Παρασκευή 7 Μαρτίου 2008

Το Ηλεκτρονικό Δίκτυο του Κοινοβουλίου και η Υπόθεση -Αφορμή Απόπειρας Διαδικτυακής Φίμωσης- του PRESS-GR

Ακούστηκε στα τηλεοπτικά κανάλια, αλλά δεν έγινε όση κουβέντα ήταν λογικά αναμενόμενη πάνω στο θέμα αυτής της είδησης.
Πρόκειται για άλλη μια είδηση που, απλά, πρέπει να υποθέσουμε οτι θα περάσει στην αφάνεια και τη λήθη, όπως πολλές άλλες;

Μετά από μικρή αναζήτηση ανακάλυψα την είδηση στην Καθημερινή της 29ης Φεβρουαρίου:


Ακαρπες οι έρευνες για τον blogger

Ακαρπες αποδεικνύονται οι έρευνες για τον «μπλόγκερ» της Βουλής που χρησιμοποίησε, κατά τις διωκτικές αρχές, το δίκτυο του Κοινοβουλίου για να στείλει συκοφαντικό δημοσίευμα στο press-gr τον Απρίλιο του 2007. Στο κενό έπεσαν χθες και οι έλεγχοι που πραγματοποιήθηκαν σε δύο ακόμη σημεία από όπου αναρτούντο μηνύματα στο blog. Πρόκειται για δύο internet cafe, το ένα στη Λεωφ. Συγγρού πλησίον των γραφείων της εφημερίδας «Επενδυτής» και το άλλο στην πλατεία Συντάγματος, δίπλα στο υπουργείο Οικονομίας.

Σε ό,τι αφορά τη βαρύτατη καταγγελία για εμπλοκή των κοινοβουλευτικών συντακτών, σύμφωνα με την απάντηση του γεν. γραμματέα της Βουλής κ. Νικ. Στεφάνου προς τον 5ο τακτικό ανακριτή κ. Ι. Παπαϊωάννου, ταυτοποίηση του προσώπου μέσω απλώς της διεύθυνσης ΙP (Internet protocol) που είχαν οι διωκτικές αρχές, δεν μπορεί να υπάρξει από το σύστημα της Βουλής. Ωστόσο από την ίδια την ανακοίνωση του κ. Στεφάνου προκύπτει πέραν της τεχνικής αδυναμίας και η «πολιτική άρνηση» υιοθέτησης μέσων ελέγχου του ηλεκτρονικού δικτύου του Κοινοβουλίου. «Λόγω του θεσμικού χαρακτήρα της Βουλής και των χρηστών του δικτύου της εντός και εκτός Κοινοβουλίου (βουλευτές, κοινοβουλευτικοί συντάκτες, κόμματα κλπ) από τη δεκαετία του '90 και από όλες τις διοικήσεις της Βουλής, δεν υπάρχουν διαδικασίες και μέσα καταγραφής και ελέγχου μέχρι φυσικού προσώπου», σημειώνεται χαρακτηριστικά. Οπως μάλιστα ανέφερε προς τους δημοσιογράφους ο πρόεδρος της Βουλής κ. Δ. Σιούφας, μετά δέκα ημέρες διαγράφονται όλες οι «κινήσεις» και μετά ένα μήνα όλα τα email των πάντων.

Στην απάντησή του προς τον ανακριτή, ο κ. Στεφάνου σημειώνει, ότι η διεύθυνση IP που αναφέρεται στην εισαγγελική παραγγελία, στην πραγματικότητα αποτελεί μία από τις διαθέσιμες 25 διευθύνσεις-πύλες εξόδου που διαθέτει η Βουλή για το σύνολο των 1500 χρηστών του δικτύου της και ως εκ τούτου δεν μπορεί να εντοπισθεί ο χρήστης.

Στο ερώτημα γιατί δεν γνωστοποιήθηκε από την περασμένη Παρασκευή, όταν για πρώτη φορά ετέθη προφορικώς το αίτημα ελέγχου, η αδυναμία της Βουλής να κρατά στοιχεία απάντησε ο πρώην πρόεδρος κ. Απ. Κακλαμάνης τονίζοντας ότι τότε θα κατηγορείτο η Βουλή για συγκάλυψη. Εκρινε όμως ότι η Βουλή διασύρθηκε από την όλη μεθόδευση, ενώ ο κ. Χρ. Παπουτσής ανέφερε στην Ολομέλεια, ότι τεχνικοί διατείνονται πως υπάρχει δυνατότητα να ταυτοποιηθεί το ύποπτο ίχνος. Χθες ο επικεφαλής της δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος κ. Μαν. Σφακιανάκης είχε συνάντηση με τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Παναγιώτη Πούλιο, προσκομίζοντας τα πρωτόκολλα 22 μηνύσεων και μηνυτήριων αναφορών που εκκρεμούν ενώπιον της Δικαιοσύνης για συκοφαντικές αναφορές στο blog. Στο πλαίσιο της διερεύνησής τους μάλιστα, εφόσον απαιτηθεί, δεν αποκλείεται να ζητηθεί από την Εισαγγελία άρση του ηλεκτρονικού απορρήτου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: