Κυριακή 8 Απριλίου 2007

Η ΟΟΔΕ και οι Έλληνες

ΟΟΔΕ σημαίνει "Ορθόδοξη Ομάδα Δογματικής Έρευνας" και η διεύθυνσή της στο διαδίκτυο είναι:

http://www.oodegr.com/

Οι συμμετέχοντες στην ΟΟΔΕ ισχυρίζονται τα παρακάτω:

"Είμαστε μία ομάδα Ορθοδόξων Χριστιανών, που αποτελείται από ιδιώτες διαφόρων ηλικιών και επαγγελμάτων. Κάποιοι από εμάς προερχόμαστε από διάφορες χώρες και θρησκείες, αλλά η επαφή μας με την ανωτερότητα του Ορθόδοξου δόγματος, μας οδήγησε να ασπαστούμε την Ορθόδοξη πίστη, την αγνή πίστη των Αποστόλων και των αγίων. Δεν αποτελούμε κάποιο επίσημο όργανο της Εκκλησίας, ούτε ανήκουμε όλοι σε κάποια συγκεκριμένη Ενορία. Η προσπάθειά μας είναι αυθόρμητη, από το περίσσευμα του κατά Χριστόν ζήλου μας. Είμαστε απλά αρθρογράφοι σε ένα ηλεκτρονικό Ορθόδοξο περιοδικό..."

Στις σελίδες τους παραθέτουν επιστολή του π. Γεωργίου Μεταλληνού , η οποία έχει ως εξής:

Προς την Ο.Ο.Δ.Ε.

Αγαπητέ κ. Θωμά Δρίτσα,
Θέλω να σας ευχαριστήσω, διότι μου κάνετε την τιμή να μου στέλνετε τα δημοσιεύματά σας. Τα βρίσκω πολύ ενδιαφέροντα και τα μελετώ με προσοχή, διότι θίγετε καίρια θέματα της σύγχρονης πραγματικότητας, αναιρείτε μυθώδεις αναφορές σ’ αυτά, και κυρίως σε όσα αφορούν την σχέση Χριστιανισμού-Ελληνισμού, και φέρνετε στην επιφάνεια σπουδαία στοιχεία από την ελληνορθόδοξη παράδοσή μας, προβάλλοντας τις πηγές και ερμηνεύοντάς τες με βαθειά γνώση και ορθότητα. Η προσφορά σας, συνεπώς, είναι σημαντική για τον ενδιαφερόμενο να γνωρίσει την αλήθεια στο χώρο της παράδοσης και του πολιτισμού μας.
Προ πάντων όμως θέλω να σας συγχαρώ για την ορθότητα των θέσεών σας στα θέματα της Ορθοδόξου πίστεως και θεολογικής μας παραδόσεως. Δεν έχω επισημάνει αστοχία ακόμη και εύχομαι να μην γίνει αυτό ούτε στο μέλλον. Θεολογείτε ορθοδόξως και προσεγγίζετε την πατερική μας παράδοση με ορθά κριτήρια, ερμηνεύοντας, όχι απλώς μεταφράζοντάς την, με ακρίβεια και σαφήνεια. Χαίρω, λοιπόν, διότι ορθοδοξείτε και σας εύχομαι να συνεχίσετε έτσι. Όλοι μας χρειαζόμεθα την συμβολή σας, διότι ο αγώνας της αλήθειας είναι κοινός και ο ένας χρειάζεται την βοήθεια του άλλου.
Με θερμές ευχές



Κοσμήτορας Θεολογικής Σχολής
Πανεπιστημίου Αθηνών.


(Παραλαβή επιστολής: 20-10-2005).


