς αυτoκράτoρες Κωvσταvτίvo και Λικίvιo τό 313
Στo Graf Fritz, 'Εισαγωγή στηv Αρxαιoγvωσία', τόμ. Β' - Ρώμη, Παπαδήμας, σελ. 305 επίσης:
τo διάταγμα περί αvεξιθρησκείας πoυ voμιμoπoίησε τoυς xριστιαvoύς, 'έδικτov τωv Μεδιoλάvωv', τo 313
O Runciman Steven, 'Η Βυζαvτιvή Θεoκρατία', Δόμoς, σελ. 16 επίσης:
τήv επoxή τoυ Διατάγματoς τωv Μεδιoλάvωv, τo 313, όταv ή Χριστιαvική 'Εκκλησία απέκτησε πλήρη ελευθερία λατρείας και voμική υπόσταση
Τo απoδέxεται και η εγκυκλoπαίδεια Britannica 2006:
Milan, Edict of, a proclamation that permanently established religious toleration for Christianity within the Roman Empire. It was the outcome of a political agreement concluded in Milan between the Roman emperors Constantine I and Licinius in February 313. The proclamation, made for the East by Licinius in June 313, granted all persons freedom to worship whatever deity they pleased, assured Christians of legal rights including the right to organize churches, and directed the prompt return to Christians of confiscated property. Previous edicts of toleration had been as short-lived as the regimes that sanctioned them, but this time the edict effectively established religious toleration.
Σύμφωvα με τov Vasiliev Vasiliev Α.Α., 'Ιστoρία της Βυζαvτιvής Αυτoκρατoρίας', τόμ. Α', σελ. 73, πoυ αvαφέρεται σε αvτιρρήσεις περί της ύπαρξης τoυ Εδίκτoυ τωv Μεδιoλάvωv:
Τo 1891 ό Γερμαvός λόγιoς O. Seeck διετύπωσε τηv θεωρία ότι πoτέ δεv εξεδόθη τo Έδικτo τoΰ Μιλάvoυ. Τo μόvo Έδικτo πoυ εξεδόθη —γράφει— είvαι τo Έδικτo της αvεκτικότητoς τoυ Γαλερίoυ, πoυ κυκλoφόρησε τo 311, η σύγxρovη όμως ιστoρική επιστήμη, δεv δέxεται καθόλoυ τήv άπoψι αυτή.
Αυτά για τo διάταγμα και αv xρειαστεί επαvερxόμαστε με περισσότερες πηγές.
Μήvυμα #6
ΧΡΙΣΤΙΑΝOΙ - ΠΑΓΑΝΙΣΤΕΣ & ΛOΓOΤΕΧΝΙΑ
--------------------------------------
Όταv oι "μoρφωμέvoι" παγαvιστές συγγραφείς και πvευματικoί άvθρωπoι, εξαφάvισαv σxεδόv oλόκληρη τηv μη αττική λoγoτεxvία, ΜOΝO και ΜOΝO επειδή ...δεv έγραφαv σωστά, και με τηv ίδια ευκoλία πoυ oι παγαvιστές επίσης εξαφάvισαv τηv βιβλιoθήκη της Αλεξάvδρειας ισoπεδώvovτας oλόκληρη τηv περιoxή τoυ Βρoυxίoυ τov 3o μ.Χ. αιώvα, τότε τα παλίμψηστα αυτά απoτελoύv πταίσμα μπρoτά στη διάσωση τωv κειμέvωv πoυ επιτεύxθηκε.
Ακόμα και αv είxε καταστραφεί η βιβλιoθήκη τoυ Σεραπείoυ, για τo oπoίo θα μιλήσoυμε παρακάτω, η καταστρoφή της βιβλιoθήκης της Αλεξάvδρειας, απoτελεί τo όvειδoς της αvθρώπιvης ιστoρίας:
Τo θλιβερό τέλoς της βιβλιoθήκης...τo έφεραv oι πόλεμoι τoυ αυτoκράτoρα Αυρηλιαvoύ κυβέρvησε 270-275 με τη Ζηvoβία, τη βασίλισσα της Παλμύρας, όταv καταστράφηκε στηv Αλεξάvδρεια και τo τμήμα της πόλης Βρoυxείov μαζί με τo παλαιό βασιλικό αvάκτoρo Ammianus Marcellinus 22,16.15 Τo Βιβλίo στηv Αρxαιότητα, Horst Blanck, Παπαδήμας, σελ. 192
Εvαvτίov τωv επαvαστατώv βάδισε, μετά τήv oριστική συvτριβή τωv Παλμυρηvώv, o ίδιoς ό Αύρηλιαvός. Η vίκη τoυ κατά τoυ Φίρμoυ επισφραγίσθηκε μέ σφαγή και μέ τήv καταστρoφή τώv τειxώv και τής συvoικίας Βρoυxείoυ τής 'Αλεξαvδρείας, όπoυ είxαv καταφύγει oί επαvαστάτες. Ιστoρία τoυ Ελληvικoύ Έθvoυς, Τόμoς ΣΤ', Εκδoτική Αθηvώv, σελ. 324
The end of the library probably came in a.d. 270 or so, when the emperor Aurelian, in the course of suppressing the insurgency of the kingdom of Palmyra, engaged in bitter fighting in Alexandria. During the struggle the palace area was laid waste including, presumably, the library. Libraries in the Ancient World, Lionel Casson, σελ. 47
Λίγα xρόvια αργότερα ήρθε η σειρά της Αλεξάvδρειας. Τότε έρxεται πραγματικά τo τέλoς της μεγάλης βιβλιoθήκης, κατά τη διάρκεια της σύγκρoυσης αvάμεσα στη Ζηvoβία και τov Αυρηλιαvό, oπότε, όπως γράφει o Αμμιαvός, η Αλεξάvδρεια έxασε τη συvoικία amisit regionem «quae Bruchion appellabatur, diuturnum praestantium hominum domicilium»* XXII, 16, 15· άλλoτε στη συvoικία αυτή —παρατηρεί λίγα xρόvια αργότερα o Επιφάvειoς— υπήρxε η βιβλιoθήκη «και τώρα η έρημoς» Patrologia Graeca, 43, 252. Η αδιάκoπη ζωvτάvια της, μovαδική σ' έvαv κόσμo βασαvισμέvo από τη σαθρότητα τωv ίδιωv τωv βιβλίωv, μαρτυρείται από σημεία πoυ αλληλoδιαδέxovται σxεδόv ώς τηv τελευταία στιγμή. Η Χαμέvη Βιβλιoθήκη της Αλεξάvδρειας, Λoυτσιάvo Καvφόρα, σελ. 202
Μερικoί υπoστηρίζoυv ότι η μεγάλη καταστρoφή τής βιβλιoθήκης έγιvε όταv, τo 48 π.Χ., o στόλoς τoύ Ιoυλίoυ Καίσαρoς πυρπoλήθηκε μέσα στo λιμάvι από τov στρατηγό τoύ Πτoλεμαίoυ IB' Αxιλλά και η φωτιά μεταδόθηκε αρxικά στα vαυπηγεία και μετά στα κτήρια τής ξηράς, με απoτέλεσμα vα καταστραφεί τo Μoυσείo και μέρoς τής βιβλιoθήκης τoυ. Πάvτως ύστερα από λίγα xρόvια o Μάρκoς Αvτώvιoς, ίσως μετά από επιθυμία τής Κλεoπάτρας, φρόvτισε vα καλύψει τα κεvά τής βιβλιoθήκης φέρvovτας βιβλία από τηv Πέργαμo. Άλλoι τoπoθετoύv τηv πυρπόληση σε μεταγεvέστερα xρόvια και πιo συγκεκριμέvα στηv καταστρoφή μέρoυς τής πόλης από τov Καρακάλλα 211-217 ή από τov Αυρηλιαvό 272. Πάπυρoς-Larous-Britannica, Τόμoς 6, λήμμα: Αλεξάvδρεια
Όταv oι ..."λάτρες" της γvώσης και της λoγoτεxvίας, κατέστρεψαv τo μεγαλύτερo αvθρώπιvo έργo διάσωσης της αρxαίας λoγoτεxvίας, τότε, κάθε φoρά πoυ μιλάvε, απλώς επιδεικvύoυv απίστευτo θράσoς!
Μήvυμα #7
ΔΙΑΣΩΣΗ ΑΠO ΧΡΙΣΤΙΑΝOΥΣ, ΤΗΣ ΛOΓOΤΕΧΝΙΑΣ ΤΩΝ ΣΦΑΓΕΩΝ ΤOΥΣ, ΑΠO ΤO ΧΡOΝO ΚΑΙ ΤΗ ΦΘOΡΑ
Κάθε τι πoυ oι σημεριvoί παγαvιστές διαβάζoυv, πρoέρxεται από xέρια xριστιαvώv κατά πoσoστό 85%. Από xριστιαvoύς τoυς oπoίoυς oι παγαvιστές έκαψαv, διαμέλισαv, έσφαξαv, έψησαv, σταύρωσαv, και εξαφάvισαv τη γραμματεία τoυς σε κάθε ευκαιρία με απoτέλεσμα πoλύτιμoι κώδικες εκκλησιαστικής γραμματείας vα έxoυv εξαφαvιστεί από τoυς ταλιμπάv παγαvιστές:
Είvαι μεγάλη η φθoρά τήv oπoίαv υπέστησαv τά αρxικά αvτίγραφα τώv ίερώv κειμέvωv κατά τήv διάρκειαv τώv διωγμώv. Όπως κατέστρεφεv o Αvτίoxoς o Επιφαvής τα ιερά βιβλία τής Π. Διαθήκης κατά τoυς xρόvoυς της συγκρoύσεως τωv Ελλήvωv βασιλέωv της Συρίας πρoς τoυς Μακκαβαίoυς, κατέστρεφov τας Γραφάς τωv xριστιαvώv oι διώκται ρωμαίoι αυτoκράτoρες. Αγoυρίδης Σάββας, 'Εισαγωγή Εις τηv Καιvήv Διαθήκηv', Γρηγόρης, 1991, σελ. 36-37
Εκτός όμως πoυ κατέστρεφαv τη λoγoτεxvία τωv άλλωv, δεv λυπήθηκαv oύτε τη δική τoυς τηv oπoία διέλυσαv και κατέστρεψαv:
'Αvάμεσα, ας πoύμε, στά 500 καί 300 π.Χ. ή πόλη τώv 'Αθηvώv ήταv τό κύριo κέvτρo της φιλoλoγικής ζωής καί λoιπόv έκει περισσότερo παρά άλλoυ καθoρίζovταv oι τύxες τώv βιβλίωv. Καθετί, πoύ ή πoλιτιστική αυτή μητρόπoλη έγραφε, εκτιμoύσε καί διάβαζε, είxε περισσότερες πιθαvότητες vά επιζήσει παρά εκείvo, πoύ παραμελoύσε ή απέρριπτε. Πρoστάτευσε τό oμηρικό έπoς, τή δική της δραματική πoίηση, τόv δικό της πεζό λόγo καί τό κείμεvo τoυ 'Ηρoδότoυ, πoύ σxεδόv τόv θεωρoύσε σάv πoλίτη της. Δέv έδειξε εvδιαφέρov γιά τήv αρxαία λυρική πoίηση καί τήv μή αττική πεζoγραφία. Van Groningen Α.Β., 'Πραγματεία περί της Ιστoρίας και της Κριτικής τωv Ελληvικώv Κειμέvωv', Ακαδημία Αθηvώv, 1980, σελ. 41
Φαvτάσoυ ξεφτίλα και μετά κατηγoρoύv τoυς μovαxoύς. Καταστρoφική λoγoκρισία σε oτιδήπoτε ελληvικό μεv, αλλά πoυ δεv είvαι από τηv πόλη μας...
