Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2007

Σύγχρονοι Μύθοι: Η Αδυναμία του Ασφαλιστικού Συστήματος, Made In World Bank

Λέγεται οτι η ιστορία βοηθάει τους ανθρώπους και τα έθνη, ώστε να μην επαναλαμβάνουν τα σφάλματα του παρελθόντος. Παρ' όλα αυτά, παρατηρούμε να συμβαίνει το εξής τραγελαφικό: Οι άνθρωποι, όσοι έχουν τη διάθεση να μελετήσουν πλευρές της ιστορίας, εντοπίζουν και παραδέχονται αρκετά εύκολα τις συνωμοσίες του μακρινού παρελθόντος. Μόλις φτάσουμε όμως να ανακαλύπτουμε τρέχουσες συνωμοσίες, στις οποίες οι μεθοδολογίες του παρελθόντος είναι εύκολα αναγνωρίσιμες, οι περισσότεροι αρνούνται να δουν την αλήθεια και σπεύδουν να χαρακτηρίσουν "συνωμοσιολόγους", όλους – συλλήβδην – όσους έχουν την ετοιμότητα να αναγνωρίσουν και να δημοσιοποιήσουν τα σημάδια της απάτης.

Σήμερα βέβαια οι πραγματικά μεγάλες απάτες στηρίζονται σε "επιστημονικές" αποφάνσεις, όπου κάποιοι "ειδικοί", φέροντες "στοιχεία" και "δεδομένα", κατευθύνουν – με τη βοήθεια των ΜΜΕ - τα αποκοιμισμένα ποίμνια στην οδό της απωλείας.

Πού και πού δημοσιεύεται και κάποια είδηση, που θα μπορούσε να συνεφέρει το πλήθος, να κάνει τους πληττόμενους από τις ασκούμενες πολιτικές να καταλάβουν το μέγεθος της - εις βάρος τους - απάτης, αλλά εις μάτην. Η είδηση προσπερνιέται γρήγορα και περνάει διά παντός στο ασυνείδητο των, εντέχνως και με κατάλληλη εκπαίδευση, μεταλλαγμένων σε αμνούς, ανθρώπων.

Μια τέτοια είδηση δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Το Βήμα της Παρασκευής 19 Οκτωβρίου*. Η είδηση αφορά τον μύθο της υποτιθέμενης αδυναμίας των ασφαλιστικών συστημάτων, μύθο ο οποίος έντεχνα καλλιεργείται από αυτούς που επιθυμούν να αλυσοδέσουν ακόμα περισσότερο τα καλά μαντρωμένα και αποχαυνωμένα πρόβατα: Βλέπε World Bank σε πρώτο πλάνο. Κάτι μου θυμίζει αυτός ο τίτλος "Διεθνής Τράπεζα" από το βίντεο ZeitGeist του προηγούμενου άρθρου σε αυτό εδώ το ιστολόγιο.

Παραθέτω παρακάτω το άρθρο της εφημερίδας, ώστε για όσους διαβάζουν αυτό το ιστολόγιο, να μην περάσει στα "ψιλά γράμματα":



Η Παγκόσμια Τράπεζα τρομοκρατεί με τις προβλέψεις για τις συντάξεις
Έκθεση αποκαλύπτει οτι οι αναλύσεις για τη γήρανση του πληθυσμού και για τα ασφαλιστικά συστήματα ήταν ευφάνταστο κατασκεύασμα

Η έδρα της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον

Όταν η Παγκόσμια Τράπεζα λάνσαρε την ιδέα οτι "γερνάμε" και οτι τα ασφαλιστικά μας συστήματα θα διαλυθούν αν δεν λάβουμε "μέτρα", ακόμη και το ΔΝΤ και ο ΟΟΣΑ ήταν για ένα πρώτο διάστημα πιο προσεκτικοί γενικά στη διατύπωση τέτοιων προβλέψεων. Βέβαια τώρα που η ιδέα αυτή έχει γίνει κοινός τόπος, οι κλασικές και κάποτε πρωτοπόρες αναλύσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας, όπως η μελέτη του 1994-95 "World Population Projections", έχουν βρεί πλειάδα μιμητών, έτοιμων να παπαγαλίσουν τα τρομερά προβλήματα που απειλούν τα ασφαλιστικά μας συστήματα.

