Κυριακή 24 Ιουνίου 2007

Η Καταστροφή των Ινδιάνων

Σε αυτή την καταχώρηση, εν μέσω των υψηλών θερμοκρασιών του καύσωνα και πριν την απόδραση από μια πόλη, η οποία βράζει κάτω από τον ήλιο και την αντανάκλαση της θερμότητας - ας είναι καλά η πλήρης κάλυψη με άσφαλτο, πλάκες και τσιμέντο, που φυλάκισαν το χώμα και φροντίζουν να ξεχάσουμε τι χρώμα έχει η γή - θα αρκεστώ στην αναμετάδοση μιας βιβλιοπαρουσίασης από τις εκδόσεις Στοχαστής, του βιβλίου "Η καταστροφή των Ινδιάνων", γραμμένου από τον δομινικανό ιεραπόστολο Βαρθολομαίο Ντε Λας Κάζας:


ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ ΝΤΕ ΛΑΣ ΚΑΖΑΣ

Η Καταστροφή των Ινδιάνων





Λίγα χρόνια μετά το ταξίδι του Κολόμβου, ο Βαρθολομαίος ντε Λας Κάζας δομινικανός ιεραπόστολος συντάσσει μιαν έκθεση που απευθύνεται στον «Υψηλότατο και Παντοδύναμο κύριο, τον πρίγκιπα της Ισπανίας, δον Φίλιππο». Πρόκειται για μιαν ακριβή αναφορά του αποικισμού των πρώτων περιοχών που κατακτήθηκαν στο Νέο Κόσμο, την Αμερική.

Κούβα, Τζαμάικα, Γουατεμάλα, Νικαράγουα, Τρινιτάντ, Βενεζουέλα, Φλόριδα, Ρίο ντε λα Πλάτα, Περού, είναι μερικές από τις μυθικές περιοχές του γήινου Ελντοράντο.

Αλλά αυτά αποτελούσαν την εξωτερική όψη του νομίσματος. «Τη μαγεία του Νέου Κόσμου». Υπάρχει όμως και η πραγματικότητα που δεν σκεπάζεται από τα μυθικά αυτά ονόματα.

Θλίψη και αγανάκτηση φανερώνεται στην έκθεση του Λας Κάζας. Πίκρα για τη μοίρα των ιθαγενών -τα αγαθά πρόβατα- όπως τους χαρακτηρίζει. Οργή και θυμός για τον κατατρεγμό και την κακομεταχείριση που υφίσταντο. «Οι Ισπανοί σκότωσαν πλήθος από Ινδιάνους και έκοψαν τα χέρια και τη μύτη σε αναρίθμητους άντρες και γυναίκες. Άλλους τους έριξαν στα άγρια σκυλιά που τους κατέτρωγαν και τους κατακομμάτιαζαν... τους ξεκοιλιάζουν, τους περνούν από το σπαθί, μα είναι πολλοί, και πρέπει οι Ισπανοί να σταματήσουν για να ξεκουραστούν, τόσους που σκότωσαν...».
Όμως ο Λας Κάζας δεν θα εισακουστεί και η καταστροφή της Αμερικής θα πραγματωθεί οδηγώντας στο δεύτερο μεγάλο αίσχος την εισαγωγή μαύρων σκλάβων από την Αφρική.

Ο Λας Κάζας θα παραμεριστεί και θα κυνηγηθεί από τους σύγχρονους του που του καταμαρτυρούν ότι ήταν ο απαίσιος εφευρέτης ενός δήθεν κατατρεγμού των Ινδιάνων, με σκοπό να διαβάλει το μεγαλείο της Ισπανίας.

Θα περάσει όμως στην Ιστορία σαν ο πρώτος υπερασπιστής των Ινδιάνων , σαν ο πρώτος αντιαποικιοκράτης παπάς. Το βιβλίο του είναι ένα μοναδικό, συγκλονιστικό ντοκουμέντο, μια καυτή και άμεση μαρτυρία. Γι’ αυτό και ουσιαστικά αποτελεί το πρώτο κεφάλαιο στην Παγκόσμια Ιστορία της Ατιμίας, όπως άλλωστε θα έγραφε και ο Χόρχε Λουίς Μπόρχες, που δεν ξέχασε να τον μνημονεύσει.


Να προσθέσω μόνο μια παρατήρηση: Στην Παγκόσμια Ιστορία της Ατιμίας έχουν γραφτεί πολλά κεφάλαια πριν από αυτό, πολλά γράφονται στις μέρες μας και, όπως φαίνεται, πολλά ακόμα πρόκειται να γραφούν στο μέλλον.

7 σχόλια:

ο δείμος του πολίτη είπε...

Ο χαμός των Ινδιάνων οφείλονταν στην ευπείθεια τους απέναντι στους θεούς. Ακόμα και όταν άρχισαν να αντιδρούν ήταν πια πολύ λίγοι και αδύναμοι για να πολεμήσουν.

Stelios Frang είπε...

Δείμο, εγώ θα έλεγα ότι οφείλεται στην απληστία των επιδρομέων - στρατιωτικών, κληρικών και πολιτών... Όλοι μαζί και ο καθένας για τον εαυτό του και την ομάδα του, συνέβαλαν σ' αυτή την εξόντωση των αμερικάνικων λαών και στην καταστροφή του πολιτισμού τους...

ο δείμος του πολίτη είπε...

Καλά ρε s.frang, δεν αρνούμαι αυτό. Μη τρελαθούμε κιόλας. Η αναζήτηση εδαφών, η επιθυμία για χρυσό, ο φεουδαλικός ιμπεριαλισμός είναι αίτια. Απλά το προσέγγισα από τα μέσα. Το ρόλο της Εκκλησίας τον έχω καυτηριάσει πολλάκις.

Pan είπε...

Δεν είναι οι θεοί αλλά ο Μαμωνάς (δες χρήμα) που εξόντωσε τους Ινδιάνους

ο δείμος του πολίτη είπε...

Πού χάθηκες καλέ;

Κλείτωρ είπε...

περί γενοκτονίας πρόκειται.

Panos είπε...

Πριν από δύο μέρες το τελείωσα. Συγκλονιστική μαρτυρία!! Εδώ μιλάμε για καθαρή γενοκτονία.