Το ΥΠΕΠΘ και το Χρονικό μιας Χαμένης Δημοπρασίας - Χειρόγραφα της Επανάστασης του '21 Περιέρχονται σε Άγνωστο Πλειοδότη
07/05/07
Η δημοπρασία περιλαμβάνει 113 έγγραφα
Ανέκδοτα ντοκουμέντα για τα πρώτα χρόνια του Αγώνα της Ανεξαρτησίας κατά των Τούρκων, την Πολιορκία του Μεσολογγίου και τα δημοσιονομικά του νεοσύστατου ελληνικού κράτους, πρόκειται να δημοπρατηθούν, με τιμή εκκίνησης τις 20.000 ευρώ, στις 9 Μαΐου στο Μόναχο, από τον οίκο δημοπρασιών Χέρμαν.
Η δημοπρασία θα γίνει και μέσω Ίντερνετ. Σύμφωνα με τα Νέα, πρόκειται για 113 έγγραφα στην ελληνική γλώσσα, με επιστολές επωνύμων, κατάστιχα, δύο ελληνικές εφημερίδες, τέσσερα τουρκικά χειρόγραφα και ένα σπάνιο βιβλίο τα οποία θα διατεθούν ως σώμα.
Ανάμεσα στα έγγραφα περιλαμβάνεται και ένα ανυπόγραφο, άγνωστο μέχρι σήμερα, σχέδιο επιστολής από τους αρχηγούς της Επανάστασης «Προς τον Μεγαλειότατο της Μεγάλης Βρετανίας». Εκείνο που μέχρι σήμερα γνωρίζουμε είναι πως ο Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος, ο οποίος είχε αντιληφθεί την αλλαγή στρατηγικής της Μεγάλης Βρετανίας, είχε στείλει άλλη επιστολή προς το Βρετανό υπουργό Εξωτερικών, στην οποία ανέφερε: «Σας προσφέρουμε διαρκή συμμαχία αν σώσετε την Ελληνική Επανάσταση».
Το πρώτο χρονολογικά ντοκουμέντο της δημοπρασίας είναι μια πρώτη σειρά επιστολών με ημερομηνία 8 Ιανουαρίου 1823 που υπογράφεται από τον Αλέξανδρο Μαυροκορδάτο από το Μεσολόγγι προς τους πολίτες της Ζακύνθου και της Κεφαλονιάς, και τους αρχηγούς της Επανάστασης στην Πελοπόννησο.
Περιλαμβάνεται ακόμη πολύτιμο υλικό, με σημαντικές πληροφορίες για την εποχή της Επανάστασης και της ίδρυσης του πρώτου ελληνικού κράτους, με μυστικές πληροφορίες για τις μορφές-κλειδιά του αγώνα, όπως ο Γεώργιος Κουντουριώτης, και τους αγωνιστές όπως ο Γεώργιος Πραΐδης, οι Ηλίας Χρυσοσπάθης, Πανούτσος Νοταράς, Νέγρης, Ιωάννης Κωλέττης, Νάσος Φωτομάρας, Αναστάσιος Τσαμαδός, Γιωργάκης Μαυρομιχάλης, Νικόλαος Λεβίδης, Αναγνωσταράς κ.ά.
Τέλος, θα δημοπρατηθούν η τελευταία επιστολή που έγραψε «Προς τους Κυρίους» ο Υδραίος ναυμάχος Αναστάσιος Τσαμαδός, λίγο πριν από τον θάνατό του στη ναυμαχία κατά του Ιμπραήμ στη Σφακτηρία, και η επιστολή του μετέπειτα υπουργού Ναυτικών Νικολάου Λεβίδη προς τους πολίτες της Ζακύνθου σχετικά με έναν έρανο για τις χήρες και τα ορφανά της Σφαγής των Ψαρών.
26/03/07
Πρώτα η πιστοποίηση γνησιότητας
Παρέμβαση του υπουργείου Παιδείας στη δημοπρασία χειρογράφων της Επανάστασης του '21
Η υπουργός Παιδείας Μαριέτα Γιαννάκου
Στην επικείμενη δημοπράτηση των χειρογράφων του 1821 στο Μόναχο από τον οίκο Hermann Historica παρενέβη τη Δευτέρα το υπουργείο Παιδείας, τονίζοντας ότι το Γενικά Αρχεία του Κράτους, υπηρεσία υπαγόμενη απευθείας στην υπουργό Παιδείας, είναι η μόνη αρμόδια υπηρεσία για τη συγκέντρωση και διάσωση χειρογράφων που αναφέρονται στην ιστορία και την πολιτιστική κληρονομιά του ελληνικού έθνους.
Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Παιδείας αναφέρει ότι η κ. Γιαννάκου ζήτησε από τη γενική πρόξενο της Ελλάδος στο Μόναχο να αποστείλει πλήρη φάκελο στοιχείων για την αυθεντικότητα των χειρογράφων στην αρμόδια ειδική γραμματέα του υπουργείου Παιδείας για θέματα Γενικών Αρχείων, Βιβλιοθηκών, «προκειμένου να προχωρήσει άμεσα η διαπραγμάτευση για την επιστροφή στη χώρα μας των πολυτίμων ιστορικών κειμηλίων».
Το αρχείο που πρόκειται να δημοπρατηθεί αφορά στην Ελληνική Επανάσταση του 1821, της οποίας ο κύριος «κορμός» των αρχείων (400.000 έγγραφα) βρίσκονται στην κεντρική υπηρεσία των Γενικών Αρχείων μαζί με σημαντικό αριθμό εγγράφων από την περίοδο του Μεσολογγίου (1825-1826).
Η δημοπρασία είναι προγραμματισμένη για τις 9 Μαΐου και η τιμή εκκίνησης ορίστηκε στα 20.000 ευρώ. Η δημοπρασία, που θα γίνει και μέσω Ίντερνετ, αφορά 113 έγγραφα στην ελληνική γλώσσα, επιστολές επωνύμων, κατάστιχα, δύο ελληνικές εφημερίδες, τέσσερα τουρκικά χειρόγραφα και ένα σπάνιο βιβλίο, τα οποία θα διατεθούν ως σώμα.
09/05/07
Πλειοδότησε Έλληνας (;) ιδιώτης
Δεν κατόρθωσε το υπουργείο Παιδείας να αποκτήσει χειρόγραφα της Επανάστασης του '21
Δεν συνοδεύτηκε από επιτυχία η προσπάθεια του υπουργείου Παιδείας να αποκτήσει τη συλλογή ιστορικών εγγράφων του αγωνιστή της Επανάστασης του 1821 Στ.Λεβίδη, που περιλάμβανε 120 έγγραφα των ετών από το 1823 έως το 1862.
Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Παιδείας, «η δημοπρασία διεξήχθη στο Μόναχο, από τον Οίκο Hermann Historica, και πριν από αυτή η υπουργός Παιδείας Μ.Γιαννάκου είχε συστήσει επιτροπή εμπειρογνωμόνων από θεσμικούς φορείς της Πολιτείας, η οποία, αφού εξέτασε και αποφάνθηκε θετικά για τη γνησιότητα των εγγράφων, αποτίμησε την αξία της συλλογής έως 40.000 ευρώ, διπλάσια από την τιμή εκκίνησης του οίκου».
Κατά τη διαδικασία της δημοπρασίας, η ελληνική αντιπροσωπεία αντιμετώπισε ως πλειοδότη άγνωστο άτομο, το οποίο συμμετείχε μέσω τηλεφώνου, ανεβάζοντας την τιμή του δημοπρατούμενου αρχειακού υλικού με «χτυπήματα» της τάξης των 5.000 ευρώ έκαστο. «Το αποτέλεσμα» σημειώνει το υπουργείο, «ήταν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα η τιμή να ανέλθει στις 105.000 ευρώ, με εμφανή τάση της συνεχούς αύξησης του ποσού».