Η ίδια η Παγκόσμια Τράπεζα, όμως, από όπου όλα ξεκίνησαν, δεν φαίνεται να μπορεί πλέον να στηρίξει την ιδέα της. Το πόρισμα της επιτροπής για την αξιολόγηση του ερευνητικού έργου της μάλλον μοιάζει καταπέλτης, ιδιαίτερα στο ζήτημα της κοινωνικής ασφάλισης. Η "Αποτίμηση της έρευνας της Παγκόσμιας Τράπεζας, 1998-2005" έχει πολλές "κριτικές" να απευθύνει στο ερευνητικό αυτό έργο, ιδιαίτερα το γεγονός οτι περισσότερο ήταν για "προσηλυτισμό" στις πολιτικές της ιδέες, και μάλιστα χωρίς μέτρο, χωρίς να χρησιμοποιεί ισορροπημένα τα εμπειρικά στοιχεία" και "αγνοώντας τις έρευνες που δεν στήριζαν" τις απόψεις της.

Το κύριο παράδειγμα που δίνεται είναι ακριβώς η έρευνα για τα ασφαλιστικά συστήματα, στα οποία "χάθηκε η ισορροπία χάριν της υποστήριξης" των πολιτικών απόψεων της τράπεζας. Ακόμη, η ηγεσία της τράπεζας εγκαλείται γιατί "επιλεκτικά παραπέμπει σε σχετικά νέες και αδόκιμες έρευνες ως στήριγμα των προτιμώμενων πολιτικών της". Και η χρήση τέτοιων "ευάλωτων ερευνών" πλήττει την αξιοπιστία της. Ακόμη χειρότερα, η αξιολόγηση διαπιστώνει οτι "υπάρχει μεγάλη πίεση στους ερευνητές για να αποδείξουν την ορθότητα της πολιτικής, πράγμα που οδηγεί συχνά σε συμπεράσματα που δεν στηρίζονται από τα στοιχεία".

Αν αυτά είναι τα γενικά συμπεράσματα, τα ειδικά είναι ακόμη πιο σκληρά. Ο Πίτερ Ντάιαμοντ από το MIT, ο οποίος εισηγήθηκε την αξιολόγηση των ερευνών για την ασφάλιση, δεν αρκείται μόνο στο να περιγράψει τον "σχεδόν θρησκευτικό πόλεμο" της Παγκόσμιας Τράπεζας υπέρ του κεφαλαιοποιητικού συστήματος (των ιδιωτικών ταμείων). Γιατί η μια πλευρά είναι οτι ο "υπερτονισμός της αξίας των ιδιωτικών ασφαλιστικών ταμείων" απλώς "δεν εξυπηρετεί τον κεντρικό ρόλο της τράπεζας στην κατανόηση της αναπτυξιακής πολιτικής". Η άλλη είναι ακόμη πιο αμείλικτη, γιατί στην ουσία διαπιστώνει οτι αυτές οι πολιτικές απόψεις της τράπεζας την οδήγησαν στο να παρουσιάσει έρευνες γεμάτες λάθη: "Στην πραγματικότητα επαναλαμβανόμενα αναλυτικά λάθη συνδέονταν με τον υπερτονισμό των δεδομένων εκ των προτέρων απόψεων της τράπεζας". Και τα "λάθη" αυτά στην "ανάλυση" στα οποία αναφέρεται ο συγγραφέας δεν είναι οποιαδήποτε: είναι λάθη "που θα μπορούσε να καταλάβει εύκολα ο οποιοσδήποτε πρωτοετής φοιτητής οικονομικών".

Είναι αλήθεια οτι μια σειρά μελετητές είχαν από την αρχή εξηγήσει πως "η καταστροφή της δημόσιας ασφάλισης που μας απειλεί εξ αιτίας της γήρανσης των πληθυσμών" είναι ένα αρκετά ευφάνταστο κατασκεύασμα. Ένα παράδειγμα είναι οι εισηγητές για τα ασφαλιστικά συστήματα στη Γαλλία Ζ. Μ. Σαρπέν και στη Βρετανία λόρδος Ίτον, οι οποίοι έγραφαν το 1999 στην Έκθεση της Οικονομικής Επιτροπής για την Ευρώπη του ΟΗΕ οτι "δεν υπάρχει καμία ανάγκη να φοβερίζουμε τους σημερινούς εργαζομένους με ιστορίες για το κατά πόσο θα τα καταφέρουν όταν γεράσουν" και οτι "“η δημογραφική "ωρολογιακή βόμβα" ή τα ερωτήματα "κατά πόσο μπορούμε να τα καταφέρουμε καθώς γερνάμε" υπερδραματοποιούν το θέμα”. Η αξιολόγηση των ερευνών της Παγκόσμιας Τράπεζας το ίδιο υπονοεί – με καθυστέρηση. Και χωρίς και πολύς κόσμος να λάβει αναγκαστικά γνώση της αυτοκριτικής αυτής, που σημειώνουμε οτι δημοσιεύτηκε στις αρχές του 2007!

