Σάββατο, 22 Μαρτίου 2008

Κύριλλος, Μεθόδιος και η Δήθεν Διάδοση του Ελληνικού Πολιτισμού στους Σλάβους


Εξ αφορμής σχολίων σε προηγούμενες αναρτήσεις, όπου τέθηκαν κάποια ερωτήματα σχετικά με το ιστορικό των "αγίων" Κυρίλλου και Μεθοδίου, και λόγω της δυσκολίας που συνάντησα στην αναζήτηση πραγματικών πηγών (κειμένων της ίδιας περίπου περιόδου κατά την οποία έδρασαν οι δυο αδελφοί), αναδημοσιεύω παρακάτω σχετικό άρθρο του περιοδικού Δαυλός, όπως έχει αναρτηθεί στον δικτυακό τόπο "Μεταφυσικό" (με κάποιες μικρές διορθώσεις, μια που διαθέτω το τεύχος του Δαυλού στον οποίο δημοσιεύτηκε). Το άρθρο ξεκαθαρίζει κάπως το θολό τοπίο μπροστά στο οποίο βρίσκεται κάποιος, όταν αρχίσει να αναζητά έγκυρες πληροφορίες για τους "αγίους" Κύριλλο και Μεθόδιο, για τους οποίους η ελληνορθόδοξη προπαγάνδα διαδίδει οτι ήταν Έλληνες, και οτι μετέφεραν τα "φώτα" του χριστιανισμού στους Σλάβους, κατασκευάζοντας το λεγόμενο "Κυριλλικό" αλφάβητο, το οποίο, υποτίθεται οτι, είναι μια παραλλαγή του Ελληνικού αλφαβήτου. Παρότι υπάρχουν περισσότερα, όπως έχω διαπιστώσει από την αναζήτηση που έκανα, το άρθρο του Δαυλού είναι μια καλή αρχή για το ξεκαθάρισμα του τοπίου:


ΚΥΡΙΛΛΟΣ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΙΟΣ:
Η ΠΑΡΑΧΑΡΑΞΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΑΛΦΑΒΗΤΟΥ


Προπαγανδίζεται ως ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα του Βυζαντίου η δήθεν διάδοση του Ελληνικού Πολιτισμού στους Σλάβους χάρη στις ενέργειες δύο μοναχών, του Κυρίλλου και του Μεθοδίου, οι οποίοι επί πλέον τους έδωσαν το Αλφάβητο. Αλλά, εάν σκοπός των Βυζαντινών ήταν να μεταδώσουν τον Ελληνικό Πολιτισμό στους Σλάβους, θα τους έδιναν το ήδη υπάρχον Ελληνικό Αλφάβητο και θα τους μετέφραζαν αρχαία ελληνικά έργα (π.χ. τα Ομηρικά Έπη, τραγωδίες κ.λ.π.).
Ο σκοπός της πολιτικοθρησκευτικής βυζαντινής εξουσίας όμως δεν ήταν πολιτιστικός, αλλά ο εκχριστιανισμός των Σλάβων, για την επίτευξη του οποίου χρησιμοποίησαν διάφορα μέσα. Ένα από αυτά ήταν η διάδοση της Αγίας Γραφής, προκειμένου δε να την πραγματοποιήσουν ευκολότερα, επινόησαν ένα νέο, αυθαίρετο αλφάβητο, το λεγόμενο κυριλλικό.

Ο Κύριλλος (827-869) και ο Μεθόδιος (815-885) γεννήθηκαν στη Θεσσαλονίκη. Κύριες πηγές για τη ζωή τους αποτελούν τα -γραμμένα στα Σλαβικά- έργα: "Ο Βίος του Κωνσταντίνου" και "Ο Βίος του Μεθοδίου". (Κωνσταντίνος ήταν το αρχικό όνομα του Κυρίλλου· σε Κύριλλο μετονομάστηκε λίγο προτού πεθάνει). Πατέρας τους ήταν ένας βυζαντινός αξιωματούχος αγνώστου εθνικότητας. Υπάρχει διχογνωμία σχετικά με την καταγωγή τους. Ορισμένοι ιστορικοί εικάζουν ότι ήταν Έλληνες κι άλλοι ότι ήταν Σλάβοι (από την πλευρά της μητέρας τους).
Για την ελληνική τους καταγωγή δεν υπάρχει άλλη ένδειξη, εκτός του ότι γεννήθηκαν στη Θεσσαλονίκη, στην οποία όμως τότε ζούσαν πολλές εθνότητες. Προς την υπόθεση ότι, η καταγωγή τους ήταν σλαβική συνηγορεί η άριστη γνώση των σλαβικών διαλέκτων που είχαν κι οι δύο, που εύκολα μπορεί να εξηγηθεί, αν υποθέσουμε ότι η Σλαβική αποτελούσε τη μητρική τους γλώσσα. Εκτός όμως από τη Σλαβική, είχαν και τέλεια γνώση της Βίβλου και της Εβραϊκής γλώσσας, αρκετά σύμβολα της οποίας χρησιμοποίησαν στο αλφάβητο που κατασκεύασαν.
Περισσότερο πιθανός φαίνεται ο ισχυρισμός λοιπόν ότι, ο Κύριλλος κι ο Μεθόδιος ήταν Σλάβοι, γεννηθέντες στη Θεσσαλονίκη, παρά Έλληνες. Η φυλετική τους καταγωγή δεν έχει μεγάλη σημασία όμως, δεδομένου ότι έδρασαν ως χριστιανοί, υπήκοοι και υπάλληλοι του Βυζαντινού κράτους.

Οι δύο αδελφοί έχασαν νωρίς τον πατέρα τους, οπότε την κηδεμονία και την ανατροφή τους ανέλαβε κάποιος ονόματι Θεόκτιστος. Ο Κύριλλος πήγε για σπουδές στη μονή Πολυχρονίου στην Κωνσταντινούπολη, ενώ ο Μεθόδιος υπηρετούσε κατέχοντας διάφορα διοικητικά αξιώματα. Το Βυζαντινό κράτος τους ανέθεσε διάφορες πρεσβευτικές αποστολές, αλλά οι πολιτικές εξελίξεις στην Κωνσταντινούπολη κι η πολιτική δολοφονία του Θεόκτιστου έφεραν τους δύο αδελφούς σε δυσμένεια. Έτσι κατέφυγαν ως μοναχοί σε μοναστήρι της Βιθυνίας. Μετά την εκλογή στον πατριαρχικό θρόνο του πατριάρχη Φωτίου επέστρεψαν στην Κωνσταντινούπολη και συνέχισαν τις αποστολές τους. Αργότερα ο Μεθόδιος έγινε ηγούμενος στη μονή Πολυχρονίου.


Η διεθνής συγκυρία στην Αν. Ευρώπη

Μετά τη συνθήκη του Βερντέν (843) η Σαξονία, η Σουαβία και η Βαυαρία ανήκαν στο κράτος του Λουδοβίκου του Γερμανικού, που επέβαλε την επικυριαρχία του στους Σλάβους των γειτονικών περιοχών. Ο ηγεμόνας των Σλάβων της Μεγάλης Μοραβίας (στη σημερινή Τσεχία), Ροστισλάβος, αφού επέκτεινε το κράτος τους ως τον Τισσό ποταμό, έσπασε το 850 κάθε μορφή εξάρτησης από το φραγκικό κράτος.

Η δυναμική αντίδραση του Λουδοβίκου δεν άλλαξε την κατάσταση, γιατί στις πολεμικές συγκρούσεις με το Ροστισλάβο οι Φράγκοι ηττήθηκαν. Η επέκταση των Μοραβών ως τον Τισσό ποταμό τους έφερε σε γειτονία με τους Βουλγάρους. Προκειμένου να εξουδετερώσει τον Μοραβικό κίνδυνο, ο ηγεμόνας της Βουλγαρίας Βόγορις ήλθε σε συνεννοήσεις με τους Φράγκους, οι οποίες κατέληξαν το 863 σε συμμαχία.

Η συμμαχία των γειτόνων Βουλγάρων με το αντίπαλο Φραγκικό κράτος αποτελούσε για τους Μοραβούς ένα θανάσιμο κλοιό. Έτσι ο Ροστισλάβος, που ήταν ικανότατος πολιτικός, αναγκάσθηκε να αναζητήσει στη Βυζαντινή αυτοκρατορία μια αντίρροπη δύναμη κι ένα στήριγμα. Για το λόγο αυτό έστειλε πρεσβεία στην Κωνσταντινούπολη και ζήτησε την αποστολή βυζαντινών επισκόπων, για να διδάξουν τη χριστιανική θρησκεία στη γλώσσα του λαού του.
Ο αυτοκράτορας Μιχαήλ Γ΄ και ο πατριάρχης Φώτιος διείδαν τα μεγάλα πολιτικά κι εκκλησιαστικά οφέλη που παρουσίαζε για το Βυζάντιο αυτή η πρόταση. Έδινε τη δυνατότητα στην αυτοκρατορία να επεκτείνει την επιρροή της σε λαούς της κεντρικής Ευρώπης και παράλληλα να ασκήσει πίεση στο βουλγαρικό κράτος, που βρισκόταν ανάμεσά τους.
Ο αυτοκράτορας ανέθεσε στον Κύριλλο και στο Μεθόδιο την αποστολή του εκχριστιανισμού της Μοραβίας. Προτού αναχωρήσουν, ο Κύριλλος δημιούργησε ένα νέο αλφάβητο, στο οποίο μετέφρασε με τη βοήθεια του αδελφού του την Αγία Γραφή και διάφορα άλλα χριστιανικού περιεχομένου βιβλία.