Η ελληνική αντιπροσωπεία εκτίμησε αυτομάτως ότι η τελευταία αντιπροσφορά των 105.000 ευρώ, στην οποία προστίθεται και η προμήθεια του οίκου, ύψους 23%, ανέβαζε τελικά το ποσό στις 125.000 ευρώ, ήταν ήδη υπερβολικά υψηλή και σε πλήρη αναντιστοιχία με την πραγματική αξία της συλλογής.
«Η τελική ελληνική προσφορά, ανερχόμενη στο τριπλάσιο της πραγματικής αξίας της συλλογής, δηλαδή στο ποσό των 125.000 ευρώ, υπογραμμίζει την αταλάντευτη βούληση της Πολιτείας, που εκφράσθηκε μέσα από τους εκπροσώπους της, για την απόκτηση της εν λόγω αρχειακής συλλογής» αναφέρεται ακόμη στην ανακοίνωση του υπουργείου.
Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Ο πλειοδότης παραμένει άγνωστος, αφού ο Οίκος Hermann Historica δεν ανακοίνωσε το όνομά του. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες που συνέλεξε εκ των υστέρων η ελληνική αντιπροσωπεία, ο πλειοδότης ήταν 'Ελληνας και έλαβε τηλεφωνικά μέρος στη δημοπρασία από περιοχή εκτός Αθηνών».
»Αν αυτό αληθεύει, η ελληνική αντιπροσωπεία εκφράζει τη βαθιά πικρία της, διότι ο Έλληνας πλειοδότης και σημερινός κάτοχος της αρχειακής συλλογής αντιπαρατέθηκε, για λόγους 'συλλεκτικής λογικής' (;) σε θεσμούς της Πολιτείας και στους μόνους, κατά νόμο, αρμόδιους φορείς για τη συγκέντρωση, διάσωση, φύλαξη, συντήρηση, ταξινόμηση και διάθεση στην έρευνα του αρχειακού πλούτου της χώρας και της ιστορικής και πολιτισμικής μας κληρονομιάς, όπως είναι τα Γενικά Αρχεία του Κράτους».
5 σχόλια:
Πάντως η όλη περίωση ξεπερνά τα γνωστά όρια σκανδάλων και αδιαφορίας, καθυστέρησης.
Το 1998 αν θυμάμαι καλά είχαμε χάσει το "παλίμψηστο" του Αρχιμήδη. Το ποσό που είχε προσφερθεί τότε ήταν το υπέρογκο ποσό των 2.000.000 δολαρίων (από έναν Αμερικάνο, που έμοιαζε οτι θα έδινε πολύ περισσότερα για εκείνον τον ανεκτίμητης αξίας θησαυρό).
Για τα έγγραφα της επανάστασης το ποσό (125.000 ευρώ) ήταν αμελητέο μπροστά σε κάτι προμήθειες και μίζες που ακούγονται κατά καιρούς...
Καλά θυμάσαι. Αλλά το ελληνικό ΥΠΠΟ από χρόνια τώρα πια φυτοζωεί. Υπάρχει μόνο για να δικαιολογεί τους μισθούς υπουργών και συμβούλων. Αφού να σκεφτείς αποτελεί υποβιβασμό το να γίνει κάποιος υπουργός εκεί.
δείμο, αν επεκτείνεις την παρατήρησή σου και σε άλλα υπουργεία, μάλλον δεν θα πέσεις και πολύ έξω.
:-) ή :-(
Ιδού η απορία!
Σωστή απορία, γλυκιά μου. Απλά με το ΥΠΠΟ τα έχω πάρει, επειδή χρωστά λεφτά σε δήμους που αφήνουν απλήρωτους υπαλλήλους.
Δημοσίευση σχολίου