Τ. ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ


* Το κείμενο του άρθρου πληκτρολογήθηκε. Τα περιεχόμενα της εφημερίδας "Το Βήμα" δημοσιεύονται σε μορφή κατάλληλη για αντιγραφή-επικόλληση, μόνο για Το Βήμα της Κυριακής. Οι άλλες εκδόσεις είναι προσιτές σε μορφή PDF, μετά από εγγραφή στην συγκεκριμένη υπηρεσία.

19 σχόλια:

Panos Konstantinidis είπε...

Το μόνο που έχουμε να φοβηθούμε είναι η διασπάθιση των χρημάτων μας από το νεοελληνικό κράτος. Χαμαιτυπείο τα έχουνε κάνει και τα ασφαλιστικά ταμεία (δηλαδή τα λεφτάκια μας).

Ερινύα είπε...

Και ενώ, όπως ακριβώς τα λες Πάνο, τα λεφτάκια μας πέταξαν στους πέντε ανέμους, αυτοί, πολύ ωραία και καλά, έχουν το θράσος να πιπιλίζουν επιχειρήματα, όπως αυτό, που τους δίνει έτοιμο στο πιάτο η κάθε World Bank.

Panos Konstantinidis είπε...

Προσπαθούνε να δικαιολογήσουνε τα δικαιολόγητα :)

Panos Konstantinidis είπε...

δικαιολόγητα = αδικαιολόγητα :)

Ερινύα είπε...

Είναι η γνωστή μέθοδος: Παράγουμε και διαδίδουμε έναν μύθο, στον οποίο θα βασίσουμε αργότερα μια πολιτική. Οι "μάζες" θα έχουν πρώτα ακούσει πολλές φορές τον μύθο, ώστε να τον έχουν εμπαιδώσει μέχρι την κρίσμη στιγμή (όταν τα πρόβατα οικειοθελώς θα οδηγηθούν στο σφαγείο).
Τώρα, το πού πήγαν τα χρήματα των ταμείων στην Ελλάδα και πού στις άλλες χώρες, αυτό νομίζω οτι είναι μια λεπτομέρεια στη λειτουργία του όλου συστήματος, την οποία ο καθένας μας, ανάλογα με τα δεδομένα που διαθέτει, μπορεί να την διερευνήσει.
Και εδώ μπαίνει το ερώτημα (ειδικά για τη χώρα μας): Ποιός είναι ο ρόλος των λεγόμενων συνδικαλιστών; Γιατί τους ψηφίζουμε;

Εδώ όμως το θέμα είναι πιο σφαιρικό, αφού η προπαγάνδα της World Bank αφορά όλες τις χώρες και όχι μόνο την δική μας, με τον γνωστό δείκτη διαφθοράς.

Ερινύα είπε...

Αξιόλογο το Άρθρο του Βίκτωρα Νέτα στην Ελευθεροτυπία της 10ης Απριλίου 2007, με συνοπτικό, θα έλεγα, ιστορικό της καταλήστευσης των χρημάτων των ασφαλιστικών ταμείων.

Απόσπασμα του άρθρου:
"
Μια άλλη ληστεία των χρημάτων του ασφαλιστικού συστήματος γινόταν με τον δανεισμό των Ταμείων από τις τράπεζες για να εξυπηρετηθούν τρέχουσες ανάγκες, επειδή τα αποθεματικά τους ήταν δεσμευμένα. Σε μελέτη της ΓΣΕΕ το 1992, την οποία συνέταξαν οι Π. Πέτρουλας, Σ. Ρομπόλης και Χρ. Ρουπακιώτης, σημειώνεται ότι μία από τις αιτίες επιδείνωσης της κρίσης της ασφάλισης είναι «Η προσφυγή σε δανεισμό της κοινωνικής ασφάλισης από το τραπεζικό-πιστωτικό σύστημα με επαχθείς όρους. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα 860 δισ. δρχ. συσσωρευμένο έλλειμμα του ΙΚΑ, μόνο τα 300 δισ. δρχ. αντιστοιχούν σε έλλειμμα και τα υπόλοιπα 560 δισ. δρχ. αντιστοιχούν σε δαπάνες οφειλόμενων τόκων». Και συνεχίζοντας επισημαίνουν ότι: «Το χαμηλό ύψος των επιτοκίων καταθέσεων του ιδρύματος καθ' όλη τη μεταπολεμική περίοδο (ώς το 1986) έχει ως αποτέλεσμα τη διαρροή πόρων του, που προσεγγίζει σε τρέχουσες τιμές (1986) τα 450 δισ. δρχ. Είναι χαρακτηριστικό ότι και σήμερα το ΙΚΑ (σήμ. 1992) καθώς και άλλα ασφαλιστικά Ταμεία καταθέτουν τα αποθεματικά τους με επιτόκιο 18% και ταυτόχρονα δανείζονται με επιτόκιο της τάξης του 32%. Παράλληλα, τα 350 δισ. δραχ. που είναι επενδεδυμένα σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου και τα 100 δισ. δρχ. που είναι επενδεδυμένα σε μετοχές εισηγμένων εταιρειών στο Χρηματιστήριο Αθηνών έχουν περιορισμένη απόδοση για τα ασφαλιστικά Ταμεία».
"

* Η λέξη Τράπεζα εμφανίζεται 5 φορές μέσα στο άρθρο.

Panos Konstantinidis είπε...

>Εδώ όμως το θέμα είναι πιο
>σφαιρικό, αφού η προπαγάνδα της
>World Bank αφορά όλες τις χώρες
>και όχι μόνο την δική μας, με τον
>γνωστό δείκτη διαφθοράς.

Σίγουρα. Εκεί που θέλω να καταλήξω είναι ότι οι δικοί μας (ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΤΕΒΕ κλπ) βρήκανε πάτημα τα πορίσματα της παγκόσμιας τράπεζας για να δικαιολογήσουνε τη δική τους κατασπατάληση των πόρων. Σου λένε, "να, εμείς δεν τα φάγαμε τα χρήματα, έτσι κι αλλιώς δεν φτάνουνε για όλους".

Όσο για τις τράπεζες, εν τάξει δεν τις βλέπω ότι κάνουνε κακό. Στο κάτω κάτω επιχειρήσεις είναι και θέλουνε να έχουνε κέρδος. Στο χέρι μας είναι να είμαστε συνειδητοποιημένοι καταναλωτές και να ξέρουμε πότε να δανειστούμε και με ποιους όρους.

Unknown είπε...

Εξαιρετικό το post κυρίως στηριγμένο σε σταθερά πόδια και χωρίς στείρο λόγο με συνθήματα.

Το ασφαλιστικό βέβαια όπως βγαίνει πεντακάθαρα από το δημοσίεσυμα μόνο Ελληνικό πρόβλημα δεν είναι. Και αν συνυπολογίσω όλα τα άλλα και πολύ σημαντικά που κατατρώγουν την παγκοσμιότητα στις μέρες μας, δεν ξέρω, αλλά αναρωτιέμαι...: είναι δυνατόν να μην οδηγηθεί το πράγμα σε ένα εκτός ελέγχου "μπαμ" κάποια στιγμή;

*Ερινύα, σε ευχαριστώ για τις παρεμβάσεις σου στις σελίδες μου.

Ερινύα είπε...

politispittas, με μεγάλη ευχαρίστηση πρόσθεσα λίγα σχόλια στην "ΣΤΗΛΗ ΑΛΑΤΟΣ"! Το άρθρο είναι πολύ ενδιαφέρον και η νέα, για πολλούς συνέλληνες (στην Ελλάδα και την Κύπρο), οπτική γωνία, από την οποία "βλέπει" τον όρο "παγανισμός" οδηγεί το βλέμμα σε έναν δρόμο, που μας φέρνει πιο κοντά στην αληθινή σημασία της λέξης.

Τώρα όσον αφορά τις γενικότερες συγκυρίες, το ερώτημά "είναι δυνατόν να μην οδηγηθεί το πράγμα σε ένα εκτός ελέγχου "μπαμ" κάποια στιγμή;" έχει, δυστυχώς, κάθε λόγο να παραμένει επίκαιρο.
Αυτό που φαίνεται σίγουρο είναι οτι τα πράγματα, όπως τα σχεδιάζουν οι "μυθοπλάστες" εξουσιαστές - οικονομικοί κολοσσοί, δεν μπορεί να εξελιχθούν "ομαλά".

Ο σκοπός αυτού του άρθρου, όπως και των περισσότερων, που έχω αναρτήσει στο ιστολόγιο, είναι το ξεγύμνωμα των μύθων με τους οποίους κάποιοι κατάφεραν και συνεχίζουν να πετυχαίνουν την χειραγώγηση και τον εξουσιασμό επί των συνανθρώπων τους και η αποκάλυψη των μεθόδων που χρησιμοποιούν μέχρι και σήμερα για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Για εμάς τους Έλληνες, θεωρώ πρώτιστη ανάγκη την αποδέσμευσή μας από την ολέθρια, κατά τη γνώμη μου, επιρροή του χριστιανικού δόγματος, μέσα από την σωστή ανάγνωση της ιστορίας. Είναι το πρώτο και καθοριστικό βήμα για να πετύχουμε την πνευματική (και όχι μόνο) υγεία μας.
Όπως λέει ο αφηγητής στο βίντεο zeitgeist (της αμέσως προηγούμενης ανάρτησης), "the religious institutions of this world are at the bottom of the dirt...", δηλαδή, οι θρησκευτικοί θεμοί αυτού του κόσμου βρίσκονται στη βάση (είναι το θεμέλιο) της βρωμιάς.

Σχειτικά με την ΣΤΗΛΗ ΑΛΑΤΟΣ:
Μόλις πριν δυο μέρες ενημερώθηκα για την παρουσία του ιστολογίου ΣΤΗΛΗ ΑΛΑΤΟΣ του Γιώργου Πήττα (politispittas) και φυσικά, μπήκα στον πειρασμό να γράψω εκεί κάποια σχόλια στο τελευταίο άρθρο Παγανισμός, ένας ανθρωπισμός. Όπως γίνεται άμεσα κατανοητό, σε ένα άρθρο με τέτοιο θέμα, εμφανίζονται αρκετοί σχολιαστές, που τα σχόλιά τους προκαλούν σε απαντήσεις και ανταπαντήσεις χωρίς τελειωμό.

lykanios είπε...

>Για εμάς τους Έλληνες, θεωρώ >πρώτιστη ανάγκη την αποδέσμευσή μας >από την ολέθρια, κατά τη γνώμη μου, >επιρροή του χριστιανικού δόγματος

Δηλαδή άλλη μια Ελληνίστρια που ψάχνει στον καθρέπτη να βρει την αύρα της, που μπερδεύει Ελληνική μυθολογία με την Κελτική και δεν συμμαζεύεται? Όχι κάτι προσωπικό, αλλά επειδή γνωρίζω αρκετά άτομα που πηγαίνουν με τις άσπρες ρόμπες στα αρχαία, και μπερδεύουνε την βούρτσα συχνά πυκνά.

Ο χριστιανισμός δεν αποτελεί κανένα πρόβλημα στην κοινωνία, βλέπεις πολλούς να πηγαίνουν στην εκκλησία σήμερα? Δηλαδή ΕΛΕΟΣ Ρώτας στον δρόμο κάποιον τι σημαίνει χριστιανισμός και σου απαντάει (Το αρνί το Πάσχα λες?) η σου λέει (Α κάτι περί μεταμόσχευση στο εξωτερικό δεν είναι αυτό?) Το 99% των ελλήνων όχι μόνο έχει ξεχάσει τι είναι, αλλά νομίζει ότι οι εκκλησίες είναι τα καινούρια στιλάτα κτήρια των Hoddos Center, με όλα αυτά τα κοσμήματα που παίρνει το μάτι τους μέσα καμία φορά μερικές σκέφτονται (τι ωραίο κτήριο, να πάω για ψώνια άραγε?) Τώρα αν η εκκλησία είναι ενωμένη με το κράτος αυτό είναι άλλο θέμα και δεν κάνει καμία διαφορά ενωμένη – χώρια, το ίδιο και το αυτό, και αύριο να χωρίσει μην νομίζεις ότι θα δώσουνε κάτι παραπάνω σε εμάς, ούτε θα πέσει ο Φου Που Α.

Από την άλλη η Ελλάδα έγινε στάχτη το καλοκαίρι (όχι ότι δεν ήταν, απλά έγινε και στην κυριολεξία) και κανέναν Ίσου Χρηστό δεν είδα να ρίχνει καμία βροχούλα ούτε κανέναν Δια να φτύνει το δάσος για να σβήσει η φωτιά, ούτε καμιά ομάδα που πίνει χαπάκια Ε, ούτε καμία επίδοξη ενεργομορφή, η καμιά άλλη μορφή σαν τον Τσε Κε Βάρα, (μορφή ο τύπος) να βοηθάει την κατάσταση και γενικός, είμαστε που είμαστε ρόμπες, δεν μας παίρνει να φοράμε τις άσπρες ρόμπες που φωσφορίζουνε και κάνουν μπάμ στο μάτι και να παίρνουμε τα βουνά να τραγουδάμε τα στιχάκια που διαβάζουμε στο βιβλίο Ομήρου οδύσσεια του γυμνασίου, τώρα θα μου πεις μπορούμε να τραγουδήσουμε και άλλα στιχάκια από άλλα βιβλία, αλλά ας μην το θίξω πολύ το θέμα γιατί στο τέλος θα κάνω ειδική αναφορά και στους ΕΛ(ίθιους) το πηδάω το θέμα (και την γειτόνισσα - άσχετο) και συνεχίζω.

Ο κόσμος καίγετε και εμείς ψάχνουμε πια ρόμπα είναι καλύτερη να βάλουμε,
δηλαδή είναι περίεργο αυτό που συμβαίνει με τις θρησκείες, έχει αρχίσει και γίνεται ένα είδος Styling, λες ας πούμε, χμ με τι να ντυθώ σήμερα? Να βάλω τα άσπρα η τα μαύρα? Είδηση! Δείτε την νέα κολεξιόν του τάδε Gay στυλίστα για τον χειμώνα, τα μαύρα που αδυνατίζουν, (το καλοκαίρι το γυρνάμε στον Δία να βάλουμε τα άσπρα για να μην μας γκέι ο ήλιος. (Για εμάς τους καίει))

Η μόνη θρησκεία που υπηρετεί ο λαός πια είναι η θρησκεία της εκμετάλλευσης, και το μόνο χρώμα που έχει είναι το χρώμα της αδικίας, το ασφαλιστικό και πολλά άλλα προβλήματα δεν θα τα στρώσει ούτε ο Δίας (Μαμιέται ο Δίας που λένε) ούτε ο Ίσους Χρηστός νικά και όλα τα λεφτά τσιμπά, δεν χρειάζεται να διαλέξουμε ρόμπα, είμαστε από μόνοι μας πια.

Άντε δουλεύετε, στα 100 σας θα βγείτε στην σύνταξη.

ΥΓ. Η μανία μου με τις ρόμπες οφείλεται σε τραυματική παιδική εμπειρία.

Ερινύα είπε...

BeAsT,
χωρίς παρεξήγηση, ελπίζω, θα σου πω οτι είσαι τελείως εκτός θέματος, μια που ξεκινάς μιλώντας για ρόμπες, Κελτικές μυθολογίες και άλλα άσχετα. Προφανώς δεν έχεις μπει στον κόπο να διαβάσεις άλλα άρθρα εδώ για να αντιληφθείς το πνεύμα των λόγων.

Ίσως μάλιστα ζεις σε άλλη χώρα και όχι σε αυτήν που οι κάτοικοί της γεμίζουν με χρήμα τα παγκάρια των εκκλησιών, όπου χιλιάδες πιστοί σέρνονται κάτω από την εικόνα της παναγίας για να τους ... θεραπεύσει και όπου εκατομμύρια γονείς ανέχονται να διδάσκονται τα παιδιά τους στο σχολείο τις τερατολογίες του μαθήματος των θρησκευτικών σαν αναμφισβήτητες αλήθειες, όπου μαζεύονται εκατομμύρια υπογραφές από την εκκλησία, όπου οι πολιτικοί, ανεξάρτητα από τις πεποιθήσεις τους, τρέμοντας το πολιτικό κόστος (βασισμένο στο πλήθος των πιστών), δεν τολμούν να αγγίξουν την εκκλησία, όπου η ιστορία συνεχίζει να διδάσκει στρεβλά ψεύδη σαν τον Ελληνοχριστιανικό (!) πολιτισμό...

Δεν έχεις προσέξει φαίνεται, πόσο εμποτισμένος είναι ο λόγος των Ελλήνων από την λεγόμενη Αγία Γραφή, όταν ακούμε συνεχώς φράσεις από αυτήν και όχι από τους αμέτρητους Έλληνες σοφούς της αρχαιότητας (που δεν ήταν βέβαια Κέλτες). "Βιβλική καταστροφή", "από τον καιρό του Νώε" (και όχι του Δευκαλίωνα - μήπως ήταν κι αυτός Κέλτης;), "Αλληλούια" (δόξα στον Γιαχωβά), "Παναγία μου" και πάμπολλα παραπλήσια, που είναι αποτέλεσμα της, εξ απαλών ονύχων, πλύσης εγκεφάλου του Έλληνα.

Αλήθεια, ρώτα αρκετούς Έλληνες να σου πουν αν θεωρούν υπαρκτά ιστορικά πρόσωπα ή όχι τον Ιησού Χριστό, την Παναγία, τον Άγιο Γεώργιο και πάει λέγοντας, να δούμε πόσα "ναι" θα πάρεις.

Ρώτα να μάθεις, πόσοι έκαναν φέτος το εμβόλιο της γρίπης (ειδικά οι ερχόμενοι σε επαφή με όρνιθες). Εεεεπ, σου μοιάζει άσχετο; Δεν είναι όμως, αν το ψάξεις καλύτερα.

Φαίνεται οτι ζούμε σε διαφορετικές χώρες τελικά!

Panos Konstantinidis είπε...

Τέρας (beast) σε πείραξε που πηγαίνουμε (κι εγώ προσωπικώς) στον Όλυμπο με λευκή ενδυμασία και κάνουμε τελετές; Γιατί; Με ποιό τρόπο σε επηρεάσαμε; Αλλά από την άλλη σε καταλαβαίνω, λες ότι

>ΥΓ. Η μανία μου με τις ρόμπες οφείλεται σε
>τραυματική παιδική εμπειρία.

τα παιδικά τραύματα είναι δύσκολο να ξεπεραστούνε.

Επίσης λες ότι

>Ο χριστιανισμός δεν αποτελεί κανένα πρόβλημα
>στην κοινωνία, βλέπεις πολλούς να πηγαίνουν >στην εκκλησία σήμερα?

λυπάμαι αλλά ζεις σε άλλο πλανήτη αν δεν μπορείς να δεις πως ο χριστιανισμός επηρεάζει πάνω από όλα τη νοοτροπία μας (με την υποχρεωτική κατήχηση) όπως επίσης και την τσέπη μας (με τα εκατομμύρια κονδύλια που αποσπά η Εκκλησία καθώς επίσης και τις τεράστιες φορο-απαλλαγές από το νεοελληνικό κράτος).

Αν ο κόσμος καίγεται όπως λες κοίταξε να κάνεις κάτι για να το αλλάξεις και άσε τις "ρόμπες" κατά μέρος. Τουλάχιστον αυτές οι "ρόμπες" οραματίζονται και αγωνίζονται για μία καλύτερη Ελλάδα. Εσύ τί κάνεις;

Ερινύα είπε...

Φαίνεται αγαπητέ Πάνο οτι πολλοί άνθρωποι, έχουν συνηθίσει να βλέπουν τις μαύρες ρόμπες είτε επειδή έχουν γίνει πιστοί σε αυτές είτε απλά ανεκτικοί. Οποιαδήποτε άλλη ρόμπα τους προκαλεί αλλεργία. Οι ανήκοντες στη δεύτερη κατηγορία (ανεκτικοί), υποτιμούν το ρόλο που παίζουν αυτές οι μαύρες ρόμπες, κι ας έχουν τη δύναμη να παρεμβαίνουν στην διδασκόμενη ύλη διαφόρων μαθημάτων στα σχολεία, την διδασκαλία θρησκευτικών με προσηλυτιστικό χαρακτήρα (πλύση εγκεφάλου), στην πολιτική και σε όλους τους τομείς δραστηριοτήτων της πολιτείας των νεοελλήνων.
Το πρώτο και μέγιστο κακό που υφίσταται ο προσηλυτιζόμενος στην χριστιανική πίστη είναι η ρωγμή στην λογική και την δυνατότητα κριτικής σκέψης, με βασικά εργαλεία τον φόβο, την ενοχή και την καλλιεργούμενη ημιμάθεια - άγνοια. Και γι' αυτόν τον λόγο, πράγματι, η θρησκεία βρίσκεται "στα θεμέλια της βρωμιάς". Ο νέος, αντί να ετοιμάζεται να γίνει πολίτης, μετατρέπεται σε πρόβατο, εξ ου και ο όρος ποίμνιο. Δεν είναι τυχαία η έκφραση "άφετε τα παιδία έλθειν προς με": Από μικρά παιδιά θα ξεκινήσει η πλύση εγκεφάλου, όταν είναι ακόμα εύπλαστα και η κρίση τους δεν έχει ενδυναμωθεί, ώστε να δεχθούν ευκολότερα τους παραλογισμούς της θρησκείας σαν αναμφισβήτητες αλήθειες!
Στη συνέχεια, ένας άνθρωπος, που έχει υποστεί μια τέτοια διδασκλία, είναι έτοιμος να δεχθεί πολλά παράλογα, προερχόμενα από οποιαδήποτε "επίσημη" ή λιγότερο "επίσημη" αρχή ή φορέα (Κυβέρνηση, ΜΜΕ, διεθνείς οργανισμοί κλπ).
Την προσέγγιση των μικρών παιδιών από τους κατηχητές του χριστιανισμού και τις μεθόδους που χρησιμοποιούσαν, πριν ακόμα επιβληθεί με νόμους του κράτους ο χριστιανισμός, μας τις έχει παραδόσει ο Κέλσος στον "Αληθή Λόγο".