Ο βίαιος εκχριστιανισμός του Σλαβικού λαού με τη μετάφραση της Αγία Γραφής στο επινοηθέν Κυριλλικό αλφάβητο θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα του Βυζαντινού "πολιτισμού". Στην τοιχογραφία (ια΄ αι.) από τον άγιο Κλήμεντα της Ρώμης εικονίζονται ο Κύριλλος κι ο Μεθόδιος γονυπετείς μπροστά στο Χριστό περιστοιχιζόμενοι από δύο αγγέλους.


Οι βυζαντινοί ιεραπόστολοι έγιναν δεκτοί με μεγάλες τιμές από τον ηγεμόνα Ραστισλάβο (863). Φυσικά, ο εκχριστιανισμός του λαού δεν έγινε αμέσως. Χρειάσθηκαν πολλά χρόνια. Πρώτα εκχριστιανίσθηκαν οι φεουδάρχες, που είχαν άμεσο συμφέρον από τη θρησκευτική αλλαγή, ενώ οι αγροτικές μάζες επειδή συνέχιζαν να επιμένουν στην παλαιά πολυθεϊστική τους λατρεία υπέστησαν -τις συνήθεις χριστιανικές πρακτικές επιβολής- διώξεις και βίαια βαπτίσματα.
Μετά το θάνατο του Κυρίλλου ο Μεθόδιος ανακηρύχτηκε αρχιεπίσκοπος, με δικαιοδοσία που εκτεινόταν στη Μοραβία και στην Παννονία και συνέχισε την αποστολή του.
Μετά την υλοποίηση της Βυζαντινο-Μοραβικής συμμαχίας, στη δύσκολη θέση που είχε περιέλθει ο Ραστισλάβος περιέπεσε τώρα ο ηγεμόνας των Βουλγάρων Βόγορις, που αναγκάσθηκε με τη σειρά του να δεχθεί το χριστιανισμό, προκειμένου να εξασφαλίσει την εύνοια του Βυζαντίου. Τον εκχριστιανισμό των Βουλγάρων ανέλαβαν μαθητές των δύο αδελφών.


Ούτε ένα ελληνικό έργο

Ποτέ οι δύο μοναχοί δεν μετέφρασαν κάτι στα Σλαβικά από την Αρχαία Ελληνική Γραμματεία. Αν ήταν φορείς του Ελληνικού Πολιτισμού -όπως προπαγανδίζεται-, τον οποίο ήθελαν να μεταδώσουν στους Σλάβους, θα μπορούσαν να μετέφραζαν Πλάτωνα ή Αριστοτέλη για παράδειγμα, ώστε να τους μυήσουν και στην Ελληνική Φιλοσοφία.
Η χριστιανική προπαγάνδα υποστηρίζει, πως στα μοναστήρια διασώθηκαν δήθεν τα αρχαία μας κείμενα, λόγω της αγάπης των μοναχών για αυτά. Αφού λοιπόν οι μοναχοί είχαν πρόσβαση σε αρχαία Ελληνικά κείμενα, κι αφού είχαν αποστολή να διαδώσουν στους Σλάβους τον Ελληνικό Πολιτισμό, γιατί δεν τους μετέφρασαν ούτε ένα Ελληνικό κείμενο;
Όλα τα έργα που μετέφρασαν στα Σλαβικά οι Κύριλλος και Μεθόδιος ήταν χριστιανικά, όπως:

 • Ολόκληρη η Αγία Γραφή
 • Το Βυζαντινό "Ευαγγελιστάριο", που περιλάμβανε τις προοριζόμενες για λειτουργική χρήση περικοπές των Ευαγγελίων.
 • Το "Ωρολόγιον" με όλη την ακολουθία και συναξάρια.
 • Το βιβλίο "Ο λόγος περί αληθούς πίστεως".
 • Το "Εγκώμιον" στον Άγιο Γρηγόριο το Θεολόγο.
 • Ο "Κανών" προς τιμήν του Αγίου Δημητρίου.
 • Η "Αγίων ανδρών Βίβλος" με αποφθέγματα των Πατέρων της Εκκλησίας.
 • Ο "Νομοκάνων" του Ιωάννου του Σχολαστικού.


Όσον αφορά στο αλφάβητο (το οποίο αργότερα διαδόθηκε και στους Ρώσους, τους Βούλγαρους, τους Σέρβους, τους Ουκρανούς και τους Λευκορώσους) οι μελετητές διαφωνούν εάν το αλφάβητο που δημιούργησε ο Κύριλλος είναι το ονομαζόμενο Γλαγολιτικό ή το Κυριλλικό, ή ακόμη εάν το Κυριλλικό το δημιούργησε ο Κύριλλος ή ο μαθητής του, Κλήμης, βάσει του Γλαγολοτικού.
Το ερώτημα που τίθεται είναι, γιατί ο Κύριλλος δεν τους έδωσε το Ελληνικό αλφάβητο, έτσι όπως ακριβώς ήταν; Το επιχείρημα, ότι ορισμένοι φθόγγοι της σλαβικής γλώσσας δεν μπορούν να αποδοθούν με το Ελληνικό αλφάβητο, δεν ευσταθεί, γιατί με το αλφάβητό μας μπορεί εύκολα και τέλεια να αποδοθεί κάθε φθόγγος. Ακόμη κι έτσι αν ήταν όμως, θα μπορούσε να κρατούσε το Ελληνικό αλφάβητο και να του πρόσθετε επί πλέον δύο - τρία ακόμη σύμβολα για τους δύσκολα προφερόμενους φθόγγους. Αντί αυτού, προτίμησε να κατασκευάσει ένα νέο αυθαίρετο αλφάβητο με ελληνικά, λατινικά (χαλκιδικά) και εβραϊκά σύμβολα και παραλλαγές τους.

Μόνο δέκα από τα γράμματα του Κυριλλικού αλφαβήτου (Α, Β, Ε, Κ, Μ, Ο, Π, Τ, Φ και Χ) προέρχονται από το Ελληνικό αλφάβητο κι έχουν την αρχική ελληνική τους προφορά. Όλα τα υπόλοιπα προέρχονται:

 • Από το λατινικό αλφάβητο (π.χ. το C).
 • Από τα εβραϊκά σύμφωνα.
 • Από το Ελληνικό αλφάβητο με αλλαγμένη την προφορά (π.χ. το Η προφέρεται Ν) ή αποτελούν παραλλαγές του Ελληνικού και του Λατινικού αλφαβήτων και των εβραϊκών συμφώνων.

Ο Βούλγαρος ηγεμόνας Βόγορις ύστερα από αποτυχία διαπραγματεύσεων με την παπική εκκλησία διέβλεψε τα πολιτικά πλεονεκτήματα, που θα του έδινε η προσέγγιση στο Βυζάντιο, και το έτος 864 δέχτηκε το βάπτισμα από ορθόδοξο ιερέα, ο οποίος στάλθηκε για το σκοπό αυτό στην Βουλγαρία, πήρε δε το χριστιανικό (εβραϊκό) όνομα Μιχαήλ, δηλαδή το όνομα του αναδόχου του (εβραϊκής καταγωγής) αυτοκράτορα Μιχαήλ Γ΄. Στην εικόνα: μικρογραφία από το σλαυονικό χειρόγραφο της χρονογραφίας του Κ. Μανασσή, εμπνευσμένης από το βάπτισμα του Βογόριδος-Μιχαήλ. (Ρώμη, Βατικανική Βιβλιοθήκη· πηγή: Ιστορία του Ελληνικού Έθνους, "Εκδοτική Αθηνών".)


Οι Έλληνες ποτέ δεν οργάνωναν ιεραποστολές για την επιβολή της θρησκείας τους σε άλλους λαούς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η ανεκτικότητα και ο σεβασμός που έδειξε ο Μ. Αλέξανδρος στις θεότητες, που λάτρευαν οι άλλοι λαοί. Πόσο μάλλον για το χριστιανισμό, μια ξένη εξ ανατολών θρησκεία, η οποία επιβλήθηκε στους Έλληνες δια της βίας· όταν τον θ΄ αιώνα εκχριστιανίζονταν επίσης βίαια οι σλαβικοί λαοί, είναι αμφίβολο εάν στην Ελλάδα είχε ήδη επικρατήσει ο χριστιανισμός πλήρως.
Οι ιεραποστολικές ενέργειες επομένως των Κυρίλλου και Μεθοδίου ουδεμία σχέση είχαν με τον Ελληνικό Πολιτισμό. Στοιχεία του Ελληνικού Πολιτισμού δεν υπήρξαν ποτέ η Αγία Γραφή, τα συναξάρια, τα πατερικά κι όλα τα άλλα χριστιανικά κείμενα, που μεταφράστηκαν στα Σλαβικά και τα οποία αποπνέουν εξ άλλου έντονο ανθελληνισμό.

