Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2007

Εκτεταμένη Αρχαιοκαπηλία σε Αρχαίο Νεκροταφείο στον Όλυμπο

Ανακάλυψα την είδηση στο ιστολόγιο AFAIA, το οποίο παραπέμπει σε αντίστοιχο άρθρο του Έθνους της 28ης Σεπτεμβρίου 2007.

Οι αρχαιοκάπηλοι σήκωσαν ολόκληρο αρχαίο νεκροταφείο, πιθανόν της Μυκηναϊκής εποχής. Παράξενο φαίνεται οτι άφησαν λίγα απομεινάρια, με αποτέλεσμα να γίνει γνωστή και καταφανής η λεηλασία - σκύλευση του συγκεκριμένου χώρου. Εντυπωσιακό είναι και το γεγονός οτι, μετά απ' όλα αυτά τοποθετήθηκε στο σημείο μία πινακίδα που γράφει «Ιερός Ναός Αγίου Αθανασίου».

Παραθέτω το άρθρο αμέσως παρακάτω:

Λεηλάτησαν ολόκληρο αρχαίο νεκροταφείο

ΡΕΠΟΡΤΑΖ:
ΜΑΡΙΑ ΡΙΤΖΑΛΕΟΥ

Τρελό «πάρτι» δίχως όρια έστησαν αρχαιοκάπηλοι στον Ολυμπο. Αγνωστοι εντόπισαν ένα αρχαίο νεκροταφείο πιθανόν της Μυκηναϊκής Εποχής σε υψόμετρο περίπου 265 μέτρων, στη θέση Τζέρτζιανη, έξω από τους Παλιούς Πόρους Πιερίας και το λεηλάτησαν.

Πολλά ερωτηματικά δημιουργεί το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος χώρος είχε επιλεγεί για την ανέγερση... ναού...


Οι αρχαιολόγοι της ΚΖ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, που ειδοποιημένοι από το δασαρχείο έσπευσαν στην περιοχή, έμειναν έκπληκτοι από το μέγεθος της καταστροφής, αφού οι δράστες σήκωσαν ολόκληρους πλινθοπερίβλητους τάφους και εξαφάνισαν αγγεία και άλλα κτερίσματα.


«Είναι πολλές οι λεηλασίες που γίνονται σε αρχαιολογικούς χώρους του Ολύμπου, αλλά αυτό στη θέση Τζέρτζιανη ξεπερνά κάθε όριο. Τεράστια σκαπτικά μηχανήματα σήκωσαν ολόκληρους τάφους, άφησαν μόνο 3-4 κομμένους και μερικά οστά», είπε στο «Εθνος», συγκλονισμένη από την εικόνα που αντίκρισε, η προϊσταμένη της ΚΖ ΕΠΚΑ, Εφη Πουλάκη - Παντερμαλή.

«Σήκωσαν τα πάντα»

Σύμφωνα με τα όσα μας είπε η κ. Παντερμαλή, δεν μπορεί κανείς να πει με βεβαιότητα τι υπήρχε στο σημείο, αφού τα μηχανήματα σήκωσαν τα πάντα. Σίγουρα όμως έπεσαν πάνω σε ένα αρχαίο νεκροταφείο, το οποίο και σύλησαν.

«Δεν ξέρουμε σε ποια εποχή χρονολογείται, υποθέτουμε όμως ότι είναι της Μυκηναϊκής περιόδου (1300-1100 π.Χ.), επειδή οι τάφοι μοιάζουν με ανάλογους που βρέθηκαν πιο πάνω στον Αγιο Δημήτριο Ολύμπου», είπε και συμπλήρωσε ότι «πρόκειται για απίστευτης έκτασης αρχαιοκαπηλία».

Η λεηλασία του χώρου έγινε την εβδομάδα πριν από τις εκλογές, από ομάδα αγνώστων δραστών που πιθανόν ξεκίνησαν για κάτι άλλο εκμεταλλευόμενοι και το χαλαρό κλίμα των ημερών και έπεσαν πάνω στα αρχαία.

Οπως εξήγησε ο δήμαρχος Ανατολικού Ολύμπου, Αστέριος Χονδρόπουλος, πριν από καιρό ένας καθηγητής αγγλικών από τους Νέους Πόρους Πιερίας είχε ζητήσει με αίτησή του να αναγείρει εκκλησία και λαογραφικό κέντρο στη θέση Τζέρτζιανη, όπου στα βυζαντινά χρόνια υπήρχε ένας ναός.

Μάλιστα μετά την... επιδρομή των αρχαιοκάπηλων στο σημείο τοποθετήθηκε μία πινακίδα που γράφει «Ιερός Ναός Αγίου Αθανασίου», γεγονός που προκαλεί πολλά ερωτηματικά.

«Η αίτηση του πολίτη στάλθηκε στο δήμο και στην 9η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων στη Θεσσαλονίκη, αλλά ποτέ δεν εγκρίθηκε. Εν τω μεταξύ, ο καθηγητής πέθανε και πιστεύαμε ότι το θέμα σταμάτησε. Δεν γνωρίζουμε τι συνέβη, η αστυνομία κάνει έρευνες για να βρει τους δράστες που έκαναν μια πολύ μεγάλη ζημιά», μας είπε ο κ. Χονδρόπουλος.