Βέβαια, θέλω να τονίσω οτι, θα ήταν θλιβερό αν κάποιοι χρησιμοποιούν την αρχαία Ελληνική θρησκεία με σκοπό να στήσουν ένα νέο ποιμνιοστάσιο, ίδιο στη φιλοσοφία του με εκείνο των μαυροντυμένων, όπως καταγγέλλει στο ιστολόγιό του ο συν-ιστολόγος Κλείτωρ (με μια αναζήτηση στο ιστολόγιό του θα βρείς πολλά άρθρα πάνω σε αυτό το θέμα).

Panos Konstantinidis είπε...

Ερινύα πολύ σωστά... Όπως αναφέρεται και στο zeitgeist (κορυφαία) η κυβέρνησή σου και οι θρησκευτικοί σου ηγέτες δε σε θελουνε ικανό να σκέφτεσαι. Η σκέψη κάνει κακό γι' αυτό και από μικρό προσπαθούνε να σε βάλουνε σε ένα συγκεκριμένοι καλούπι ώστε να πάρεις συγκεκριμένο σχήμα.

Όσο για το ιστολόγιο του Κλείτωρος το παρακολουθώ αλλά θα πρέπει να παραδεχτώ ότι διαφωνώ με κάποια από αυτά που λέει. Σίγουρα πάντως δεν πρέπει να αντικαταστήσουμε τους μελανοχιτώνες με λευκοχιτώνες.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Βασικά θα συμφωνήσω με τις θέσεις ότι το ασφαλιστικό δεν είναι παρά θέμα πολιτικής. Το πρόβλημα είναι απλά η ρατσιστική αντιμετώπιση προς τους φτωχούς που δεν μπορούν να καλύψουν καν τις ανάγκες τους.

Η πλάκα είναι ότι η "δημοκρατία" δεν ενδιαφέρεται καν για το μέλλον των εργαζομένων, οι οποίοι σε λίγο δε θα μπορούν να συντηρούν την αγορά και το σύστημα θα οδηγηθεί σε μαρασμό. Οι στόχοι των "δημοκρατικών" οικονομικών συμφερόντων είναι επιπόλαια πρόσκαιροι.

Ερινύα είπε...

Μήπως Δείμο τα οικονομικά συμφέροντα, αυτά που παίζουν τον καθοριστικό ρόλο στην παγκόσμια πολιτική σκακιέρα, θέλουν να οδηγήσουν την αγορά σε μαρασμό και τους εργαζόμενους σε έσχατο ξεπεσμό;
Μήπως είναι αυτός ο μακροπρόθεσμος καλομελετημένος στόχος τους;
Μήπως τότε ακριβώς θα κερδίσουν ακόμα περισσότερα;

Υπάρχει και αυτό το ενδεχόμενο. Δες πώς βγήκαν κερδισμένοι και κραταιοί με τα χρηματιστηριακά παιχνίδια, τα αναρίθμητα τραπεζικά κόλπα και τους πολέμους στην προηγούμενη ανάρτηση.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Η πλάκα, ερινύα, είναι όσο φτωχαίνουν οι λαοί (εκτός από τις τράπεζες) η αγορά θα δέχεται μεγαλύτερη κρίση και η "δημοκρατία" θα οδηγείται σε κατάρρευση.

pølsemannen είπε...

Ο στόχος είναι να αποδομηθούν τα διάφορα συστήματα πρόνοιας, να διαλύσουν οι ασφαλιστικοί οργανισμοί και να γίνει ισοπέδοση των αμοιβών σε ένα παγκόσμια αποδεκτό (από αυτούς) ελάχιστο ώστε να ξεπατωθεί η "μεσαία τάξη" και να οδηγηθούμε τελικά σε μία κοινωνία εξαθλιωμένων, αμόρφωτων και στενώς παρακολουθούμενων ζώων που θα κυβερνώνται από μία απειροελάχιστη παγκόσμια ελίτ που θα ηδονίζεται λιανίζοντας τους συνανθρώπους της.

Ο Τζώρτζ Όργουελ θα βγει προφητικός δεν υπάρχει περίπτωση.

Ένα από τα συστήματα που έχει μπει στο μάτι αυτής της ελίτ εδώ και πολλά χρόνια είναι το Σουηδικό, που πλέον αποδομείται γοργά, χάρη στις λανθασμένες (ενδεχομένως και με δόλο) πολιτικές που ακολούθησαν τόσο οι κυβερνήσεις του ερυθροπράσινου σοσιαλδημοκρατικού μπλοκ όσο και του τώρα κυβερνώντος κυανοπρασινοπορτοκαλιού αστικού μπλοκ.

Ερινύα είπε...

pølsemannen,
ακριβώς έτσι τα βλέπω κι εγώ τα πράγματα, δυστυχώς...