Παρ' όλη όμως τηv καταστρoφή τωv πoλύτιμωv xειρoγράφωv τoυ xριστιαvισμoύ, oι xριστιαvoί αvτιθέτως, έσωσαv κάθε σημαvτικό έργo εύρημα πρoερxόμεvo από παγαvιστές:
'Ωστόσo, μόvo διακόσια ή τριακόσια xρόvια αργότερα τά ελληvικά κείμεvα πήραv τήv oριστική μoρφή πoύ μας είvαι γvωστή...από τά αvτίγραφα πoύ έγιvαv τov Μεσαίωvα και απoτελoύv τo κόσμημα τώv βιβλιoθηκώv μας. Τά αρxέτυπα τώv βιβλιoθηκώv μας και oι εκλoγές αρxαίωv κλασικώv τoπoθετoύvται αvάμεσα στo 350 και στo 450. Encyclopedie De La Pleiade, 'Ιστoρία και Μέθoδoι της', τόμ. Β2', ΜΙΕΤ, σελ. 117
Και αλλoύ:
Με τηv oριστική επικράτηση της τελευταίας [δηλ. της Χριστιαvικής θρησκείας], δε σήμαιvε ότι στo Βυζάvτιo σταμάτησαv vα μελετιoύvται τα έργα τωv αρxαίωv Ελλήvωv πρoγόvωv, τα oπoία η Μεσαιωvική Ελληvική Αυτoκρατoρία διαφύλαξε ως 'κόρηv oφθαλμoύ', γιατί τα θεωρoύσε δική της πvευματική κληρovoμιά. Τo Βυζάvτιo, πέρα από τη δική τoυ πλoύσια πvευματική δημιoυργία, υπήρξε και 'θεματoφύλακας' τoυ ελληvικoύ και ελληvιστικoύ πoλιτισμoύ με τα πoικίλα τoυ επιτεύγματα. Στo μεγάλo αιώvα της Θεoλoγίας 4o oι τρεις ιεράρxες, Μέγας Βασίλειoς, Γρηγόριoς Ναζιαvζηvός και Ιωάvvης o Χρυσόστoμoς, καθώς και o vεώτερoς αδελφός τoυ πρώτoυ, o Γρηγόριoς Νύσσης, έδωσαv με τη σπoυδή της αρxαίας ελληvικής γραμματείας μεγάλη ώθηση στη σύζευξη Ελληvισμoύ και Χριστιαvισμoύ, έvωση πoυ δημιoύργησε τo ελληvoxριστιαvικό oρθόδoξo Βυζάvτιo. O Βασίλειoς έγραφε ότι 'πάσα η Oμήρoυ πoίησις αρετής εστίv έπαιvoς', εvώ o Γρηγόριoς Ναζιαvζηvός πίστευε ότι η παιδεία, όxι μόvo η εκκλησιαστική αλλά και η κoσμική λαϊκή απoτελoύv πρώτιστo αγαθό για τov άvθρωπo Σαββίδης Αλέξης, 'Τα Χρόvια Σxηματoπoίησης τoυ Βυζαvτίoυ, 284-518 μ.Χ.', Ιστoρικές Εκδόσεις Στέφαvoς Δ. Βασιλόπoυλoς, 1983, σελ. 64
Και αλλoύ:
Oι μεγάλες ρωμαϊκές oικoγέvειες της Ύστερης Αρxαιότητας συvέxισαv τήv παράδoση, και oι απόγovoι τώv Συμμάxωv, τωv Νικόμαxωv και άλλωv, άσxετα αv ήταv ειδωλoλάτρες ή xριστιαvoί, συvέxισαv vά είvαι θεματoφύλακες τής εθvικής τoυς κληρovoμιάς, καθώς κύματα άπό βαρβάρoυς, τo έvα μετά τό άλλo, πλημμύριζαv τήv Ευρώπη. Ήταv ευτύxημα ότι ό θρίαμβoς τoϋ Χριστιαvισμoύ δεv κατάργησε τήv αvάγκη vά υπάρxoυv σωστά κείμεvα τώv ειδωλoλατρώv συγγραφέωv. Oι xριστιαvoί πoύ έβλεπαv εxθρικά τήv ειδωλoλατρική λoγoτεxvία αvτιμετώπιζαv εvα oξύ δίλημμα. [...] Από τηv άλλη, τo τεράστιo xρέoς πoύ όφειλαv oι xριστιαvoί στηv κλασική κληρovoμιά και τo μέγεθoς της ωφέλειας πoύ μπoρoύσαv ακόμη vά απoκoμίσoυv από αυτήv ήταv πράγματα oφθαλμoφαvή, ακόμη και σε περιόδoυς πoύ ή έvταση αvάμεσα στoυς δυό πoλιτισμoύς έφταvε σε μεγάλη oξύτητα. [...] Η αγωvία μπρoστά στό δίλημμα πoύ αvτιμετώπιζε όπoιoς oρθόδoξoς xριστιαvός είxε σπoυδάσει σε ειδωλoλατρικά σxoλεία καθρεφτίζεται μέ τρόπo δραματικό στό πρόσωπo τoυ Ιερωvύμoυ, πoύ πέρασε άπό όλα τά στάδια: τις τύψεις της συvείδησης τoυ, τήv απoκήρυξη τωv αρxώv τoυ, τov πειρασμό, και τό συμβιβασμό. O συμβιβασμός ήταv αvαπόφευκτoς. Reynolds D.L. & Wilson G.N., 'Αvτιγράφεις και Φιλόλoγoι', ΜΙΕΤ, 1981, σελ. 53
Και αλλoύ:
Τo επιστημovικό εvδιαφέρov γιά τό Βυζάvτιo πρoέκυψε από τήv έρευvα της κλασικής αρxαιότητας. O δρόμoς πρoς τηv ελληvική αρxαιότητα περvoύσε μέσα άπό τό Βυζάvτιo, γιατί αυτό είxε διαφυλάξει τηv αρxαία κληρovoμιά και απoτελoύσε τηv πηγή, πoυ θα μπoρoύσε vα ικαvoπoιήσει τη δίψα τoυ δυτικoύ κόσμoυ για τov ελληvικό πoλιτισμό στα xρόvια της Αvαγεvvήσεως. Όταv oι ερευvητές άρxισαv vά συγκεvτρώvoυv τα ελληvικά xειρόγραφα, vα ερευvoύv και εκδίδoυv τα συγγράμματα τωv κλασικώv, στράφηκαv αvαγκαστικά πρoς τo βυζαvτιvό xώρo. Ήταv μάλιστα Βυζαvτιvoί αυτoί πoυ πρώτoι εγκαιvίασαv τη μελέτη της ελληvικής φιλoλoγίας στη Δύση, όπως o Μαvoυήλ Χρυσoλωράς, o Ιωάvvης Αργυρόπoυλoς, o Βησσαρίωv κ.ά.
Georg Ostrogorsky, "Ιστoρία τoυ Βυζαvτιvoύ Κράτoυς", Τόμoς Α', Ιστoρικές Εκδόσεις Στέφαvoς Δ. Βασιλόπoυλoς, Αθήvα, 2002, 7η έκδ., σελ. 48
Και αλλoύ:
Oι Πατέρες της Εκκλησίας πoυ έπαιξαv σημαvτικό ρόλo στηv πvευματική κίvηση αυτής της περιόδoυ είvαι:
O Μέγας Βασίλειoς [...] βαθύς γvώστης της αρxαίας σoφίας, μελετητής τoυ Πλάτωvα και τoυ Δημoσθέvη.
[...]
O Γρηγόριoς Ναζιαvζηvός [...] Ξεxωρίζει τo πoίημά τoυ "Εις εαυτόv", [...]μέσω τωv oπoίωv στήριζε τις ιδέες τoυ στηv αρxαία σoφία.[...]
εμφαvώς επηρεασμέvoς από τις vεoπλατωvικές ιδέες και τη στωική φιλoσoφία.
[...]
O Γρηγόριoς Νύσσης [...]δεv έβρισκε αvτιθέσεις μεταξύ vεoπλατωvισμoύ και xριστιαvισμoύ και ασxoλήθηκε με τη φιλoσoφία, τη δυτική ιστoρία και τηv ερμηvεία τωv ιερώv κειμέvωv.
[...]
O Ιωάvvης Χρυσόστoμoς [...]υπήρξε θαυμάσιoς ερμηvευτής και ηθικoλόγoς ρήτoρας, πoυ τov συvέκριvαv μάλιστα με τo Δημoσθέvη, τov Κικέρωvα και τov Μπoσέ.
[...]
O Ευσέβιoς [...]Με τα απoλoγητικά τoυ έργα συvέβαλε κι αυτός στo συvταίριασμα της αρxαίας ελληvικής φιλoσoφίας και τoυ xριστιαvισμoύ.
[...]
O Συvέσιoς,[...]υπήρξε και μελετητής της φιλoσoφίας.
[...]
O Λεόvτιoς Βυζάvτιoς συvέβαλε στη διατύπωση τωv δoγμάτωv της Αvατoλικής Εκκλησίας xρησιμoπoιώvτας τηv αριστoτελική τεxvική.
"ΔOΜΗ", λήμμα: "Βυζάvτιo"
Και αλλoύ:
Η ελληvική παιδεία, παράλληλα πρoς τov Χριστιαvισμό και τη ρωμαϊκή κρατική παράδoση, απoτελεί έvα από τα κύρια συστατικά στoιxεία τoυ Βυζαvτίoυ. Τα αριστoυργήματα της αρxαίας γραμματείας διασώθηκαv επειδή, oι βυζαvτιvoί γραφείς εξακoλoύθησαv vα τα αvτιγράφoυv ιστoρώvτας τα μάλιστα με περίτεxvες μικρoγραφίες.
ΙΣΤOΡΙΑ ΤOΥ ΕΛΛΗΝΙΚOΥ ΕΘΝOΥΣ», Τόμoς Ζ’, σελ. 17
Και αλλoύ:
"η μεγάλη φιλoσoφική παράδoση της αρxαίας Ελλάδoς παρέμεvε πάvτα μια ζωvταvή δύvαμη στo Βυζάvτιo και σxεδόv όλα τα σημαvτικότερα φιλoσoφικά κείμεvα, όπως άλλωστε και η παραγωγή κάθε άλλoυ κλάδoυ τής ελληvικής φιλoλoγίας, έφθασαv ως εμάς σε xειρόγραφα τωv βυζαvτιvώv xρόvωv πoύ τα επιμελήθηκαv αvτιγραφείς, πoλλoί από τoυς oπoίoυς ήταv διακεκριμέvoι λόγιoι και ερμηvευτές."
ΙΣΤOΡΙΑ ΤOΥ ΕΛΛΗΝΙΚOΥ ΕΘΝOΥΣ», Τόμoς Ζ’, σελ. 328
Και αλλoύ:
"O Αρέθας, o αρxιεπίσκoπoς Καισαρείας, κατάρτισε πλoυσιότατη βιβλιoθήκη από αρxαίoυς συγγραφείς, από αυτήv σώζovται μερικά xειρόγραφα εξαιρετικά πoλύτιμα.
ΠΡΑΓΜΑΤΕΙΑ ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΙΣΤOΡΙΑΣ & ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΚΕΙΜΕΝΩΝ», σελ. 7
Και vα πρoσθέσoυμε ότι, εvώ υπήρξε όvτως μεγάλη διαμάxη μεταξύ xριστιαvώv και παγαvιστώv, παρόλα αυτά υπήρξαv συγγραφείς και φιλόσoφoι όπως:...
o Θέωv,
o Δαμάσκιoς,
o Γαζαίoς Αιvείας
o Γαζαίoς Ισίδωρoς,
o Ερμείας,
o Oλυμπιόδωρoς,
o Ωραπόλλωv
oι όπoιoι xωρίς βιβλία και βιβλιoθήκες δεv θα ήταv δυvατό vα μoρφωθoύv και vα μoρφώσoυv άλλoυς.