Την αυτοψία στον λεηλατημένο αρχαιολογικό χώρο έκανε η αρχαιολόγος Σοφία Κουλίδου και την ολοκλήρωσε μαζί με την ανασκαφή η Ευτέρπη Παπαδοπούλου.

Εκκληση

Και οι δύο δήλωσαν ότι η καταστροφή του αρχαίου νεκροταφείου είναι σχεδόν ολοκληρωτική, αφού έμειναν ελάχιστοι τάφοι κι αυτοί σπασμένοι.

«Πρέπει να ήταν μεγάλο νεκροταφείο με πολλούς τάφους, αλλά δυστυχώς δεν έμεινε τίποτα», μας είπε η κ. Παπαδοπούλου.

Η δημοτική αρχή του Ανατολικού Ολύμπου κάνει έκκληση σε όποιον γνωρίζει κάτι ή είδε ύποπτες κινήσεις τις τελευταίες μέρες στη θέση Τζέρτζιανη να ενημερώσει το πλησιέστερο αστυνομικό τμήμα.

«Πρέπει να βρεθούν οι ένοχοι και να επιστραφούν οι πολύτιμοι αρχαιολογικοί θησαυροί. Οποιοι κινήθηκαν στο να χτίσουν εκκλησία οφείλουν να γνωρίζουν ότι δεν έχουν άδεια και δεν μπορούν να βάζουν τις μπουλντόζες αυθαίρετα όπου θέλουν.

Η οργανωμένη πολιτεία ξέρει και να βοηθά τους πολίτες, αλλά και να τους τιμωρεί ότι δρουν εκτός νόμου», δήλωσε ο δημοτικός σύμβουλος, Μιχάλης Χατζής.

Από την πλευρά της η κ. Παντερμαλή συνέστησε στους ντόπιους να αναλάβουν τη φύλαξη του αρχαιολογικού χώρου και όλων των άλλων στην περιοχή για να τους προστατεύσουν από τις άγριες και πολλές φορές χωρίς όρια διαθέσεις των αρχαιοκάπηλων.


ΕΘΝΟΣ 28-9-2007

6 σχόλια:

ΠΡΕΖΑ TV είπε...

Ναι...ολα στο προγραμμα ειναι...Οταν το ιδιο το κρατος δεν προστατευει την ιδια την ιστορια της πατριδας του,τι να λεμε τωρα...

ο δείμος του πολίτη είπε...

Το έμαθα εχθές στις ειδήσεις και εκνευρίστηκα πολύ πάντως. Εϊναι λυπηρό μια και κάποιοι μιλάνε για τέλη νεολιθικής και αρχές χάλκινης εποχής (δηλαδή στο σκοτεινό μεταίχμιο).

KitsosMitsos είπε...

Η εκκλησία παντού. Στους όρους του σκοταδισμού. Τι να πει κανείς...

ENDYMION είπε...

Εδώ πρόκειται για στρατιωτική επιχείρηση. Μου θυμίζει Ιράκ.

Κλείτωρ είπε...

φυσικά είναι στρατιωτική επιχείρηση. Μου έχει τύχει να τραβήξουν περίστροφο τα τσιράκια ενός μεγάλου πολιτικού προσώπου που τα βρήκα να σηκώνουν ένα αρχαίο σήμα κάπου στην ορεινή Αρκαδία. Γύρισα στο χωριό και επιστρέψαμε οι χωριανοί με τα δίκαννα για να ξεκουμπιστούν. Φυσικά έγινε και καταγγελία η οποία όμως θάφτηκε κυριολεκτικά.

Ερινύα είπε...

Πολύ σωστή η παρατήρηση περί ομοιότητας με στρατιωτική επιχείρηση.
Εκσκαφείς, μπουλντόζες, νταλίκες και ποιός ξέρει τι άλλα μέσα χρησιμοποιήθηκαν, οπότε δεν μπορώ να το θεωρήσω τυχαίο, οτι αφέθηκαν αυτά τα "άχρηστα" απομεινάρια, που, προφανώς, οι αρχαιοκάπηλοι είχαν τη δυνατότητα να τα "σηκώσουν" μαζί με τα άλλα. Εξ άλλου, ήταν κι αυτά οστά χιλιετιών.

Όπως σχολίασα και στο ιστολόγιο οίκος αντοχής,

Τα απομεινάρια μοιάζουν να δηλώνουν: "Ρε κορόϊδα, πάλι κάναμε πλιάτσικο στους τάφους των προγόνων σας - αν είναι και πρόγονοί σας - και σας αφήνουμε και λίγα παλιοκόκαλα για να το νιώσετε καλά τι σας κάναμε, μην σας ξεφύγει και δεν το πάρετε χαμπάρι. Άντε, και εδώ θα χτίσουμε άλλη μια χριστιανική εκκλησία για να σας γελοιοποιήσουμε ακόμα περισσότερο, ξεφτιλισμένοι τάχα μου απόγονοι σπουδαίων προγόνων!"

Κάπως έτσι διάβασα την είδηση και πιστεύω πως τα ίδια αισθάνονται και άλλοι όταν την διαβάζουν.

Πέρα και εκτός από την οικονομική πλευρά της, η αρχαιοκαπηλία έχει ως αποτέλεσμα και ίσως αποσκοπεί και στην αρπαγή-εξαφάνιση της ιστορικής μνήμης ενός έθνους.