Επομένως, ένα επί πλέον δείγμα της ανθελληνικής πολιτικής της πολιτικοθρησκευτικής βυζαντινής εξουσίας και των οργάνων της, Κυρίλλου και Μεθοδίου, αποτελεί η μη παροχή του Ελληνικού αλφαβήτου στους σλαβικούς λαούς.
Σκεφθείτε, πόσο αναβαθμισμένη θα ήταν η θέση της Ελλάδας σήμερα, εάν τα εκατομμύρια των ανατολικοευρωπαϊκών λαών χρησιμοποιούσαν το Ελληνικό αντί του Κυριλλικού αλφαβήτου.

Λάζαρης Ιωάννης

[Σημείωση: Το παρόν άρθρο δημοσιεύθηκε αρχικά στο περιοδικό "ΔΑΥΛΟΣ", στο τεύχος 293, Ιουλ. - Αυγ. 2006. Αποτελεί μέρος του αφιερώματος: "ΒΥΖΑΝΤΙΟ: Η ιδεολογική ταφόπλακα του Ελληνισμού"]


Ας δώσω τώρα και μια γεύση από τα περισσότερα που ανέφερα στην αρχή αυτής της ανάρτησης: Στο άρθρο "Κύριλλος και Μεθόδιος" της εγκυκλοπαίδειας "Πάπυρος Λαρούς Μπριτάνικα" δεν τίθεται καθόλου σε αμφισβήτηση η ταύτιση του Κυριλλικού με το Γλαγολιτικό αλφάβητο:

Η επινόηση όλων των αναγκαίων γραμμάτων για την απόδοση των φθογγικών ιδιαιτεροτήτων της Σαλαβικής γλώσσας θεμελιώθηκε στη οξυκόρυφη μεγαλογράμματη ελληνική γραφή, η οποία συμπληρώθηκε με επιλογή γραμμάτων από το εβραϊκό ή και το γεωργιανό αλφάβητο. Το νέο αλφάβητο ονομάστηκε γλαγολιτικό (glagol=λόγος) και κάλυπτε με εξαιρετική πιστότητα την απόδοση των φθόγγων της σλαβικής γλώσσας, παρά την πολυπλοκότητα της γραφής και τον μεγάλο αριθμό των γραμμάτων

Αυτά μας λέει ο συγγραφέας του άρθρου της εγκυκλοπαίδειας Πάπυρος Λαρούς Μπριτάνικα. Αναζήτησα στην ίδια εγκυκλοπαίδεια το λήμμα "Γλαγολιτικό αλφάβητο", αλλά δεν υπάρχει. Έτσι έριξα μια ματια και στην Βικιπαίδεια, όπου αναφέρεται οτι:

Οι Θεσσαλονικείς αδελφοί Ισαπόστολοι Κύριλλος και Μεθόδιος, με την επινόηση του γλαγολιτικού (κυριλλικού) αλφαβήτου έγιναν αίτιοι της απαρχής της ευρύτερης σλαβικής γραμματείας και του εκχριστιανισμού των Σλάβων.

Βρέθηκα προ εκπλήξεως, όταν επισκέφτηκα την Αγγλική Wikipedia, όπου συνήθως υπάρχει μεγαλύτερος πλούτος πληροφοριών. Ανάμεσα στα πολλά, υπάρχει και μια φωτογραφία αρχαιολογικού ευρήματος (πρόκειται για μια ανάγλυφη πλάκα με κείμενο χαραγμένο στην γλαγολιτική, δηλαδή την Κυριλλική γραφή):


Η περιγραφή της εικόνας μας πληροφορεί πως πρόκειται για το αρχαιότερο τεκμήριο γλαγολιτικής γραφής. Μπορεί κανείς να διαπιστώσει μόνος του την σχέση των συμβόλων με το Ελληνικό αλφάβητο: Καμία σχέση!

Στο άρθρο "Glagolitic alphabet" της Wikipedia με θέμα το Γλαγολιτικό Αλφάβητο υπάρχουν και άλλες φωτογραφίες-τεκμήρια κειμένων γραμμένων με χρήση του Κυριλλικού αλφαβήτου. Ιδού μια από αυτές, πιο πρόσφατη από την προηγούμενη:Πρόκειται για σελίδα (10ος-11ος αιώνας), που βρίσκεται στην μονή Ζωγράφου στο Άγιο Όρος. Σύμφωνα τώρα με το άρθρο για την μονή Ζωγράφου της Βικιπαίδειας:

Η Μονή Ζωγράφου βρίσκεται στη νοτιοδυτική πλευρά της Αθωνικής χερσονήσου. Σύμφωνα με την παράδοση, ιδρυτές του θεωρούνται τρεις αδελφοί μοναχοί, οι Μωυσής, Ααρών και Ιωάννης. Τον 13ο αι. κατοικήθηκε από Βούλγαρους μοναχούς. Την ίδια εποχή ενισχύθηκε από τον αυτοκράτορα Μιχαήλ H’ Παλαιολόγο. Στις αρχές του 14ου αι. κάηκε από τους Καταλανούς και ανακαινίστηκε αργότερα από τον αυτοκράτορα Ανδρόνικο τον Παλαιολόγο και τους ηγεμόνες Σερβίας και Μολδοβλαχίας. Το καθολικό του μοναστηριού ξαναχτίστηκε και αγιογραφήθηκε στις αρχές του 19ου αι. Στο μοναστήρι υπάρχουν 14 παρεκκλήσια. Στη βιβλιοθήκη φυλάσσονται χειρόγραφοι κώδικες, 162 στα ελληνικά, 388 στα σλαβικά καθώς και 16.000 τόμοι βιβλίων στις δύο γλώσσες.

Τώρα, πώς καταλήξαμε στο σημερινό "Κυριλλικό" αλφάβητο, του οποίου τα γράμματα φαίνονται στην εικόνα παρακάτω, δεν το έψαξα.


Αλλά σίγουρα δεν έχει και πολλή σχέση με το γνήσιο "Κυριλλικό", το οποίο δεν έχει σχεδόν (ή μάλλον καθόλου) σχέση με το Ελληνικό! Και βέβαια, βλέποντας με τα ίδια μας τα μάτια τι εστί Κυριλλικό αλφάβητο, μπορούμε ασφαλώς να καταλήξουμε σε συμπεράσματα σχετικά με την αξιοπιστία πολλών από αυτά που ακούμε και διαβάζουμε, όπως για παράδειγμα τα λεγόμενα στο άρθρο της Πάπυρος Λαρούς Μπριτάνικα παραπάνω...

Σημείωση: Οι παραπάνω εικόνες εμφανίζονται μεγαλύτερες πατώντας πάνω τους με το ποντίκι (για καλύτερη εξέταση).

Πέμπτη, 20 Μαρτίου 2008

Ο Ανδρέας Αποστολίδης για την Αρχαιοκαπηλία

Ο Ανδρέας Αποστολίδης είναι σκηνοθέτης. Ασχολείται με τα ντοκυμαντέρ έρευνας και επιπλέον συγγράφει βιβλία. Στο τεύχος Μαρτίου 2008 του περιοδικού GEO δημοσιεύεται συνέντευξη του Α. Αποστολίδη με θέμα την αρχαιοκαπηλία και επί πλέον το περιοδικό συνοδεύεται από το αξιόλογο ντοκυμαντέρ "Το Κύκλωμα".

Φωτογραφία αυτού του αρχαιολογικού ευρήματος κοσμεί τη θήκη του ντοκυμαντέρ. Μια από τις σπανιότερες και σημαντικότερες λεηλατημένες αρχαιότητες παγκοσμίως, που έχει ανακτηθεί από την Ιταλική αστυνομία στο Λονδίνο. Το αντικείμενο, ένα μοναδικό, φυσικού μεγέθους, κεφάλι από ελεφαντόδοντο, θεωρείται οτι είναι του Απόλλωνα, Ελληνικού Θεού του ήλιου, και πιθανόν χρονολογείται από τον πέμπτο αιώνα π.Χ. Αλλά θα μπορούσε να είναι ακόμα σημαντικότερο: το ελεφαντόδοντο είναι τέτοιας θαυμάσιας ποιότητας που οι Ιταλοί αρχαιολόγοι, οι οποίοι έχουν εξετάσει το κεφάλι, θεωρούν ότι μπορεί να είχε χαραχτεί από τον Φειδία, έναν από τους μέγιστους των κλασσικών Ελλήνων γλυπτών, των οποίων τα γλυπτά εκόσμησαν τον Παρθενώνα και τον Ναό του Διός στην Ολυμπία. Ο Πλίνιος, ο Παυσανίας και ο Λουκιανός, όλοι ύμνησαν τον Φειδία, αλλά ούτε ένα από τα έργα του δεν έχει σωθεί. Περισσότερα.