Με λίγα λόγια, η δράση και τα λεγόμενα των μελών της ΟΟΔΕ τυγχάνουν της εγκρίσεως, τουλάχιστον, του Γ. Μεταλληνού. Η δικτυακή τοποθεσία της ΟΟΔΕ περιλαμβάνει πάρα πολλές σελίδες, σε μεγάλο βαθμό "απολογητικού" χαρακτήρα, και θα ήταν υπερβολικά χρονοβόρο να ασχοληθεί κάποιος μόνος του με το σύνολο των σελίδων. Έτσι, εδώ, σκοπεύω να παραθέσω και να σχολιάσω κάποια σημεία σελίδων, οι οποίες αναφέρονται στην ονομασία της χώρας μας με το όνομα "Ελλάδα" και των κατοίκων της με τον προσδιορισμό "Έλληνες". Πιό συγκεκριμένα, οι σελίδες που θα αναφερθώ εδώ βρίσκονται στην ενότητα "Τουρκοκρατία". Ένα από τα άρθρα τιτλοφορείται:

Ο πράκτορας του Ναπολέοντα Κοραής κατά της Ρωμηοσύνης, και η "Ελληνική Νομαρχία"

και εισαγωγικά γράφει τα εξής ενδιαφέροντα:

Πώς προκύψαμε από Ρωμηοί: "Έλληνες"; Γιατί σήμερα μερικοί ανιστόρητοι λένε ότι οι Έλληνες είναι "υπόδουλοι" στην Κωνσταντινούπολη; Από πού "εισήχθη" στη χώρα μας ο ξενόφερτος "Διαφωτισμός"; Τι ρόλο έπαιξαν κατά της χώρας μας και της Εκκλησίας ο Κοραής και ο Ναπολέων; Τι παραμύθι έχουν καταπιεί οι σημερινοί "Εκσυγχρονιστές" και "Διαφωτιστές" που παπαγαλίζουν ανιστόρητες και αφιλοσόφητες Δυτικές ανοησίες; Για όλες αυτές τις απαντήσεις, θα βρείτε διαφωτιστικό το παρακάτω κειμενάκι. Είναι μεταφρασμένο από την καθαρεύουσα σε απλή γλώσσα, από τον πρόλογο της β΄ έκδοσης του βιβλίου: "ΤΟ ΠΡΟΠΑΤΟΡΙΚΟ ΑΜΑΡΤΗΜΑ" εκδόσεις Δομός δεύτερη έκδοση, του π. Ι. Ρωμανίδη, γραμμένο το Πάσχα του 1989 ως πρόλογος. Είναι ένα τμήμα του προλόγου, που θεωρήσαμε χρήσιμο να γίνει ευρύτερα γνωστό σε κάθε Ρωμηό.

Στο παραπάνω άρθρο δίνεται σύνδεσμος για άλλο άρθρο, παρεμφερές με αυτό, το οποίο τιτλοφορείται:

Πώς ο Ναπολέων ονόμασε τους Ρωμαίους: "Έλληνες"

Εισαγωγικά στο άρθρο διαβάζουμε τα εξής:

Από πού ξεκίνησε ο ισχυρισμός, ότι δήθεν "οι Έλληνες ήταν υπόδουλοι στους Ρωμαίους για χιλιετηρίδες"; Πώς οι Ρωμαίοι ονομάσθηκαν "Έλληνες"; Ποια συμφέροντα ευγενών ικανοποίησε αυτή η ανιστόρητη ενέργεια; Τι δολοπλοκίες έγιναν για να επιτευχθεί αυτή η ψευδής ονομασία; Ποιος ο ρόλος του Ρήγα, του Κοραή και του Ναπολέοντα; Ποια η σχέση της Γαλλικής Επανάστασης με όλα αυτά; Σε ποια ανιστόρητη περιπέτεια ενεπλάκησαν οι Ρωμαίοι της Ελλάδος; Ποιων τα ξένα συμφέροντα εξυπηρετούν οι σημερινοί Νεοπαγανιστές που διαδίδουν αυτό το παραμύθι;

Και στη συνέχεια πριν από το κυρίως άρθρο γίνεται ξανά παραπομπή στο ίδιο βιβλίο του π. Ι. Ρωμανίδη.
Στο κυρίως άρθρο γράφεται μεταξύ άλλων:

Όπως είναι γνωστό, για πολλούς αιώνες οι βασιλιάδες και ευγενείς της Ευρώπης, όπως και οι Οθωμανοί, κυβερνούσαν τεράστιους πληθυσμούς υπόδουλων Ρωμαίων, γι' αυτό και φοβούνταν το ενδεχόμενο γενικής εξεγέρσεως της Ρωμαιοσύνης στη Δύση και την Ανατολή. Αυτός είναι ο λόγος, για τον οποίο τέθηκαν ευνοϊκά απέναντι στη λεγόμενη "Ελληνική" επανάσταση, και αυτό, μόνο όταν εξασφάλισαν τον αρχαιοελληνικό προσανατολισμό της, και την αντίθεσή της στη Ρωμαιοσύνη και την πρωτεύουσά της Κωνσταντινούπολη. Άλλωστε και η ευνοϊκή στάση του τσάρου, εξηγείται από το γεγονός ότι δια της Ελληνικής επαναστάσεως δεν προσβάλλονταν οι διεκδικήσεις του επί της Κωνσταντινούπολης, και οι "Έλληνες" δεν αποτελούσαν εμπόδιο στα σχέδιά του. Εγκαίρως ο Ναπολέων είχε εξηγήσει σ' αυτόν, ότι "οι αρχαίοι Έλληνες" επρόκειτο να επαναστατήσουν εναντίον των Τούρκων, αλλά και κατά του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Μάλιστα, πολλοί από τους υπόδουλους, αφού πείσθηκαν ότι δεν πρόκειται ως Ρωμαίοι να τύχουν συμπαράστασης από τις μεγάλες δυνάμεις, και ότι μόνο παριστάνοντας τους αρχαίους Έλληνες μπορούν να ελπίζουν σε αυτή τη συμπαράσταση, αποφάσισαν να συμμορφωθούν. Αυτό άλλωστε εννοούσε ο Κωστής Παλαμάς γράφοντας: «Έλληνες για να ρίχνουμε στάχτη στα μάτια του κόσμου, πραγματικά, Ρωμιοί».
Ο Ναπολέων και το επιτελείο του, επέλεξαν το όνομα "Έλληνες" για το υπό ίδρυσιν έθνος, ήδη από το 1801, επιβεβαιώνοντάς το αυτό το 1806. Και αυτό για να παραμείνει το όνομα "Γραικός" (με το οποίο από το έτος 794 οι Φράγκοι ονόμαζαν τους ανατολικούς Ρωμαίους για να τους διακρίνουν από τους Δυτικούς), για το τμήμα εκείνο των Ρωμαίων το οποίο αποφασίσθηκε να διαδραματίσει τον ρόλο των τυράννων. Έτσι θα εμφανιζόταν ότι οι "Έλληνες" του υπό ίδρυσιν έθνους, ζητούσαν να ελευθερωθούν από τους Ρωμαίους της Κωνσταντινούπολης.


Απίστευτο! Σύμφωνα με την ΟΟΔΕ και κατά συνέπεια τον Γ. Μεταλληνό, και πιθανότατα όχι ασύμφωνα με την Εκκλησία της Ελλάδος, εκτός και αν η επίσημη εκκλησία, δια του αρχιεπισκόπου, δηλώσει οτι δεν εγκρίνει τα λεγόμενα της ΟΟΔΕ, εμείς, που κατοικούμε στην Ελλάδα δεν έπρεπε να λεγόμαστε Έλληνες, δηλαδή είμαστε κατά κάποιο τρόπο σφετεριστές του ονόματος εκείνων των "αρχαίων Ελλήνων". Και αυτό συνέβη, όπως ισχυρίζεται το άρθρο, για να εξυπηρετηθούν ξένα συμφέροντα.
Σύμφωνα με αυτούς τους κυρίους, εμείς δεν είμαστε Έλληνες, αλλά Ρωμαίοι. Και θα μπορούσαμε να λεγόμαστε και Γραικοί (όπως μας αποκαλούν οι ξένοι – Greek = Γραικός), αλλά ονομαστήκαμε Έλληνες για να παριστάνουμε τους απογόνους των αρχαίων Ελλήνων, ώστε, εμείς και μόνο εμείς να διεκδικούμε λιγότερα εδάφη από αυτά που θα διεκδικούσαμε ως Ρωμαίοι και να μην υπάρξει μια μαζικότερη και πιο εκτεταμένη επανάσταση του συνόλου των ... Ρωμαίων!

Ιδιοφυές ... το τερατούργημα της ΟΟΔΕ.

Ας δούμε τι μας λέει μια από τις ιστορικές πηγές, από την εποχή ακόμα του Ιουστινιανού, για τον προσδιορισμό "Γραικός": Ο Προκόπιος στο βιβλίο του Ανέκδοτα ή Απόκρυφη Ιστορία, αναφερόμενος στα κακά που προξένησαν οι αυτοκράτορες Ιουστινιανός και Θεοδώρα στους υπηκόους τους, αναφέρει τα παρακάτω για τους Γραικούς (το απόσπασμα που παραθέτω προέρχεται από το βιβλίο του Προκοπίου, όπως εκδίδεται από τις εκδόσεις Άγρα, σε μετάφραση Αλόης Σιδέρη):

Προκοπίου Ανέκδοτα

Αλλά και με άλλες πολλές και διάφορες ζημιές καταπονούσαν τους στρατιώτες, σαν ένα είδος συνεχιστές των πολεμικών κινδύνων: Άλλους κατηγορούσαν οτι ήταν Γραικοί σαν να ήταν των αδυνάτων αδύνατο να αναδειχθεί γενναίος ένας άνθρωπος που κατάγεται από την Ελλάδα.

Και σε υποσημείωση του βιβλίου διαβάζουμε οτι "Η περιφρονητική χρήση του όρου Γραικοί επισημαίνεται συχνά από τον Προκόπιο, π.χ. στο Βιβλ. IV. xxvii. 38."

Το παραπάνω δείχνει, αν μη τι άλλο, οτι οι Έλληνες αποκαλούνταν με υποτιμητικό νόημα Γραικοί από τους ... Ρωμαίους, τουλάχιστον επί Ιουστινιανού, και δυστυχώς, στη διάρκεια των αιώνων κατά τους οποίους ήταν υπόδουλοι, το υποτιμητικό αυτό όνομα, συνήθισαν και οι ίδιοι να το δέχονται ως προσδιορισμό της ταυτότητάς τους.

Μετά από την μικρή αυτή παρένθεση για τον όρο "Γραικός", επανέρχομαι στα λεγόμενα της ΟΟΔΕ, που και σε άλλες περιπτώσεις έχουν εκφραστεί από εκπροσώπους της εκκλησίας, πχ στην απάντηση του Μητροπολίτη Σικάγου Ιακώβου προς την μικρή Προμηθέα, τον ακούσαμε να λέει οτι "... Εαν ο Πατριάρχης με τον Σουλτάνον έκαμαν μιαν συμμαχίαν, διότι ο Σουλτάνος έδωσε ορισμένα προνόμια στον Πατριάρχη τότε, ήταν ανάγκη να κάνει αυτό, διότι ήσαν 400 χρόνια δούλοι και έπρεπε, όχι να παίρνουν οδηγίες, αλλά να προφυλλάσσονται από κάθε συμβουλή ή από κάθε κίνδυνο, που θα έφερνε σφαγές και οτιδήποτε άλλο διωγμό των Ελλήνων, Χριστιανών πλέον. Διότι δεν υπήρχαν πλέον οι αρχαίοι Έλληνες.".

Περίεργες απόψεις, σχετικές με τον όρο "Έλλην", ο Γ. Μεταλληνός έχει εκφράσει και στη συνέντευξή του, μέρος της οποίας έχω ήδη παρουσιάσει στο άρθρο "Προμηθέα Ολυμπία Κυρήνη Πυθία και Γ. Μεταλληνός".

Αν τώρα έτσι έχουν τα πράγματα, σύμφωνα με τα λεγόμενα κάποιων εκπροσώπων της Ορθοδόξου Ανατολικής Εκκλησίας, τότε αυτοί οφείλουν να μας απαντήσουν στο εξής ερώτημα:

Αν εμείς δεν έχουμε σχέση ή δεν είμαστε απόγονοι, έστω και σε κάποιο βαθμό, εκείνων των αρχαίων Ελλήνων, τότε, τι έγιναν εκείνοι οι Έλληνες; Πότε έλαβε χώρα η συντριπτική γενοκτονία που τους εξαφάνισε και έπαψαν να υπάρχουν, και από ποιούς πραγματοποιήθηκε αυτή η γενοκτονία; Ποιοί είναι οι εγκληματίες, οι οποίοι θα πρέπει να επιβαρυνθούν ιστορικά με την γενοκτονία των Ελλήνων; Αν πάλι δεν υπήρξε τέτοια συντριπτική γενοκτονία, οπότε εμείς είμαστε - τουλάχιστον σε κάποιο βαθμό - απόγονοι εκείνων των Ελλήνων, προς τι αυτή η σπουδή τους να μας πείσουν οτι λάθος λεγόμαστε Έλληνες;

Αυτό για το οποίο μπορούμε να είμαστε βέβαιοι από όλα αυτά, είναι οτι ο όρος Έλλην παραμένει πολύ δυσάρεστος, αποδιοπομπαίος θα έλεγα, για κάποιους τουλάχιστον εκπροσώπους της Ανατολικής Ορθοδόξου Εκκλησίας.

7 σχόλια:

Stelios Frang είπε...

Σε κάποιο forum ρώτησα έναν εκπρόσωπο του ΟΟΔΕ, τί μπορεί να σημαίνει ο όρος "δογματική έρευνα", αφού τα δόγματα είναι οριστικές και τελεσίδικες διαπιστώσεις που δεν επιδέχονται διεύρυνση ή περιορισμό και το νόημά τους περιγράφεται σε θεόπνευστες (εννοείται) αποφάσεις διαφόρων οικουμενικών συνόδων, άρα τί να πουν και να ερευνήσουν οι απλοί οπαδοί, πιστοί κλπ. όταν έχουν μιλήσει οι κορυφές; Έρευνα υπονοεί ότι μπορούν να προκύψουν και ανατρεπτικά συπεράσματα. "Έρευνα" που καταλήγει εκ προοιμίου σε επιβεβαίωση λέγεται αναμάσημα!

Πέρα δε από τη δυσκολία να γίνουν αλλαγές, έστω και υπό το πρίσμα νέων θεολογικών αντιλήψεων, εδώ και πολλόυς αιώνες δεν έχουν γίνει οικουμενικές σύνοδοι και δεν πρόκειται να γίνουν μελλοντικά, γιατί αποκλείεται να συμφωνήσουν, όλοι οι χριστιανοί έτσι κι αλλιώς όχι, αλλά ούτε και οι ορθόδοξοι μεταξύ τους. Αν βρεθούν καμιά φορά όλοι μαζί σε κάποιο στάδιο, θα αρπαχτούν σίγουρα για την πρωτοκαθεδρία και για τη μοιρασιά των εισπράξεων. Ό,τι αποφασίστηκε λοιπόν, π.χ. στην Έφεσο και στη Χαλκηδόνα τον 5ο αιώνα, μένει αναλοίωτο και αμετάβλητο κι ας έχουν αλλάξει οι αντιλήψεις μας για τη ζωή και τον κόσμο ριζικά. Ανέφερα τις δύο αυτές συνόδους, επειδή είναι αποδεδειγμένο ότι πάνω από 40 συμμετέχοντες επίσκοποι ήταν τελείως αναλφάβητοι - θεοφώτιστοι όμως!

Μου απαντάει λοιπόν ο συγκεκριμένος ότι, αφού βγαίνουν ο τάδε, ο δείνα και ο παρατάδε και γράφουν εναντίον της Ορθοδοξίας, έπρεπε κι εμείς να γράψουμε κάτι. Περί δογμάτων κλπ. καμιά κουβέντα, ίσως και να μην έχει αντιληφθεί κάτω από ποια ταμπέλα γράφει ο εκπρόσωπος! Σαν να λέμε, Παναθηναϊκός Καρδίτσας :-)

Ερινύα είπε...

Οι ΟΟΔΕδες μεταφέρουν απόψεις και ιστορικές ακροβασίες των "πατέρων" τους θα έλεγα.
Ρίχνοντας μια ματιά στο:

T h e R O M A N S

με την εικόνα του Ι. Ρωμανίδη σε πρώτο πλάνο καταλαβαίνεις περί τίνος πρόκειται. Προσοχή χρειάζεται για να καταλάβει κανείς οτι, προκειμένου να μεταβεί στην Ελληνική εκδοχή της τοποθεσίας, πρέπει να πατήσει τον σύνδεσμο "Ρωμέϊκα". :-)

Μια από τις "πηγές" τους όπως δηλώνουν είναι και η ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΑΠΟΛΟΓΗΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ: "Παναγία η Ιεροσολυμίτισσα"

Stelios Frang είπε...

