Τρίτη 27 Μαρτίου 2007

Το βίντεο του Α. Στυλιανάκη για το "Άγιο Φώς"

Τα παρακάτω βίντεο βρίσκονται στην σελίδα Άγιο Φως από την οποία μπορεί κανείς να τα κατεβάσει σε μορφή Quick Time Video.
Στην ίδια σελίδα παρουσιάζεται "ΤΟ ΜΕΓΑ ΘΑΥΜΑ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ ΔΙΑ ΜΕΣΟΥ ΤΩΝ ΑΙΩΝΩΝ" και σύμφωνα με την "μαρτυρία" η οποία παρουσιάζεται σην συγκεκριμένη σελίδα:

"Το Πάσχα του 1994 παρακολούθησα από κοντά την τελετή του Αγίου Φωτός και μάλιστα κατέγραψα τα γεγονότα με την ερασιτεχνική μου κάμερα. Είδα το Αγιο Φως να διασχίζει όλα τα μέρη του Πανίερου Ναού της Αναστάσεως, ενώ μια μπάλα φωτός διέσχισε το πλήθος και πήγε και άναψε την λαμπάδα ενός ηλικιωμένου ανθρώπου. 'Αγγιξα την φλόγα του Αγίου Φωτός, περιέλουσα το πρόσωπό μου και δεν κάηκα. Μια απέραντη γαλήνη κόσμησε την ψυχή μου και παράλληλα αισθάνθηκα ένα είδος αναπτέρωσης των δυνάμεών μου."

Πατώντας στον σύνδεσμο Βίντεο Ντοκουμέντο πέφτουμε πάνω σε βίντεο, που με μια πρώτη ματιά αναγνωρίζουμε οτι πρόκειται για το βίντεο του "πατρός" Αντωνίου Στυλιανάκη, το οποίο προβλήθηκε στην εκπομπή της Άννας Δρούζα σήμερα το μεσημέρι στο κανάλι της ΝΕΤ. Εύκολα διαπιστώνει κανείς οτι μέρος του ίδιου βίντεο, μετά από επεξεργασία για την αποκοπή ανεστίαστων πλάνων - η οποία όμως αλλοιώνει την εντύπωση της συνέχειας στην κίνηση της φλόγας (πύρινης σφαίρας κατά τον π. Στυλιανάκη) - εμφανίζεται και στην τοποθεσία του π. Στυλιανάκη. Το βίντεο αυτό εμφανίζεται παρακάτω:



Στον σύνδεσμο Κατεβάστε το Βίντεο πέφτουμε σε μια κάπως διαφορετική εκδοχή της ίδιας ταινίας:



Στην δικτυακή τοποθεσία του "πατρός" Αντωνίου Στυλιανάκη, και πιο συγκεκριμένα στις σελίδες που αναφέρονται στο "Άγιον Φώς", διαβάζουμε τα παρακάτω:

"Από τους πρώτους που την έδειξα ήταν η μητέρα μου και σε κάποια στιγμή την άφησα μόνη αφού εγώ ήξερα το περιεχόμενο... Σε λίγο με φώναξε για να δω κάτι το καταπληκτικό. Ξαναγυρίζω πίσω την ταινία και βλέπω μια πύρινη σφαίρα (σαν αυτή που είχα δεί από τα αριστερά) να βγαίνει από τα δεξιά του Π.Τ. και να γλύφει στην κυριολεξία τα κεφάλια του κόσμου κατευθυνόμενη προς την κοντινότερη κολώνα που έφεξε ολόκληρη μέχρι που να σβήσει..."

Παρακολουθώντας και τα δυο βίντεο, στάθηκε αδύνατο να εντοπίσω "πύρινη σφαίρα". Αυτό, που φαίνεται, στα δικά μου μάτια, είναι πολλά φλας και μετά η φλόγα από έναν δαυλό αναμένο, που αυτός ο οποίος τον κρατάει δεν φαίνεται - πιθανόν λόγω χαμηλού αναστήματος - και κινείται ταχύτατα μέσα στο μακρινό πλήθος.
Το βίντεο επιπλέον, σε κάποιες - κρίσιμες - στιγμές, γίνεται πολύ θολό, σαν να έχει απώλεια εστίασης.

Παρέδωσα εδώ τα δυο βίντεο, ώστε να μπορέσει όποιος άλλος τα δει να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα.

