Πέμπτη 20 Μαρτίου 2008

Ο Ανδρέας Αποστολίδης για την Αρχαιοκαπηλία

Ο Ανδρέας Αποστολίδης είναι σκηνοθέτης. Ασχολείται με τα ντοκυμαντέρ έρευνας και επιπλέον συγγράφει βιβλία. Στο τεύχος Μαρτίου 2008 του περιοδικού GEO δημοσιεύεται συνέντευξη του Α. Αποστολίδη με θέμα την αρχαιοκαπηλία και επί πλέον το περιοδικό συνοδεύεται από το αξιόλογο ντοκυμαντέρ "Το Κύκλωμα".

Φωτογραφία αυτού του αρχαιολογικού ευρήματος κοσμεί τη θήκη του ντοκυμαντέρ. Μια από τις σπανιότερες και σημαντικότερες λεηλατημένες αρχαιότητες παγκοσμίως, που έχει ανακτηθεί από την Ιταλική αστυνομία στο Λονδίνο. Το αντικείμενο, ένα μοναδικό, φυσικού μεγέθους, κεφάλι από ελεφαντόδοντο, θεωρείται οτι είναι του Απόλλωνα, Ελληνικού Θεού του ήλιου, και πιθανόν χρονολογείται από τον πέμπτο αιώνα π.Χ. Αλλά θα μπορούσε να είναι ακόμα σημαντικότερο: το ελεφαντόδοντο είναι τέτοιας θαυμάσιας ποιότητας που οι Ιταλοί αρχαιολόγοι, οι οποίοι έχουν εξετάσει το κεφάλι, θεωρούν ότι μπορεί να είχε χαραχτεί από τον Φειδία, έναν από τους μέγιστους των κλασσικών Ελλήνων γλυπτών, των οποίων τα γλυπτά εκόσμησαν τον Παρθενώνα και τον Ναό του Διός στην Ολυμπία. Ο Πλίνιος, ο Παυσανίας και ο Λουκιανός, όλοι ύμνησαν τον Φειδία, αλλά ούτε ένα από τα έργα του δεν έχει σωθεί. Περισσότερα.


Ο Παναγιώτης Λιάκος, Διευθυντής Έκδοσης του GEO γράφει στο EDITORIAL του περιοδικού:

"... αυτό το μήνα το περιοδικό –με κείμενο, εικόνα και ήχο– πραγματοποιεί μια σημαντική παρέμβαση στον πολυσυζητημένο και πολύπαθο χώρο του πολιτισμού. Πρώτα απ’ όλα με τη συνέντευξη του σημαντικού δημιουργού που ακούει στο όνομα Ανδρέας Αποστολίδης. Αυτός, ο ηπίων τόνων άνθρωπος, μιλάει στο GEO για την αρχαιοκαπηλεία, το παράνομο εμπόριο αρχαιοτήτων, την υποκριτική στάση πολλών εξ ημών απέναντι στα απομεινάρια του συλλογικού παρελθόντος και για την κρατική ανοχή στο «ξεπάτωμα» της ιστορικής μας κληρονομιάς. Στη συνέντευξη δεν θα διαβάσετε γενικόλογους αφορισμούς και κατηγορίες στον αέρα. Ο γνωστός σκηνοθέτης μιλάει με ονόματα και επικαλείται απτές αποδείξεις!
Ο Ανδρέας Αποστολίδης είναι ο δημιουργός, ο ερευνητής και σκηνοθέτης του πολυβραβευμένου ντοκιμαντέρ με τίτλο «Το Κύκλωμα», το οποίο πραγματεύεται με υποδειγματικό τρόπο (κι ανατριχιαστικές λεπτομέρειες) το φοβερό μηχανισμό που ξεθεμελιώνει την παγκόσμια ιστορία με δέλεαρ το κέρδος. Παρουσιάζει τη συνενοχή μιας μεγάλης μερίδας του ελληνικού πληθυσμού στην εκποίηση του αρχαίου κάλλους.
Το ντοκιμαντέρ προβλήθηκε στη ΝΕΤ μία εβδομάδα πριν από την εισβολή των διωκτικών αρχών στη Σχοινούσα όπου υπήρχε ένα απέραντο... «showroom» με ελληνικές αρχαιότητες. Δεν είναι υπερβολή να σημειώσουμε ότι η χώρα οφείλει ευγνωμοσύνη στον Ανδρέα Αποστολίδη και σ’ εκείνους τους ελάχιστους που σκέφτονται και δρουν όπως εκείνος και βοήθησαν στο ξεσκέπασμα της υπόθεσης Σάιμς-Μιχαηλίδη. Για τούτη την πολύκροτη υπόθεση θα διαβάσετε πολλά στη συνέντευξη που μας παραχώρησε ο κ. Αποστολίδης αλλά και θα παρακολουθήσετε περισσότερα στο DVD που συνοδεύει το τεύχος."