Ο Παναγιώτης Λιάκος, Διευθυντής Έκδοσης του GEO γράφει στο EDITORIAL του περιοδικού:

"... αυτό το μήνα το περιοδικό –με κείμενο, εικόνα και ήχο– πραγματοποιεί μια σημαντική παρέμβαση στον πολυσυζητημένο και πολύπαθο χώρο του πολιτισμού. Πρώτα απ’ όλα με τη συνέντευξη του σημαντικού δημιουργού που ακούει στο όνομα Ανδρέας Αποστολίδης. Αυτός, ο ηπίων τόνων άνθρωπος, μιλάει στο GEO για την αρχαιοκαπηλεία, το παράνομο εμπόριο αρχαιοτήτων, την υποκριτική στάση πολλών εξ ημών απέναντι στα απομεινάρια του συλλογικού παρελθόντος και για την κρατική ανοχή στο «ξεπάτωμα» της ιστορικής μας κληρονομιάς. Στη συνέντευξη δεν θα διαβάσετε γενικόλογους αφορισμούς και κατηγορίες στον αέρα. Ο γνωστός σκηνοθέτης μιλάει με ονόματα και επικαλείται απτές αποδείξεις!
Ο Ανδρέας Αποστολίδης είναι ο δημιουργός, ο ερευνητής και σκηνοθέτης του πολυβραβευμένου ντοκιμαντέρ με τίτλο «Το Κύκλωμα», το οποίο πραγματεύεται με υποδειγματικό τρόπο (κι ανατριχιαστικές λεπτομέρειες) το φοβερό μηχανισμό που ξεθεμελιώνει την παγκόσμια ιστορία με δέλεαρ το κέρδος. Παρουσιάζει τη συνενοχή μιας μεγάλης μερίδας του ελληνικού πληθυσμού στην εκποίηση του αρχαίου κάλλους.
Το ντοκιμαντέρ προβλήθηκε στη ΝΕΤ μία εβδομάδα πριν από την εισβολή των διωκτικών αρχών στη Σχοινούσα όπου υπήρχε ένα απέραντο... «showroom» με ελληνικές αρχαιότητες. Δεν είναι υπερβολή να σημειώσουμε ότι η χώρα οφείλει ευγνωμοσύνη στον Ανδρέα Αποστολίδη και σ’ εκείνους τους ελάχιστους που σκέφτονται και δρουν όπως εκείνος και βοήθησαν στο ξεσκέπασμα της υπόθεσης Σάιμς-Μιχαηλίδη. Για τούτη την πολύκροτη υπόθεση θα διαβάσετε πολλά στη συνέντευξη που μας παραχώρησε ο κ. Αποστολίδης αλλά και θα παρακολουθήσετε περισσότερα στο DVD που συνοδεύει το τεύχος."Το ίδιο θέμα με το ντοκυμαντέρ πραγματεύεται και το βιβλίο του Ανδρέα Αποστολίδη "Αρχαιοκαπηλία και εμπόριο αρχαιοτήτων - Μουσεία, έμποροι τέχνης, οίκοι δημοπρασιών, ιδιωτικές συλλογές"

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου:

Τι συμβαίνει στο εμπόριο αρχαιοτήτων μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο; Πως σχηματίζονται οι μεγάλες σύγχρονες ιδιωτικές συλλογές και που βρίσκουν τα μεγάλα μουσεία της Δύσης καινούργια ευρήματα της αρχαίας ελληνικής τέχνης;
Το διεθνές εμπόριο διαθέτει ένα πολύπλοκο αλλά ορατό σύστημα λειτουργίας για το «ξέπλυμα» και τη νομιμοποίηση των λαθρανασκαφών στις χώρες που είναι πλούσιες σε αρχαιότητες. Ο αρχαιολόγος Νήλ Μπρόντι, διευθυντής του Κέντρου Ερευνών Παράνομων Αρχαιοτήτων του Πανεπιστημίου του Καίημπριτζ, υποστηρίζει: «Ανακαλύπτεις διαρκώς να επαναλαμβάνονται τα ίδια ονόματα σε διάφορους συνδυασμούς. Είναι λοιπόν σωστό να αντιμετωπίζει κανείς το χώρο αυτό ως κύκλωμα».
Το Κύκλωμα ήταν και το θέμα του ντοκυμαντέρ του Ανδρέα Αποστολίδη που προβλήθηκε δύο φορές από την ελληνική κρατική τηλεόραση το 2006 και συζητήθηκε διεθνώς.
Ο Ανδρέας Αποστολίδης, με τη διπλή ιδιότητα του σκηνοθέτη ντοκυμαντέρ έρευνας και του συγγραφέα αστυνομικών μυθιστορημάτων, γράφει μια μελέτη για το εμπόριο αρχαιοτήτων, συνδυάζει αποκαλυπτικές προσωπικές αφηγήσεις και ιστορίες, άγνωστα ντοκουμέντα και αρχεία και αναλύει συγκεκριμένες συγκλονιστικές υποθέσεις αρχαιοκαπηλίας σε ένα θέμα που για πρώτη φορά στην Ελλάδα τοποθετείται στο διεθνές του πλαίσιο με βάση τις σύγχρονες νομικές και ηθικές αντιλήψεις για τη σημασία και την αξία της επιστημονικής αρχαιολογικής έρευνας.

Κυριακή, 16 Μαρτίου 2008

Κυριακή της Ορθοδοξίας και Αναθεματισμοί Κατά των Ελλήνων

Στο ιστολόγιο PRESS-GR είχε αναρτηθεί την Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2008 το άρθρο Να παύσουν οι αναθεματισμοί... και λόγω της ημέρας αναδημοσιεύω κείμενο, στο οποίο παραπέμπει με link ο συντάκτης του PRESS-GR. Το κείμενο είχε δημοσιευτεί τον Οκτώβριο του 2002 στον δικτυακό τόπο "Ελληνικός Δρόμος" (Πολιτιστικός Σύλλογος Ελλήνων και Φιλελλήνων Καναδά) και έχει ως εξής:


Κωστής Στεφανόπουλος

Να παύσουν οι αναθεματισμοί κατά του ελληνικού έθνους στις εκκλησίες της Ελλάδας

Μεγίστης ιστορικής-εθνικής σημασίας θέση του ανώτατου άρχοντα του νεότερου Ελληνισμού


Ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος, έκφρασε τη θέση ότι «οι αναθεματισμοί κλπ. κατά των Ελλήνων», που ψάλλονται κάθε χρόνο στις ορθόδοξες εκκλησίες την Κυριακή της Ορθοδοξίας, «πρέπει να παραλείπονται». Η ιστορική-εθνική αυτή τοποθέτηση του κ. Κωστή Στεφανόπουλου αποτελεί την πρώτη και μοναδική αντίδραση της ηγεσίας του Ελληνισμού μετά από 1215 χρόνια, αφ’ ότου η Ζ΄ Οικουμενική Σύνοδος Νικαίας το 787 υπό την προεδρία του οικουμενικού πατριάρχη Ταρασίου διατύπωσε τα κείμενα των αφορισμών αυτών στο «Συνοδικόν» της (= Πρακτικά αποφάσεων) και τα καθιέρωσε ως μέρος της επίσημης ακολουθίας, μαζί με δύο ακόμη υβριστικά κατά του ελληνικού έθνους, που τελείται την Α΄ Κυριακή της Σαρακοστής, στην οποία παραβρίσκονταν κατ’ έθιμο η πολιτική, στρατιωτική και πνευματική ηγεσία του ελληνικού κράτους από της ιδρύσεώς του έως σήμερα.

Το ιστορικό της προεδρικής τοποθέτησης

Το ιστορικό της έκφρασης της ιστορικής αυτής μεταστροφής της ηγεσίας του Ελληνισμού έχει ως εξής: Ο «Δαυλός» δημοσίευσε με ιδιαίτερη προβολή στο τεύχος του Σεπτεμβρίου 2000 και με διαφημιστική καμπάνια στα ΜΜΕ τα κείμενα των επτά αναθεματισμών και των δύο ανθελληνικών τροπαρίων. Ο αναγνώστης του «Δ» στη Γερμανία δρ. Γεώργιος Χατζηθεοδώρου, πολιτικός μηχανικός, υφηγητής στο Πολυτεχνείο του Άαχεν, απέστειλε επιστολή προς τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, στην οποία περιέλαβε τα κείμενα που δημοσιεύθηκαν και χαρακτήριζε «τραγικό το φαινόμενο της σημερινής ελλαδικής εξουσίας με τους τρόπους ελέγχου των απόψεων και σκέψεων των Ρωμιών, Γραικύλων, Ραγιάδων και Γκιαούρηδων».
Ο δρ. Γεώργιος Χατζηθεοδώρου έσπειλε στο «Δ» αντίγραφο της επιστολής του αυτής προς τον πρόεδρο της Δημοκρατίας (την οποία σημειωτέον είχε κοινοποιήσει και στον αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Χριστόδουλο), το πλήρες κείμενο της οποίας έχει ως εξής:


Κύριον
Κωνσταντίνον Στεφανόπουλον
Πρόεδρον της Δημοκρατίας
Προεδρικό Μέγαρο
Αθήναι

Από
Dr – Ing. Georg Chatziteodorou
Privatdozent an der RWTH Aachen
Privat:
40885 Ratingen – Lintorf
Bleibergweg 114
Tel. + Fax 02102/32513
Buro:
40476 Dusseldorf
Golzheimer Str. 129
Tel. + Fax: 0211/514-3432

ΚΟΙΝ.: Αρχιεπίσκοπον Αθηνών
και Πάσης Ελλάδος
Κ. Χριστόδουλον
Αγίας Φιλοθέης 21
105 56 Αθήναι

Κύριε Πρόεδρε,

Στον καθεδρικό ναό Αθηνών παρακολουθήσατε την θεία λειτουργία κατά την Κυριακή της Ορθοδοξίας την 25.03.2002. Επιτρέψατέ μου να ερωτήσω: Δεν υπάρχουν στη χώρα μας πλέον Έλληνες; Μεταμορφώθηκαν όλοι σε Ρωμιούς, Γραικύλους, Ραγιάδες και Γκιαούρηδες, που ανέχονται τα πάντα από τους εξουσιαστές του Ελληνισμού;
Και σ’ αυτή την Κυριακή της Ορθοδοξίας ψάλθηκαν επτά αναθεματισμοί κατά του Ελληνισμού! Παρακαλώ, ας τοποθετηθεί επ’ αυτών και ο λαλίστατος αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Χριστόδουλος:


 1. «Επί τοις φρονούσι και λέγουσι κτιστήν είναι πάσαν φυσικήν δύναμιν και ενέργειαν της τρισυποστάτου θεότητος, ως κτιστήν εκ τούτου πάντως και αυτήν την θείαν ουσίαν αναγκαζομένοις δοξάζειν. Κτιστή γαρ κατά τους Αγίους ενέργεια, κτιστήν δηλώσει και φύσιν, άκτιστον δε χαρακτηρίζει ουσίαν, καντεύθεν ήδη κινδυνεύουσι εις αθεΐαν παντελή περιπίπτειν, και την ελληνικήν μυθολογίαν και τοις την των κτισμάτων λατρείαν, τη καθαρά και αμώμω των χριστιανών πίστει προστριβομένοις, μη ομολογούσι δε κατά τας αγίας θεοπνεύστους θεολογίας και το της Εκκλησίας ευσεβές φρόνημα, άκτιστον είναι πάσαν φυσικήν δύναμιν και ενέργειαν της τρισυποστάτου θεότητος ανάθεμα τρις».

  Δηλαδή, ανάθεμα τρεις φορές στους Ορφέα, Θαλή, Αναξίμανδρο, Αναξιμένη, Πυθαγόρα, Ξενοφάνη, Παρμενίδη, Ζήνωνα, Εμπεδοκλή, Ηράκλειτο, Αναξαγόρα, Δημόκριτο, Σωκράτη, Πλάτωνα κ.ά.

 2. «Τοις τα ελληνικά διεξιούσι μαθήματα, και μη διά παίδευσιν μόνον ταύτα παιδευομένοις, αλλά και ταις δόξαις αυτών ταις ματαίαις επομένοις, και ως αληθέσι πιστεύουσι και ούτως αυταίς ως το βέβαιον εχούσαις εγκειμένοις, ώστε ετέρους ποτέ μεν λάθρα, ποτέ δε φανερώς ενάγειν αυταίς και διδάσκειν ανενδοιάστως ανάθεμα τρις».

 3. «Τοις μετά των άλλων μυθικών πλασμάτων, αφ’ εαυτών και την καθ’ ημάς κλίσιν μεταπλάττουσι, και τας πλατωνικάς ιδέας ως αληθείς δεχομένοις και ως αυθυπόστατον την ύλην παρά των ιδίων μορφούσθαι λέγουσι, και προφανώς διαβάλλουσι το αυτεξούσιον του Δημιουργού, του από του μη όντος εις το είναι παραγαγόντος τα πάντα, και ως ποιητού πάσιν αρχήν και τέλος επιτιθέντος εξουσιαστικώς και δεσποτικώς ανάθεμα τρις».

 4. «Τοις δεχομένοις και παραδιδούσι τα μάταια και ελληνικά ρήματα, ότι τε προϋπαρξίς εστι των ψυχών, και ουκ εκ του μη όντος τα πάντα εγένετο και παρήχθησαν, ότι τέλος εστι της κολάσεως ή αποκατάστασις αύθις της κτίσεως, και των ανθρωπίνων πραγμάτων, και διά των τοιούτων λόγων την βασιλείαν των ουρανών λυομένην πάντως, και παράγουσαν εισάγουσιν, ην αιωνίαν και ακατάλυτον αυτός τε ο Χριστός και Θεός ημών εδίδαξε και παρέδοτο και διά πάσης της Παλαιάς και Νέας Γραφής ημείς παρελάβομεν ότι και η κόλασις ατελεύτητος και η βασιλεία αϊδιος, διά δε των τοιούτων λόγων εαυτούς τε απολλύουσι, και ετέροις αιωνίας καταδίκης προξένους γενομένοις ανάθεμα τρις».

 5. «Τοις ευσεβείν μεν επαγγελλομένοις, τα των Ελλήνων δε δυσσεβή δόγματα τη ορθοδόξω και καθολική εκκλησία περί τε ψυχών ανθρωπίνων, και ουρανού και γης, και των άλλων κτισμάτων αναιδώς ή μάλλον ασεβώς επεισάγουσιν ανάθεμα τρις».

 6. «Τοις την μωράν των έξωθεν (= Ελλήνων) φιλοσόφων λεγομένην σοφίαν προτιμώσι, και τοις καθηγηταίς αυτών επομένοις, και τας τε μετεμψυχώσεις των ανθρωπίνων ψυχών, ή και ομοίως τοις αλόγοις ζώοις ταύτας απόλλυσθαι, και εις το μηδέν χωρείν δεχομένοις και διά τούτο ανάστασιν, και κρίσιν, και την τελευταίαν των βεβιωμένων ανταπόδοσιν αθετούσιν ανάθεμα τρις».

 7. «Τοις λέγουσιν ότι οι των Ελλήνων σοφοί και πρώτοι των αιρεσιαρχών, οι παρά των επτά αγίων και καθολικών συνόδων, και παρά πάντων των εν Ορθοδοξία λαμψάντων πατέρων αναθέματι καθυποβληθέντας, ως αλλότριοι της καθολικής εκκλησίας διά την εν λόγοις αυτών κίβδηλον και ρυπαράν περιουσίαν κρείττονές εισι κατά πολύ, και ενταύθα και εν τη μελλούση κρίσει, και των ευσεβών μεν και ορθοδόξων ανδρών, άλλως δε κατά πάθος ανθρώπινον ή αγνόημα πλημμελησάντων ανάθεμα τρις».

Τα ως άνω αναθέματα καταγράφονται στο «Τριώδιον», τα οποία περιέχονται στο «Συνοδικόν της Αγίας Ζ΄ Οικουμενικής Συνόδου υπέρ της Ορθοδοξίας».
Από την «Παρακλητικήν» λαμβάνεται επίσης ένα τροπάριο και ένας μακαρισμός.


Α) Το τροπάριο:

«Ναούς ειδώλων (= ελληνικούς) καθείλετε αθλούντες, και εαυτούς της Τριάδος θείους ναούς εδομήσασθε, αθλοφόροι κυρίου αγγέλων συνόμιλοι».

Β) Ο μακαρισμός:

«Οι καλάμω του Σταυρού, εκ του βυθού της αγνωσίας τους λαούς αναγαγόντες Απόστολοι, την των Ελλήνων πλάνην απεμειώσατε από της γης, απλανείς σωτήρες γενόμενοι των πιστών, αληθώς όθεν μακαρίζεσθε».

Κύριε Πρόεδρε,

Το ελληνικό έθνος προϋπήρξε ιστορικά και πολιτιστικά του χριστιανισμού. Η σημερινή κρίση της ελληνικής ταυτότητας αντικατοπτρίζεται στην πάλη μεταξύ του Έλληνα και του χριστιανισμού.

Οι εξ Ανατολών ψευτοηθικολόγοι είναι αυτοί, που επέβαλαν διά ροπάλου στους Έλληνας τον ψυχοπνευματικό ακρωτηριασμό και την εξουσιαστική μανία τους. Το φάρμακο αντιστροφής της πορείας είναι η γνώση της ιστορίας.

Ο Ελληνισμός βογγάει κάτω από την ταφόπλακα των 1.700 χρόνων. Είναι τραγικό το φαινόμενο της σημερινής ελλαδικής εξουσίας με τους τρόπους ελέγχου των απόψεων και σκέψεων των Ρωμιών, Γραικύλων, Ραγιάδων και Γκιαούρηδων. Δυστυχώς αυτοί έχασαν την ικανότητα να νιώσουν την αλήθεια, διότι τα μέσα μαζικής αποβλάκωσης ρίχνουν χωρίς διακοπές στην αγορά ιδεών τα νεφελώδη τους προϊόντα.

Η Ορθοδοξία, όπως και οι άλλες ιουδαϊκής προέλευσης θρησκείες, μιλούν για μετά θάνατον ζωή και αφήνουν την παρούσα ζωή σε άθλια χέρια, εδραιώνοντας έτσι την υποδούλωση.

Οποία αθλιότης!!!

Μετά τιμής,

Δρ Χατζηθεοδώρου Γεώργιος
Υφηγητής Πολυτεχνείου Άαχεν Γερμανίας


Η ιστορική απάντηση του προέδρου

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε στον δρα Γ. Χατζηθεοδώρου με τη σύντομη αλλά μεγίστης ιστορικής και εθνικής σημασίας επιστολή, την οποία δημοσιεύουμε:

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Αθήνα, 29 Μαρτίου 2002

Κύριε Χατζηθεοδώρου,

Έλαβα την από 26.3.2002 επιστολήν σας. Οι αναθεματισμοί κλπ. κατά των Ελλήνων εγράφησαν προ αιώνων και θα έπρεπε νυν να παραλείπονται. Η εκκλησία, ως φαίνεται, διστάζει να προβεί σε μεταβολές χάριν της παραδόσεως.