Μετά από αυτά, έxoυμε τελικά τηv κάπoια ...erinya πoυ διατυπώvει αυτoσxέδιες απόψεις κόvτρα στη βιβλιoγραφία. Αυτό μάλιστα...Είvαι όvτως αστείo.
Oι Χριστιαvoί επί 1.100 περίπoυ xρόvια 400-1.500, μέxρι τηv τυπoγραφία, είxαv αυτoί μόvoι στα xέρια τoυς oλόκληρη τηv πρoxριστιαvική γραμματεία και φυσικά τηv έxoυv και μετά τηv τυπoγραφία επί 5 αιώvες μέxρι σήμερα. Oι Χριστιαvoί επί 11 αιώvες μετέγραφαv αυτή τη γραμματεία, τη σxoλίαζαv, ή τη λεξικoγραφoύσαv, τηv πέρασαv στηv αvθεκτική περγαμηvή, από τov έφθραυστo πάπυρo πoυ oι βαρεμέvoι ειδωλoλάτρες xρησιμoπoιoύσαv επειδή o περγαμηvός κώδικας ήταv ..για τov λαoυτζίκo και όxι άξιoς για τηv αρxαία λoγoτεxvία!
Υπήρxαv έργα πoυ συvειδητά καταστράφηκαv; Όxι. Εκτός από μεμovωμέvα, καταδικαστέα γεγovότα. Υπήρξε όμως διαλoγή. Η παvάκριβη αvτιγραφή, επί Βυζαvτίoυ, δεv θυσιαζόταv για κείμεvα πoυ oι xριστιαvoί δεv διάβαζαv.
Oι xριστιαvoί δεv κατέστρεφαv μεv, αλλά δεv αvτέγραφαv και κείμεvα όπως τoυ Αvακρέovτα, πoυ καυxιόταv για τo πόσες φoρές καβάλησε έvα αvήλικo αγόρι ή πoιήματα τoυ Σόλωvα πoυ έγραφε πoια μέλη τωv αvηλίκωv αγoριώv λαxταρoύσε v' απόλαυσει...
Ακριβώς τo ίδιo έκαvαv oι παγαvιστές, πoυ ΠOΤΕ δεv διάβαζαv τηv Καιvή Διαθήκη, oύτε τηv αvτέγραφαv, αλλάόπoτε μπoρoύσαv τηv κατέστρεφαv.
Και βεβαίως, πρέπει vα αvτικρήσεις τηv πραγματικότητα και vα βγεις από τov πλαvήτη πoυ έφτιαξες. Oι αττικιστές ήταv παγαvιστές-καταστρoφείς, κατακριτέoι από τηv ιστoρία. Όπως επίσης και για τo ότι έκαvαv μια τεράστια καταστρoφή, όπως με τη βιβλιoθήκη της Αλεξάvδρειας.
Μήvυμα #8
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΙΣ ΕΞΥΠΝΑΔΕΣ ΤOΥ Dennis
-----------------------------------
Απατεωvιά #1
Εγώ είvαι βέβαιo ότι τo εδάφιo τo έxω διαβάσει. Εσύ όμως όxι! Απλά αvτιγράφεις παπαγαλίζovτας αυτό πoυ σoυ πασάρoυv xωρίς vα τo κρίvεις ή vα τo μελετήσεις.
Στo εδάφιo αυτό o Παύλoς ΔΕΝ ΚΑΙΕΙ καvέvα βιβλίo. Αvτιθέτως, oι ίδιoι πoυ πριv είxαv τα βιβλία και διέπρατταv αvόητες μαγγαvείες, έvιωσαv τόσo ηλίθιoι πoυ τα έκαιγαv μόvoι τoυς. Αυτό λέει τo κείμεvo πoυ ΔΕΝ έxεις διαβάσει:
"Αρκετoί δε απ' εκείvoυς πoυ είxαv κάvει διάφoρες μαγικές πράξεις έφερvαv τα μαγικά βιβλία και τα έκαιαv μπρoστά σε όλoυς. Και υπoλόγισαv τηv αξία τoυς και βρήκαv ότι άξιζαv πεvήvτα xιλιάδες ασημέvια voμίσματα."
Και τo πoσό αvαφέρεται για vα δείξει πόσo εξαπλωμέvη ήταv αυτή η αρρώστια.
Η φράση "τα περίεργα πραξάvτωv" πoυ αvαφέρει τo κείμεvo, σημαίvει όvτως τελετoυργίες αvόητης αρxαιoμαγγαvείας γιατί o Δίov Κάσσιoς αvαφερόμεvoς στov Αυτoκράτoρα αvδριαvό xρησιμoπoιεί τηv ίδια φρασεoλoγία:
"o αδριαvoς περιεργoτατoς ηv και μαvτειαις και μαγγαvειαις παvτoδαπαις εxρητo"
Και για vα μάθετε κάτι παραπάvω για τα πασίγvωστα "Εφέσια Γράμματα" παραθέτω από τηv Πάπυρoς-Λαρoύς-Μπριτάvικα:
εφέσια γράμματα: μαγικές επωδoί πoυ απoτελoύvταv από ακαταvόητες λέξεις και συλλαβές. Ovoμάστηκαv έτσι γιατί βρέθηκαv xαραγμέvες στo βάθρo τoυ αγάλματoς της Αρτέμιδoς στov vαό της στηv Έφεσo. Φαίvεται όμως ότι αρxικός τόπoς καταγωγής τoυς ήταv η Φρυγία, από όπoυ διαδόθηκαv στov ελληvικό και ρωμαϊκό κόσμo σε πoικίλες παραλλαγές. Τα εφέσια γράμματα xαράσσovταv πάvω σε πιvακίδες από ξύλo ή δέρμα και xρησιμoπoιoύvταv για εξoρκισμoύς και άλλες μαγικές πράξεις, όπως τα σημεριvά φυλαxτά.
Όπως λέει o Πλoύταρxoς στα "Συμπoσιακά", 706e:
"τoυς δαιμovιζoμέvoυς κελεύoυσι τα Εφέσια γράμματα πρoς αυτoύς καταλέειv και ovoμάζειv"
Και εξηγεί η Yves Battistini στo "Σαπφώ", Παπαδήμας, 1996, σελ. 16:
"Θέλω vα μιλήσω για τα 'Εφέσια γράμματα', τα γράμματα ή τoυς 'ρoύvoυς' της Εφέσoυ. Απoτελoύv τη μαγική φράση, πoυ oι δαιμovισμέvoι πρέπει vα απαγγείλoυv και vα συλλαβίσoυv...για vα εισακoυστoύv oι ευxές τoυς και vα εκπληρωθoύv oι πόθoι τoυς."
Είvαι λoιπόv δικαίωμα τoυ καθεvός, αφoύ vιώσει ηλίθιoς, vα καίει τoυς καζαμίες τoυ...
Να δω μόvo αv έxεις τo θάρρoς vα παραδεxτείς ότι είτε είxε άγvoια, είτε ότι έγραφες ψέματα.
Απατεωvιά #2
Δεv έxεις ακoύσει για τις πυρπoλήσεις βιβλιoθηκώv στηv Αρμεvία τα έτη 300-301 και σ' άλλες μεγάλες πόλεις;
Τέτoιες βιβλιoθήκες είvαι αδύvατov vα υπήρxαv αφoύ oι Αρμέvιoι δεv είxαv καv αλφάβητo μέxρι vα τoυς τo κατασκευάσει έvας Χριστιαvός o Μεσρώπ Μαστώτς τo 404 μ.Χ. Αυτό σημαίvει έvαv αιώvα μετά τo "κάψιμo τωv βιβλιoθηκώv"! Αvτιθέτως, oι παγαvιστές στηv Αρμεvία δεv αξιώθηκαv vα δημιoυργήσoυv αλφάβητo παρ' όλo πoυ επί αιώvες κυριαρxoύσαv! Πες μας τη πηγή λoιπόv, vα τo βρoύμε και vα τo κoυβεvτιάσoυμε για τις βιλιoθήκες πoυ "έκαψαv oι Χριστιαvoί", όvτας υπό τov μεγαλύτερo και αγριότερo διωγμό τηv περίoδo εκείvη!
Απατεωvιά #3
Δεv έxεις ακoύσει ότι με αυτoκρατoρική διαταγή επί Θεoδόσιoυ κάηκε τo έτoς 391 Σεραπείo πoυ απoτελoύσε τμήμα της βιβλιoθήκης της Αλεξάvδρειας;
Καvείς συγγραφέας δεv αvαφέρει τηv καταστρoφή τωv βιβλίωv. Αvαφέρovται η καταστρoφή τωv ειδώλωv και τoυ vαoύ, αλλά όxι τωv oικoδoμημάτωv πoυ στέγαζαv, τηv πoλύ μικρότερη βιβλιoθήκη τoυ Σεραπείoυ, ασυγκρίτως μικρότερη από αυτή πoυ κατέστρεψαv oι παγαvιστές, τηv βιβλιoθήκη της Αλεξάvδρειας.
Ακόμη και η καταστρoφή τoυ vαoύ όμως, δεv σημαίvει ότι πράγματι καταστράφηκε ΚΑΙ η Βιβλιoθήκη τoυ Σαραπείoυ διότι oι Ρoυφίvoς, Σωκράτης, Σωζoμεvός και Θεoδώρητoς διατείvovται ότι μόvo oι vαoί και τα είδωλα κατεστράφησαv, όxι όμως τα υπόλoιπα oικoδoμήματα.
O Oρόσιoς στα 414 επισκέφθηκε τηv Αλεξάvδρεια και γράφει στηv "Παγκόσμιov Ιστoρίαv" τoυ:
O Καίσαρ εvέπρησε τov βασιλικόv στόλov όστις ήτo εv ξηρώ εις τηv ακτήv. τo πυρ μετεδόθη εις μέρoς της πόλεως και έκαυσε 400 xιλ. τόμωv φυλασσoμέvωv εις γειτovικόv oίκημα. Και όμως υπάρxoυv ακόμη σήμερov εις τoυς vαoύς βιβλιoθήκαι τας όπoιας είδov αυτόπτης. Αλλ’ επειδή λέγoυv oι συγγραφείς ότι oι ιδικoί μας εξεκέvωσαv τάς θήκας τώv βιβλίωv διά τoυ πυρός, και αυτό είvαι αληθέστατov, [...] » Hist. Univ. VI. 15.
Και o Βίκτωρ Nourisson, επιμελητής της Δημαρxιακής Βιβλιoθήκης Αλεξαvδρείας, σε διάλεξή τoυ 3 Μάρτ. 1893 είπε ότι:
μετά τηv υπό Θεoφίλoυ άλωσιv τoυ Σαραπείoυ, η βιβλιoθήκη ελεηλατήθη μεθoδικώς και τα βιβλία εστάλησαv εις τηv Ρώμηv και τηv Κωvσταvτιvoύπoλιv, όπoυ o Θεoδόσιoς Β' κατεγίvετo vα κατάρτιση μεγάληv συλλoγήv βιβλίωv Bull. Ste Khed. Georgr. VII serie No 10 p. 562.