Το ίδιο θέμα με το ντοκυμαντέρ πραγματεύεται και το βιβλίο του Ανδρέα Αποστολίδη "Αρχαιοκαπηλία και εμπόριο αρχαιοτήτων - Μουσεία, έμποροι τέχνης, οίκοι δημοπρασιών, ιδιωτικές συλλογές"

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου:

Τι συμβαίνει στο εμπόριο αρχαιοτήτων μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο; Πως σχηματίζονται οι μεγάλες σύγχρονες ιδιωτικές συλλογές και που βρίσκουν τα μεγάλα μουσεία της Δύσης καινούργια ευρήματα της αρχαίας ελληνικής τέχνης;
Το διεθνές εμπόριο διαθέτει ένα πολύπλοκο αλλά ορατό σύστημα λειτουργίας για το «ξέπλυμα» και τη νομιμοποίηση των λαθρανασκαφών στις χώρες που είναι πλούσιες σε αρχαιότητες. Ο αρχαιολόγος Νήλ Μπρόντι, διευθυντής του Κέντρου Ερευνών Παράνομων Αρχαιοτήτων του Πανεπιστημίου του Καίημπριτζ, υποστηρίζει: «Ανακαλύπτεις διαρκώς να επαναλαμβάνονται τα ίδια ονόματα σε διάφορους συνδυασμούς. Είναι λοιπόν σωστό να αντιμετωπίζει κανείς το χώρο αυτό ως κύκλωμα».
Το Κύκλωμα ήταν και το θέμα του ντοκυμαντέρ του Ανδρέα Αποστολίδη που προβλήθηκε δύο φορές από την ελληνική κρατική τηλεόραση το 2006 και συζητήθηκε διεθνώς.
Ο Ανδρέας Αποστολίδης, με τη διπλή ιδιότητα του σκηνοθέτη ντοκυμαντέρ έρευνας και του συγγραφέα αστυνομικών μυθιστορημάτων, γράφει μια μελέτη για το εμπόριο αρχαιοτήτων, συνδυάζει αποκαλυπτικές προσωπικές αφηγήσεις και ιστορίες, άγνωστα ντοκουμέντα και αρχεία και αναλύει συγκεκριμένες συγκλονιστικές υποθέσεις αρχαιοκαπηλίας σε ένα θέμα που για πρώτη φορά στην Ελλάδα τοποθετείται στο διεθνές του πλαίσιο με βάση τις σύγχρονες νομικές και ηθικές αντιλήψεις για τη σημασία και την αξία της επιστημονικής αρχαιολογικής έρευνας.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο για το post. Μπράβο στον σκηνοθέτη και στο περιοδικό. Ξέρω ότι τα μπράβο είναι εύκολα και οι πράξεις δύσκολες αλλά τι άλλο να κάνω;
Αίσα

thalassamov είπε...

Ωραίο ποστ!
Το βιβλίο του Αποστολίδη το βρήκα τυχαια και πρέπει να πω ότι είναι άκρως ενδιαφέρον!

φιλάκια!!!