Φυσικά και δεν αισθάνονται Έλληνες, απόγονοι των Ρωμαίων αισθάνονται... Φαντασιώνονται απόγονοι αυτοκρατορική καταγωγή...

Ερινύα είπε...

Έχασαν οι δύστυχοι τα μεγαλεία και παλάβωσαν οι ... Χριστιανοί.

Πάντως στη σελίδα του π. Ρωμανίδη με τίτλο ΚΑΠΟΙΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ WEBSITE, λέει και μια πολύ σωστή κουβέντα:

"Η θρησκεία είναι νευροβιολογική αρρώστια..."

Σε επόμενο σημείο μας πληροφορεί οτι:

"Η ηγεσία της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας άρχισε να συνειδητοποιεί ότι η θρησκεία είναι ασθένεια της οποίας η θεραπεία ήταν η καρδιά και ο πυρήνας της Χριστιανικής παράδοσης που τόσο είχε καταδιώξει. Αυτοί οι οξυδερκείς Ρωμαίοι ηγέτες άλλαξαν την πολιτική τους όταν συνειδητοποίησαν ότι αυτή η θεραπεία θα γινόταν αποδεκτή από όλο και περισσότερους Ρωμαίους πολίτες. Οδηγούμενοι από το Μέγα Κωνσταντίνο, οι Ρωμαίοι ηγέτες αποδέχτηκαν αυτή τη θεραπεία ακριβώς όπως οι σημερινές κυβερνήσεις αποδέχονται τη σύγχρονη ιατρική με σκοπό να προστατέψουν τους πολίτες τους από κομπογιαννίτες. Πόσο μάλλον που υπήρχε η πιθανότητα αυτή η θεραπεία να εμπλουτίσει τη κοινωνία με πολίτες που είχαν αντικαταστήσει την αρρωστημένη αναζήτηση της ευδαιμονίας με την ανιδιοτελή αγάπη του δοξασμού (θέωση), αφοσιωμένους στο κοινό καλό."

Καλό!

Theoi είπε...

καλά, δεν έχετε προσέξει και την άλλη σελίδα της ΟΟΔΕ που λέει κ'αλλες μπούρδες;;;

http://www.romanity.oodegr.com/


Οι άνθρωποι δεν ξέρω τι πίνουν και δεν μας δίνουν!!!

Ερινύα είπε...

Έχει τόσο πολύ υλικό, γεμάτο "μαργαριτάρια" και αντιφάσεις, η ΟΟΔΕ, που δεν ξέρω αν αξίζει να ασχοληθεί κανείς με όλα αυτά που λένε στις αμέτρητες ιστοσελίδες τους.
Ο λόγος που ασχολήθηκα με τα περί Ρωμιών λεγόμενά τους ήταν το άρθρο για την συνέντευξη του Γ. Μεταλληνού. Ο Γ. Μεταλληνός εκεί επαναπροσδιόριζε τη σημασία της λέξης "Έλλην", όπως τον συνέφερε βέβαια.
Οι εκπρόσωποι του Χριστιανισμού έχουν πρόβλημα με αυτή την λέξη.
Γιατί άραγε;
:-)

Ανώνυμος είπε...

Το ότι έβγαλες το "θρησκεία" από το τρίπτυχο δεν σε κάνει ανώτερο. Ακόμα εθνίκι είσαι. Όχι, μισό λεπτό. ΑΠΛΩΣ ΘΕΣ ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΕΙΣ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΠΟΥ ΣΟΥ ΚΑΤΑΠΑΤΗΣΑΝ ΤΑ ΚΟΜΜΟΥΝΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΒΡΑΙΟΣΙΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙ ΙΟΥΔΑΙΟΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΑΙΡΕΣΗ ΤΩΝ ΣΑΠΟΥΝΙΩΝ!!

ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ. SIEGH HEIL.

Έλεος.