Με χαιρετισμούς

(υπογραφή)
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

Dr.-Ing Georg Chaziteodorou
Privatdozent an der RWTH Aachen
40885 Ratingen – Lintorf
Bleibergweg 114
GERMANY


Εγώ τώρα "δεν τα κατάφερα" να πάω στην εκκλησία σήμερα! Καλά θα ήταν να μας πληροφορήσει κάποιος που ξέρει:
Ακούστηκαν σήμερα οι αναθεματισμοί;

Σημείωση: Έγιναν μικρές διορθώσεις ορθογραφικών λαθών στο κείμενο των αναθεματισμών.

Πέμπτη, 13 Μαρτίου 2008

Ανησυχία για την εν θερμώ νομοθετική ρύθμιση των blogs

Αναμεταδίδω:

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΩΝ

ΟΜΑΔΑ FREEBLOGGERS
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ DIGITALRIGHTS.GR
Ανησυχία για την εν θερμώ νομοθετική ρύθμιση των blogs
Αθήνα, 1 Μαρτίου 2008

Τις τελευταίες ημέρες παρακολουθoύμε με ανησυχία τη διαρροή στον Τύπο, με αφορμή τη γνωστή υπόθεση του blog press-gr, σχεδίων της κυβέρνησης για τη νομοθετική ρύθμιση της έκφρασης στο διαδίκτυο. Οι προθέσεις αυτές, αν ισχύουν με τον τρόπο που δημοσιοποιήθηκαν (συμπυκνώνονται σε έναν πρωτόγνωρο για τα διεθνή δεδομένα περιορισμό τής ανώνυμης/ψευδώνυμης έκφρασης μέσω ιστολογίων), πλήττουν θεμελιακά δικαιώματα κάθε πολίτη, δυνητικού χρήστη του διαδικτύου, παγιωμένα στη συνείδηση της ελληνικής κοινωνίας, αναγνωρισμένα από το Σύνταγμα της Ελλάδας αλλά και από το διεθνές δίκαιο. Οι διαρροές αυτές δεν έχουν μέχρι στιγμής επισήμως επιβαιωθεί, πλην όμως η μη κατηγορηματική διάψευσή τους από την Κυβέρνηση δεν επιτρέπει εφησυχασμό.

Ως Έλληνες πολίτες και bloggers, με διαρκή αγωνία για την ελευθερία της έκφρασης και του Τύπου, στον τόπο μας αλλά και σε όλον τον κόσμο, δηλώνουμε ότι δεν θα ανεχθούμε κανενός είδους ρύθμιση που θα φέρει την Ελλάδα κοντά σε διεθνώς δακτυλοδεικτούμενα μελανά παραδείγματα χωρών που καταπατούν τα ψηφιακά δικαιώματα των πολιτών τους, όπως η Κίνα, η Βιρμανία και η Αίγυπτος. Εξάλλου, υπενθυμίζουμε, εξακολουθεί να εκκρεμεί δικαστικά η υπόθεση blogme.gr, η οποία, ως απόπειρα ποινικοποίησης του απλού υπερ-συνδέσμου (link), μας εκθέτει στην παγκόσμια διαδικτυακή κοινότητα.

Διανύοντας μια εποχή κατά την οποία η ιδιωτικότητα συρρικνώνεται διαρκώς και τα κάθε λογής απόρρητα υποχωρούν σε βάρος των πολιτών, χάριν κρατικών και όχι μόνο σκοπιμοτήτων, και κατά την οποία το άτομο, ως μονάδα, συνθλίβεται από οικονομικά και επικοινωνιακά μεγαθήρια, διατηρούμε την πεποίθηση ότι η διαδικτυακή ανωνυμία ή ψευδωνυμία είναι στοιχειωδώς απαραίτητη εγγύηση για την εξασφάλιση τής ελεύθερης ατομικής έκφρασης, της πληροφοριακής αυτοδιάθεσης και του υγιούς δημόσιου διαλόγου.

Το ισχύον νομικό πλαίσιο επιτρέπει, υπό δικαστικές εγγυήσεις, την ταυτοποίηση ψευδώνυμων ή ανώνυμων χρηστών του διαδικτύου στις περιπτώσεις που τα συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα στην ελεύθερη έκφραση και στην ιδιωτικότητα, σταθμιζόμενα με την ανάγκη προστασίας άλλων σοβαρών έννομων αγαθών, κρίνεται ότι πρέπει να υποχωρήσουν. Το καθεστώς αυτό, σε συνδυασμό με την αυτορρύθμιση των ψηφιακών κοινοτήτων, θεωρούμε ότι είναι επαρκές για την προστασία από έκνομες αντικοινωνικές συμπεριφορές που εκδηλώνονται μέσω του διαδικτύου.

Επισημαίνουμε ότι η νομοθέτηση εν θερμώ και καθ’ υπερβολή εκθέτει τη νομοθετική διαδικασία για έλλειψη νηφαλιότητας, απροσωποληψίας και ρυθμιστικής συνοχής.
Υπενθυμίζουμε ότι η κοινωνία των blogs δεν συνιστά κλειστή κάστα για λίγους, με συγκεκριμένα συμφέροντα, αλλά αποτελεί καθρέφτη όλης της κοινωνίας, ανοιχτό πεδίο έκφρασης για οποιονδήποτε πολίτη.
Συνεπώς,

Καλούμε την κυβέρνηση να δηλώσει σαφώς τις προθέσεις της και να διαψεύσει απερίφραστα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες σχετικά με πρόσθετη νομοθετική ρύθμιση της ελεύθερης έκφρασης στο διαδίκτυο.
Καλούμε το σύνολο των πολιτικών και κοινωνικών φορέων να λάβουν θέση απέναντι στα σχέδια αυτά και να διατρανώσουν την αντίθεσή τους προς οποιαδήποτε νομοθετική πρωτοβουλία στο μέλλον η οποία θα έχει παρόμοια παράλογα χαρακτηριστικά.
Επιφυλασσόμαστε για στενή παρακολούθηση του ζητήματος και για ανάπτυξη κάθε μορφής οργανωμένης δράσης (επικοινωνιακής, νομικής, θεσμικής).

Υπογράφουν οι ιδιοκτήτες των blogs (η πλήρης λίστα υπογραφών ανανεώνεται διαρκώς
εδώ),