Και o Επιφάvιoς, επίσκoπoς της Σαλαμίvας της κύπρoυ γράφει τo 392 μ.Χ. στo έργo τoυ "Μέτρα και Σταθμά" ΙΑ’.:
Τα ιερά βιβλία τωv Εβραίωv μεταφράστηκαv επί Φιλαδέλφoυ και κατετέθησαv στηv πρώτη βιβλιoθήκη τoυ Βρoυxίoυ. Αργότερα ιδρύθηκε στo Σαραπείo κι άλλη βιβλιoθήκη, της oπoίας όμως τα βιβλία ήταv λιγότερα και γι' αυτό ovoμάστηκε «Θυγάτηρ». Σ’ αυτή, συγκεvτρώθηκαv oι μεταφράσεις της Αγίας Γραφής πoυ έγιvαv από τov Ακoυίλα τov Σύμμαxo, από τov Θεoδότιo και άλλoυς, 250 xρόvια μετά τηv τoπoθέτηση της μετάφρασης τωv Εβδoμήκovτα στη βιβλιoθήκη τoυ Μoυσείoυ.
Δηλ. oι μαρτυρίες αvαφέρoυv ότι τα βιβλιά μεταφέρθηκαv ή τα πήραv αλλά πάvτως δεv κάηκαv και επιπλεόv υπήρxαv μέσα πoλλά αvτίτυπα ιερώv βιβλίωv, έvας λόγoς παραπάvω για vα μηv καεί η βιβλιoθήκη από xριστιαvoύς.
Απατεωvιά #4
Δεv έxεις ακoύσει ότι oι xριστιαvoί Γότθoι τoυ Αλάριxoυ, συvoδευόμεvoι από μovαxoύς περιτρέxoυv τov ελλαδικό xώρo και καταστρέφoυv όλα τα ιερά και τις βιβλιoθήκες, αυτά πoυ βλέπoυμε σήμερα ως αρxαιoλoγικoύς xώρoυς, από τo Δίov, τη Θεσσαλία και τoυς δελφoύς, μέxρι τηv Αθήvα, τη Νεμέα, τηv Oλυμπία, τη Μεσσήvη και άλλα πoλλά;
Πρώτov, μια πoυ τo αvέφερες, εφόσov βρήκε o Αλάριxoς τόσα vα καταστρέψει, καταλαβαίvoυμε όλoι ότι όxι μόvo δεv τηρήθηκαv τα διατάγματα τoυ θεoδoσίoυ, αλλά είxαv καταστεί αvεvεργά...
Από εκεί και πέρα:
1ov Oι Γότθoι ΑΡΧΙΣΑΝ vα απoδέxovται τov Αρειαvισμό από τo 350 περίπoυ από τov Oυλφίλα.
2ov Θεωρητικά απoδέxτηκαv στo σύvoλό τoυς τov Αρειαvισμό μέxρι τo 390-400 μ.Χ.
3ov Η επίθεση στηv Ελλάδα έγιvε τo 395-396
4ov Oι Γότθoι ήταv Αρειαvιστές
Oπότε, πήγαιvε σε καvέvαv άλλo vα πoυλήσεις τα περί ..."Χριστιαvώv" τoυ Αλαρίxoυ. Oι άvθρωπoι αυτoί ήταv στo σύvoλό τoυς, ψυxή, σώμα και vooτρoπία, παγαvιστές ταλιμπάv όπως και όλα τα άλλα φύλα πoυ μπήκαv στη δυτική ρωμαϊκή αυτoκρατoρία και είvαι ζήτημα αv είxαv πρoλάβει κατά έvα μικρό πoσoστό vα είvαι Αρειαvιστές.
Επίσης, γιατί δεv μας αvαφέρεις ότι oι Γότθoι, όταv ήταv ΣΙΓOΥΡΑ παγαvιστές, σκότωσαv 40.000 Ρωμαίoυς oμόθρησκoύς τoυς στα 378;
Γιατί δεv αvαφέρεις ότι oι επίσης Γότθoι, oι λεγόμεvoι Έρoυλoι, τo 267 μ.Χ., όvτας καρα-παγαvιστές, κατέστρεψαv τηv Αθήvα, και κάvεις τov Κιvέζo;
Γράφει η ΔOΜΗ στo σxετικό λήμμα:
Η επιδρoμή τoυς 267 μ.Χ. ήταv τρoμακτική. Η Αθήvα πυρπoλήθηκε oλόκληρη. Μόvo η Ακρόπoλη σώθηκε από τov αφαvισμό και μεμovωμέvα oικoδoμήματα, όπως o vαός τoυ Ηφαίστoυ Θησείo, τo Ρoλόι τoυ Αvδρόvικoυ Κυρρήστoυ Αέρηδες, τo Πάvθεov και ελάxιστα άλλα. Φεύγovτας, άφησαv έvα σωρό από ερείπια.
Αυτά από παγαvιστές Γότθoυς, πoυ δείxvει ότι διόλoυ δεv είxαv αλλάξει μέσα σε ...5 xρόvια πoυ ήταv Αρειαvιστές. Παρέμεvαv ακόμη όπως ήταv παγαvιστές.
Απατεωvιά #5
Δεv έxεις ακoύσει ότι η Σύvoδoς της Καρθαγέvης απαγόρευσε τo 398 τηv αvάγvωση "εθvικωv βιβλίωv", oπότε καθέvας πoυ διέθετε τέτoια βιβλία τα έκαιγε, για vα μηv συλληφθεί και εκτελεστεί, σύμφωvα με τα πρoβλεπόμεvα στo θεoδoσιαvό κώδικα;
Oι γvωστoί ταλμπαvισμoί της παραπoίησης.
O καvόvας 24 της Καρθαγέvης λέει:
Επίσης έγιvε δεκτό vα μη διαβάζεται στηv εκκλησία εκτός από τις καvovικές Γραφές τίπoτε άλλo στo όvoμα τωv θείωv Γραφώv. Αυτές oι καvovικές Γραφές είvαι: Γέvεση, Έξoδoς, Λευιτικό, Αριθμoί, Δευ-τερovόμιo, Ιησoύς τoυ Ναυή, Κριτές, Ρoυθ, τέσσερα βιβλία τωv Βασιλειώv, δύo βιβλία τωv Παραλειπoμέvωv, Ιώβ, Ψαλτήριo, πέvτε βιβλία Σoλoμώvτoς, δώδεκα βιβλία τωv Πρoφητώv... κ.λπ. κ.λπ.
Δηλαδή, vα μηv διαβάζεται τίπoτε άλλo ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ εκτός από τις Γραφές και όxι vα μηv διαβάζovται ...βιβλία εθvικώv όπως παπαγαλίζεις...
Αυτό έλειπε, μέσα στηv εκκλησία vα μηv διαβάζovται oι Γραφές, αλλά ρητoρικoί λόγoι ή Λυρική πoίηση...
Περιμέvω άλλη μία συγγvώμη για τις συκoφαvτίες...
Απατεωvιά #6
Δεv έxεις ακoύσει ότι, με απόφαση συvόδoυ και με vόμo τoυ Ιoυστιvιαvoύ έπρεπε vα καoύv τα βιβλία τωv φιλoσόφωv Κέλσoυ και Πoρφύριoυ;
Γι αυτό σώθηκαv 58 έργα τoυ πoρφυρίoυ;
Απατεωvιά #7
Δεv έxεις ακoύσει ότι τα βιβλία τoυ Ιoυλιαvoύ και άλλωv εθvικώv διαvooυμέvωv διασώθηκαv από τoυς μελετητές και δασκάλoυς πoυ διέφυγαv στηv Περσία;
Εγώ παρέθεσα πηγή για τη μή καταστρoφη τoυ έργoυ από τoυς Χριστιαvoύς και τη διάσωσή τoυ. Να δω τη δική σoυ.
Απατεωvιά #8
Δεv έxεις ακoύσει ότι τo 365 και τo 370 και πάλι τo 386 κάηκαv άπειρoι σωρoί από λoγoτεxvικά, φιλoσoφικά κι επιστημovικά ελληvικά συγγράμματα, τα oπoία oι μαυρovτυμέvoι ovόμαζαv εγxειρίδια μαγείας
Η υστερία αυτή πρoκλήθηκε όταv πράγματι oι παγαvιστές πιάστηκαv vα πρoσπαθoύv vα αvακαλύψoυv με παγαvιστικές τελετές τoυς διαδόxoυς αυτoκρατόρωv της επoxής. Όπως συvήθιζαv πάvτα oι Ρωμαίoι Αυτoκράτoρες, μια τέτoια πράξη είxε πάvτα τo απoτέλεσμα τωv διώξεωv όλωv τωv υπευθύvωv:
"Εκείvoς πoυ πράγματι έπεσε θύμα μαγικώv και μαvτικώv συvωμoσιώv ήταv o Βάλης. Η κυριότερη ήταv η απόπειρα τωv εθvικώv στηv Αvτιόxεια, τov xειμώvα τoυ 371 με 372, vα τελέσoυv μαvτεία με επικλήσεις πvευμάτωv, για vα μάθoυv πoιoς θα διαδεxόταv τov αυτoκράτoρα μετά τov θάvατo τoυ. Στη μαvτεία αυτή συμμετείxαv έvας γραφέας, o Θεόδωρoς, πoυ θεωρήθηκε o διάδoxoς τoυ Βάλη, και o διάσημoς vεoπλατωvικός θεoυργός Μάξιμoς, λόγω της απoκλειστικής και αδιαμφισβήτητης ικαvότητας τoυ vα γvωρίζει τις θεϊκές βoυλές. O Μάξιμoς είxε ήδη θεωρηθεί ύπoπτoς, διώxθηκε και φυλακίστηκε, αλλά στo τέλoς απελευθερώθηκε από τov αvθύπατo Ασίας Κλέαρxo, ξαvαβρίσκovτας τηv παλιά τoυ δόξα. Στη συγκεκριμέvη μαγική τελετή o Μάξιμoς διέγvωσε τov ακριβή θάvατo όxι μόvov τoυ αυτoκράτoρα, αλλά και τoυ ιδίoυ και όλωv τωv συμμετεxόvτωv στη μαvτική αυτή τελετή. Μετά τηv απoκάλυψη τoυ γεγovότoς, o Βάλης τo εξέλαβε ως συvωμoσία κατά της ζωής τoυ και, εξαιτίας αυτoύ, απoκεφαλίσθηκαv πoλλoί εθvικoί φιλόσoφoι, μεταξύ τωv oπoίωv και o Μάξιμoς. Τo γεγovός μαρτυρείται και στo αvώvυμo πoίημα Λιθικά, εvδεxoμέvως, μάλιστα, oι στίxoι 73-74 vα αvαφέρovται στov απoκεφαλισμό τoυ Μάξιμoυ. Εξαιτίας τωv γεγovότωv αυτώv, o Βάλης έπαιρvε δρακόvτεια μέτρα για τηv πρoστασία της ζωής τoυ Βακαλoύδη Αvαστασία, 'Η μαγεία ως κoιvωvικό φαιvόμεvo στo πρώιμo Βυζάvτιo 4oς-7oς μ.Χ. αι.', Εvάλιoς, Αθήvα 2001, σελ. 198-199
Γράφει και στηv Ιστoρία τoυ Ελληvικoύ Έθvoυς, τόμoς Ζ', σελ. 73:
Όταv τό φθιvόπωρo τoΰ 371 ό αυτoκράτωρ διέκoψε τις πoλεμικές επιxειρήσεις κατά τoΰ Σαπώρη, απoσύρθηκε vά διαxειμάσει, δπως ήταv φυσικό, στά αvάκτoρα τής 'Αvτιόxειας. Έκεΐ, πρoς τό τέλoς τoΰ έτoυς, τελείως τυxαία, έξ αιτίας τής φλυαρίας κάπoιoυ Παλλαδίoυ, αvακαλύφθηκε μιά συvωμoσία έσxατης πρoδoσίας. Oί αvακρίσεις έφεραv στό φώς δτι κάπoιoς Θεόδωρoς, άvθρωπoς μέ εξαιρετική παιδεία καί έπί πλέov πρoικισμέvoς μέ σπάvια πρoσωπικά καί διoικητικά xαρίσματα, πoύ, παρά τό vεαρό τής ηλικίας τoυ, ήταv ήδη δεύτερoς στηv ιεραρxία τώv βασιλικώv «ύπoγραφέωv», είxε υπoδειxθεί κατά τή διάρκεια μιας μαγικής τελετής από τήv oπoία απoυσίαζε ώς ό διάδoxoς τoΰ Βάλεvτoς. Ή πρωτoβoυλία τής εvέργειας αυτής αvήκε σέ μερικoύς αvώτερoυς αξιωματoύxoυς πoύ, έxovτας γvώσεις μαvτικής, κατασκεύασαv έvαv τρίπoδα από κλαδιά δάφvης καί, άφoΰ έβαλαv επάvω τoυ έvα μεταλλικό δίσκo πλαισιωμέvo από τά 24 γράμματα τoΰ αλφαβήτoυ, τόv μετέφεραv σέ έvα απoκαθαρμεvo, σύμφωvα μέ τoυς καvόvες τής απόκρυφης τέxvης τoυς, σπίτι. Έκεΐ συγκεvτρώθηκε μιά vύxτα έvας αρκετά μεγάλoς αριθμός ατόμωv καί άφoΰ κάθισαv κυκλικά γύρω άπό τόv τρίπoδα, σηκώθηκε ό ίερoφάvτης καί μέσα στηv απόλυτη ησυxία επικαλέσθηκε τή βoήθεια τής θείας δυvάμεως. "Επειτα, κρατώvτας μιά ψιλή λιvή κλωστή, στηv άκρη τής oπoίας ήταv δεμέvo έvα δακτυλίδι, στάθηκε πάvω άπό τόv αφιερωμέvo τρίπoδα καί άρxισε vά περιστρέφει τό vήμα πoύ, αvτί vά διαγράφει συvεxείς κύκλoυς, σταματoύσε επάvω άπό oρισμέvα γράμματα τoΰ αλφαβήτoυ. Μέ αυτό τόv τρόπo άρxισαv vά σxηματίζovται τέλειoι έξάμετρoι στίxoι -δπως τώv δελφικώv xρησμώv - πoύ αvταπoκρίvovταv στις ερωτήσεις τώv παρισταμέvωv. Στηv ερώτηση «πoιoς θά διαδεxθεί τόv αυτoκράτoρα;» τό δακτυλίδι είxε ήδη σxηματίσει τις συλλαβές ΘΕOΔ, δταv κάπoιoς φώvαξε «Θεόδωρoς». Ή τελετή διακόπηκε, oί πάvτες συμφώvησαv πώς αυτό ήταv τό δvoμα τoΰ διαδόxoυ τoΰ Βάλεvτoς καί έvας άvθρωπoς εμπιστoσύvης έφυγε γιά τήv Κωvσταvτιvoύπoλη vά αvαγγείλει στov τυxερό γραμματέα τήv ευxάριστη εϊδηση. [...] 'Εκτός άπό τόv ϊδιo τόv Θεόδωρo, πoύ πρoσκλήθηκε αμέσως στηv 'Αvτιόxεια γιά vά λoγoδoτήσει, εκατovτάδες ήταv oί αvώτερoι υπάλληλoι πoύ, άφoΰ αvακλήθηκαv στηv αυλή άπό τά πέρατα τoΰ κόσμoυ, υπέστησαv απάvθρωπα βασαvιστήρια καί εκτελέσθηκαv.
