Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2007

ZEITGEIST: Το Πνεύμα της Εποχής

Καταπληκτικό το βίντεο, με την παρατήρηση οτι, η παρακολούθησή του απαιτεί γρήγορη σύνδεση και γνώση Αγγλικής.

Στο βίντεο αυτό εξηγείται μια και καλή ο μύθος που στήριξε την Χριστιανική θρησκεία και άλλοι - νεότεροι και σύγχρονοι - μύθοι, που και αυτοί γενιούνται ή κατασκευάζονται ως "αλήθειες", προκειμένου να τεθούν στην υπηρεσία της παγκόσμιας κυριαρχίας.

ZEITGEIST, The Movie - Official Release - Full Film




Αναθεώρηση 13/11/2010Αναρτήθηκε το βίντεο με τους Ελληνικούς υποτίτλους.
Αναθεώρηση 21/10/2007Το παραπάνω βίντεο έχει αναρτηθεί στο google με υποτίτλους στα Ελληνικά.
Επίσης βρίσκεται και στα ιστολόγια:
sfrang και jungle-report με υποτίτλους στα Ελληνικά.
Αναθεώρηση 24/7/2012Το παραπάνω βίντεo βρίσκεται στο youtube. Το πρώτο μέρος του βρίσκεται στην διεύθυνσι http://www.youtube.com/watch?v=vkg1yaDj7Fs

3 σχόλια:

ENDYMION είπε...

Όποιος επιθυμεί το βίντεο με Ελληνικούς υποτίτλους άς στείλει μήνυμα στο:

http://ermionh.blogspot.com/

Ερινύα είπε...

Βεβαίως το υλικό του βίντεο έχει και σημεία στα οποία μπορεί να ασκηθεί κριτική, όπως σε κάθε τέτοια εργασία. Για παράδειγμα:

Οι δημιουργοί της ταινίας ξέρουν το έπος του Γκιλγκαμές αλλά αγνοούν τον κατακλυσμό του Δευκαλίωνα, γενικότερα δεν ξέρουν πολλά από την Ελληνική μυθολογία.
Εδώ μπορεί να απαντήσει κανείς: μήπως ξέρουν πολλοί Έλληνες τον Δευκαλίωνα και την Πύρρα, που ο γιός τους Έλλην έδωσε το όνομά του στους Έλληνες;

Παρατηρούν τα φαινόμενα της ιστορίας μόνο από την Αμερικανική σκοπιά: Λένε πώς ενεπλάκη η Αμερική στους πολέμους, χωρίς να ψάχνουν καθόλου την εμπλοκή των άλλων κρατών.
Αυτό όμως μπορούν να το κάνουν άλλοι, συμπληρώνοντας τα κενά της ιστορίας. Το zeitgeist θα αποτελέσει γι' αυτούς χρήσιμο βοήθημα.

Αμφισβητούν την αλήθεια των επιβληθησών ερμηνειών σε πολλά θέματα της ιστορίας, αλλά αφήνουν ανέγγιχτες άλλες (ο καθένας μπορεί να εντοπίσει κάποια γεγονότα, που αναφέρονται στην ταινία, χωρίς να ασκείται στην καθιερωμένη παρουσίασή τους κάποια κριτική). Είναι τόσο σίγουροι οι δημιουργοί της ταινίας οτι και σε αυτά τα θέματα δεν έχουμε εξαπατηθεί;
Αλλά, ας μην περιμένουμε να μάθουμε τα πάντα από ένα βίντεο.

Το τέλος (το διά ταύτα) της ταινίας αφήνει επίσης κενά. Κατά τη γνώμη μου, μπορεί κάλλιστα να παραλειφθεί.

Πέρα από τα αδύνατα σημεία, οι αποκαλύψεις που γίνονται στο zeitgeist είναι σημαντικότατες. Και είναι η ίδια η ταινία, που μας οδηγεί να εντοπίσουμε τα αδύνατα σημεία της και να βάλουμε το μυαλό μας να δουλέψει πάνω σ' αυτά.

Κλείτωρ είπε...

σε γενικές γραμμές είναι μια καλή αρχή για όσους ψάχνονται