http://www.221.gr/
http://www.32bitos.gr/
http://www.69100.blogspot.com/
http://www.aboutconcept.net/
http://abravanel.wordpress.com/
http://access2sea4disabled.blogspot.com/
http://aeisixtir.blogspot.com/
http://afterhourstime.blogspot.com/
http://www.aggelopoulos.com/
http://aigialeia.blog.com/
http://aiolias.blogspot.com/
http://alepou.blogspot.com/
http://alitispress.blogspot.com/
http://alliapopsi-magazine.blogspot.com/
http://amal8eia.blogspot.com/
http://amansworld.gr/wordpress
http://www.amarkos.gr/blog
http://anadasosi.blogspot.com/
http://angelofdark.wordpress.com/
http://ange-ta.blogspot.com/
http://antidimokratis.blogspot.com/
http://antikomformistis.blogspot.com/
http://anything-but-nd.blogspot.com/
http://apasxolisi.wordpress.com/
http://ar8ro.blogspot.com/
http://aratepylas.blogspot.com/
http://arch-dialogue.blogspot.com/
http://argiro58greece.blogspot.com/
http://argos.wordpress.com/
http://www.aristeroparathiro.pblogs.gr/
http://arxediamedia.blogspot.com/
http://asaq.blogspot.com/
http://asopossos.wordpress.com/
http://www.aspri-agapi.blogspot.com/
http://atheoi.org/
http://athinakisdimitris.wordpress.com/
http://www.athinapoli.gr/
http://attackthem.blogspot.com/
http://badtasteradio.blogspot.com/
http://betstores.pblogs.gr/
http://www.blogspace.gr/
http://bollywood-gr.blogspot.com/
http://brexmother4.blogspot.com/
http://butterfly-butterflysworld.blogspot.com/
http://chouvi.blogspot.com/
http://chroniclesofbrokenheart.blogspot.com/
http://cinemel.blogspot.com/
http://circleof13.blogspot.com/
http://clockworkplum.blogspot.com/
http://cybernero.blogspot.com/
http://dead-buddies.blogspot.com/
http://delagrandebabylon.blogspot.com/
http://demasamere.blogspot.com/
http://dente-aldente.blogspot.com/
http://dentnews.wordpress.com/
http://www.designinsane.org/blog
http://deviousdiva.com/
http://diagoras.wordpress.com/
http://didaskw.blogspot.com/
http://dimitrisdoctor.blogspot.com/
http://divaynne.wordpress.com/
http://www.digital-era.org/blog
http://dockworkers.blogspot.com/
http://don-ald.blogspot.com/
http://dpurpler2.blogspot.com/
http://dromos1.wordpress.com/
http://dtsiaouss.blogspot.com/
http://e-melissas.blogspot.com/
http://www.e-rooster.gr/
http://eatingplanet.blogspot.com/
http://egersis.blogspot.com/
http://el.porcupine.gr/
http://eliaggel.blogspot.com/
http://elias-georgiopoulos.blogspot.com/
http://enteka.blogspot.com/
http://epidemios.wordpress.com/
http://erimitis.blogspot.com/
http://erimosiparalia.blogspot.com/
http://exeisminima.gr/
http://exypno.blogspot.com/
http://filalithisblog.blogspot.com/
http://fileleytheros.wordpress.com/
http://fotis.wordpress.com/
http://foukou.blogspot.com/
http://freeaction.blogspot.com/
http://freegr.blogspot.com/
http://freehost.stuff.gr/jim_hellas
http://ftaieioote.blogspot.com/
http://gartel-adventures.blogspot.com/
http://gedankenbox.blogspot.com/
http://georgeisyourman.blogspot.com/
http://giaskepsou.blogspot.com/
http://giobigr.blogspot.com/
http://giorgosbiz.wordpress.com/
http://gkaratsioubanis.wordpress.com/
http://gmargari.wordpress.com/
http://gmendrinos.blogspot.com/
http://gnomeskepistimi.wordpress.com/
http://gote-engel.blogspot.com/
http://gpapoul.blogspot.com/
http://graoutso.blogspot.com/
http://grbloopers.blogspot.com/
http://www.greekalert.com/
http://greekmme.blogspot.com/
http://greek-lolita.blogspot.com/
http://gskap.blogspot.com/
http://gtziralis.com/
http://hackaday-thema.blogspot.com/
http://www.helion.cc/blog
http://hellenicrevenge.blogspot.com/
http://herinna.blogspot.com/
http://histologion-gr.blogspot.com/
http://hypatiastory.blogspot.com/
http://ilovethessaloniki.blogspot.com/
http://imerasimeramayancalendar.blogspot.com/
http://inlovewithlife.wordpress.com/
http://islandlayer.wordpress.com/
http://istofono.wordpress.com/
http://jigiart.blogspot.com/
http://jungle-report.blogspot.com/
http://www.kagouras.info/
http://kalezin.blogspot.com/
http://karounos.gr/blog
http://www.katagelies.gr/
http://kelsosgr.blogspot.com/
http://kinwniawramiden2.blogspot.com/
http://kitrino-potiri.blogspot.com/
http://kitsosmitsos.blogspot.com/
http://koinopytnas.wordpress.com/
http://kokkinipatrida.blogspot.com/
http://www.komotiniblogs.gr/
http://www.koproskilo.gr/
http://kozima.blogspot.com/
http://krogias.blogspot.com/
http://krotkaya.wordpress.com/
http://kypros-calling.blogspot.com/
http://lamianews.blogspot.com/
http://larisaperivallon.wordpress.com/
http://leavingandliving.blogspot.com/
http://liondani.blogspot.com/
http://lovasas.blogspot.com/
http://magicasland.com/
http://manitaritoubounou.wordpress.com/
http://marionbarfs3.blogspot.com/
http://markosthegnostic.wordpress.com/
http://mavro-oxi-allo-karvouno.blogspot.com/
http://mavrosgatos.blogspot.com/
http://mayancalendartruecount.livepage.gr/blog
http://metablogging.gr/
http://metajournalism.wordpress.com/
http://metaltales.blogspot.com/
http://metaxades.blogspot.com/
http://meteoric-country.blogspot.com/
http://mgpetrakis.blogspot.com/
http://middlebloggistan.blogspot.com/
http://mikroanalogo.blogspot.com/
http://mikroanalogo2.blogspot.com/
http://minadakis.blogspot.com/
http://mind-in-peace.livepage.gr/blog
http://mindtrap.gr/
http://mobbingbomb.blogspot.com/
http://mogolospolemistisvalkaniosagrotis.blogspot.com/
http://mortis-ioaki.blogspot.com/
http://moyratos.blogspot.com/
http://mrpc.pramnos.net/
http://naftilos.blogspot.com/
http://nassoskappa.blackwhitemag.net/
http://nefelikas.wordpress.com/
http://neoeam.blogspot.com/
http://www.neolaia.gr/wordpress
http://www.netfreaks.gr/
http://networkdemocracy.blogspot.com/
http://nickthecreek.blogspot.com/
http://nikos63.blogspot.com/
http://ninac.wordpress.com/
http://npapatri.wordpress.com/
http://www.nylon.gr/
http://o-agios.blogspot.com/
http://observatory-action.blogspot.com/
http://oikologio.gr/
http://oikosantoxis.blogspot.com/
http://omadeon.wordpress.com/
http://oneiros.gr/blog
http://www.oraelladas.gr/blog
http://otithymamaixairomai.blogspot.com/
http://ouranitsa.blogspot.com/
http://panosz.wordpress.com/
http://www.papandreou.gr/
http://papandreou4president.blogspot.com/
http://papanotas.wordpress.com/
http://par1saktos.wordpress.com/
http://parafoniades.wordpress.com/
http://paratiriseis.blogspot.com/
http://parodos.wordpress.com/
http://peace-mind-in-peace.blogspot.com/
http://peiramatismoi.blogspot.com/
http://perastikos.blogspot.com/
http://www.perlikos.gr/
http://petcoke.wordpress.com/
http://piazzadelpopolo.blogspot.com/
http://pitylos.blogspot.com/
http://plagal.wordpress.com/
http://www.politesenergoi.gr/
http://politicsgr.blogspot.com/
http://www.politesenergoi.gr/
http://polsemannen.blogspot.com/
http://el.porcupine.gr/
http://postnuclear-icehouse.blogspot.com/
http://prezatv.blogspot.com/
http://proxeirotetradio.blogspot.com/
http://purplebubbles.wordpress.com/
http://radio936.blogspot.com/
http://rapsomanikis.blogspot.com/
http://reality-tape.com/
http://red-pep.blogspot.com/
http://rgbcolor.wordpress.com/
http://rockandecology.blogspot.com/
http://rodiat7.blogspot.com/
http://roides.wordpress.com/
http://rulenstein.blogspot.com/
http://sherlockholmes-remi.blogspot.com/
http://sinergodless.blogspot.com/
http://sinialo.blogspot.com/
http://smyrnaios.blogspot.com/
http://sofianidis.blogspot.com/
http://sofistis.wordpress.com/
http://solarinos.blogspot.com/
http://stathis957.blogspot.com/
http://stefadouros.blogspot.com/
http://stigira.blogspot.com/
http://stripedskies.blogspot.com/
http://sxolia-kai-apopseis.pblogs.gr/
http://synedrio.pasok.gr/
http://syrizaglyfadas.blogspot.com/
http://www.tassosdi.blogspot.com/
http://tasxoliamou.blogspot.com/
http://telson.org/
http://the-mayan-calendar.blogspot.com/
http://the-mayan-calendar.pblogs.gr/
http://thelonapo.blogspot.com/
http://theoulini.blogspot.com/
http://thezocalo.blogspot.com/
http://www.thinkinadvance.gr/blog
http://thodoras13.blogspot.com/
http://thoughts-on-line.blogspot.com/
http://ths-ellinidas.blogspot.com/
http://tileplagktoiplanai.blogspot.com/
http://tipotaneo.blogspot.com/
http://tonyjakarta.blogspot.com/
http://topatsiouri.blogspot.com/
http://topotisthri.blogspot.com/
http://tovytio.wordpress.com/
http://troktiko.blogspot.com/
http://tsimitakis.wordpress.com/
http://tsouknida.blogspot.com/
http://www.tyxod.net/ttallou
http://tzonakos.blogspot.com/
http://uroborus.wordpress.com/
http://utopia-wwwutopia.blogspot.com/
http://velisaris.blogspot.com/
http://vjspyros.blogspot.com/
http://vissiniclubnogate.blogspot.com/
http://vkonstantinou.blogspot.com/
http://voteforliberty.wordpress.com/
http://voriosanemos73.blogspot.com/
http://vrypan.net/
http://webz.gr/
http://whispering-planet.blogspot.com/
http://wizard13gr.blogspot.com/
http://www.xblog.gr/
http://xeri.wordpress.com/
http://xpapathan.blogspot.com/
http://zero7gr.wordpress.com/
http://ziouzios.blogspot.com/
http://zlatis.blogspot.com/
http://zlatkogr.blogspot.com/
http://sfrang.blogspot.com
http://erinya-hellenica.blogspot.com/

και η πρωτοβουλία digitalrights.gr για τα δικαιώματα του πολίτη στον ψηφιακό κόσμο.

Καλούμε όσους bloggers στηρίζουν το κείμενο αυτό να το αναρτήσουν στα ιστολόγιά τους.

Περισσότερες πληροφορίες
Για την ομάδα freebloggers: Ζαφείρης Καραμπάσης (chocolatehorizon at yahoo.gr), Θωμάς Τζήρος (tom.tziros at gmail.com)
Για την πρωτοβουλία digitalrights.gr: Αστέρης Μασούρας (asterios at gmail.com)
Το digitalrights.gr αποτελεί κόμβο πληροφόρησης για τα δικαιώματα του πολίτη στον ψηφιακό κόσμο. Μεταξύ άλλων, τα αντικείμενα δράσης περιλαμβάνουν ιδιωτικό απόρρητο (privacy), ανοικτά πρότυπα (open standards), πατέντες λογισμικού, πνευματικά δικαιώματα ψηφιακού περιεχομένου, και ελεύθερο λογισμικό.

Σάββατο, 8 Μαρτίου 2008

Χρήστος Αλβανός: Παρθενώνας και Μακρόνησος, Παλαιά Διαθήκη κατά "Ειδωλολατρών" και "Βρωμερότητες" των Αρχαίων Ελλήνων!