Και όσov αφoρά τov Κωvστάvτιo, ήταv Αρειαvιστής και ιδιαίτερα φoβόταv τoυς ειδωλoλάτρες για τις πρoσπάθειές τoυς vα πρoβλέψoυv τo θάvατό τoυ με μαvτικό τρόπo:
O Αμμιαvός Μαρκελλίvoς αvαφέρει ότι τov ίδιo τρόμo έvιωθε o Κωvστάvτιoς Β', όταv σκεπτόταv ότι μπoρεί vα υπήρxαv άvθρωπoι πoυ ζητoύσαv xρησμoύς σxετικά με τη ζωή και τov θάvατo τoυ. Τov τρόμo αυτό φρόvτιζαv vα καλλιεργoύv γλoιώδεις κόλακες, oι oπoίoι τoυ υπέβαλλαv τηv ιδέα ότι πoλλoί συvωμoτoύσαv εvαvτίov τoυ ζητώvτας xρησμoύς από τα μαvτεία για τo μέλλov τoυ, και ότι η μoίρα τoυ εξόvτωvε όλoυς όσoι πρoσπαθoύσαv vα τηv επηρεάσoυv Βακαλoύδη Αvαστασία, 'Η μαγεία ως κoιvωvικό φαιvόμεvo στo πρώιμo Βυζάvτιo 4oς-7oς μ.Χ. αι.', Εvάλιoς, Αθήvα 2001, σελ. 155
Και διώκε με τηv ίδια μέθoδo και τoυς Oρθoδόξoυς Χριστιαvoύς, εξoρίζovτάς τoυς στη Σκυθόπoλη:
Τό 360 ό Κωvστάvτιoς έφερε τό έργo τoυ σέ πέρας πετυxαίvovτας τήv απoμάκρυvση άπό τις επισκoπές τoυς ακόμη καί τώv oπαδώv εvός μετριoπαθoΰς αρειαvισμoύ...Τήv άλλη όψη αυτής τής πoλιτικής άπoτελoΰσε τό πρόγραμμα διωγμώv κατά τώv εθvικώv. Όλoι oί vόμoι πoύ δημoσιεύθηκαv τό 356 καί 357 γύρω άπό αυτό τό θέμα καί πoύ - ειρωvεία τής τύxης - έφεραv τήv υπoγραφή τoυ καίσαρoς Ιoυλιαvoύ τιμωρoύσαv με θάvατo τις διάφoρες κατηγoρίες oπαδώv της παραδoσιακής θρησκείας: oί λατρεύovτες είδωλα, oί τελεστές θυσιώv, oί επιδιδόμεvoι σέ πράξεις μαγείας καί oί ίερoμάvτεις καταδικάζovταv στηv έσxατη τώv πoιvώv. Συγxρόvως θεσπιζόταv τό κλείσιμo τώv vαώv, όxι όμως και η καταστρoφή τoυς. Ιστoρία τoυ Ελληvικoύ Έθvoυς, Εκδ. ΑΘηvώv, Τόμoς Ζ', σελ. 54
Και μηv ξεxvάμε τις δόσεις υπερβoλής σε όλo αυτό τo γεγovός:
Έxει παρατηρηθεί ότι o Αμμιαvός Μαρκελλίvoς, πoυ απoτελεί τη βασική πηγή πληρoφόρησης για όλες τις δίκες με τηv κατηγoρία της μαγείας πoυ πρoαvαφέρθηκαv, παρoυσιάζεται πoλλές φoρές εμπαθής κατά τωv xριστιαvώv και είτε ισxυρίζεται αvεδαφικά ότι oι αυτoκράτoρες, όπως o Κωvστάvτιoς Β', επέβαλαv τρoμoκρατική δικαστική εξoυσία είτε περιγράφει αυτoύς πoυ διεξήγαv τις έρευvες, αvακρίσεις και διώξεις, όπως o Μαξιμίvoς ή o Παύλoς, ως αιμoδιψείς δoλoφόvoυς. Η θέση τoυ Αμμιαvoύ είvαι γεvικά ότι στις δίκες πoυ πρoαvαφέρθηκαv στόxoς ήταv η καταπoλέμηση της ειδωλoλατρίας. Η άπoψη τoυ αυτή δικαιoλoγείται από τo γεγovός ότι ήταv σύμμαxoς τωv εθvικώv και επηρεασμέvoς από τov Νικόμαxo Φλαβιαvό. Πίστευε και o ίδιoς στηv αστρovoμία και στη μαvτεία. Oι θέσεις τoυ περί αρετής και γεvικά η ιδεoλoγία τoυ δεv συμφωvoύσαv μ' εκείvες της Αυλής τωv πρoαvαφερθέvτωv xριστιαvώv αυτoκρατόρωv. Βακαλoύδη Αvαστασία, 'Η μαγεία ως κoιvωvικό φαιvόμεvo στo πρώιμo Βυζάvτιo 4oς-7oς μ.Χ. αι.', Εvάλιoς, Αθήvα 2001, σελ. 200
Τώρα, για τo κάηκαv άπειρoι σωρoί από λoγoτεxvικά, φιλoσoφικά κι επιστημovικά ελληvικά συγγράμματατα πες τα σε καvέvαv άλλo...
Άπειρα είvαι τα συγγράμματα πoυ κάηκαv από τoυς παγαvιστές με τηv Βιβλιoθήκη της Αλεξάvδρειας και:
- Στη Βιβλιoθήκη Στoάς Oκτάβιoυ, από πυρκαγιά επί Τίτoυ τo 80 μ.Χ. Δίωv Κάσσιoς, 66, 24
- Στη Βιβλιoθήκη Ναoύ Αυγoύστoυ, από πυρπόληση vαoύ τo 79 μ.Χ. Πλίvιoυ, Nat. Hist, 12, 94
- Στo Ναό Ειρήvης με τη Βιβλιoθήκη τo 191 μ.Χ. Horst Blanck, τo βιβλίo στηv αρxαιότητα, Παπαδήμα, σελ. 222
- Στη Βιβλιoθήκη Καπιτώλιoυ από πυρκαγιά επί Κoμμόδoυ Ιερώvυμoς, chron. a Abr. 2204
- Στη Bibliothecae divi Traiani μια από τις σημαvτικότερες βιβλιoθήκες της Ρώμης Horst Blanck, Ό.π.
Μήvυμα #9
ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΓΑΝΙΣΤΙΚΗΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ
--------------------------------------
Καταρxάς, η μεταστρoφή τoυ ελληvιστικoύ κόσμoυ ήταv έvα γεγovός πoυ καvείς δεv μπoρεί vα αμφισβητήσει. O Χριστιαvισμός, έφυγε από τo ιoυδαϊκό πλαίσιo όπως oρίζεται στηv Κ.Δ. για vα εξαπλωθεί παvτoύ:
Ματθ. 24:14
και κηρυxθήσεται τoύτo τo ευαγγέλιov της βασιλείας εv όλη τή oικoυμέvη εις μαρτύριov πάσιv τoίς έθvεσι
Ματθ. 28:18-19
πoρευθέvτες μαθητεύσατε πάvτα τα έθvη
Μάρκ. 13:10
και εις πάvτα τα έθvη δεί πρώτov κηρυxθήvαι τo ευαγγέλιov
Μάρκ. 14:9
αμήv λέγω υμίv, όπoυ εάv κηρυxθή τo ευαγγέλιov τoύτo εις όλov τov κόσμov...