ΔΙΟΡΘΩΣΗ
Λόγω του χρόνου που πέρασε από τη στιγμή που είχα κατεβάσει τα βίντεο, έκανα μια πρώτη παρουσίαση του άρθρου, όπου λάθος (προδοσία της μνήμης) είχα αναφέρει την τοποθεσία του π. Στυλιανάκη ως πηγή από την οποία έγινε το download του 2ου βίντεο. Έτσι αυτό το άρθρο είναι τώρα διορθωμένο, προς αποκατάσταση της ορθής παρουσίασης και εμπλουτισμό των πηγών στις οποίες βρίσκονται οι πληροφορίες που παραθέτω.

6 σχόλια:

Stelios Frang είπε...

Μια ψιλοκομπίνα είναι, για να βγάλουν κανένα φράγκο, όπως τόσες και τόσες... Φαντάσου θαύμα που γίνεται σε προκαθορισμένη μέρα και ώρα, σύμφωνα με το ημερολόγιο των παπάδων... Φυσικός νόμος είναι τελικά :-ΡΡ

Ερινύα είπε...

Είναι για γέλια!
Σήμερα ο π. Στυλιανάκης εμφανίστηκε στην εκπομπή της Α. Δρούζα και έδειξαν κομμάτια αυτού του βίντεο κατάλληλα μονταρισμένα. Και στις σελίδες του π. Στυλιανάκη, βρίσκουμε σήμερα εφαρμογίδιο :-), που παίζει μέρος αυτής της "ταινίας" σε επεξεργασμένη και μονταρισμένη εκδοχή μέσα σε πλαίσιο:
http://users.otenet.gr/~styliant/HolyLight/HOLYFIRE94/

Ανώνυμος είπε...

Γιατί δέν πάτε μόνοι σας να διαπιστώσετε πόσο κομπίνα είναι. ΄Αν έχετε τα κότσια να παραδεχτείτε μετά το λάθος σας σας προκαλούμε. Εμείς οι πιστοί δεν φοβόμαστε την αναμέτρηση μεταξύ αληθείας και ψεύδους.

Ανώνυμος είπε...

Γιατί δέν πάτε μόνοι σας να διαπιστώσετε πόσο κομπίνα είναι. ΄Αν έχετε τα κότσια να παραδεχτείτε μετά το λάθος σας σας προκαλούμε. Εμείς οι πιστοί δεν φοβόμαστε την αναμέτρηση μεταξύ αληθείας και ψεύδους.

Ανώνυμος είπε...

Χ ρ ι σ τ ο ς α ν έ σ τ η

Ερινύα είπε...

Ανώνυμε,
όπως έγραψα σε σχόλιο σε άλλη ανάλογη ανάρτηση ιστολογίου του Σ. Φραγκόπουλου:

...Όχλος να συρρέει και σε υστερική κατάσταση, μετά από πολύωρη ορθοστασία και συνωστισμό μέσα στην κλεισούρα με τα κεριά και τα λιβάνια, να "λούζονται" με την φωτιά από τις λαμπάδες (γνωστό παιχνίδι σε πολλά μικρά παιδιά) και να νομίζουν οτι κάποιες λάμψεις από φλάς ή άλλες τεχνολογικές επινοήσεις παραγωγής φωτεινών λάμψεων και αυταναφλέξεων είναι εξ ουρανού θαύματα του ... κυρίου τους αυτών Ιησού Χριστού!

Κύριε αυτών Ιησού Χριστέ:
Μεγάλη κατάντια!
Αλλά έτσι τους ήθελαν αυτοί που έστησαν το παραμύθι. Το έγραψαν σαφώς και ρητώς: Μακάριοι οι πτωχοί τω πνεύματι...


Όπως καταλαβαίνεις, τέτοιου είδους εκδηλώσεις είναι κατάλληλες για ανθρώπους με ανάλογη παιδεία και νοητικό επίπεδο και για όσους βέβαια έχουν χρήμα να ξοδεύουν για να διασκεδάζουν με τέτοιου είδους "φολκλόρ".

Με άλλα λόγια, ευχαριστώ, δεν θα πάρω!

Όπως δεν έχω λόγο να πάω στη Μέκκα για να παρακολουθήσω τι κάνουν εκεί οι μουσουλμάνοι ούτε να παρακολουθήσω τελετές βουντού των "αγρίων", τους οποίους πιθανότατα περιγελούν κάποιοι -άλλοι εν γνώσει και άλλοι εν αγνοία τους Εβραιόδουλοι- που σπεύδουν να στάξουν το χρήμα τους στα Ιεροσόλυμα για να ζήσουν το ... "θαύμα" με τις φλασιές, τα κεριά και τα λιβάνια...