Στην προηγούμενη ανάρτηση είχα γράψει "έπεται συνέχεια" και έτσι παρουσιάζω ακόμη τρία αποσπάσματα, παρμένα από δυο εκπομπές του Χρήστου Αλβανού στο κανάλι Εγνατία.
Επειδή πρόκειται για επιλεγμένα αποσπάσματα, επιβάλλεται να δηλώσω πως η επιλογή τους έγινε χωρίς να αλλοιώνεται το περιεχόμενο, δηλαδή κάθε επιλεγμένο απόσπασμα είναι όσο γίνεται ολοκληρωμένο, προς άρση πιθανών παρεξηγήσεων. Κάθε μια από τις εκπομπές έχει διάρκεια σχεδόν δυο ωρών και ανάμεσα στα πολλά που λέγονται, αυτά που έχει αξία να προβάλλω στο ιστολόγιο είναι αυτά που καταδεικνύουν τα αισθήματα που τρέφουν όσοι λειτουργούν ως νέοι "απολογητές" του χριστιανισμού προς τον αρχαίο Ελληνικό πολιτισμό.

Τι θα ακούσουμε εδώ;
Μια παραβολή Παρθενώνα - Μακρονήσου, που αφήνει άναυδο κάθε ανυποψίαστο περί τα "απολογητικά" χριστιανικά επιχειρήματα άνθρωπο.
Έναν λόγο υποστηρικτικό της Παλαιάς Διαθήκης και του Θεού της έναντι των "βρωμερών" "ειδωλολατρών". Το πράγμα θα φτάσει μέχρι σε παρομοιώσεις των "ειδωλολατρών" με ... κανιβάλους και "οι αυστηρότητες στη Βίβλο" θα παρομοιαστούν με τις φοβέρες πρός κανιβάλους, διά πυροβολισμών, προκειμένου να αποφευχθεί η οδός της κανιβαλικής χύτρας!
Θα μάθουμε επίσης πώς οι καλόγεροι στα μοναστήρια αντέγραφαν ακόμα και τις κωμωδίες του Αριστοφάνη, παρά τις αισχρότητες που αυτές περιέχουν, σε σημείο που ο ομιλητής ντρέπεται να τις επαναλάβει. Ο Αριστοφάνης, λέει, αποκαλεί τον Κλέωνα "επιθεωρητή των οπισθίων". Και τι μεγαλύτερη απόδειξη από αυτό, θα έλεγα εγώ τώρα πως θα μας έλεγε ένας καθωσπρέπει "απολογητής", οτι αυτοί οι "βρωμεροί" αρχαίοι Έλληνες ήταν όλοι θεσμοθετημένα "πισωγλέντηδες" (μα πού άκουσα αυτή την αισχρή λέξη;) σαν δεν ντρεπόμαστε!
Αλλά, ας μην πολυλογώ. Ιδού τα αποσπάσματα με τα λεγόμενα του Χρήστου Αλβανού, όπως ακριβώς τα λέει ο ίδιος:


Χρήστος Αλβανός: Παρθενώνας και Μακρόνησος

Χρήστος Αλβανός υπέρ Παλαιάς Διαθήκης και κατά "ειδωλολατρών" - Ελλήνων

Χρήστος Αλβανός Κατά "ειδωλολατρών" - ΕλλήνωνΠαρασκευή, 7 Μαρτίου 2008

Χρήστος Αλβανός: Καλά Έκαναν οι Χριστιανοί που Κατέστρεψαν τα Αγάλματα των Αισχρών Ελλήνων και Άλλες Ιστορίες

Ο Κύριος που θα δείτε να μιλάει στα παρακάτω βίντεο είναι ο Χρήστος Αλβανός, ο οποίος δεν χάνει ευκαιρία να επιτεθεί εναντίον των αισχρών, θεσμοθετημένα ομοφυλοφύλων, ανθρωποθυσιαστών, ... αρχαίων Ελλήνων και του πολιτισμού τους, τον οποίο κατά τ' άλλα αγαπάει, όπως ισχυρίζεται, στην διάρκεια της εκπομπής του "Επισημάνσεις" στο τοπικό Βορειοελλαδίτικο τηλεοπτικό κανάλι "Εγνατία". Ας τον ακούσουμε σε αυτά τα αποσπάσματα εκπομπών του και έπεται συνέχεια:


Χρήστος Αλβανός Κατά Αρχαίων Ελλήνων 1
Χρήστος Αλβανός Κατά Αρχαίων Ελλήνων 2

Το Ηλεκτρονικό Δίκτυο του Κοινοβουλίου και η Υπόθεση -Αφορμή Απόπειρας Διαδικτυακής Φίμωσης- του PRESS-GR

Ακούστηκε στα τηλεοπτικά κανάλια, αλλά δεν έγινε όση κουβέντα ήταν λογικά αναμενόμενη πάνω στο θέμα αυτής της είδησης.
Πρόκειται για άλλη μια είδηση που, απλά, πρέπει να υποθέσουμε οτι θα περάσει στην αφάνεια και τη λήθη, όπως πολλές άλλες;

Μετά από μικρή αναζήτηση ανακάλυψα την είδηση στην Καθημερινή της 29ης Φεβρουαρίου:


Ακαρπες οι έρευνες για τον blogger

Ακαρπες αποδεικνύονται οι έρευνες για τον «μπλόγκερ» της Βουλής που χρησιμοποίησε, κατά τις διωκτικές αρχές, το δίκτυο του Κοινοβουλίου για να στείλει συκοφαντικό δημοσίευμα στο press-gr τον Απρίλιο του 2007. Στο κενό έπεσαν χθες και οι έλεγχοι που πραγματοποιήθηκαν σε δύο ακόμη σημεία από όπου αναρτούντο μηνύματα στο blog. Πρόκειται για δύο internet cafe, το ένα στη Λεωφ. Συγγρού πλησίον των γραφείων της εφημερίδας «Επενδυτής» και το άλλο στην πλατεία Συντάγματος, δίπλα στο υπουργείο Οικονομίας.

Σε ό,τι αφορά τη βαρύτατη καταγγελία για εμπλοκή των κοινοβουλευτικών συντακτών, σύμφωνα με την απάντηση του γεν. γραμματέα της Βουλής κ. Νικ. Στεφάνου προς τον 5ο τακτικό ανακριτή κ. Ι. Παπαϊωάννου, ταυτοποίηση του προσώπου μέσω απλώς της διεύθυνσης ΙP (Internet protocol) που είχαν οι διωκτικές αρχές, δεν μπορεί να υπάρξει από το σύστημα της Βουλής. Ωστόσο από την ίδια την ανακοίνωση του κ. Στεφάνου προκύπτει πέραν της τεχνικής αδυναμίας και η «πολιτική άρνηση» υιοθέτησης μέσων ελέγχου του ηλεκτρονικού δικτύου του Κοινοβουλίου. «Λόγω του θεσμικού χαρακτήρα της Βουλής και των χρηστών του δικτύου της εντός και εκτός Κοινοβουλίου (βουλευτές, κοινοβουλευτικοί συντάκτες, κόμματα κλπ) από τη δεκαετία του '90 και από όλες τις διοικήσεις της Βουλής, δεν υπάρχουν διαδικασίες και μέσα καταγραφής και ελέγχου μέχρι φυσικού προσώπου», σημειώνεται χαρακτηριστικά. Οπως μάλιστα ανέφερε προς τους δημοσιογράφους ο πρόεδρος της Βουλής κ. Δ. Σιούφας, μετά δέκα ημέρες διαγράφονται όλες οι «κινήσεις» και μετά ένα μήνα όλα τα email των πάντων.

Στην απάντησή του προς τον ανακριτή, ο κ. Στεφάνου σημειώνει, ότι η διεύθυνση IP που αναφέρεται στην εισαγγελική παραγγελία, στην πραγματικότητα αποτελεί μία από τις διαθέσιμες 25 διευθύνσεις-πύλες εξόδου που διαθέτει η Βουλή για το σύνολο των 1500 χρηστών του δικτύου της και ως εκ τούτου δεν μπορεί να εντοπισθεί ο χρήστης.

Στο ερώτημα γιατί δεν γνωστοποιήθηκε από την περασμένη Παρασκευή, όταν για πρώτη φορά ετέθη προφορικώς το αίτημα ελέγχου, η αδυναμία της Βουλής να κρατά στοιχεία απάντησε ο πρώην πρόεδρος κ. Απ. Κακλαμάνης τονίζοντας ότι τότε θα κατηγορείτο η Βουλή για συγκάλυψη. Εκρινε όμως ότι η Βουλή διασύρθηκε από την όλη μεθόδευση, ενώ ο κ. Χρ. Παπουτσής ανέφερε στην Ολομέλεια, ότι τεχνικοί διατείνονται πως υπάρχει δυνατότητα να ταυτοποιηθεί το ύποπτο ίχνος. Χθες ο επικεφαλής της δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος κ. Μαν. Σφακιανάκης είχε συνάντηση με τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Παναγιώτη Πούλιο, προσκομίζοντας τα πρωτόκολλα 22 μηνύσεων και μηνυτήριων αναφορών που εκκρεμούν ενώπιον της Δικαιοσύνης για συκοφαντικές αναφορές στο blog. Στο πλαίσιο της διερεύνησής τους μάλιστα, εφόσον απαιτηθεί, δεν αποκλείεται να ζητηθεί από την Εισαγγελία άρση του ηλεκτρονικού απορρήτου.