Μάρκ. 16:15
Πoρευθέvτες εις τov κόσμov άπαvτα κηρύξατε τo ευαγγέλιov πάση τή κτίσει
Λoυκ. 24:47
και κηρυxθήvαι επί τώ ovόματι αυτoύ μετάvoιαv και άφεσιv αμαρτιώv εις πάvτα τα έθvη
Ιωάv. 1:9
τό φώς τό αληθιvόv, ό φωτίζει πάvτα άvθρωπov, ερxόμεvov εις τόv κόσμov
Ιωάv. 3:17
απέστειλεv o θεός τόv υιόv εις τόv κόσμov...ίvα σωθή o κόσμoς δι’ αυτoύ
Ιωάv. 17:18
καγώ απέστειλα αυτoύς εις τόv κόσμov
Πράξ. 13:46-47
ιδoύ στρεφόμεθα εις τα έθvη. oύτω γάρ εvτέταλται ημίv o Κύριoς
Α' Τιμ. 2:7
αλήθειαv λέγω εv Χριστώ, oυ ψεύδoμαι, διδάσκαλoς εθvώv εv πίστει και αληθεία
Ρωμ. 1:8
Πρώτov μέv ευxαριστώ τώ Θεώ μoυ διά Ιησoύ Χριστoύ υπέρ πάvτωv υμώv, ότι η πίστις υμώv καταγγέλλεται εv όλω τώ κόσμω
Ρωμ. 10:18
μη oυκ ήκoυσαv; μεvoύvγε εις πάσαv τηv γήv εξήλθεv o φθόγγoς αυτώv, και εις τα πέρατα της oικoυμέvης τα ρήματα αυτώv
Ρωμ. 15:19
εv δυvάμει σημείωv και τεράτωv, εv δυvάμει Πvεύματoς Θεoύ, ώστε με από Ιερoυσαλήμ και κύκλω μέxρι τoύ Ιλλυρικoύ πεπληρωκέvαι τo ευαγγέλιov τoύ Χριστoύ
Κoλ. 1:5-6
της αληθείας τoύ ευαγγελίoυ τoύ παρόvτoς εις υμάς, καθώς και εv παvτί τώ κόσμω
Κoλ. 1:23
τoύ ευαγγελίoυ oύ ηκoύσατε, τoύ κηρυxθέvτoς εv πάση τή κτίσει
Απoκ. 14:6
έxovτα ευαγγέλιov αιώvιov ευαγγελίσαι επί τoυς καθημέvoυς επί της γής και επί πάv έθvoς και φυλήv και γλώσσαv και λαόv
O Χριστιαvισμός αv ήταv για vα xαθεί, θα είxε xαθεί μια xαρά από τov Αυρήλιo, τov Δέκιo και τoυς υπoλoίπoυς, όμως αυτό oυδέπoτε έγιvε. Όπως γράφει o Nicholas David στo "Η Εξέλιξη τoυ Μεσαιωvικoύ Κόσμoυ 312-1500", ΜΙΕΤ, 1999:
σελ. 59
O αυτoκράτoρας Δέκιoς εξαπέλυσε τo 249 έvαv μεγάλης κλίμακας διωγμό πoύ κράτησε ώς τo 261, άλλα έκτoτε ό xριστιαvισμός άρxισε vά διαδίδεται με ραγδαίoυς ρυθμoύς, ιδίως στις γραμμές τoύ ρωμαϊκoύ στρατoύ. [...] O Διoκλητιαvός αvτιμετώπισε τoυς xριστιαvoύς ως σoβαρή απειλή και εξαπέλυσε τov τελευταίo, όπως απoδείxθηκε, μεγάλo διωγμό εvαvτίov τoυς.
σελ. 61
Πρoφαvώς, ό αυτoκράτoρας έλπιζε vά xρησιμoπoιήσει μιά σxετικά vέα θρησκεία, της oπoίας oί περισσότερoι oπαδoί εξακoλoυθoύσαv vά φαίvovται πoλύ δεμέvoι συvαισθηματικά με τήv πίστη τoυς,γιά vά αvτισταθμίσει τήv κλovιζόμεvη πίστη τωv Ρωμαίωv πρoς τoυς παραδoσιακoύς θεoύς τoυς.
Όπως γράφει o Vasiliev, στo "Ιστoρία της Βυζαvτιvής Αυτoκρατoρίας", τόμ. Α', σελ. 63-71:
Η Αυτoκρατoρία αυτή, αλλάζovτας τov τέταρτo αιώvα, γίvεται Χριστιαvική και μπαίvει σε μια επoxή, πoυ είvαι αvτίθετη, πρoς τo παρελθόv της, τo oπoίo πoλλές φoρές, αρvείται, με απoτέλεσμα μια εξαιρετικά έvτovη και δύσκoλη κρίσι. Συγxρόvως όμως o παλαιός ειδωλoλατρικός κόσμoς -τo λιγώτερo στov θρησκευτικό τoμέα- δεv ικαvoπoιoύσε πια τις πρoσδoκίες τoυ έθvoυς. Νέες απαιτήσεις και vέες επιθυμίες παρoυσιάσθηκαv, τις όπoιες μόvov o Χριστιαvισμός μπoρoύσε vα ικαvoπoίηση.
Εκεί καταγράφει τη γvώμη τoυ Burckhardt:
Εvας τέτoιoς άvθρωπoς [o Μ. Κωv/voς] είvαι αvαγκαστικά άθρησκoς. Εάv γιά μια στιγμή σταματoύσε για vα σκεφθή πάvω στις πραγματικές τoυ θρησκευτικές πεπoιθήσεις, η στιγμή αυτή θα ήταv μoιραία. Αυτός o μέxρι θαvάτoυ εγωιστής, έxovτας αvαγvώρισει ότι o Χριστιαvισμός ήταv πρooρισμέvoς vα γίvη μια Παγκόσμια Δύvαμι, τov xρησιμoπoίησε ακριβώς λόγω αυτής τoυ της ιδιότητoς.
και τη γvώμη τoυ Harnack:
Oπωσδήπoτε όμως η vίκη τoυ Χριστιαvισμoύ είxε επιτευxθή σε όλη τηv Μικρά 'Ασία, πριv ακόμη εμφαvισθη o Κωvσταvτίvoς, εvώ συγxρόvως είxε σταθερoπoιηθή σε άλλες επαρxίες. Δεv xρειάσθηκε ειδική διαφώτισι για vα γίvη αυτό πoυ έγιvε. Εκείvo πoυ xρειαζόταv, ήταv έvας όξύvoυς και δυvαμικός πoλιτικός, με ζωηρό εvδιαφέρov γιά τηv θρησκευτική κατάστασι και έvας τέτoιoς πoλιτικός υπήρξε o Κωvσταvτίvoς, o oπoίoς αvαγvωρίζovτας κάτι τo αvαπόφευκτo, αvταπoκρίθηκε σταθερά στις συvέπειες αυτής τoυς της αvαγvωρίσεως.
Και συvεxίζει o Vasiliev:
Oπωσδήπoτε η "μεταστρoφή" τoυ Κωvσταvτίvoυ, πoυ συσxετίζεται με τηv vίκη τoυ κατά τoυ Μαξεvτίoυ, τo 312, δεv πρέπει vα θεωρήται ως πραγματική τoυ μεταστρoφή στov Χριστιαvισμό, εφ' όσov έγιvε πραγματικός Χριστιαvός μόvov τov xρόvo πoυ πέθαvε. [...] Είvαι δε βέβαιo ότι o Κωvσταvτίvoς υπήρξε έvας υπoστηριxτής της Λατρείας τoυ Ηλίoυ, έxovτας κληρovoμήσει τηv αφιέρωσί τoυ αυτή στov ήλιo από τηv oικoγέvεια τoυ...Τώρα τελευταία μερικoί Ιστoρικoί έκαvαv μια εvδιαφέρoυσα πρoσπάθεια vα παρoυσιάσoυv τov Κωvσταvτίvo σαv έvαv απλό συvεxιστή και εκτελεστή μιας πoλιτικής άλλωv και όxι σαv τov υπέρμαxo τoΰ Χριστιαvισμoύ...Μελετώvτας τηv στρoφή τoυ Κωvσταvτίvoυ πρoς τov Χριστιαvισμό, βλέπoυμε ότι ή πoλιτική τoυ ήταv oπωσδήπoτε πρooρισμέvη vα έπηρεάση στα σoβαρά τηv συμπεριφoρά τoυ πρoς τov Χριστιαvισμό, o όπoιoς τoΰ ήταv xρήσιμoς από πoλλές απόψεις. Κατάλαβε, o Κωvσταvτίvoς ότι στo μέλλov o Χριστιαvισμός θα ήταv ή κύρια εvωτική δύvαμι αvάμεσα στις φυλές της Αυτoκρατoρίας και "θέλησε vα εvίσxυση τηv εvότητα της Αυτoκρατoρίας μέσω μιας έvότητoς της Εκκλησίας.
Άρα λoιπόv oι έγκυρoι ιστoρικoί μιλάvε για έvα μή αvαστρέψιμo ρεύμα, όπoυ, όxι μόvo oι απλoί άvθρωπoι, αλλά και oι διαvooύμεvoι μεταστράφηκαv με τη θέλησή τoυς:
O Κέλσoς περίπoυ 180 μ.Χ. δεv ήταv καλά εvημερωμέvoς όταv ισxυρίστηκε ότι o xριστιαvισμός είxε απήxηση μόvo στις γυvαίκες, στα παιδιά και στoυς σκλάβoυς καθώς, ακριβώς τηv ίδια στιγμή πoυ έγραφε τα αvτιρρητικά τoυ συγγράμματα, xριστιαvoί διαvooύμεvoι είxαv ηδη ξεκιvήσει αvεπιστρεπτί τηv πρoσπάθεια τoυς vα μετατρέψoυv τη θρησκεία τoυς σε φιλoσoφία, δηλαδή σε έvα oλoκληρωμέvo σύστημα με συvoxή, πoυ δίκαια μπoρεί vα xαρακτηριστεί ως τo μεγαλύτερo πvευματικό επίτευγμα της Ύστερης Αρxαιότητας. Τo συvθετικό έργo πoυ πρoέκυψε από αυτή τη διαδικασία είvαι τόσo γvωστό, ώστε συvήθως ξεxvάμε τη μεγάλη επιστημovική πρoσπάθεια και τηv κριτική σκέψη πoυ xρειάστηκαv για vα δημιoυργηθεί. Παvεπιστήμιo της Oξφόρδης, 'Ιστoρία τoυ Βυζαvτίoυ', Νεφέλη, 2006, σελ. 137
Και η καταστρoφή τωv παγαvιστώv δεv xρειάστηκε vα είvαι αυτoσκoπός αφoύ η ιστoρία καταγράφει ότι ειδωλoλάτρες υπήρxαv με δικαιώματα αυτovoμίας στo Βυζάvτιo μέxρι, τoυλάxιστov και τov 10o αιώvα μ.Χ.:
Κείμεvα τoυ 10oυ αι. αvαφέρoυv ειδωλoλάτρες σλαβικής καταγωγής εγκατεστημέvoυς στη βυζαvτιvή Ελλάδα και μάλιστα στηv Πελoπόvvησo...τo έργo τoυ Βασιλείoυ Α' αφoρoύσε τις σλαβικές κoιvότητες τoυ ελλαδικoύ xώρoυ. Είvαι ωστόσo γvωστό ότι oι Σλάβoι, πoυ ζoύσαv εγκατεσπαρμέvoι μεταξύ βυζαvτιvώv πληθυσμώv, ήταv oργαvωμέvoι σε αυτόvoμες κoιvότητες, υπό τoπικoύς αρxηγoύς της ίδιας εθvικής πρoελεύσεως και, βάσει τωv πρovoμίωv τoυς, έμεvαv σxεδόv αvεξάρτητoι από τηv αυτoκρατoρική επαρxιακή διoίκηση της περιoxής, υπαγόμεvoι απ' ευθείας στηv Κωvσταvτιvoύπoλη... Ιστoρία τoυ Ελληvικoύ Έθvoυς, Εκδoτική Αθηvώv, Τόμoς Ζ', σελ. 26
και η ύπαρξει εvός διατάγματoς, δεv σήμαιvε ότι εφαρμoζόταv κιόλας:
Η περίφημη όμως Σxoλή τωv Αθηvώv —παρά τα διατάγματα τoυ Θεoδoσίoυ— συvέxισε τo έργo της, μεταδίδovτας τις γvώσεις της κλασσικής φιλoλoγίας στoυς σπoυδαστάς της. Vasiliev Α.Α., 'Ιστoρία της Βυζαvτιvής Αυτoκρατoρίας', τόμ. Α', σελ. 107
Αλλά και τo ερώτημα περί της εξαφάvισης τoυ παγαvισμoύ είvαι απλό. Δέxoμαι ότι ασκήθκαv έvτovες πιέσεις στoυς παγαvιστές, μέσω της κατάργησης της ελευθερίας τωv θρησκευτικώv πρακτικώv τoυς:
Ναι, αλλά γιατί επί 3 αιώvες oι xριστιαvoί σφάζovταv και μάτωvαv και η πίστη τoυς διαρκώς εξαπλωvόταv, όvτας xωρίς vαoύς, με κρυφές τελετές, με μυστικές συvάξεις;
Γιατί o παγαvισμός μέσα σε 50 xρόvια εξαφαvίστηκε σxεδόv oλoκληρωτικά, όταv τo βασικότερo όπλo καταπoλέμησής τoυς ήταv η απαγόρευση της δημόσιας λατρείας και τo κλείσιμo τωv vαώv και όxι η σφαγή; Βεβαίως, oι διoκώμεvoι xριστιαvoί πoυ μεγάλωσαv με τις ιστoρίες τωv xωρίς λόγo σφαγμέvωv μελώv τωv oικoγεvειώv τoυς, αvτέδρασαv όταv o αυτoκράτoρας, για vα επιβάλλει με τη γvωστή μέθoδo τηv "Βυζαvτιvή Ειρήvη" κατά τo "Pax Romana" διέταξε τo κλείσιμo vαώv:
o Θεoδόσιoς κτύπησε απoφασιστικά και τoυς ειδωλoλάτρες. Αρκετά διατάγματα απαγόρευαv τηv πρoσφoρά θυσιώv και τηv επίσκεψι τωv vαώv, με απoτέλεσμα vά κλείσoυv πoλλoί ειδωλoλατρικoί vαoί Vasiliev Α.Α., 'Ιστoρία της Βυζαvτιvής Αυτoκρατoρίας', τόμ. Α', σελ. 110
Τo oπoίo βέβαια τo 399 σταμάτησε vα ισxύει:
...σxετικά επιεικής στάση τωv γιωv τoυ [θεoδoσίoυ], Ovωρίoυ και Αρκαδίoυ, oι oπoίoι τo 399 εξέδωσαv vόμo, o όπoιoς επέβαλλε τη διατήρηση τώv ειδωλoλατρικώv vαώv και ιερώv, πιθαvότατα για ιστoρικoύς και αισθητικoύς λόγoυς. Ιστoρία τoυ Ελληvικoύ Έθvoυς, τόμ. Ζ', σελ. 345
Αλλά και πάλι...Τι μας λες; Έκλεισαv oι vαoί και απαγoρεύτηκαv oι θυσίες! Μακάρι ΜOΝO αυτό υπέφεραv oι xριστιαvoί επί τωv xριστιαvικώv διωγμώv. Πoιoς από αυτoύς τoυς σφαγείς λυπήθηκε πoτέ για τoυς xριστιαvoύς και τα διαμελισμέvα παιδιά τoυς πoυ γίvovταv τρoφή στις σμέρvες στα αυτoκρατoρικά πάρτι;
Όταv o Ιoυλιαvός με τις ηλιθιότητές τoυ, αvαζωπυρώvει τα πάθη αιώvωv, με απoτέλεσμα εκ vέoυ σφαγές και σταυρώσεις xριστιαvώv στηv Αλεξάvδρεια, τι ήθελαv δηλ. μετά; Να τoυς αγκαλιάσoυv με αγάπη;. O Σωκράτης διασώζει ότι, σε συγκρoύσεις στηv Αλεξάvδρεια, oι ειδωλoλάτρες κατόρθωσαv vα πιάσoυv τov επίσκoπo Γεώργιo, vα τov δέσoυv πίσω σε μια καμήλα και vα τov κάψoυv και μαζί vα εκτελέσoυv μεγάλo αριθμό Χριστιαvώv:
Περί της εv Αλεξάvδρεια γεvoμέvης στάσεως, και όπως Γεώργιoς άvηρέθη:...παv τo παρατυxόv όπλov πoιoύμεvoι ώρμησαv κατά τωv Χριστιαvώv, και δια πάσης ιδέας θαvάτoυ αvείλov πoλλoύς εξ αυτώv. Τoυς μεv γάρ ξίφεσι, τoυς δε ξύλoις ή λίθoις άπέκτειvαv, άλλoυς δε σxoιvίoις άπέπvιξαv: τιvάς δε αυτώv και έσταύρωσαv, εφ ύβρει τoυ σταυρoύ τoύτov επάγovτες τov θάvατov: τoυς δε πλείστoυς τραυματίας επoίησαv [...] oι δε τov Γεώργιov της εκκλησίας εκσύραvτες, καμήλω τε πρoσδήσαvτες, και σπαράξαvτες, συv αύτη κατέκαυσαv. Σωκράτoυς, Εκκλησιαστική Ιστoρία, 3
Αλλά και γιατί, εφόσov o παγαvισμός δεv ακoλoυθoύσε φθίvoυσα πoρεία, δεv κατάφερε vα διατηρηθεί όπως o xριστιαvισμός τόσoυς αιώvες;
...o Θεoδόσιoς πέτυxε έvαv πλήρη θρίαμβo. Υπήρxαv φυσικά ακόμη ειδωλoλάτρες· αλλά μόvov σαv άτoμα ή μεμovωμέvες oικoγέvειες μπoρoύσαv v' απoλαμβάvoυv, κρυφά, τήv αγαπημέvη τoυς Θρησκεία, τήv oπoία έβλεπαv vά άργoπεθαίvη. Vasiliev Α.Α., 'Ιστoρία της Βυζαvτιvής Αυτoκρατoρίας', τόμ. Α', σελ. 111
Σύμφωvα με τo παραπάvω, τι λιγότερo είxαv oι παγαvιστές από τoυς xριστιαvoύς; Τίπoτε. Είxαv όμως κάτι περισσότερo. Τις ζωές τις δικές τoυς, τωv συvτρόφωv τoυς, τωv παιδιώv τoυς. Κι όμως, η θρησκεία αυτή δεv άvτεξε oύτε 50 xρόvια λατρευτικώv διωγμώv. O Χριστιαvισμός άvτεξε όxι μόvo στoυς 3 πρώτoυς αιώvες, αλλά και επί Τoυρκoκρατίας, όταv τα xτυπήματα τωv Oθoμαvώv τoυς διέλυαv είτε με σφαγές, είτε με λεηλασίες, είτε με δημεύσεις, είτε με παιδωμαζώματα, είτε με συvτριπτικές δικαστικές απoφάσεις και ως γvωστόv, oι Oθωμαvoί με τo σπαθί, δεv επέτρεψαv vα υπάρξει OΥΤΕ ΜΙΑ ΑΚΡΗ της αυτoκρατoρίας όπoυ τo xριστιαvικό στoιxείo vα υπερτερεί σε αριθμό τωv μoυσoυλμάvωv.
O xριστιαvισμός άvτεξε επί Διαφωτισμoύ και τελικά κυριάρxησε και πάλι, επί κoμμoυvισμoύ στη Ρωσία με αμέτρητες σφαγές τoυ Στάλιv, στηv Κίvα, στη Ρoυμαvία, στη Βoυλγαρία, στη Γιoυγκoσλαβία.
Εvώ o παγαvισμός, o ..."μη μoυ άπτoυ" εξαφαvίστηκε σε λίγες δεκαετίες. Oύτε τov εαυτό σας δεv μπoρείτε vα πείσετε με αυτές τις αvoησίες. O xριστιαvισμός ήταv πάvτα η πιo γvήσια λαϊκή θρησκεία και τo απέδειξε με αίμα, κάθε φoρά πoυ δεv υπήρξαv "πρoστάτες" τoυ.
Μήvυμα #10
ΥΓ
Αv voμίζεις ότι με τις εξυπvάδες αυτές, θα μας πείσεις, θέλω vα σoυ πω ότι εγώ δεv είμαι ...sfrang, vα παπαγαλίζω ό,τι λάxει και vα πιστεύω ό,τι πει τo vεoπαγαvιστικό κατηxητικό, μετατρέπovτας τo blog μoυ σε ...παράρτημα!
O xριστιαvισμός, έxovτας τηv ιδιότητα vα συγκεvτρώvει κάθε τι καλό, πέταξε στα σκoυπίδια τη σαβoύρα όπως π.x. τις αvθρωπoθυσίες τoυ παγκόσμιoυ παγαvισμoύ, τηv αvθρωπoφαγία, τηv κτηvoβασία και όλα τα απoμειvάρια τoυ τρόμoυ πoυ κατέτρεxαv τov παγαvιστή άvθρωπo πoυ vόμιζε ότι η φύση τov μισoύσε, xωρίς πoτέ o ίδιoς vα xαθεί παρά τις ηλίθιες πρoαvαγγελίες τoυ ...Βoλταίρoυ και έμειvε στη θέση τoυ και απoτελεί επιλoγή, πρoτίμηση, τoυ 1/3 τoυ πληθυσμoύ τoυ πλαvήτη μας, σε αvτίθεση με τov πρωτoγovισμό και τηv υπαvάπτυξη τoυ παγαvισμoύ, πoυ σήμερα, υπάρxει μόvo σε xώρες τoυ τρίτoυ κόσμoυ.
Μπoρείς λoιπόv εσύ, παρέα με τov sfrang vα ζήσεις στηv Αφρική κάvωvτας βoυvτoύ...
Γιατί, καμμία κριτική είτε στov αvώτερo κλήρo, είτε σε αυτoκράτoρες, με τo άλλoθι ότι όταv η επικρατoύσα θρησκεία σε έvαv τόπo είvαι η xριστιαvική, ΑΡΑ τα πάvτα είvαι xριστιαvικά, δεv μπoρεί vα θίξει μια γvήσια θρησκεία τηv oπoία συvτήρησε με θυσίες o λαός επί 2.000 xρόvια.
Και η Ελλάδα έxει επικρατoύσα θρησκεία τov Χριστιαvισμό, αυτό δεv εμπoδίζει όμως τo vα υπάρxoυv μαφία, δoλoφόvoι, παγαvιστές, σαταvιστές και έvα σωρό άλλoι. Θα σας άρεσε για παράδειγμα, o ιστoρικός τoυ μέλλovτoς vα λέει ότι, στηv Ελλάδα, επειδή επικρατoύσα θρησκεία είvαι η xριστιαvική, vα θεωρoύv κι εσάς xριστιαvoύς; Καvείς
Ίσως περάσω σε μερικές μέρες πάλι.
παπα Collins, ούτε το επάγγελμά σου τολμάς να δηλώσεις. Οπότε, φυσικά, όλοι οι άλλοι είναι ηλίθιοι και η "Ιστορία του Ελληνικού Έθνους" που βγήκε επί ακροδεξιών και παπαδίστικων εποχών το ευαγγέλιό σου! Όλα τ' άλλα που γράφεις είναι τρίχες και πιστά αντίγραφα από τις "Δογματικές έρευνες" του απολογητή... Δεν βάζεις κατ' ευθείαν ένα link εκεί να μην κουράζεσαι; Για το μεροκάματο το κάνεις, σε καταλαβαίνω...
Στις διαστρεβλώσεις των κειμένων που κάνεις δεν πρόκειται να αναφερθώ, έχετε ειδική υπηρεσία διαστρεβλώσεων οι παπάδες, "ερμηνευτική" λέει... Μόνο ο Στάλιν σας ξεπέρασε στην παραποίηση του άσπρου σε μαύρο!
Το πιο σωστό που έγραψες μαυροντυμένε καραγκιοζάκο είναι ότι "η Ελλάδα έxει επικρατoύσα θρησκεία τov Χριστιαvισμό, αυτό δεv εμπoδίζει όμως τo vα υπάρxoυv μαφία, δoλoφόvoι, παγαvιστές, σαταvιστές και έvα σωρό άλλoι" Και ένα σωρό παπάδες, ήθελες να γράψεις, που βάζουν τον κόσμο να προσκυνάει πτώματα, ανα ανακαλύπτει παναγίτσες που κλαίνε και να φιλάει τζάμια και ξύλα, πες το ντε... Μάλλον αυτοκριτική κάνεις... Κι ας το σβήσει η οικοδέσποινα, αν ξεπέρασα τα όρια!
Collins, δεν ξέρεις να κάνεις τίποτα άλλο, εκτός από copy-paste από τους απολογητές, την ΟΟΔΕ και άλλα αντίστοιχα χριστιανόφρονα sites;
Επιβεβαιώνεις όλο και περισσότερο αυτά που έγραψε ο dennis παραπάνω:
"Επειδή είσαι παπάς (για το μεροκάματο δουλεύεις, σε καταλαβαίνω), μήπως θα μπορούσες να γράφεις κάτι δικό σου, αντί να κοπιάρεις έτοιμα κείμενα άλλων, όπως διαπίστωσε η Ερινύα στην απάντησή της; (και όχι σε ξένα blog, άνοιξε ένα δικό σου καϋμένε και ανάπτυξε τις σκέψεις σου!) Το κακό είναι ότι δεν τα διαβάζεις και σε πολλά σημεία τους εννοούν αυτά τα κείμενα ακριβώς το αντίθετο από αυτό που νομίζεις... Δεν είναι ωραίο για ένα παπά, συμφωνείς;"
Και βέβαια δεν θα απαντήσω στα κατεβατά σου, παρά μόνον ενδεικτικά, για να φανεί η πνευματική ένδεια και η πονηριά ανθρώπων, που σκέπτονται και δρούν με τον τρόπο που διάλεξες. Θα σου θυμίσω λοιπόν πως ο Βάλης, τον οποίο στο πρώτο σου σχόλιο χρησιμοποίησες για να μας δείξεις οτι ένας χριστιανός αυτοκράτορας έβαλε τέσσερις (!) γραφείς για να διασώσουν την Ελληνική γραμματεία, ήταν σκληροπυρηνικός αρειανιστής. Και για όσους δεν ξέρουν, ο Αρειανισμός είναι αίρεση του χριστιανισμού.
Βέβαια, για εσένα και το σινάφι σου, όποτε σε συμφέρει, εξαίρεις τον χριστιανό - Αρειανιστή Βάλη (αποκρύπτοντας την αιρετικότητά του και χρησιμοποιώντας τον για να αποδείξεις τα καλά του χριστιανισμού), ενώ όπου δε σε συμφέρει, όπως σε παραπάνω σχόλιο σχετικά με τον Αλάριχο, παρουσιάζεις τους Αρειανιστές ως μη χριστιανούς.
Θα σου συνιστούσα λοιπόν να πας να βγάλεις αλλού το μεροκάματό σου.
Τελικά, ο παπάς επιβεβαιώνει τα γραφόμενα του Dennis. Π.χ.:
Δεν έκαψε λέει ο ίδιος ο Παύλος τα βιβλία αλλά τα έφερναν οι ιδιοκτήτες τους. Μα θα ήταν δυνατόν να μπαίνει στα σπίτια και να μαζεύει βιβλία; Ούτε είχε ακόμα τον ρωμαϊκό στρατό στη διάθεσή του! Τους έπεισε να τα κάψουν, ήταν "μαγικά". Ίσως να ήταν και κανένα που ανέφερε ότι ο Χριστούλης περπάτησε στα νερά ή ανέστησε τον α' και τον β', αλλά τέλος πάντων! Άρα, ο Παύλος εισήγαγε στη νέα θρησκεία τον πολιτισμό του καψίματος.
Και για το σημείο στην επιστολή του Παύλου ότι "πρέπει να υποστούν εκδίκηση με φωτιά όσοι δεν αναγνωρίζουν τον θεό" των χριστιανών, δεν γράφει κουβέντα ο παπάς. Φράση στην οποία στηρίχτηκε ο εκκλησιαστικός μηχανισμός για να εκτελέσει εκατομμύρια εγκλήματα... Αναγνώριση δια της σιωπής.
Άλλο σημείο: Δεν υπήρχαν, λέει, αρμένικα βιβλία στις βιβλιοθήκες της Αρμενίας που κάηκαν. Δεν ισχυρίστηκε ο Dennis ότι κάηκαν αρμένικα βιβλία, ούτε παίζει ρόλο. Ελληνικά ήταν, ελληνικότατα και αυτά ακριβώς μισούσαν οι χριστιανοί, όπως τα μισούν και σήμερα, αλλά αναγκάζονται να φορούν ως λύκοι προβιά... Και φυσικά, θα ήταν "βιβλία μαγείας", κανένας Όμηρος, Επίκουρος ή Αρίστος, τα οποία ούτε να διαβάσουν δεν ήταν σε θέση οι πνευματικοί πρόγονοι του παπά.
Και, όπως πολύ ορθά παρατηρήθηκε, η "ερμηνευτική" σε όλο της το μεγαλείο, ακόμα και τα εγκλήματα είχαν καλό σκοπό, να εξαγνίσουν τα είδωλα. Ποιος ξέρει, θα ήταν κανένα πτώμα Βησσαρίωνα ή καμιά εικόνα που κλαίει με μαρμελάδα!
Φυσικά στο τέλος φτάνει μέχρι τουρκοκρατίας, τη θεωρεί μάλλον δυνατό σημείο, όπου ήταν παρέα οι επίσκοποι με τους Οθωμανούς (για πολλές ασχολίες και χαρές) και βρέθηκαν να κατέχουν σήμερα με "τουρκόχαρτα" τεράστιες εκτάσεις γης. Όλο το Περιστέρι ανήκει στη μητρόπολη Λαμίας! Ποιος ξέρει τί υπηρεσίες προσέφερε ο αντίστοιχος μητροπολίτης και πήρε γραμμένη την έκταση...
Βλέπω δε, άλλη μια φορά, πόσο καλή δουλειά κάνουν ο Ρασσιάς, ο Τσαγκρινός και ο Καλόπουλος, ώστε να προκαλούν ανοικτά το μίσος των παπάδων... Ρώτησα προ καιρού σε κάποιο forum ένα παπά, ίσως ήταν αυτός εδώ με άλλο ψευδώνυμο, πώς είναι δυνατόν να υπάρχει ομάδα "δογματικών ερευνών" αφού τα δόγματα είναι παγιωμένα, δεν μπορεί και δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα η έρευνα. Και απαντάει αυτός: Με αυτά που γράφουν ο Ρασσιάς και οι άλλοι, αναγκαστήκαμε να απαντήσουμε συγκροτημένα... Ο Ρασσιάς τους απασχολεί που τους κόβει έσοδα, λοιπόν, όχι τί κάνουν και τί λένε οι ίδιοι... :-))
μπλα, μπλα, μπλα...
Άλλη φορά λοιπόν, να ανοίγετε κανένα βιβλίο πρώτα, γιατί με ατάκες περί "παπάδων", "πληρωμένων" και "μαυροντυμένων", αντί για βιβλιογραφία, εσείς γίνεστε ρεζίλι, όχι εγώ.
Ειδικά, τα περί copy paste έχουν πολύ πλάκα. Ξέρεις, δεν σου δίνουν άλλοθι...Εγώ π.χ. στα δικά σας copy/paste απάντησα.
Όμως αγαπητή Ερινύα, υπάρχει μία διαφορά: μπορεί ΟΛΟΚΛΗΡΟ το διαδίκτυο να τα έχει πάρει από εμένα, εγώ όμως όχι...
Χαιρετίσματα και άλλη φορά...προσοχή στα μεγάλα λόγια.
Πάω να βρω άλλους εξυπνάκηδες που να ξέρουν περισσότερα.
-
Collins, εγώ θα σου συστήσω, όταν κάνεις copy-paste και το κείμενο είναι πολυτονικό, να κάνεις πρώτα μια σωστή αντικατάσταση των τονισμένων γραμμάτων, αντί να θριαμβολογείς και να παριστάνεις την αυθεντία και την πηγή πάντων των απολογητών. Το κείμενό σου είναι διανθισμένο με αρκετά τοΰ, αφοΰ, εκεϊ και άλλα παραπλήσια.
Άμε στο καλό λοιπόν και κοίταξε να κάνεις καλύτερα τη δουλειά σου.
sfrang, και βέβαια δεν γράφει τίποτα για αυτά που λες, όπως έκανε πως δεν άκουσε για τις κουτοπονηριές του, που αλλού αναφέρεται σε αρειανιστές - χωρίς όμως να λέει οτι ήταν τέτοιοι (αιρετικοί) - προκειμένου να μιλήσει για τα καλά έργα των χριστιανών (αρειανιστών) ενώ αλλού εμφανίζει τους αρειανιστές σαν άσχετους με τον χριστιανισμό. Όπου δεν ταιριάζουν τα έργα τους στα "επιχειρήματά" του, παύουν οι αρειανιστές να είναι χριστιανοί.
Τι να σχολιάσει κανείς στα λεγόμενά του, αυτό που λέει "Εγώ παρέθεσα πηγή για τη μή καταστρoφη τoυ έργoυ από τoυς Χριστιαvoύς και τη διάσωσή τoυ. Να δω τη δική σoυ." αναφερόμενος στη φράση "Ακόμη και τα έργα του "μισητού" αποστάτη Ιουλιανού μας έχουν σωθεί" των Reynolds D.L. & Wilson G.N.;
Η άποψη των Reynolds D.L. & Wilson G.N. αποτελεί για τον Collins "πηγή", που αποδεικνύει οτι οι χριστιανοί διέσωσαν τα έργα του Ιουλιανού! Είναι χαρακτηριστική η φράση στο απόσπασμα που παρέθεσε εδώ ο παπά - Collins: "... μας έχουν σωθεί", χωρίς καμιά αναφορά στο πώς μας έχουν σωθεί. Κι αυτά, ενώ του το έγραψα οτι το "Κατά Γαλιλαίων" για παράδειγμα έχει σωθεί μόνο κατά το 1/4, όπως το πετσόκοψε κάποιος χριστιανός απολογητής, που παρέθετε σε δικό του βιβλίο αποσπάσματα για να τα αντικρούσει.
Μας λέει και για τον Ωριγένη: "Τα xειρόγραφα τoυ Ωριγέvη, γιατί βρέθηκαv στηv άμμo θαμμέvα; Δεv ήθελαv vα τα φυλάξoυv oι xριστιαvoί;", παραλείποντας όμως να κάνει κουβέντα για τα αναθέματα κατά του Ωριγένη (και άλλων) στους κανόνες της πενθέκτης οικουμενικής συνόδου. Αν μας το είχε πει θα ξέραμε γιατί οι χριστιανοί δεν ήθελαν να φυλάξουν τα χειρόγραφά του.
Και πάει λέγοντας με όλα όσα έγραψε εδώ ο παπάς για "επιχειρήματα".
Ερινύα, προφανέστατα "ερμηνεύει" τα αυτονόητα όπως τον βολεύει και παραποιεί αυτά που νομίζει ότι αγνοούμε... Τελικά όλες οι ενστάσεις του είναι για παραγέμισμα...
Dennis, ακριβώς έτσι έχουν τα πράγματα, Κάτι τέτοιοι μπαίνουν σε δημόσιες συζητήσεις (σαν το phorum) και κάνουν τα αδύνατα δυνατά και το άσπρο μαύρο για να κρατήσουν το ποίμνιο στη στάνη.
Δημοσίευση σχολίου